Tutorial

Simpele vragen: Wat is een schijfimagebestand (ISO, NRG, BIN)?

Bent u de term schijfimage tegengekomen of die van ISO-image? Je hebt het misschien gehoord van een technisch slimme vriend met een enorme bibliotheek met schijven (cd's, dvd's, Blu-Ray-schijven), maar hij of zij lijkt er geen gebruik van te maken, althans niet op regelmatige basis. Nou, die vriend van je heeft waarschijnlijk schijfkopieën gemaakt van alle optische schijven die hij of zij vaker gebruikt. Wat zijn schijfafbeeldingen en waarom zou iemand schijfafbeeldingen maken of gebruiken? Lees deze handleiding en tegen het einde van deze handleiding heeft u de antwoorden op deze vragen en meer.

Wat is een schijfkopie en hoe kan het nuttig zijn?

Een schijfkopie is een bestand dat alle inhoud en de structuur van een volledige schijf opslaat. Die schijf kan een optische schijf zijn zoals een cd-, dvd- of Blu-ray-schijf, een harde schijf, een USB-flashstation, een tapedrive enzovoort. Een schijfkopie is een bestand dat de exacte kopie is van een schijfvolume of van een volledig fysiek schijfstation. Deze kopie behoudt alle eigenschappen van de bron: bestanden, mappen, eigenschappen en de naam van de schijf.

Schijfafbeeldingen zijn een handige manier om back-upkopieën van uw schijven op te slaan. U hebt bijvoorbeeld enkele audio-cd's die u regelmatig kunt afspelen. Je wilt waarschijnlijk niet dat ze snel verslijten omdat je ze vaak gebruikt. In dat geval is een goede manier om ernaar te luisteren, maar ze ook in een onberispelijke staat te houden - omdat u ze niet echt zult gebruiken - om schijfkopieën voor hen te maken. De schijfimages kunnen op uw computer worden opgeslagen en u kunt ze eenvoudigweg koppelen wanneer u naar uw muziek wilt luisteren. Het is duidelijk dat je hun inhoud in een ander formaat kunt rippen, maar dat is een ander verhaal.

Het nut van het maken van schijfkopieën voor uw audio-cd's is slechts een voorbeeld, maar er zijn meer situaties waarin schijfimages hun waarde bewijzen. Sommige softwareleveranciers kiezen er bijvoorbeeld voor om hun programma's als schijfkopieën af te leveren, die u van internet kunt downloaden. Een heel goed voorbeeld daarvan zijn besturingssystemen, die vaak online worden afgeleverd in de vorm van schijfimages. Dat komt omdat schijfafbeeldingen exacte replica's zijn van fysieke dvd-schijven en omdat het installeren van een besturingssysteem meestal betekent dat u het op een opstartbare schijf moet hebben. Als u het besturingssysteem als schijfimage krijgt, wat een enkel bestand is dat u van internet kunt downloaden, kunt u het vervolgens op een cd of dvd branden en ten slotte kunt u het gebruiken om het besturingssysteem op te starten en te installeren.

Kort samengevat, hier zijn enkele van de meest opvallende voordelen van het gebruik van schijfafbeeldingen:

 • Schijfafbeeldingen zijn exacte replica's van schijfstations of schijfvolumes, dus behouden ze getrouw alle details die niet alleen betrekking hebben op inhoud, maar ook op de oorspronkelijke structuur van bestanden en mappen;
 • Een schijfkopie van een optische schijf kan erg handig zijn wanneer u meerdere kopieën van die schijf wilt maken;
 • Een schijfkopie van een harde schijf met een Windows-besturingssysteem kan worden gebruikt om Windows snel opnieuw te installeren;
 • Een schijfkopie van een harde schijf of van een optische schijf heeft het grote voordeel van draagbaarheid. Als een enkel bestand is het heel gemakkelijk om het online naar anderen te verzenden of op een externe harde schijf op te slaan, bijvoorbeeld.

De meest voorkomende bestandsindelingen voor schijfkopieën

Zoals we nu weten, is een schijfkopie een bestand dat op uw schijf is opgeslagen. Zoals elk bestand moet het een naam en een extensie bevatten. Met andere woorden, een bestand moet een bestandsindeling hebben. De meest gangbare schijfkopiebestandsindeling van vandaag is ".ISO", maar er zijn veel andere typen bestandsindelingen die kunnen worden gebruikt. Hier zijn er een aantal:

 • ".NRG" (Nero CD / DVD Image File) - zijn CD- of DVD-schijfimages die met de Nero Disc-authoringsoftware zijn gemaakt.
 • ".BIN" & ".CUE" (Cue Sheet File) - zijn CD- of DVD-schijfafbeeldingen die in twee verschillende bestanden zijn gesplitst. Een daarvan is een ".BIN" -bestand dat een binair bestand is dat een exacte kopie van de schijf is. Het aanvullende ".CUE" -bestand bevat de details over hoe de gegevens zijn gestructureerd op de oorspronkelijke schijf.
 • ".MDF" & ".MDS" (Mediadisk Image File & Media Descriptor File) - de CD- of DVD-afbeelding wordt opgeslagen in het ".MDF" -bestand, terwijl de kop- en trackinformatie worden opgeslagen in het ".MDS" -bestand .

