Tutorial

Wat is de One handed-modus in Windows 10 Mobile en hoe u deze kunt gebruiken

Windows 10 Mobile introduceert een nieuwe manier om de bediening van de smartphone met één hand te vereenvoudigen. De functie ziet er niet mooi uit, maar is erg handig in de juiste omstandigheden. Toen ik er voor het eerst over hoorde, dacht ik dat dit een gimmick was met weinig praktisch nut. Toch merkte ik dat ik het de eerste 24 uur een paar keer gebruikte. Laten we leren hoe dit werkt en hoe we er het beste gebruik van kunnen maken:

Toegang krijgen tot en verlaten van eenhandig gebruik in Windows 10 Mobile

De lancering van de functie is vrij eenvoudig. Druk gewoon lang op de Windows- knop (rood omcirkeld in de afbeelding hieronder) op je smartphone.

Het scherm glijdt naar beneden en toont alleen de bovenste helft ervan. De bovenkant van het scherm wordt zwart en wordt in feite niet gebruikt om informatie weer te geven. Nu is het gemakkelijk om de onderste helft van het scherm te openen met een enkele hand. Het is de bedoeling dat u alleen de onderste helft van het scherm gebruikt en alles beschikbaar hebt voor gemakkelijk bereik met uw duim.

Wanneer u de smartphone met één hand probeert te gebruiken, realiseert u zich snel dat u op uw duim vertrouwt voor al uw acties die het scherm moeten raken. De meeste mensen zullen de bovenkant van het scherm niet met hun duim kunnen bereiken.

Om uit de eenhandige modus te komen, is het net zo eenvoudig als instappen. Raak voor een onmiddellijke reactie de bovenste helft van het scherm aan (het zwarte gedeelte). Het scherm schuift omhoog en onthult het hele Windows 10 Mobile-scherm en alles wordt weer normaal.

Hetzelfde effect wordt bereikt door het scherm een ​​paar seconden niet aan te raken. Deze eenhandige modus is immers een tijdelijke status die toegang geeft tot de links en knoppen in de bovenste helft van het scherm. Zodra uw acties zijn ondernomen, wilt u teruggaan naar uw normale gebruik. In de modus voor éénhandiging zie je de onderste helft van je scherm niet en kun je er geen interactie mee hebben. Daarom wil je daar niet meer dan nodig blijven hangen.

Deze functie werkt hetzelfde in elke Windows 10 Mobile-app, niet alleen op het startscherm. Om de modus voor één hand te activeren en deze te verlaten, gebruikt u exact dezelfde procedure. Hier is een voorbeeld van een scherm met een hand voor Microsoft Edge:

Om die toplink te bereiken, is nu een eenvoudige actie voor uw duim.

Wanneer is de One handed-modus beschikbaar in Windows 10 Mobile?

Deze modus voor één hand is beschikbaar voor smartphones met schermen die groter zijn dan 5 inch. Ik heb een grote hand en voelde me comfortabeler bij het gebruik van de modus voor één hand op een Lumia 640 met een scherm van 5 inch. De Lumia 950 heeft een scherm van 5, 2 inch terwijl de Lumia 950 XL een scherm van 5, 7 inch krijgt. Hoe groter het scherm, hoe meer mensen deze functie nodig hebben.

Gebruik met één hand versus bereikbaarheid

Het idee van eenhandig gebruik is niet nieuw. Een vergelijkbare functie werd geïntroduceerd door Apple met iPhone 6. De uitgebreide grootte van het scherm bracht Apple op het probleem om met één hand het volledige scherm te bereiken.

De oplossing in iOS is om tweemaal op de startknop te tikken. Dit is lastiger omdat een volledige druk op de knop andere functies zal starten. Ter vergelijking: de lange druk op de Start- knop in Windows 10 Mobile is eenvoudiger en betrouwbaarder.

Wat u extra krijgt in iOS is de optie om deze functie uit te schakelen. Er is geen instelling in Windows 10 Mobile die deze optie toestaat. Als u langer op de startknop blijft hangen, begint u per ongeluk met één hand en dit kan vervelend zijn. Ik hoop dat dit in toekomstige versies van Windows 10 Mobile de mogelijkheid krijgt om dit uit te schakelen in de app Instellingen .

In Android is er geen standaardoptie voor gebruik met één hand. Een paar leveranciers hebben vergelijkbare functies geïntroduceerd in hun aangepaste versies van Android. Een eenhandige module is beschikbaar in het Xposed-framework, maar je moet je smartphone rooten om het te installeren.

Conclusie

Windows 10 Mobile speelt catchup naar de iPhone in het gebruik met één hand. De functie is eenvoudig maar krachtig. Wanneer je met het openbaar vervoer rijdt en je aan de leuning moet houden, is de modus met één hand heel handig, tenzij je het leuk vindt om rond te vliegen bij de eerste rem (of je kunt proberen te leven zonder je telefoon gedurende de rit :) ). Zodra u het gaat gebruiken, beseft u dat u het vaak nodig heeft. Laat het me weten als je een fan bent van de modus met één hand of dat je er liever vanaf wilt.