Tutorial

Wat zijn die Windows-functies die u kunt toevoegen of verwijderen?

Een paar dagen geleden heeft een van onze lezers ons gevraagd uit te leggen wat al die Windows-functies zijn die kunnen worden toegevoegd of verwijderd uit uw Windows-installatie. Hoewel ze allemaal een beschrijving hebben, is de informatie die door Windows wordt aangeboden te klein of te moeilijk om te begrijpen. Daarom hebben we besloten om dit artikel te publiceren en u door alle Windows-functies te leiden die beschikbaar zijn in Windows 8.1 Pro. We beschrijven elke Windows-functie veel gedetailleerder dan Windows, zodat u zelf kunt beslissen of u deze wilt behouden of verwijderen.

Waar kunt u alle Windows-functies vinden die kunnen worden toegevoegd of verwijderd?

In deze handleiding beschrijven we alle functies die worden aangetroffen in het venster Windows-functies . Lees deze handleiding om erachter te komen hoe u deze kunt openen: Hoe u Windows-functies, programma's of apps kunt toevoegen of verwijderen (niet).

Voor deze zelfstudie hebben we een Windows 8.1 Pro-installatie gebruikt. Andere edities van Windows hebben een iets ander aantal beschikbare functies.

Alle Windows-functies één voor één uitleggen

Nadat u het Windows- venster Functies heeft geopend, ziet u een lange lijst met functies die kunnen worden toegevoegd of verwijderd. Laten we door elk van deze functies bladeren en zien wat elk van hen doet:

 • .NET Framework 3.5 (inclusief.NET 2.0 en 3.0) - is een raamwerk voor de ontwikkeling van software gemaakt door Microsoft. Het wordt vaak gebruikt door veel desktopprogramma's en games. Windows 8.1 bevat standaard .NET Framework 4.5 en deze versie is niet achterwaarts compatibel met versie 3.5 of oudere versies. Daarom zullen oudere programma's deze versie nodig hebben om te kunnen worden uitgevoerd. Onze aanbeveling is om het geïnstalleerd te houden.
 • .NET Framework 4.5 Advanced Services - deze geavanceerde services omvatten ASP.NET 4.5 (een framework voor webtoepassingen op de server) en WCF Services - ze worden gebruikt voor het implementeren en implementeren van servicegeoriënteerde architecturen en gedistribueerde computerservices. Klinkt dit allemaal als gebrabbel voor je? Dat komt omdat deze services alleen relevant zijn voor ontwikkelaars en zakelijke omgevingen met gecompliceerde infrastructuren en services. Casual gebruikers hoeven niet al deze services te installeren en moeten alleen de standaardinstellingen behouden die bij Windows horen (WCF-services, TCP Port-sharing).
 • Active Directory Lightweight Directory Services - een basisversie van Active Directory Domain Services. Het doel van deze functie is alleen de directoryservices te bieden. Een scenario waarin dit kan worden gebruikt, is wanneer u toepassingen hebt die toegang moeten hebben tot een directoryservice, maar die geen toegang hoeven te hebben tot een Active Directory- database. Deze functie kan zelfs worden gebruikt in omgevingen waar geen Active Directory- domeinen bestaan. Zoals u zich kunt voorstellen, is deze functie niet nodig voor informele Windows-gebruikers. Het is alleen nuttig voor ontwikkelaars en voor bedrijven die toepassingen gebruiken waarvoor deze functie vereist is.
 • Hyper-V - is een Windows-functie waarmee u virtuele machines kunt maken en uitvoeren. Het is vergelijkbaar met andere populaire software zoals VirtualBox of VMware . Microsoft ging echter naar het volgende niveau qua prestaties: Hyper-V is sneller dan andere vergelijkbare technologieën, omdat de processen op een lager niveau in het besturingssysteem worden uitgevoerd. Dit betekent dat de virtuele machines dichter bij de fysieke laag (de feitelijke hardware) staan ​​en dus sneller werken. Als u geïnteresseerd bent in het werken met virtuele machines, kunt u overwegen deze functie te installeren. Anders heb je het niet nodig.
 • Internet Explorer 11 - Microsoft's standaard internetbrowser. U dient het alleen te bewaren als u geïnteresseerd bent om het te gebruiken. Voordat u het programma verwijdert, moet u ervoor zorgen dat u een andere browser hebt geïnstalleerd. Wanneer u deze functie uitschakelt, worden de snelkoppelingen verwijderd uit het systeem en kan deze niet langer worden gebruikt.
 • Internet Information Services - deze functie staat ook bekend als IIS . Hiermee kan uw Windows-computer fungeren als een webserver. Dit is alleen nuttig voor softwareontwikkelaars en IT-professionals. Zodra u deze services hebt geïnstalleerd, kunt u vanuit de Apps-weergave toegang krijgen tot IIS Manager en kunt u elke browser gebruiken om toegang te krijgen tot de sites die u host. Ga naar http: // localhost in uw favoriete browser om een ​​voorbeeld te zien.
 • Internet Information Services Hostable Web Core - een andere webserverfunctie die een lichtere versie van IIS is . Het bevat alleen de belangrijkste IIS -webengine-componenten en vereist minder resources. U kunt het gebruiken om slechts één website te hosten en het is handig voor het inschakelen van elementaire webservers voor aangepaste applicaties of voor foutopsporingstoepassingen. Deze functie is alleen vereist door softwareontwikkelaars en IT-professionals. Casual gebruikers zouden het niet moeten installeren.
 • Legacy-componenten (DirectPlay) - DirectPlay was een onderdeel van de DirectX-interface voor programmeren van applicaties. Het was vroeger een bibliotheek die was ontworpen voor netwerkcommunicatie. Tenzij u oude games speelt die vóór 2008 zijn ontwikkeld en deze bibliotheek nodig hebben, zou u OK moeten zijn om deze te verwijderen.
 • Mediafuncties (Windows Media Player) - Windows Media Player is de standaard mediaspeler die is gebundeld in Windows. Als u het niet gebruikt om muziek of video's af te spelen, kunt u het verwijderen. Mediaspelers van derden zijn over het algemeen een betere optie.
 • Microsoft Message Queue (MSMQ) -server - MSMQ is een oude service die slechts één doel heeft: de communicatie verbeteren bij het werken met onbetrouwbare netwerken. Deze service slaat berichten op in een buffer, dus wanneer een verbinding wegvalt, kan deze berichten opnieuw worden verzonden wanneer deze weer beschikbaar komt. Deze functie is alleen nuttig voor bedrijven die applicaties hebben waarvoor deze service nodig is.
 • Netwerkprojectie - is een functie waarmee Windows-gebruikers op afstand projectors kunnen gebruiken die op het netwerk zijn aangesloten. Met deze functie kunt u elke netwerkprojector gebruiken om een ​​presentatie te geven. Het betekent ook dat u geen extra software nodig hebt om een ​​breed scala aan netwerkprojectors te kunnen gebruiken. Dat is natuurlijk het geval als u of uw bedrijf Windows 8 of 8.1 gebruikt, evenals projectoren die zichzelf kunnen verbinden met het netwerk.
 • Print- en documentservices - verschillende services die het mogelijk maken afdruk-, fax- en scanapparaten te gebruiken en beheren. Standaard zijn de Internet Printing Client- en Windows Fax- en scanservices ingeschakeld in Windows. Met Windows Faxen en scannen kunt u faxen en scanners gebruiken. Als u dergelijke apparaten niet gebruikt, kunt u deze service uitschakelen. Met de Internet Printing Client kunt u verbinding maken en afdrukken met een printer die is verbonden met het lokale netwerk of internet. Andere services zoals LPD Print Service en LPR Port Monitor zijn alternatieve afdruktechnologieën die verouderd zijn en niet langer op grote schaal worden gebruikt. Scanbeheer wordt gebruikt voor het bewaken en beheren van op het netwerk aangesloten scanners.