Als u meer wilt weten over alle schijfkopiebestandstypen die de mens kent :), controleert u deze webpagina: Schijfafbeeldingsbestanden.

Hoe maak je schijfkopieën in Windows?

Om een ​​schijfimage te maken, moet u een softwaretoepassing gebruiken die weet hoe u dit moet doen. Helaas weet Windows zelf niet hoe ze schijfafbeeldingen moeten maken en de enige manier om dat te doen is door een programma van derden te gebruiken. Er zijn veel van dergelijke programma's beschikbaar op internet en de meeste van hen richten zich op het maken van schijfafbeeldingen van cd's, dvd's of Blu-ray-schijven, of op het maken van schijfkopieën van allerlei soorten harde schijven.

We hebben enkele scenario's besproken met betrekking tot het maken van schijfkopieën voor optische schijven in deze twee handleidingen:

 • Hoe een schijf (CD, DVD of Blu-Ray) in Windows te kopiëren
 • Een back-up maken van een beveiligde schijf (dvd of Blu-Ray).

Hoe mount je schijfkopieën in Windows?

Windows 8.1 en Windows 10 weten standaard hoe te werken met de meest voorkomende bestandsindeling voor schijfimages: ISO-images. Als u een schijfimage wilt gebruiken als een virtuele cd / dvd of Blu-ray-schijf in Windows en als de schijfkopie een ISO-image is, kunt u deze eenvoudigweg koppelen. Wanneer een schijfkopie is aangekoppeld, ziet deze er hetzelfde uit en werkt deze alsof het een fysieke schijf is die in uw optische eenheid is geladen. Om erachter te komen hoe, raden wij u aan de stappen te volgen die in deze handleiding worden beschreven: ISO-afbeeldingen koppelen of ontkoppelen in Verkenner.

Als u nog steeds Windows 7 gebruikt of als u wilt werken met schijfkopieën die andere, meer exotische bestandsindelingen gebruiken, zoals .NRG-, BIN- & .CUE- of .MDF- en .MDS-afbeeldingen, dan moet u installeren een tool van derden.

Hier zijn een paar suggesties van ons:

 • Als u Windows 7, Windows Vista of Windows XP gebruikt en u hoeft alleen maar ISO-images te mounten, dan raden we u aan om het virtuele en eenvoudige virtuele cd-rom-configuratiescherm van Microsoft te gebruiken.
 • Als u verschillende soorten schijfimages gebruikt, overweeg Daemon Tools Lite. Het werkt in elke Windows-versie sinds Windows 98, het is gratis, en het ondersteunt ook vele bestandsindelingen voor schijfimages: B5T, B6T, BWT, CCD, CDI, APE, FLAC, CUE, ISO, ISZ, MDS, MDX, NRG, VMDK, VHD, TC. Let echter goed op bij de installatie ervan, omdat het probeert een adware te installeren die de startpagina en standaardzoekmachine van uw browser wijzigt.

Hoe brand je ISO-schijfkopieën in Windows?

Als u een ISO- of IMG-schijfkopie hebt en deze op een fysieke CD / DVD of Blu-ray-optische schijf wilt branden, biedt deze handleiding u de stappen voor het gebruik in Windows, zonder een derde te gebruiken partytools: Hoe disk images (ISO & IMG) in Windows te branden.

In het geval dat u andere schijfimages dan ISO-afbeeldingen moet aankoppelen, branden of bewerken, of als u nog steeds Windows 7 gebruikt, moet u deze gebruiken voor hulpprogramma's van derden.

Conclusie

Nu weet u wat schijfkopieën zijn, waarom ze nuttig zijn, hoe u ze in Windows kunt mounten en hoe u uw eigen schijfimages kunt maken. Hopelijk zijn we erin geslaagd om al uw vragen over dit onderwerp te beantwoorden. Als dat niet het geval is, kunt u ons dit laten weten via het onderstaande opmerkingenformulier. We zullen ons best doen om te helpen.