Anders

Analyse: hoe snel is WiFi wanneer u uw eigen ASUS AiMesh maakt?

ASUS begon het jaar met nieuws over zijn AiMesh-systeem, waarmee bestaande gebruikers van ASUS-routers andere ASUS-routers kunnen toevoegen en hun eigen zelfgemaakte WiFi-gaassystemen kunnen maken. Als u de dekking en snelheid van het draadloze netwerk in grote huizen wilt verbeteren, is het verstandig om een ​​volledig WiFi-gaassysteem te kopen. Maar wat als u dat niet hoeft te doen, en u zojuist een andere ASUS-router hebt gekocht om een ​​wifi-netwerk te maken? Krijgt u nog steeds voordelen in WiFi-snelheid en -dekking? Om deze vragen te beantwoorden, hebben we ons eigen ASUS AiMesh-systeem gemaakt en vergeleken met een concurrerend WiFi-systeem voor thuis. Dit is wat u krijgt als real-life downloads en WiFi-signaalsterkte:

OPMERKING: als u niet weet wat een wifi-netwerk is, leest u eerst dit artikel: Wat is een draadloos mesh-netwerk of WiFi-systeem voor een volledig thuisnetwerk?

De setup die we hebben gebruikt voor het testen van ASUS AiMesh

Laten we eerst eens kijken naar het appartement dat is gebruikt bij onze tests en hoe het is ingesteld. U kunt zien dat het primaire ASUS AiMesh-apparaat in de woonkamer is geplaatst. Bij gebruik van draadloze routers is de signaalsterkte niet zo hoog in ruimtes zoals de keuken en het middelste balkon. Om de dekking van het netwerk te verbeteren, heb ik de tweede router in de grote slaapkamer geplaatst . Als gevolg hiervan zou het Medium-balkon moeten profiteren van stabielere WiFi. Toen lag de derde router vlak bij de ingang van de keuken, om daar ook de dekking te verbeteren.

De routers die we hebben gebruikt om de ASUS AiMesh-installatie te maken, zijn twee ASUS RT-AC86U (een daarvan gebruikt als de hoofdrouter voor de AiMesh) en een ASUS RT-AC88U.

Onze tests werden uitgevoerd met behulp van een snelle 1 Gigabit-internetverbinding die in staat is om te uploaden op internet met een snelheid tot 500 Mbps. Voor onze metingen hebben we een HP Spectre 13-laptop gebruikt en we hebben alle resultaten van ASUS AiMesh vergeleken met TP-Link Deco M5 (een concurrerend mesh-systeem dat ook uit drie apparaten bestaat) en met de ASUS RT-AC88U-router die we aanvankelijk hadden in het testappartement, als de enige router die ons netwerk beheert.

ASUS AiMesh op de 2, 4 GHz draadloze band: stabiele signaalsterkte en twee tot drie keer snellere downloads

We hebben de signaalsterkte gemeten met inSSIDer, in alle kamers in ons appartement. U ziet hieronder dat de ASUS AiMesh zeer uitstekende signaalsterkte in alle kamers heeft afgegeven, met kleinere variaties dan de TP-Link Deco M5, en een stuk stabieler dan die van een traditionele router.

Vervolgens hebben we SpeedTest gebruikt om te zien hoe snel de internetverbinding in alle kamers is bij gebruik van de 2, 4 GHz draadloze frequentie. ASUS AiMesh was uitstekend en leverde een downloadsnelheid die twee tot drie keer beter was dan de TP-Link Deco M5, afhankelijk van de kamer.

Bij het meten van de uploadsnelheid waren de verschillen in de meeste kamers kleiner maar nog steeds aanzienlijk.

Vervolgens hebben we de PassMark Performance-test gebruikt om gegevens over te dragen tussen twee computers die op het netwerk zijn aangesloten, op de 2, 4 GHz-band. Wederom leverde ASUS AiMesh uitzonderlijk snelle downloads in alle kamers. Behalve in één kamer was de AiMesh twee tot drie keer sneller dan TP-Link Deco M5.

Toen we de uploadsnelheid bepaalden, werden de verschillen kleiner, maar ook hier presteerde ASUS AiMesh bewonderenswaardig.

De conclusies die we kunnen trekken uit deze metingen op de 2, 4 GHz-band zijn de volgende:

  • ASUS AiMesh levert een zeer stabiele signaalsterkte
  • ASUS AiMesh biedt ongelooflijk snelle downloads, soms driemaal zo snel dan TP-Link Deco M5
  • ASUS AiMesh biedt snelle uploads

ASUS AiMesh op de 5 GHz draadloze band: stabiele signaalsterkte, snelle downloads, aanzienlijk snellere uploads

We hebben de signaalsterkte gemeten met inSSIDer, in alle kamers in ons appartement. ASUS AiMesh heeft een ongelooflijk stabiele signaalsterkte geleverd in alle kamers, die veel minder varieerde dan die aangeboden door TP-Link Deco M5.

We hebben toen SpeedTest gebruikt om te zien hoe snel de internetverbinding is bij gebruik van de 5 GHz draadloze frequentie. ASUS AiMesh was erg snel in alle kamers van ons testappartement. In sommige landen was ASUS AiMesh aanzienlijk sneller dan TP-Link Deco M5, terwijl in andere de verschillen relatief onbeduidend waren tussen beide.

Bij het meten van de uploadsnelheid was ASUS AiMesh consistent en aanzienlijk sneller dan TP-Link Deco M5.

Vervolgens hebben we de PassMark Performance-test gebruikt om gegevens over te dragen tussen twee computers die op het netwerk zijn aangesloten, op de 5 GHz-band. ASUS AiMesh was erg snel in alle kamers, maar in een paar van hen bleek TP-Link Deco M5 een waardige uitdager te zijn.

De uploadsnelheidmetingen toonden nog een keer dat ASUS AiMesh aanzienlijk sneller is dan TP-Link Deco M5.

De conclusies die we kunnen trekken uit deze metingen op de 5 GHz-band zijn de volgende:

  • ASUS AiMesh levert een zeer stabiele signaalsterkte
  • ASUS AiMesh biedt veel snellere uploads dan TP-Link Deco M5
  • ASUS AiMesh biedt snelle downloads

Heb je je eigen ASUS AiMesh-systeem gemaakt?

We denken dat het een uitstekend idee is om ASUS's gebruikers in staat te stellen hun mesh-WiFi-systemen te maken, zodat ze de draadloze dekking in hun huizen en appartementen verbeteren. De installatie is niet zo moeilijk, hoewel het enige tijd en geduld kost en de resultaten geweldig lijken. Voordat u dit artikel afsluit, laat ons weten of u uw eigen ASUS AiMesh heeft gemaakt, welke routers u hebt gebruikt en of u tevreden bent of niet met de resultaten. Reageer hieronder en laten we bespreken.