Anders

Eerste indrukken van de Windows 8 Consumer Preview

Zodra het werd gelanceerd, downloadde ik de Windows 8 Consumer Preview, installeerde het op twee computers (een desktop en een laptop) en begon het te gebruiken. Vanaf nu ben ik van plan het regelmatig te gebruiken, een paar uur per dag en te evalueren hoe goed of slecht het is, vooral vanuit het perspectief van een gebruiker van een toetsenbord en muis, verliefd op de klassieke desktopervaring. In dit artikel zal ik mijn eerste indrukken over Windows 8 delen. Ik zou dan graag uw feedback willen vragen over wat u wilt dat ik in detail voor u onderzoek.

Wat ik leuk vind aan Windows 8 Consumer Preview

Als je de Developer Preview hebt getest, merk je al snel dat de Metro-gebruikersinterface een stuk beter is in de Consumer Preview . Deze indruk start tijdens de installatieprocedure en deze wordt bevestigd zodra de eerste keer ingelogd is.

Windows 8 detecteert automatisch een configuratie met twee monitoren en geeft beide interfaces prachtig weer, één op elke monitor. Ik vond het echt leuk om het nieuwe startscherm naast het klassieke bureaublad te hebben. Het is een perfecte metafoor voor de dualiteit van de Windows 8-ervaring en voor de computerervaring op meerdere apparaten in het algemeen: touch-apparaten versus de klassieke computers.

Tijdens het gebruik van het startscherm en alle Metro-applicaties genoot ik van de glans die het kreeg. De navigatie is vloeiender en intuïtiever dan in de Developer Preview, zelfs met een muis en toetsenbord.

Ik heb niet genoten van het kleurenthema dat is opgenomen in het voorbeeld van de ontwikkelaar . Ik ben echter dol op de kleurenthema's die beschikbaar zijn voor de Metro-interface in het consumentenvoorbeeld . Ze zien er geweldig uit, de combinaties zijn goed gekozen en de grafische motieven zullen zeker door velen worden gewaardeerd. Ik hoop dat Microsoft in de definitieve versie van Windows 8 nog meer kleurencombinaties zal bieden.

Een ander groot aspect dat meteen opvalt, is het inloggedrag. U begint het wachtwoord van uw gebruikersaccount te typen en, zodra u klaar bent met typen, logt Windows 8 u in, zonder dat u op de aanmeldknop hoeft te klikken of op de Enter- toets hoeft te drukken. Het is een leuke touch.

Ik ging snel naar de Windows Store . De manier waarop applicaties worden getoond is gewoonweg prachtig. U krijgt een korte presentatie van elke applicatie en een zeer snel installatieproces, met slechts één klik.

Tijdens het gebruik van de Metro-applicaties beschikt u over een knop voor snelle feedback in hun contextuele menu's, waarmee Microsoft de ervaring kan verbeteren.

Ik vond het fijn hoe eenvoudig ze het voor iedereen maakten om een ​​bètatester te zijn die waardevolle feedback geeft.

Sinds Windows 7 ben ik fan geweest van de snapfunctie. Ik was blij dat het werd overgenomen in de Metro-interface en ik ben dol op de manier waarop het wordt geïmplementeerd. U kunt het scherm magnetiseren en splitsen tussen Metro-toepassingen, klassieke desktoptoepassingen en tussen applicaties die beide interfaceparadigma's gebruiken. Hieronder ziet u de muziekspeler die mooi is weergegeven naast de desktopversie van Internet Explorer .

Stel je voor dat je je werk doet in Microsoft Office terwijl je een klein voorproefje hebt van de evolutiebeurzen in de buurt, of een oogje op je Twitter-account houdt terwijl je op internet surft. Het is best gaaf.

Teruggaan naar Metro-toepassingen. De meeste zien er geweldig uit, hoewel ze op dit moment niet veel functies bieden. Ze vallen echt op als elegante applicaties, waarmee je je kunt concentreren op het gebruik ervan, in plaats van je te laten afleiden van veel interface-elementen. Persoonlijk kan ik niet wachten op een Metro-versie van Microsoft Office die me het volledige scherm voor schrijven biedt en de menu's en knoppen verbergt in contextuele menu's die alleen worden bekeken wanneer ze nodig zijn.

Een ander kenmerk waar ik heel snel van hield, is de "zoek-eerst" -benadering die werd gevolgd met het nieuwe startscherm. Je begint te typen en Windows 8 begint te zoeken en geeft de juiste resultaten weer. Niet alleen dit, maar nadat u Windows 8 enige tijd hebt gegeven om de bestanden en mappen op uw computer te indexeren, worden de zoekresultaten onmiddellijk weergegeven.

Een van de kleine ontwerpaspecten die ik leuk vond, is het gebaar dat je kunt gebruiken om Metro-toepassingen te sluiten: klik op het bovenste gedeelte van het toepassingsvenster en sleep het naar de onderkant van het scherm. Het is snel, leuk om te doen en gemakkelijk te onthouden.

Wat betreft gebaren is het gebruik van de muis en het toetsenbord in plaats van aanraking niet zo moeilijk als je denkt dat het zal zijn. Download deze producthandleiding van Microsoft en lees het gedeelte "De nieuwe taal van aanraking" (pagina's 10 en 11). Het laat zien hoe aanraakgebaren werken in Windows 8 en hun equivalenten voor de muis en het toetsenbord. Repliceer elke beweging een of twee keer en u bent ingesteld. Hoe meer u deze bewegingen gebruikt, hoe meer u ervan geniet en u zult zich niet verloren voelen in Windows 8.

