Nieuws

Apple heeft een universele oplaadstandaard omarmd. Zal de hel snel bevriezen?

Apple heeft de lancering aangekondigd van drie nieuwe smartphones: iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X. Als je een nieuwskanaal hebt bekeken, heb je er zeker van gehoord. Een eigenschap die ons verraste met deze smartphones is niet de processor die ze gebruiken of de kwaliteit van hun camera's, maar het feit dat ze draadloos opladen hebben overgenomen: een technologie die al vijf jaar bestaat. Niet alleen dat, maar Apple heeft ook besloten om een ​​industriestandaard te gebruiken in plaats van een eigen standaard te maken. Dat is een zet die de meeste mensen nooit van Apple zouden verwachten. Wat gebeurt er met het bedrijf uit Cupertino? Zal de wereld binnenkort eindigen?

Apple neemt Qi universele draadloze oplading over

De nieuwe iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X zijn voorzien van draadloos opladen voor de eerste keer op een iPhone-apparaat. Draadloos opladen is sinds 2012 beschikbaar op smartphones, toen Nokia de Qi-laadstandaard heeft aangenomen. Vervolgens heeft Google het later dat jaar op de Nexus 4 goedgekeurd. Sindsdien is deze standaard door veel smartphonefabrikanten overgenomen, waaronder Samsung, Huawei, HTC, Motorola, ASUS en Sony. Tot september 2017 waren er honderden smartphones met draadloos opladen op de markt, maar geen iPhones.

Dit verandert met de lancering van de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X, en het zal de eerste keer zijn wanneer iPhone-gebruikers hun smartphones op dezelfde manier kunnen opladen als de rest van de branche.

Daarom, als je een Android-smartphone met draadloos opladen hebt, zoals de Samsung Galaxy S7 en je wilt overschakelen naar iPhone X, kun je je "oude" Samsung draadloze oplaadpad gebruiken om je iPhone X op te laden.

Apple zal echter ook hun laadstation lanceren, genaamd AirPower. Het is een mat die groot genoeg is om op je iPhone 8 of iPhone X te passen, evenals je Apple Watch en zelfs AirPods (als je een accessoire voor een draadloze oplaadcassette hebt). De AirPower-mat laadt tegelijkertijd alle drie de apparaten op en zal beschikbaar zijn in 2018. Op dit moment is niet duidelijk hoeveel het gaat kosten en wanneer het precies beschikbaar zal zijn.

Apple heeft een geschiedenis van het negeren of het laten varen van branchebrede standaarden

Het verbaast ons dat Apple een universele standaard hanteert, omdat het bedrijf de industrie-brede standaarden negeert of omzeilt en hun versie van alles maakt.

Een recent voorbeeld is de iPhone 7 van vorig jaar: Apple besloot de hoofdtelefoonaansluiting niet meer te gebruiken en het gebruik van draadloze hoofdtelefoons, zoals hun dure AirPods, af te dwingen.

Een ander belangrijk voorbeeld is USB Type C: de USB Type C-connector en de USB 3.1-standaard zijn al in 2015 op grote schaal door de techindustrie overgenomen. We zien USB Type C op alle premium smartphones met Android en Windows 10 Mobile, we zien het op ook veel mid-range smartphones, op gaming-laptops, ultrabooks, zelfs op de nieuwe MacBooks geproduceerd door Apple. Deze connector heeft veel voordelen, waaronder het feit dat het omkeerbaar is en u kunt het met een van de twee lange zijden naar boven plaatsen. Het kan ook gegevens overbrengen met zeer hoge snelheden (tot 10 Gbps) en kan worden gebruikt om ongeveer 100 watt aan vermogen te leveren, wat genoeg kracht is, zelfs voor laptops, niet alleen smartphones en tablets.

Helaas zitten iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X vast met Apple's eigen Lightning-kabel voor normaal opladen en bekabelde verbindingen. Waarom? Omdat Apple meer verdient met het gebruik van kabels die zijn gelicentieerd via hun MFi accessoire-programma. Dat is waarom ze ook de koptelefoonaansluiting hebben gedepakt. Het betekende meer winst.

Welke standaard zal Apple volgende aannemen?

We zijn blij met het besluit van Apple om een ​​industriestandaard te hanteren en het gebruikers gemakkelijk te maken om hun nieuwe iPhones op te laden, vooral als ze meer dan één mobiel ecosysteem gebruiken. Apple had kunnen proberen zijn eigen standaard voor draadloos opladen op de wereld te forceren en iPhone-gebruikers te beperken tot het gebruik van eigen draadloze oplaadaccessoires, waardoor de winst van het bedrijf zou zijn toegenomen. We hopen dat deze verandering in perspectief de deur opent naar een Apple die meer belang hecht aan het aannemen van industriestandaarden.

Wat denk je? Zal Apple ook andere industriestandaarden overnemen? Zo ja, welke standaard denk je dat ze hierna zullen aannemen?