Tutorial

7 manieren om op te starten in Veilige modus in Windows 10

Als u een tijdje Windows 10 hebt gebruikt, is het u misschien opgevallen dat de "oude manieren" om op te starten naar de veilige modus niet meer werken. Daarmee bedoelen we dingen als het indrukken van de F8 of de Shift + F8 toetsen op je toetsenbord tijdens het booten. Deze methoden zijn gestopt met werken omdat de startprocedure sneller is dan ooit tevoren. Dat betekent echter niet dat Windows 10 geen veilige modus heeft . Het is alleen dat om dit te bereiken, je andere procedures moet volgen. Laten we het eens nader bekijken en zien hoe u in Windows 10 in de Veilige modus kunt komen:

Veilige modus in Windows 10

Wanneer u de Veilige modus opent in Windows 10, laadt het besturingssysteem een ​​minimale gebruikersinterface, met alleen de essentiële services en stuurprogramma's die nodig zijn om te functioneren. Zo ziet het eruit:

1. Gebruik het hulpprogramma Systeemconfiguratie (msconfig.exe)

Een van de gemakkelijkste manieren om in Veilige modus op te starten in Windows 10 is om het hulpprogramma Systeemconfiguratie te gebruiken. Veel gebruikers kennen deze tool door zijn uitvoerbare naam: msconfig.exe .

De snelste manier om systeemconfiguratie te starten in Windows 10 is om het venster Uitvoeren te gebruiken. Om dat te doen, drukt u tegelijkertijd op de Windows + R- toetsen op uw toetsenbord. Schrijf vervolgens msconfig in het veld Open tekst en druk op Enter of OK .

Een andere manier om het hulpprogramma voor systeemconfiguratie te openen, is door Cortana te gebruiken. Voer in het zoekveld van uw taakbalk de woorden 'systeemconfiguratie' in. Klik of tik vervolgens op de snelkoppeling Systeemconfiguratie .

Klik of tik in het venster Systeemconfiguratie op het tabblad Opstarten . Selecteer in het gedeelte Boot options de optie "Safe boot" . Klik ten slotte of klik op OK .

Windows 10 vertelt u dat u uw pc opnieuw moet opstarten om de nieuwe instelling van kracht te laten worden. Als u nog steeds werk te doen heeft, kunt u ervoor kiezen om "Afsluiten zonder opnieuw te starten ". Zo niet, dan kunt u nu opnieuw opstarten en uw apparaat start automatisch op in Veilige modus .

Nadat Windows 10 opnieuw is opgestart, gaat het rechtstreeks naar de Veilige modus, waar het eerste wat je ziet is dat de Edge -webbrowser van Microsoft niet werkt. Gelukkig kunt u nog steeds de oude Internet Explorer gebruiken .

2. Gebruik de combinatie "Shift + Opnieuw opstarten"

Een andere manier om in Veilige modus te komen in Windows 10 is om de combinatie Shift + Opnieuw opstarten te gebruiken. Open het menu Start en klik of tik op de aan / uit - knop.

Houd vervolgens terwijl u de Shift- toets ingedrukt houdt, klik of tik op Opnieuw opstarten .

Houd er rekening mee dat u de combinatie Shift + Opnieuw starten ook kunt gebruiken vanuit het scherm Aanmelden : klik of tik op Aan / uit, houd Shift ingedrukt en klik of tik vervolgens op Opnieuw opstarten .

Vervolgens wordt Windows 10 opnieuw opgestart en wordt u gevraagd een optie te selecteren. Kies Problemen oplossen .

Selecteer vervolgens in het venster Problemen oplossen Geavanceerde opties .

Kies Opstartinstellingen op het scherm met geavanceerde opties .

Windows 10 zegt dat je je apparaat opnieuw kunt opstarten om geavanceerde opstartopties te wijzigen, waaronder het inschakelen van Veilige modus . Druk op Opnieuw opstarten .

Nadat Windows 10 opnieuw is opgestart, kunt u kiezen welke opstartopties u wilt inschakelen. Om in de veilige modus te komen, hebt u drie verschillende opties.

