Tutorial

Overdracht van bestanden via Bluetooth tussen telefoons en Windows 7-pc's

Bluetooth is een belangrijk onderwerp op onze website, omdat veel mensen zoeken naar een goede handleiding voor het verbinden van hun computers met andere Bluetooth-apparaten, zoals mobiele telefoons (slim of niet), consoles (PSP) of muziekspelers. We hadden een oude tutorial die, hoewel hij bedoeld was om voltooid te zijn, veel mensen niet kon helpen. Daarom hebben we besloten om het bij te werken zodat het werkt met de nieuwste apparaten en ook een miniserie met artikelen maakt die meer Bluetooth-apparaten en -scenario's omvat. Dit is het eerste artikel over Bluetooth-verbindingen, dat laat zien hoe u Bluetooth kunt installeren en configureren, uw computer kunt koppelen met een mobiele telefoon, bestanden kunt verzenden of ontvangen en hoe u een Bluetooth-koppeling kunt verwijderen.

Vereisten voor een goede Bluetooth-verbinding

Hoewel Bluetooth een wijdverspreide technologie is, betekent dit niet dat u een onberispelijke ervaring zult hebben bij het aansluiten van apparaten zoals uw laptop en uw mobiele telefoon. Je moet op veel details letten:

  • Installeer stuurprogramma's voor uw Bluetooth-adapter op uw computer. Als u een laptop of netbook hebt, controleer dan of uw model Bluetooth-ondersteuning heeft. Veel laptops hebben geen ondersteuning voor deze technologie. Windows moet in staat zijn om uw Bluetooth-adapter te identificeren en de stuurprogramma's ervoor via Windows Update te installeren. Als dit niet het geval is, controleert u of u de stuurprogramma's hiervoor hebt geïnstalleerd vanaf de website van de fabrikant van uw computer of vanaf de schijf met stuurprogramma's die bij de computer zijn geleverd. Als u een desktopcomputer hebt, moet u eerst een USB Bluetooth-adapter aanschaffen, zoals deze: Kinivo BTD-400 Bluetooth 4.0 USB-adapter.
  • Installeer de nieuwste stuurprogramma's voor uw telefoon, op uw computer. Hoewel het ontbreken van deze stuurprogramma's geen invloed mag hebben op de mogelijkheid om bestanden via Bluetooth over te dragen, kan het installeren ervan helpen om te zorgen dat alle functionaliteit werkt zoals verwacht. Stuurprogramma's voor telefoons zijn over het algemeen onderdeel van de pc-suites die zijn gemaakt door fabrikanten van mobiele telefoons (bijvoorbeeld Nokia Ovi Suite, Sony Ericsson PC Suite, Motorola Phone Tools of Samsung PC Studio).
  • Schakel Bluetooth in, zowel op uw telefoon als op uw computer. Op uw computer vindt u een knop / schakelaar of een combinatie van toetsen ( Fn- toets plus iets anders) om de Bluetooth-functie in te schakelen. Sommige laptopfabrikanten compliceren de dingen verder door dergelijke knoppen niet te bieden en vereisen dat u hun aangepaste software gebruikt om deze functionaliteit mogelijk te maken. Op Sony Vaio-computers kunt u bijvoorbeeld alleen Bluetooth inschakelen via het VAIO Smart Network- hulpprogramma dat zij leveren. Wanneer Bluetooth is ingeschakeld, ziet u dat het pictogram in de taakbalk verandert, zoals wordt weergegeven in de onderstaande schermafbeelding.

Als u een smartphone bezit, lees dan ook deze handleiding: Smartphones verbinden met uw pc via Bluetooth Device Control . Sommige van de knoppen en opties in deze handleiding zijn meestal van toepassing op normale telefoons, zonder geavanceerde verwerkingscapaciteiten. Voor smartphones kan de procedure aanzienlijk verschillen in vergelijking met deze zelfstudie en de andere gids die we aanbevelen is dichter bij de daadwerkelijke ervaring.

