Anders

3 Redenen waarom het toevoegen van QR-codes in Windows 10 BSODs een slecht idee is

Vorige week ontdekte een gebruiker die hinkelde met de nieuwste Insider Preview-build voor Windows 10 dat Microsoft een nieuwe Blue Screen of Death (BSOD) test, die een QR-code bevat die wordt aangepast afhankelijk van de fout die het scherm heeft gegenereerd. De QR-code moet gebruikers helpen informatie te krijgen over waarom hun Windows 10-apparaat is gecrasht en wat ze kunnen doen om dingen op te lossen. In theorie klinkt dit als een geweldig idee, maar er zijn ook enkele mogelijke bijwerkingen die we moeten overwegen. Dit is de reden waarom het opnemen van een QR-code in het bekende Blue Screen of Death misschien niet zo'n geweldig idee is:

De context: QR-codes komen naar het Windows 10 Blue Screen of Death (BSOD)

Microsoft heeft officieel nog niets officieel gezegd over deze mogelijk aankomende functie, maar zoals een reddit-gebruiker heeft ontdekt, bevat de nieuwste testversie voor Windows 10 QR-matrixachtige barcodes als een manier om gebruikers naar de juiste informatie te wijzen over wat er mis ging hun computers en apparaten. Gebruikers die de QR-code scannen met hun mobiele apparaten worden naar een webpagina gebracht met meer informatie over het probleem waarmee ze worden geconfronteerd. In theorie helpt dit gebruikers te begrijpen wat er aan de hand is en hun problemen sneller op te lossen.

Als alles goed gaat met het ontwikkelingsproces en Microsoft besluit deze functie te behouden, wordt deze beschikbaar gesteld in de Windows 10-jubileumupdate die deze zomer gratis wordt uitgerold voor alle Windows 10-gebruikers.

Hier is hoe deze eenvoudige beslissing om QR-codes in BSOD's op te nemen, slecht kan worden:

1. Het zal de distributie van mobiele malware via QR-codes verhogen

Malware gebruikt allerlei distributiemethoden die elke dag slimmer worden. Hoewel QR-codes nog niet erg populair zijn onder makers van malware, vormen ze ook een methode voor het verspreiden van malware en het feit dat Microsoft QR-codes in hun Blue Screen of Death zal opnemen, zal de populariteit van deze distributiemethode vergroten.

Tot nu toe worden QR-codes niet zo vaak gebruikt door mobiele gebruikers. Volgens Visualead gebruikte slechts 15% van de eigenaren van smart devices in 2014 hun apparaten om QR-codes te scannen. Sindsdien zijn er geen nieuwe gegevens over het gebruik van QR-codes door mobiele gebruikers, dus we verwachten niet dat het veel is gegroeid. Iemand zou zeker iets hebben geschreven als het gebruik van deze technologie op een zinvolle manier was veranderd. Als gevolg van deze relatief lage gebruikscijfers hadden makers van malware geen grote stimulans om QR-codes te gebruiken als een populaire malwaredistributiemethode. Ik verwacht echter dat dit zal veranderen!

Omdat Microsoft beslist QR-codes op te nemen in een van de bekendste schermen van Windows - het Blue Screen of Death - zullen meer mensen bekend zijn met het QR-code-concept en zullen meer mensen regelmatig QR-codescanners gebruiken. Tegenwoordig heeft Windows 10 200 miljoen gebruikers en Microsoft heeft zich uitgesproken over het doel om 1 miljard apparaten te bereiken in de eerste twee jaar dat het beschikbaar is. Dat is een zeer grote populatie en veel mensen zullen voor de eerste keer QR-codescanners gebruiken als gevolg van het opnemen van QR-codes in BSOD's.

2. Het kan Windows 10-gebruikers blootstellen aan nieuwe beveiligingsbedreigingen

Malware-makers zullen geen problemen ondervinden bij het maken van Windows-malware die het Blue Screen of Death simuleert en bevat kwaadaardige QR-codes. Door het gebruik van QR-codes kunnen makers van malware dingen doen als:

  • Rechtstreeks gebruikers om malware te downloaden op hun mobiele apparaten die hun apparaten zullen infecteren
  • Leid gebruikers naar phishing-websites die zouden kunnen proberen hun persoonlijke gegevens te stelen in ruil voor "oplossingen" voor hun problemen met hun Windows 10-apparaat (en)
  • Mensen abonneren op ongewenste services of spam-mailinglijsten
  • Stuur premium sms-berichten (sms) met zeer dure tarieven, zodat gebruikers in contact komen met valse ondersteuningsservices die zullen helpen bij het oplossen van hun Windows 10 "problemen"

De lijst met mogelijke bedreigingen kan groter worden omdat alleen de verbeelding van makers van malware de limiet is van wat ze kunnen doen door het gebruik van kwaadwillende QR-codes.

3. Het biedt een nieuwe manier om slechte grappen te maken

Hoewel de eerste twee redenen nogal serieus zijn, gaat de derde over de meer humoristische kant van dingen. Iedereen speelt grappen op de computers van hun vrienden, familieleden of collega's. Stel je de grappen voor die je kunt spelen met een BSOD-achtergrond met een QR-code die de gebruiker naar een onbetrouwbare website brengt, naar een "escort" -service of een andere ongepaste locatie.

Wat denk je?

Voordat je dit artikel afsluit, aarzel dan niet om je mening over dit onderwerp te delen: Beschouw je het opnemen van QR-codes in het Blue Screen of Death een goed idee? Zijn de positieve dingen groter dan de mogelijke negatieven? Wat is jouw perspectief?