 • RAS Connection Manager Administration Kit (CMAK) - met deze functie kunt u aangepaste verbindingen maken met externe servers en netwerken, beschermd door VPN. Nadat u deze functie hebt ingeschakeld, vindt u de snelkoppeling voor de wizard op deze locatie: "Configuratiescherm -> Systeem en beveiliging -> Systeembeheer -> Administration Kit voor Verbindingsbeheer" . Vanzelfsprekend wordt deze functie zeer zelden gebruikt, in bedrijfsnetwerken, meestal door IT-professionals.
 • Remote Differential Compression API Support - is een synchronisatie-algoritme waarmee snelle vergelijkingen kunnen worden gemaakt tussen gesynchroniseerde bestanden, die de verwijderde of aan de inhoud toegevoegde gegevens detecteren. Hier vindt u meer informatie over het RDC-algoritme. Deze functie wordt gebruikt door een klein aantal Windows-programma's en -apps, dus het is het beste om deze ingeschakeld te houden.
 • RIP-luisteraar - deze service luistert naar RIP-aankondigingen die door routers zijn verzonden en past de routingtabel aan op basis van de verzamelde informatie. De routers waarmee uw computer communiceert, moeten echter het RIPv1-protocol ondersteunen. Deze functie wordt gebruikt in bedrijfsomgevingen en is niet vereist voor incidentele gebruikers.
 • Simple Network Management Protocol (SNMP) - dit is een legacy-protocol dat is gemaakt voor het beheer van apparaten die op een netwerk zijn aangesloten. Met behulp van dit vrij oude protocol kunt u apparaten zoals routers, printers, computers enz. Beheren. Meer informatie hierover is hier beschikbaar. Deze functie is alleen vereist als u een IT-professional bent in een zakelijk netwerk met een vrij oude installatie.
 • Simpele TCP / IP-services (bijv. Echo, overdag, enz.) - een verzameling van "oldies, maar goldies" opdrachtregelprogramma's met karaktergenerator, overdag, weggooien, echo en citaat van de dag. U zou ze niet moeten gebruiken.
 • Ondersteuning voor SMB 1.0 / CIFS-bestandsdeling : met deze functie kunnen bestanden en printers worden gedeeld met computers waarop oudere versies van Windows worden uitgevoerd, van Windows NT 4.0 tot Windows XP en Windows Server 2003 R2. Het Server Message Block (SMB) -protocol kan door andere besturingssystemen zoals Linux of OS X worden gebruikt voor communicatie met Windows-apparaten. Als dat het geval is in uw netwerk, is het veiliger om het niet uit te schakelen.
 • Telnet-client - een verouderde opdrachtregelclient die het Telnet-netwerkprotocol gebruikt voor het bieden van bidirectionele tekstgeoriënteerde communicatie met een Telnet-server. De meeste gebruikers zullen het nooit hoeven gebruiken.
 • Telnet-server : met deze functie wordt een Telnet-server gemaakt die het Telnet-protocol gebruikt om inkomende verbindingen te accepteren. Dit is een verouderd type server dat niet mag worden gebruikt.
 • TFTP-client - een eenvoudige opdrachtregelhulpprogramma waarmee bestanden kunnen worden overgebracht via het Trivial File Transfer Protocol. De meeste gebruikers zullen het nooit hoeven gebruiken.
 • Windows Identity Foundation 3.5 - dit is een softwarekader voor het bouwen van identiteitsbewuste applicaties. Het .NET Framework 4.5 dat is opgenomen in Windows 8.1 bevat een nieuwere versie van dit framework. U dient de versie 3.5 alleen te installeren als u oudere applicaties gebruikt die zonder deze niet werken. De meeste gebruikers hoeven het nooit te installeren.
 • Windows Location Provider - deze functie kan GPS-sensoren, IP-adresresolutie, Wi-Fi-triangulatie of triangulatiemethoden voor mobiele telefoons gebruiken om uw geografische locatie te bepalen. Deze gegevens kunnen worden gebruikt door desktopprogramma's, apps en websites. Als u behoefte heeft aan een hoger niveau van privacy, kunt u ervoor kiezen om deze functie uit te schakelen. Op locatie gebaseerde apps en programma's zullen echter niet meer werken zoals u verwacht.
 • Windows Powershell 2.0 - een opdrachtregelprogramma dat zich richt op taakautomatisering en configuratiebeheer. Als u een beter begrip wilt krijgen, raden we u aan deze tutorial te lezen: Simpele vragen: Wat is PowerShell en wat kunt u ermee doen?
 • Windows Process Activation Service - een service voor op berichten gebaseerde applicaties en componenten die gerelateerd zijn aan Internet Information Services (IIS) . Hiermee kunnen softwareontwikkelaars het meest geschikte protocol kiezen voor hun behoeften. Deze functie is alleen nuttig voor softwareontwikkelaars.
 • Windows TIFF IFilter - met deze functie ingeschakeld, kan Windows tekst herkennen in .TIFF- afbeeldingsbestanden. Het is standaard uitgeschakeld, omdat optische tekenherkenning een grote invloed heeft op de prestaties.
 • Work Folders Client - stelt gebruikers in staat om een ​​map en de inhoud ervan te synchroniseren, van het bedrijfsnetwerk tot hun persoonlijke apparaten. Bestanden die lokaal zijn gemaakt, worden teruggesynchroniseerd naar de bestandsserver in de bedrijfsomgeving. U vindt gedetailleerde informatie over deze functie en hoe deze werkt, in deze tutorial: Werkmappen instellen en gebruiken in Windows 8.1.
 • XPS-services - deze services bieden ondersteuning voor Microsoft's ".XPS" -bestandsformaat, dat een alternatief voor Adobe's ".PDF" -formaat wil zijn. Deze service biedt functionaliteit zoals het afdrukken en opslaan van XPS-bestanden. Als u dergelijke bestanden niet gebruikt, heeft u deze functie nooit nodig.
 • XPS Viewer - een kleine applicatie waarmee u ".XPS" -bestanden kunt bekijken en gebruiken. U kunt hier meer informatie over krijgen: XPS-bestanden afhandelen met de XPS Viewer in Windows 7 of Windows 8. Als u dit type bestanden niet gebruikt, hebt u deze viewer nooit nodig.

Conclusie

Pff ... dit was een lange gids! Het kostte ons veel tijd en werk om het te maken. We hopen dat dit nuttig voor u zal zijn en dat het uw vragen heeft beantwoord met betrekking tot de verschillende Windows-functies die beschikbaar zijn. Als u op zoek bent naar andere interessante tutorials, aarzel dan niet om onze onderstaande aanbevelingen te bekijken.