Bluetooth-verbindingen toestaan ​​en configureren op uw computer

Nu aan de eerste set vereisten is voldaan, is het tijd om Bluetooth op uw computer te configureren. Klik in het systeemvak op de kleine pijl om een ​​hele reeks extra pictogrammen te tonen. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op het Bluetooth-pictogram en klik op Instellingen openen .

OPMERKING: als u uw Bluetooth-pictogram wilt weergeven in het systeemvak, zodat u niet eerst op de pijl hoeft te klikken, bekijkt u deze zelfstudie: Het meldingsgebied aanpassen.

Ga in de Bluetooth-instellingen eerst naar het tabblad Opties en controleer de volgende instellingen: Bluetooth-apparaten toestaan ​​deze computer te vinden, Bluetooth-apparaten toestaan ​​verbinding te maken met deze computer, Mij waarschuwen wanneer een nieuw Bluetooth-apparaat verbinding wil maken en het Bluetooth-pictogram weergeven in het systeemvak.

Nu moet je naar het tabblad Delen gaan en zorgen dat een andere instelling is aangevinkt: "Sta apparaten op afstand toe om door foto's, muziek en andere bestanden te bladeren, te verzenden en te ontvangen." U kunt ook de standaardmap voor het opslaan van ontvangen bestanden wijzigen als u op Bladeren klikt.

Zorg ervoor dat u geen van de hierboven genoemde instellingen overslaat. Als je alles hebt gecontroleerd, heb je later minder problemen.

Uw computer koppelen met uw mobiele telefoon

Als u alle stappen in de bovenstaande secties hebt uitgevoerd, is het tijd om uw computer en mobiele telefoon te koppelen. Dit proces kan zowel op uw computer als op uw telefoon worden gestart. Voor deze zelfstudie zal ik ervoor kiezen om het koppelen vanaf uw computer te starten.

Ga eerst naar het paneel Apparaten en printers door in het menu Start op de snelkoppeling te klikken. Klik vervolgens op de knop "Een apparaat toevoegen" .

Hiermee start u de wizard "Een apparaat toevoegen", waarmee automatisch wordt gezocht naar nieuwe apparaten, waaronder Bluetooth-apparaten. Na een paar seconden verschijnt uw telefoon in de lijst met beschikbare apparaten. Als dit niet het geval is, moet u ervoor zorgen dat Bluetooth op de telefoon is ingeschakeld en dat de telefoon is ingesteld als vindbaar.

Selecteer uw telefoon en klik op Volgende .

De wizard geeft een code weer die u op uw mobiele telefoon moet typen, zodat de koppeling is voltooid.

Op uw mobiele telefoon wordt u gewaarschuwd dat uw computer verbinding wil maken via Bluetooth. Druk op OK en typ de code.

Nadat de code is ingevoerd, wordt de koppeling gemaakt en zoekt Windows automatisch naar stuurprogramma's voor uw mobiele telefoon en installeert deze vervolgens. Als u onze stapsgewijze aanpak hebt gevolgd, zijn de stuurprogramma's al geïnstalleerd en mogen er geen problemen zijn.

OPMERKING: in sommige combinaties van mobiele telefoons en computers kan het gebeuren dat de code al wordt weergegeven door de mobiele telefoon en wordt u gevraagd om te bevestigen of u de koppeling wilt laten plaatsvinden. Bevestig dit en het koppelen gebeurt zonder dat u de code hoeft te typen.

Vervolgens wordt u erop gewezen dat het apparaat met succes is toegevoegd aan uw computer. Klik op Sluiten zodat u bestanden naar andere apparaten kunt overbrengen.

Verzend een bestand vanaf uw computer naar een mobiele telefoon

Als u een bestand van een computer naar uw telefoon wilt verzenden, klikt u met de rechtermuisknop op het Bluetooth-pictogram in het systeemvak van uw taakbalk. Selecteer een bestand verzenden in het snelmenu.

OPMERKING: Afhankelijk van het (de) model (len) van uw laptop en telefoon ontbreekt mogelijk de optie Een bestand verzenden . Als dat het geval is, moet de bestandsoverdracht anders worden gestart vanuit het paneel Configuratiescherm Bluetooth-apparaat . Je vindt hier een gedetailleerde tutorial: Smartphones verbinden met je pc via Bluetooth Device Control.

