Anders

Is het Windows 8 Startscherm een ​​verbetering versus het startmenu?

Een van de grootste veranderingen in Windows 8 is het feit dat het Start-menu is vervangen door het startscherm en dat je nu een heel andere manier hebt om applicaties te starten. Hoewel het startscherm geweldig is voor het direct zoeken en starten van applicaties met een paar toetsaanslagen, is het niet zo vriendelijk voor gebruikers die graag de muis gebruiken in plaats van het toetsenbord. Daarom besloot ik om een ​​snelle analyse te maken en te zien hoe het nieuwe startscherm zich verhoudt tot het oude startmenu. Helpt het bij het verkrijgen van snellere toegang tot alle snelkoppelingen die door uw toepassingen zijn geïnstalleerd? Laten we het uitzoeken!

OPMERKING: de analyse is bijgewerkt voor versie 8 van Windows 8. Helaas zijn er niet veel positieve wijzigingen te melden en de conclusies en aanbevelingen in dit artikel zijn hetzelfde als voor Windows 8 Consumer Preview.

De toepassingen die voor de analyse zijn gebruikt

Voor mijn experimenten heb ik gekozen voor een reeks populaire applicaties die door veel Windows-gebruikers worden gebruikt: Mozilla Firefox, uTorrent, 7-Zip, Auslogics Disk Defrag, Notepad ++, ImgBurn, Winamp, Dropbox, Mozilla Thunderbird, K-Lite Codec Pack, Skype, Adobe Reader X, Paint.NET, LibreOffice 3.5, Yahoo Messenger.

Ze zijn geïnstalleerd met behulp van hun standaardopties. Er werden uitzonderingen gemaakt voor software die werkbalken en andere ongewenste software van derden wilde installeren (bijv. Winamp en Yahoo Messenger). Voor die toepassingen stond ik de installatie van ongewenste software niet toe.

Het startscherm van Windows 8

Windows 8 heeft het startmenu vervangen door het startscherm. De locatie in het Windows-bestandssysteem is echter hetzelfde.

Zowel in Windows 7 als Windows 8 zijn de mappen en snelkoppelingen waaruit het startmenu en het startscherm bestaan, te vinden in twee mappen: "C: \ Gebruikers \ Gebruikersnaam \ AppData \ Roaming \ Microsoft \ Windows \ Startmenu" en " C: \ ProgramData \ Microsoft \ Windows \ Start Menu " .

Zo ziet het startscherm eruit na het installeren van de applicaties die ik voor de analyse heb gebruikt. Ik vind het behoorlijk druk en ongeorganiseerd.

Wanneer ik met de rechtermuisknop klik en Alle apps kies, krijg ik iets vergelijkbaar met het Startmenu in Windows 7. Een veel meer georganiseerde structuur van snelkoppelingen, die veel lijkt op de klassieke Start Menu-ervaring.

Het Windows 8-bureaublad

Gelukkig, met uitzondering van de ontbrekende Start Menu-knop, is het bureaublad in Windows 8 ongewijzigd gebleven in vergelijking met Windows 7.

Hun locatie in het bestandssysteem is ook hetzelfde: "C: \ Users \ User Name \ Desktop" en "C: \ Users \ Public \ Desktop" .

Dit is een screenshot van de Desktop, na het installeren van alle applicaties die ik voor deze analyse heb gebruikt.

Het zag er hetzelfde uit in beide besturingssystemen en ik was blij om te zien dat er geen verschillen waren.

Startscherm versus startmenu: hoeveel snelkoppelingen zijn er?

Ik heb dezelfde set applicaties geïnstalleerd, met dezelfde installatie-opties voor zowel Windows 7 als Windows 8 Release Preview. Vervolgens telde ik het aantal snelkoppelingen in beide besturingssystemen. In de onderstaande tabel vindt u het aantal snelkoppelingen geïnstalleerd door elke toepassing op het bureaublad, de Windows 8-startscherm en alle apps- lijst en in het Startmenu van Windows 7.

Na het tellen van alle snelkoppelingen, zag ik dat er belangrijke verschillen zijn tussen het aantal snelkoppelingen weergegeven op het startscherm van Windows 8, de lijst met alle apps en het startmenu van Windows 7:

  • Het startscherm heeft de neiging om een ​​kleinere selectie van snelkoppelingen weer te geven dan wat door elke applicatie wordt geïnstalleerd. De selectiecriteria lijken willekeurig te zijn. Winamp liet bijvoorbeeld zijn snelkoppelingen voor verwijderen verwijderen terwijl de andere programma's dat niet deden. Zelfs programma's die snelkoppelingen in dezelfde map Start Menu als Winamp hadden opgeslagen, hadden hun snelkoppelingen voor verwijderen niet weergegeven. En last but not least installeert K-Lite Codec Pack in totaal 20 snelkoppelingen in de map Start Menu in Windows 7 maar slechts 6 in Windows 8. Ik weet niet zeker of dit probleem een ​​fout is in het installatieproces of in Windows 8 er zijn minder functies en hulpmiddelen nodig. Windows 8 Release Preview toont alle 6 snelkoppelingen die door de tool zijn geïnstalleerd.
  • De snelkoppelingen op het startscherm zijn op geen enkele manier georganiseerd. Ze worden eenvoudigweg toegevoegd aan de lijst met bestaande tegels die op het startscherm wordt getoond. Je krijgt snel een behoorlijk chaotische lijst met snelkoppelingen. Als u bijvoorbeeld de onderstaande schermafbeelding bekijkt, wordt de snelkoppeling voor het verwijderen van Winamp boven de snelkoppeling voor het uitvoeren van Winamp weergegeven. Vervolgens bevindt de LibreOffice Base-toepassing zich in een afzonderlijke groep dan de andere LibreOffice-snelkoppelingen. Bovendien zijn Paint.NET en Yahoo Messenger in dezelfde groep terecht gekomen met de meeste LibreOffice-snelkoppelingen. Het is nogal verwarrend om je weg te vinden tussen al deze snelkoppelingen. Er is geen logische reden voor de manier waarop ze worden gegroepeerd en vermeld. Ik heb zelfs gekeken of de snelkoppelingen zijn toegevoegd in de bestellingsprogramma's die zijn geïnstalleerd. Helaas gebeurt dat ook niet.
  • De lijst met alle apps is een stuk beter georganiseerd. De weg vinden met de muis is eenvoudiger en minder frustrerend. De mappenstructuur die door de toepassingen in de mappen Start Menu wordt gemaakt, wordt gerespecteerd en dit leidt tot een betere organisatie en stroom van de volledige lijst.
  • De lijst All-apps mist nog steeds een aantal snelkoppelingen en biedt geen toegang tot nuttige dingen zoals snelkoppelingen voor het verwijderen van sommige toepassingen (bijv. ImgBurn). Nogmaals, de criteria voor het selecteren van de snelkoppelingen voor verwijderen worden weergegeven en welke niet, lijkt willekeurig. Het lijkt geen verbinding te hebben met de maplocatie waar ze zijn opgeslagen.

Wat Microsoft moet veranderen over het startscherm!

Kijkend naar dit experiment en de hele testervaring die ik tot nu toe had met het Windows 8 Startscherm, vind ik het slecht georganiseerd, inconsistent en soms verwarrend. Ik ben ervan overtuigd dat Microsoft een aantal serieuze veranderingen en verbeteringen moet doorvoeren om een ​​goede ervaring te bieden. Mijn belangrijkste suggesties zijn de volgende:

  • Microsoft moet de criteria verduidelijken op basis waarvan Windows 8 de snelkoppelingen selecteert die worden weergegeven op het startscherm. Ik begrijp dat het tonen van alle snelkoppelingen die door applicaties zijn geïnstalleerd gebruikers niet helpt, en hun aantal moet beperkt zijn. De criteria die voor de selectie worden gebruikt, moeten echter duidelijk en consistent zijn en goed worden gecommuniceerd met softwareontwikkelaars.
  • Het startscherm heeft een beter algoritme nodig voor het groeperen van snelkoppelingen. Zoals het nu is, vind ik het gebrek aan efficiëntie en vriendelijkheid. Vooral voor gebruikers die niet erg technisch zijn. Het gebruik van de mappen die zijn gemaakt door toepassingen in de mappen Start Menu en deze op een vergelijkbare manier groeperen als de lijst Alle apps is mogelijk beter voor gebruikers. Of groepeer in ieder geval alle snelkoppelingen die zijn geïnstalleerd door een toepassing in hetzelfde blok met snelkoppelingen.
  • De lijst Alle apps zou moeten stoppen met het verbergen van snelkoppelingen. Het zou absoluut alle snelkoppelingen moeten tonen die geïnstalleerd zijn door applicaties in hun Start Menu mappen.

Als deze wijzigingen zijn doorgevoerd, denk ik dat mensen minder tijd nodig hebben om zich aan te passen aan het nieuwe startscherm. Door de sterke zoekfuncties te combineren met een betere organisatie voor diegenen die liever de muis gebruiken, zullen mensen zich op hun gemak voelen en zullen ze nooit het oude Startmenu missen.

Conclusie

Ik ben benieuwd wat je ervaring is met het nieuwe startscherm: vond je het leuk om het te gebruiken? Gelooft u dat het nog verder moet worden aangepast? Bent u het eens met de punten die ik in dit artikel heb genoemd?
Ik kijk uit naar een constructieve discussie over dit onderwerp.