Om de Veilige modus in te schakelen, drukt u op de 4 of de F4 toets op uw toetsenbord om " Veilige modus met netwerkmogelijkheden" in te schakelen , drukt u op 5 of F5 en om " Veilige modus met opdrachtprompt" in te schakelen, drukt u op 6 of F6 .

3. Gebruik de app Instellingen om toegang te krijgen tot de herstelopties

Om in Veilige modus in Windows 10 te komen, kunt u ook de herstelopties gebruiken die beschikbaar zijn via de app Instellingen . Open Instellingen ( Windows + I ) en ga naar het gedeelte Update en beveiliging .

Klik aan de linkerkant van het venster Instellingen op Herstel .

Aan de rechterkant van de app, in het gedeelte Geavanceerd opstarten, klik of tik op de knop Nu opnieuw starten .

Nadat Windows 10 opnieuw is opgestart, moet je dezelfde stappen volgen als die we in de tweede methode in deze handleiding hebben getoond. Kortom, u moet naar "Problemen oplossen -> Geavanceerde opties -> Opstartinstellingen -> Opnieuw opstarten" gaan . Druk vervolgens op 4 of F4 op uw toetsenbord om te starten in de Veilige modus, druk op 5 of F5 om op te starten in " Veilige modus met netwerkmogelijkheden" of druk op 6 of F6 om naar "Veilige modus met opdrachtaanwijzing" te gaan.

4. Start op vanaf een herstelschijf

In Windows 10 kunt u de Recovery Drive-app gebruiken om een ​​USB-station voor systeemherstel te maken. Nadat u een USB-herstelschijf hebt gemaakt, gebruikt u deze om uw Windows 10-apparaat op te starten en doet u dit wanneer u wordt gevraagd de inhoud ervan te laden.

In het eerste scherm wordt u gevraagd de lay-out voor uw toetsenbord te kiezen. Selecteer degene die u wilt gebruiken, of als u het niet ziet staan, druk op "Zie meer toetsenbordindelingen" om de volledige lijst met beschikbare lay-outs te krijgen.

Nadat je je toetsenbordindeling hebt gekozen, selecteer je in het scherm " Kies een optie" Probleemoplossing .

De volgende stappen die u moet nemen om op te starten in de Veilige modus zijn dezelfde als die we hebben getoond in de tweede methode in deze handleiding, dit pad volgen: "Problemen oplossen -> Geavanceerde opties -> Opstartinstellingen -> Opnieuw opstarten." Druk vervolgens op de toets 4 of de F4 op uw toetsenbord opstarten in de minimale veilige modus, druk op 5 of F5 om op te starten in " Veilige modus met netwerkmogelijkheden" of druk op 6 of F6 om naar " Veilige modus met opdrachtprompt " te gaan .

5. Gebruik een Windows 10-installatie-station en de opdrachtprompt

Als u een Windows 10-installatie-dvd of USB-geheugenstick rondslingert, of als u er nu een kunt maken, kunt u deze gebruiken om uw kapotte pc met Windows 10 op te starten in de veilige modus . Volg de stappen in deze zelfstudie om een ​​Windows 10-installatie te maken: Windows 10 Creators Update downloaden en uw eigen installatiemedia maken. Gebruik het vervolgens om je kapotte Windows 10-pc op te starten en wacht tot de installatie-omgeving is geladen. Kies de gewenste taal en toetsenbordindeling en klik of tik op Volgende .

Klik of tik vervolgens op de link met de tekst 'Repareer uw computer' in de linkerbenedenhoek van het scherm.

Klik of tik op Probleem oplossen .

Klik in het scherm "Geavanceerde opties" op / tik op "Opdrachtprompt (gebruik de opdrachtprompt voor geavanceerde probleemoplossing)."

Nu wordt de opdrachtprompt geladen. Daarin, schrijf de opdracht: bcdedit / set {default} safeboot minimaal . Druk vervolgens op Enter op uw toetsenbord.

Na een moment vertelt de opdrachtprompt dat "de bewerking [is] succesvol voltooid".

Sluit vervolgens de opdrachtprompt en kies Doorgaan op het volgende scherm.