De Bluetooth File Transfer- wizard wordt geopend en toont de lijst met Bluetooth-apparaten waarmee uw computer is gepaard. Selecteer de telefoon waarnaar u het bestand wilt verzenden en klik op Volgende .

U wordt gevraagd om het bestand te selecteren dat u wilt verzenden. Blader door uw computer en selecteer het bestand. Klik vervolgens op Volgende .

OPMERKING: om meer dan één bestand te verzenden, houdt u de Ctrl- toets op uw toetsenbord ingedrukt terwijl u de muis gebruikt om de bestanden te selecteren die u wilt overbrengen.

Op uw telefoon wordt u mogelijk gevraagd de overdracht te bevestigen voordat deze wordt gestart. Als dat het geval is, moet u toestaan ​​dat de overdracht start. Dit gedrag verschilt tussen telefoonmodellen.

Wacht tot de overdracht is voltooid.

Als je klaar bent, krijg je een melding. Klik op Voltooien .

Een bestand ontvangen van uw mobiele telefoon op uw computer

Om een ​​bestand op uw computer te ontvangen, klikt u eerst met de rechtermuisknop op het Bluetooth-pictogram in het systeemvak van uw taakbalk. Selecteer een bestand ontvangen in het snelmenu. Dit moet worden gedaan voordat u de overdracht vanaf uw mobiele telefoon start.

OPMERKING: Afhankelijk van het model (de modellen) van uw laptop en telefoon ontbreekt mogelijk de optie Receive a File . Als dat het geval is, moet de bestandsoverdracht anders worden gestart en wordt deze beheerd door de functionaliteit die is opgenomen in het configuratiescherm van Bluetooth-apparaat . Je vindt hier een gedetailleerde tutorial: Smartphones verbinden met je pc via Bluetooth Device Control.

De Bluetooth-bestandsoverdrachtassistent opent en informeert u dat het wacht op een verbinding. Na deze stap (en pas na deze stap) kunt u naar uw telefoon gaan en de overdracht starten.

Selecteer op uw mobiele telefoon de bestanden die u wilt overbrengen en verzend ze vervolgens via Bluetooth. Wanneer u wordt gevraagd naar het apparaat om ze te verzenden, selecteert u uw computer en bevestigt u uw keuze.

De overdracht start automatisch, zonder dat u op uw computer hoeft te klikken.

Nadat de overdracht is voltooid, wordt een samenvatting weergegeven. Ook wordt u gevraagd naar de locatie waar u de bestanden wilt opslaan. Klik op Bladeren en selecteer een nieuwe locatie als dat is wat u nodig hebt. Als u klaar bent, klikt u op Voltooien .

De bestanden zijn nu beschikbaar op uw computer.

De koppeling tussen uw computer en uw mobiele telefoon verwijderen

Als u de koppeling tussen uw computer en een mobiele telefoon niet langer nodig hebt, kunt u deze uit het paneel Apparaten en printers verwijderen .

Open eerst dit paneel door op de snelkoppeling in het menu Start te klikken. Selecteer vervolgens de telefoon en klik er met de rechtermuisknop op. Selecteer "Apparaat verwijderen" in het menu.

U wordt gevraagd om de verwijdering te bevestigen. Klik op Ja .

Er verschijnt een voortgangsvenster dat maar een paar seconden zal duren.

Zodra het verwijderingsproces is voltooid, verdwijnt het venster vanzelf en keert u terug naar het paneel Apparaten en printers .

Conclusie

Zoals u kunt zien, is het verzenden of ontvangen van bestanden via een Bluetooth-verbinding niet zo eenvoudig als het zou moeten zijn en kunnen er problemen optreden. Ook is deze tutorial niet van toepassing op alle combinaties van apparaten. Daarom vragen we u vriendelijk om te wachten op meer artikelen over het onderwerp. We zullen ons best doen om zoveel mogelijk hulp te bieden.