Anders

Top 13 meest opwindende nieuwe functies van Windows 10

Windows 10 is tot nu toe de beste Windows en dat betekent dat het aan hoge verwachtingen moet voldoen. Gelukkig brengt Windows 10 een aantal erg leuke en interessante nieuwe functies met zich mee: van Cortana (een geestige persoonlijke digitale assistent) tot Microsoft Edge (de modernste webbrowser gebouwd door Microsoft), beginnend met een volledig vernieuwd startmenu en doorgaan met een betere desktopervaring. in de afgelopen jaren), dus het is eigenlijk geen verrassing dat Windows 10 iedereen enthousiast maakte. In dit artikel gaan we enkele van de beste nieuwe functies delen die u in Windows 10 zult vinden. Laten we beginnen:

1. Het startmenu is terug en het is geweldig

Tot Windows 8 raakten gebruikers gewend aan het Start Menu, dat ooit aanwezig was in eerdere besturingssystemen van Microsoft. Toen verdween het plotseling en werd vervangen door het startscherm. Gebruikers begonnen erover te klagen, dus met de lancering van Windows 10 luisterde Microsoft naar de ontvangen feedback en ontwikkelde een geheel nieuw Startmenu, dat het beste van het oude Startmenu en het Startscherm combineert. Het nieuwe Start-menu biedt lijsten voor alle apps die u hebt geïnstalleerd, snelkoppelingen naar recent geïnstalleerde of veelgebruikte programma's, evenals een apart gedeelte waarin u live-tiles kunt vastzetten voor universele Windows-platform-apps, evenals snelkoppelingen voor traditionele desktop-programma's. Microsoft slaagde erin om het beste uit beide ervaringen te halen en creëerde het beste startmenu dat we ooit hebben gezien.

2. Cortana is je geestige digitale assistent

Cortana is misschien wel de meest interessante nieuwe functie van Windows 10. Cortana is een complex programma dat is ontworpen om op te treden als uw persoonlijke digitale assistent. Ze is in staat om verschillende talen te begrijpen en te spreken, dus zal ze zeker de manier waarop je met je Windows 10-apparaten omgaat veranderen, waardoor de interactie tussen de gebruiker en de machine meer menselijk en natuurlijk wordt. Cortana kan verschillende dingen begrijpen en doen, zoals het starten van apps, het maken van aantekeningen, het instellen van herinneringen, ze kan je de weerprognose of het laatste nieuws vertellen en ze kan zelfs met je chatten.

3. Microsoft Edge is een grote verbetering ten opzichte van Internet Explorer

Edge is de nieuwe standaardwebbrowser voor Windows 10. Het vervangt de oude en vermoeide Internet Explorer en gebruikt een geheel nieuwe rendering-engine. Edge is een lichtgewicht webbrowser die een stuk sneller is dan Internet Explorer en de meeste andere browsers die er zijn. Het biedt ook geweldige ondersteuning voor de nieuwste webstandaarden en webtechnologieën. U kunt het ook gebruiken om annotaties rechtstreeks op webpagina's te maken en te delen. Voeg daarbij het feit dat het is geïntegreerd met Cortana en het kan u gepersonaliseerde informatie en zoekdiensten bieden. Bovendien biedt het nu uitbreidingsondersteuning, net als Firefox, Chrome of Opera. Alles bij elkaar genomen, hopen we dat u het met ons eens bent als we zeggen dat Microsoft Edge het testen waard is en dat u het ten minste als een secundaire browser, of misschien wel als uw primaire browser, gebruikt.

4. Word een meester in productiviteit met meerdere virtuele desktops

Windows 10 is de eerste Windows-versie die virtuele desktops introduceert. Dat betekent dat u meer dan één bureaublad op uw apparaat kunt maken en gebruiken. Het is een functie die uw productiviteit zal verhogen, doordat u uw werk en apps beter kunt indelen.

5. Maak de app-vensters vast, breek ze niet

De eerste keer dat we Snap zagen was in Windows 7. Microsoft is deze kleine maar ongelooflijk handige functie niet vergeten en in Windows 10 hebben ze deze veel verbeterd. Het is een van die geweldige voorbeelden over hoe kleine dingen veel kunnen betekenen: met slechts een paar gebaren kunt u snel en netjes alle apps en vensters organiseren die u op uw bureaublad hebt geopend. Iedereen die deze nieuwe functie heeft geprobeerd, kan u vertellen hoezeer het u kan helpen productiever te zijn op uw bureaublad.

6. Universele apps zijn de nieuwe trend

Microsoft heeft al geruime tijd de intentie uitgesproken om universele apps te maken. Met Windows 10 maakten ze eindelijk deze realiteit: ontwikkelaars kunnen apps schrijven die op elk type Windows 10-apparaat werken, of het nu een pc, een notebook, een tablet, een smartphone of zelfs een Xbox One-console is. Dat betekent dat ze geen verschillende versies van een app hoeven te maken voor elk type apparaat, omdat de ene app die ze ontwikkelen naadloos zal worden geschaald van de schermen met kleine factoren naar de grootste beschikbare schermen. Het lijkt misschien niet zo interessant voor eindgebruikers, maar lang geleden betekent dit een stuk minder werk voor ontwikkelaars en nog veel meer apps voor gebruikers. Microsoft heeft een flink aantal universele apps gemaakt die al beschikbaar zijn voor Windows 10-gebruikers. Om er maar een paar te noemen, kunt u Word Mobile-, Excel Mobile-, PowerPoint Mobile-, Outlook Mail-, Calendar- of OneNote-apps gebruiken op al uw Windows 10-apparaten. Bovendien zijn deze universele apps van Microsoft allemaal gratis en kunnen ze op verschillende apparaten worden gesynchroniseerd.