Door deze gebaren te combineren met de "zoek-eerst" benadering van Windows 8, heb ik veel van de computerervaring genoten. Ik heb het klassieke Startmenu niet een keer gemist. Toen ik terugging naar Windows 7, voelde het zo verouderd en omslachtig om het startmenu te gebruiken dat ik nu kan wachten tot Windows 8 klaar is.

Wat klassieke bureaubladtoepassingen betreft, ben ik blij met de nieuwe Windows Explorer . Ik heb dit uitgedrukt na het testen van de Developer Preview (zie dit artikel voor meer informatie: 12 Redenen waarom Windows Explorer in Windows 8 Rocks) en ik zullen hetzelfde bericht blijven zeggen. In de Consumer Preview heeft Microsoft er verdere verbeteringen aan aangebracht en ik denk dat dit de beste bestandsbeheerder wordt die ooit in Windows is opgenomen.

Last but not least, ik hield van hoe snel de opstartprocedure is. Je hebt deze snelheid nog nooit gezien op een desktopbesturingssysteem. Als je een SSD-schijf hebt, is een opstart in 3 tot 5 seconden een realiteit, geen droom.

Wat ik niet leuk vond aan Windows 8 Consumer Preview

Zoals verwacht zijn er ook negatieve aspecten over de consumentenvoorvertoning . Allereerst is dit product een bètaversie. Het zijn tal van fouten en bugs die nog moeten worden opgelost. De beschikbare stuurprogramma's zijn ook bètaversies zelf. Bepaalde hardwarecomponenten werken mogelijk niet zo goed als u gewend bent. Mijn AMD-videokaart heeft bijvoorbeeld een deel van zijn voordeel verloren vanwege de zeer elementaire stuurprogramma's. Mijn Creative-geluidskaart heeft van tijd tot tijd een aantal geluidstoringen, enzovoort.

Ook zijn er bugs in de Metro-applicaties zelf en in de nieuwe desktop-applicaties ook. Ik heb al enige flikkering opgemerkt in Internet Explorer terwijl Windows Explorer een aantal van de instellingen die ik maak, vergeet.

Met betrekking tot Metro-toepassingen bieden veel van hen niet veel qua functies. Soluto is bijvoorbeeld een verwarrende toepassing die op dit moment alleen kan worden gebruikt om informatie te bekijken. Je kunt het niet gebruiken om je opstarttijden te verbeteren, zoals je zou verwachten.

Evernote is echter een positiever voorbeeld. Het ziet er geweldig uit, je kunt het gebruiken om notities te maken en deze op verschillende apparaten te synchroniseren, maar je kunt notities niet verwijderen.

Het is ook verwarrend om binnen Metro-toepassingen te zoeken. Ik voel me nog steeds niet op mijn gemak bij het gebruik ervan en ik heb het gevoel dat ik meer moet lezen en experimenteren over dit onderwerp, voordat het volledig natuurlijk aanvoelt en ik productief ben bij het zoeken in applicaties.

Een zeer ernstige bug die ik tegenkwam, betreft de integratie met Google-services zoals Gmail of Google Calendar. Helaas kon ik de e-mail- en agendatoepassingen geen verbinding laten maken met mijn Google-account en mijn gegevens ophalen.
OPMERKING: Uiteindelijk heb ik dit probleem opgelost. Ik moest wel een beetje graven, via ondersteuningsforums om erachter te komen. Als u soortgelijke problemen ondervindt, wordt de oplossing hier gepubliceerd: Windows 8 Apps maken geen verbinding met uw Google- / Gmail-account?

Persoonlijk gebruik ik niet veel van de online diensten van Microsoft. Ik ben een zware Google-gebruiker en ik weet zeker dat veel mensen die de Windows 8 Consumer Preview testen, net als ik zijn. Ik hoop dat ze dit snel zullen oplossen.

Ik denk ook dat dit een aandachtspunt in het eindproduct moet zijn. Ongeacht hoeveel Microsoft niet van Google houdt, ze moeten een uitstekende integratie bieden met de populairste services van Google. Op het internet is Google dominant en veel mensen gebruiken hun diensten.

Wat zou je willen dat ik in detail test?

Voordat ik een definitief oordeel geef over Windows 8 is er nog veel testen en onderzoek te doen. Persoonlijk denk ik dat het een veelbelovend product is en Microsoft heeft veel vooruitgang geboekt sinds de Developer Preview . Er moet echter nog veel worden gedaan voordat dit als een goed eindproduct kan worden beschouwd.

Aangezien ik Windows 8 de komende maanden ga gebruiken en testen, wil ik graag dat je het met me deelt: Wat wil je dat ik test? Zijn er vragen die je me moet beantwoorden?

Voor nu omvat mijn testplan:

  • Vergelijkingen van opstarttijden tussen Windows 7 en Windows 8;
  • Vergelijkingen tussen Internet Explorer 10 en Internet Explorer 9. Vergelijkingen tussen de Metro- en desktopversie van Internet Explorer 10. De resultaten van de eerste tests zijn hier gepubliceerd: Browser Wars: Is Internet Explorer 10 een relevante browser?
  • Manieren vinden om te meten hoe bruikbaar de Metro-interface is met een muis en toetsenbord.

Wat moet ik nog toevoegen?