Beoordeling

ASUS RT-AC58U beoordelen - Is het een eersteklas AC1300 draadloze router?

ASUS RT-AC58U AC1300 is een nieuwe router die tot doel heeft te concurreren in de overvolle ruimte van draadloze routers die tussen de 100 en 150 USD kosten. Het onderscheidt zich doordat het een nieuwe quad-coreprocessor bevat die in zeer weinig routers is opgenomen. Deze processor is het eerste single-chip wifi-systeem op de chip van de industrie om Wave-2 802.11ac-functies te introduceren die in 2016 zijn gestandaardiseerd. In theorie zouden we geweldige prestaties moeten krijgen voor een betaalbare prijs. Maar levert deze router deze belofte waar? Laten we uit deze beoordeling ontdekken:

Unboxing van de ASUS RT-AC58U AC1300 dual-band draadloze router

De ASUS RT-AC58U AC1300 dual-band router wordt geleverd in een eenvoudige doos met een afbeelding van het apparaat bovenaan en een lijst met enkele van de belangrijkste functies: de totale maximale theoretische bandbreedte, de ondersteuning voor 3G / 4G-dongles en zo op.

Waar te kopen

Koop nu Koop nu Koop nu

Aan de achterkant van de doos vindt u een beschrijving van de belangrijkste functies, waaronder de quad-coreprocessor, verbeterd draadloos bereik, enzovoort. Wanneer u de doos opent, ziet u het volgende: de router, de voedingsadapter, een ondersteuningsschijf, de garantie, een snelstartgids en een netwerkkabel.

De unbox-ervaring die de ASUS RT-AC58U AC1300 draadloze router biedt, is snel en aangenaam. In de doos vindt u alle elementen die u van een WiFi-router mag verwachten.

Hardwarespecificaties en ontwerp

ASUS RT-AC58U is een draadloze router met vier externe antennes. Zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien, zijn ze erg lang en kunnen ze niet worden losgeschroefd van de router, wat voor sommige gebruikers een nadeel kan zijn. De antennes worden gebruikt voor het leveren van MU-MIMO draadloze verbindingen, wat betekent snelle en stabiele verbindingen voor apparaten die deze technologie ondersteunen. Twee daarvan worden gebruikt voor de 2, 4 GHz draadloze frequentie en de andere twee voor de 5 GHz-frequentie.

ASUS RT-AC58U is een van de eerste draadloze routers met een quad-core Qualcomm IPQ4018-processor, draaiend op 717 MHz. Deze processor is het eerste single-chip Wi-Fi systeem-op-chip (SoC) van de industrie om Wave-2 802.11ac-functies te bieden. De processor wordt aangevuld met 128 MB RAM-geheugen en 128 MB opslagruimte voor de firmware en de softwarefuncties van deze router. Vanzelfsprekend biedt deze router ondersteuning voor alle moderne netwerkstandaarden, waaronder 802.11ac en 802.11n.

Aan de achterkant van de router hebben we de WAN-poort naast vier Gigabit Ethernet-poorten, de WPS-knop, de power jack, een knop om de router aan en uit te zetten en een aansluiting voor het resetten van de instellingen van de ASUS RT-AC58U .

Aan de voorkant van de router vinden we de gebruikelijke LED-lampjes die de status van de werking van de router en een USB 3.0-poort aangeven.

De grootte van deze router is vrij klein, op 8.1 x 5.8 x 1x4 inch of 207 x 148.8 x 35.5 mm in lengte, breedte en hoogte. ASUS RT-AC58U weegt slechts 395 gram of 13, 93 gram.

Als u meer wilt weten over de kenmerken van deze draadloze router, lees dan de officiële webpagina: ASUS RT-AC58U-specificaties.

Instellen en gebruiken van de ASUS RT-AC58U AC1300 dual-band draadloze router

Een van de eerste dingen die ons opviel, is dat de ASUS RT-AC58U niet eenvoudig op muren en andere oppervlakken kan worden gemonteerd, omdat deze geen VESA-vatting op de bodem heeft.

Om het beste draadloze signaal te krijgen, moet u het op een plat oppervlak plaatsen en de vier antennes oriënteren zoals weergegeven in de onderstaande tekening.

De installatie van de firmware is gemakkelijk en snel, net als op elke andere ASUS draadloze router. Allereerst moet u de standaard gebruikersnaam en het wachtwoord voor het beheer van het apparaat wijzigen, wat een goede veiligheidsmaatregel is. Vervolgens detecteert de router het type van uw internetverbinding en vraagt ​​deze de juiste verbindingsdetails aan.