7. Continuum overal: mobiel en desktop

Er is veel gezegd over Continuum. Deze functie is iets waarvan velen droomden en met Windows 10 heeft Microsoft het echt gemaakt. Continuüm betekent dat u in een oogwenk kunt schakelen op de manier waarop Windows 10 eruit ziet en werkt, afhankelijk van het apparaat dat u gebruikt en hoe u het gebruikt. In Windows 10-termen heeft Continuum de naam Tablet-modus en het werkt als volgt: bijvoorbeeld dat je een hybride apparaat gebruikt en op een gegeven moment wil je het toetsenbord op je bureau laten liggen en rondlopen met het tabletgedeelte van dat apparaat.

Windows 10 detecteert deze wijziging automatisch en schakelt over naar de tabletmodus. Dit betekent dat de normale taakbalk wordt verwijderd, het startmenu wordt gewijzigd in een startscherm, enzovoort. Ook worden apps nu geopend in de modus Volledig scherm. Dit alles om het gemakkelijker voor u te maken om met uw apparaat te werken. En onthoud dat we slechts een voorbeeld noemden. Continuum werkt echter op dezelfde manier in veel andere situaties, zoals bij het verbinden van een scherm en een toetsenbord met uw Windows 10-smartphone.

In dit artikel leest u meer over hoe Continuum werkt op smartphones met Windows 10 Mobile.

8. Beheer alles vanuit het nieuwe actiecentrum

Elke smartphone-gebruiker weet wat meldingen en snelle acties zijn en hoe nuttig ze kunnen zijn. Microsoft brengt deze functie naar alle Windows 10-apparaten. Je meldingen worden bij elkaar geplaatst in het nieuwe actiecentrum, dat aan de rechterkant van het scherm verschijnt. De meldingen houden u op de hoogte van alles wat er op uw apparaat gebeurt, terwijl de snelle acties u helpen om snel en eenvoudig allerlei functies te openen, zoals tabletmodus, wifi, VPN, enzovoort.

9. Zelfs het configureren van je instellingen is cool in de nieuwe app Instellingen

Microsoft heeft een nieuwe plek ontwikkeld voor het besturen en instellen van uw Windows 10-apparaat, zodat het werkt zoals u het wilt. Het heet Instellingen en het gaat waarschijnlijk het oude Configuratiescherm op een bepaald moment in de toekomst volledig vervangen. Het grote voordeel van de app Instellingen is dat deze eenvoudig te gebruiken is zowel bij aanraken als bij het gebruik van een muis en toetsenbord. Het maakt niet uit welk type apparaat u gebruikt, of het nu een traditionele pc, een tablet of een smartphone is.

10. Game on met de nieuwe Xbox-app

Windows 10 wordt geleverd met de nieuwe universele Xbox-app ingebouwd. De app verbindt je met je Xbox One-console, zodat je je games naar je pc kunt brengen, je vriendenlijsten, berichten kunt bekijken, spellen kunt bewerken, delen en streamen die je speelt enzovoort. Als je een gamer bent, zul je de nieuwe functies zeker leuk vinden.

11. Ga waar niemand eerder is geweest, met offline kaarten

Windows 10 wordt geleverd met een nieuwe Maps-app waarmee u offline kaarten kunt downloaden, opslaan en gebruiken. Het is een geweldige functie, die zijn waarde op smartphones al heeft bewezen. Elke gebruiker met een gemeten internetverbinding zal zeker meer dan blij zijn om te ontdekken dat deze functie bestaat. Bovendien zijn de Bing-kaarten van goede kwaliteit en bestrijken de meeste landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Australië, Afrika en grote delen van Azië.

12. Zeg hallo tegen Windows!

Microsoft heeft beloofd dat we op enig moment geen wachtwoord of pincode meer nodig hebben om in te loggen op onze Windows-apparaten. Windows 10 kan dit al doen met behulp van een nieuwe en opwindende functie genaamd Windows Hello. Hallo gebruikt uw gezicht, iris of vingerafdruk als uw biometrische authenticatiemethode. Het enige nadeel, als je het zo zou kunnen noemen, is dat je gespecialiseerde hardware voor Windows nodig hebt Hallo om op je computer of apparaat te werken.

13. Verander de manier waarop je naar je game-rig kijkt, met DirectX 12

DirectX 12 is de nieuwste grafische API die is ontwikkeld door Microsoft en is alleen beschikbaar in Windows 10. Het wordt geleverd met een aantal opwindende functies zoals low-level toegang tot de hardwarecomponenten die zich op uw pc bevinden, met name de grafische kaart. Nieuwe games die DirectX 12 gebruiken, zijn nu in staat om efficiënt belasting te gebruiken en te verdelen over meerdere GPU-kaarten en meerdere processorcores. Om het simpel te zeggen: Windows 10 maakt nieuwe games sneller en beter dan op eerdere Windows-besturingssystemen.

Conclusie

Dit zijn enkele van de grootste nieuwe functies van Microsoft in Windows 10. Voordat u dit artikel afsluit, aarzel dan niet om ons uw mening te geven over Windows 10. Is dit een geweldig besturingssysteem? Wat vind je er leuk aan? Wat wilt u dat Microsoft verbetert in toekomstige updates?