Nadat uw pc opnieuw is opgestart, start Windows 10 automatisch op naar de veilige modus .

6. Onderbreek het normale opstartproces van uw Windows 10-pc

Als Windows 10 drie keer niet normaal opstart, wordt het voor de vierde keer standaard in de automatische reparatiemodus gezet . Met deze modus kunt u opstarten in Veilige modus . Om de automatische reparatiemodus te activeren, moet u het normale opstartproces drie opeenvolgende keren onderbreken: gebruik de resetknop of de aan / uit-knop op uw Windows 10 pc om het te stoppen tijdens het opstarten, voordat Windows 10 volledig is geladen. Als u de aan / uit-knop gebruikt, Mogelijk moet u het minstens 4 seconden ingedrukt houden om de stroom uit te schakelen. Wanneer uw Windows 10-pc overgaat naar de modus Automatisch repareren, is het eerste dat u ziet een scherm dat u vertelt dat het besturingssysteem "Automatische reparatie voorbereiden" is.

Wacht tot Windows 10 een automatische diagnose van uw pc probeert te maken.

Druk vervolgens op het scherm "Automatisch herstellen" op de knop "Geavanceerde opties" .

Kies in het volgende scherm Probleem oplossen .

Vanaf hier zijn de stappen die u moet uitvoeren dezelfde als die we hebben getoond in de tweede methode in deze handleiding. Volg het pad "Problemen oplossen -> Geavanceerde opties -> Opstartinstellingen -> Opnieuw opstarten." Druk vervolgens op de toets 4 of de F4 op uw toetsenbord opstarten in de minimale veilige modus, druk op 5 of F5 om op te starten in " Veilige modus met netwerkmogelijkheden" of druk op 6 of F6 om naar " Veilige modus met opdrachtprompt " te gaan .

7. Gebruik F8 of Shift + F8 (werkt niet bij gebruik van UEFI BIOS & SSD's)

In Windows 7 kon je vlak voordat Windows werd geladen op F8 drukken om het venster Geavanceerde opstartopties te openen, waar je kon kiezen om Windows 7 in Veilige modus te starten.

Sommige websites adviseren u om op Shift + F8 te drukken, net voordat Windows 10 begint te laden, zodat u de herstelmodus start, vanwaar u kunt opstarten in Veilige modus . Het probleem is dat Shift + F8 en F8 meestal niet werken, ook al zijn het de juiste opdrachten, ondersteund door Windows 10.

Deze officiële blogpost van Microsoft (ontwerpen voor pc's die sneller opstarten dan ooit tevoren) legt uit dat dit gedrag wordt veroorzaakt door hun werk bij het maken van een zeer snelle opstartprocedure. Zowel Windows 8.1 als Windows 10 hebben de snelste opstarttijd ooit. Om Steve Sinofsky te citeren:

"Windows 8 heeft een probleem - het kan echt te snel opstarten, zo snel zelfs dat er niets meer is om het opstarten te onderbreken.Wanneer u een Windows 8-pc inschakelt, is er niet langer genoeg om toetsaanslagen te detecteren zoals F2 of F8, veel minder tijd om een ​​bericht te lezen, zoals "Druk op F2 voor Setup." Voor het eerst sinds tientallen jaren kunt u het opstarten niet meer onderbreken en uw pc vertellen dat ze iets anders moeten doen dan wat het al was verwachten te doen. "

Als u een moderne pc met een UEFI BIOS en een snelle SSD-drive hebt, kunt u de opstartprocedure op geen enkele manier onderbreken met uw toetsaanslagen. Op oudere pc's, met een klassieke BIOS en geen SSD-drive, kan het nog steeds werken om op deze toetsen te drukken.

Conclusie

Windows 10 is een snel besturingssysteem met een snel opstartproces. De veilige modus opstarten werkt mogelijk niet zoals bij oudere Windows-besturingssystemen, maar de beschikbare methoden zijn vergelijkbaar met die in Windows 8.1. Als u andere manieren weet om dit te doen, aarzel dan niet om ons dit te laten weten en we beloven dat we deze gids zullen bijwerken.