Nadat u ze hebt opgegeven, wordt u gevraagd om de twee draadloze netwerken in te stellen die door de router worden uitgezonden.

Aan het einde van de eerste installatie krijgt u een samenvatting van uw instellingen te zien. U kunt toegang krijgen tot de gebruikersinterface van het beheer en meer geavanceerde instellingen bekijken, wat we u aanraden te doen. Een nieuwe functie die we op de netwerkkaart voor deze router hebben waargenomen, is het tabblad Status, waar u kunt zien hoeveel van de processorcores en het RAM-geheugen van uw router worden gebruikt. Het is een handige kleine functie die handig kan zijn bij het oplossen van problemen. U kunt ook snel zien wanneer u te veel functies hebt ingeschakeld en ze uiteindelijk teveel hardwarebronnen gebruiken.

De gebruikersinterface is overzichtelijk en gemakkelijk te navigeren. Zoals altijd biedt ASUS uitstekende meertalige ondersteuning. Hieronder ziet u de 18 talen waarin u de beheerinterface kunt gebruiken.

Alle instellingen zijn zeer goed georganiseerd en u kunt gemakkelijk vinden wat u zoekt. Een handige kleine functie is dat hulp gemakkelijk beschikbaar is: als je niet begrijpt wat een instelling doet, verplaats je de muiscursor boven de naam en als je een vraagteken ziet, klik je op de linkermuisknop. Vervolgens wordt een tooltip weergegeven met meer informatie over die instelling.

Zoals altijd met ASUS-routers, zullen geavanceerde gebruikers tevreden zijn met het niveau van controle dat ze krijgen. Alle functies van deze router kunnen in detail worden aangepast en standaard zijn alleen de basisdiensten ingeschakeld, zodat ze geen kostbare bronnen verbruiken.

Wanneer u klaar bent met het instellen van alles, moet u al uw computers en apparaten verbinden met het netwerk. Dit proces is snel en eenvoudig. We konden bestanden en mappen onmiddellijk delen via het netwerk, mediastreaming, een draadloze printer en andere activiteiten installeren.

Een aspect dat ons een beetje irriteerde, zijn de LED's aan de bovenzijde van de router. In kleine kamers kunnen ze tijdens de nacht behoorlijk vervelend worden. Gelukkig kun je met de instellingen van deze router spelen en de WPS-knop instellen om op te treden als een knop om ze aan en uit te zetten, wat geweldig is.

In de week dat we deze router testten, waren we over het algemeen tevreden over de prestaties. We merkten echter een paar problemen op:

  • Het toepassen van wijzigingen in draadloze instellingen kan lang duren en vereist een herstart van uw router.
  • Gedurende één nacht stopten de twee draadloze netwerken met uitzendingen, zelfs als we geen planning voor hun werking hadden ingesteld. We moesten de router herstarten en daarna was alles weer normaal.
  • We merkten dat de prestaties gedurende korte tijd daalden. Tijdens de meeste van onze tests presteerde ASUS RT-AC58U goed, zoals u zult zien in onze secties met benchmarks. Gedurende korte perioden zou de snelheid van het draadloze netwerk echter zonder enige uitleg dalen en vervolgens een paar minuten later weer normaal worden. Dit probleem deed zich vooral voor op de 2, 4 GHz draadloze frequentie en minder op de 5 GHz-frequentie.

Deze kwesties lijken gerelateerd te zijn aan de firmware. De hardware op de ASUS RT-AC58U is goed in staat om snelle en stabiele draadloze netwerkverbindingen te leveren en toekomstige firmware-updates moeten deze problemen oplossen.

Het instellen van de ASUS RT-AC58U draadloze router is snel en pijnloos. De meertalige ondersteuning is uitstekend, helpdocumentatie is eenvoudig beschikbaar en geavanceerde gebruikers krijgen veel controle. Er zijn echter een paar nadelen aan te wijzen: u kunt deze router niet op muren monteren en de firmware heeft enkele stabiliteitsproblemen die van invloed zijn op het draadloze netwerk (dat in toekomstige updates moet worden verholpen). Verder is de hardware op deze router zeer geschikt voor het leveren van zeer snelle draadloze netwerken, zoals u later in deze review zult zien.

Lees de volgende pagina in deze review voor meer informatie over de real-world prestaties van deze router en ons definitieve oordeel.