Anders

Testvergelijking - Wat is de beste gratis online antivirusscanner?

Sommige van onze lezers vroegen ons om de meest populaire gratis antivirusscanners die online werden gevonden te testen. Omdat dergelijke scanners nuttig zijn om een ​​goede second opinion te geven, zonder een volledig beveiligingsproduct te hoeven installeren, vonden we het de moeite waard om dergelijke producten te evalueren. We hebben de 10 meest populaire online beveiligingsscanners getest en hoewel het nogal wat werk vergde, hebben we nu enkele opwindende resultaten om met u te delen. Aarzel niet om dit artikel te lezen en ontdek welke de beste gratis online antivirusscanners voor Windows zijn:

De online antivirusscanners die worden getest

Om de producten in deze test te kiezen, gebruikten we de finalisten van onze Digital Citizen Awards 2016 - het beste Windows-beveiligingsproduct van het jaar !. Voor alle leveranciers hebben we gezocht of ze ook een gratis online beveiligingsscanner bieden. Helaas doen ze dat niet allemaal en van degenen die dat wel doen, zijn ze niet allemaal goed.

De producten die we eindigden, inclusief in deze vergelijking, zijn, alfabetisch geordend, het volgende: Bitdefender QuickScan, Comodo Cloud Antivirus, ESET Online Scanner, F-Secure Online Scanner, Kaspersky Security Scan, McAfee Security Scan Plus, Norton Security Scan, Panda Cloud Cleaner en Trend Micro HouseCall.

We hebben snel geleerd dat veel producten niet langer klassieke online scanners zijn die je in je webbrowser kunt gebruiken. De meeste beveiligingsleveranciers bieden nu stand-alone antivirusscanners die u moet downloaden en op uw computer installeren. Ze kunnen naast uw andere beveiligingsproducten worden gebruikt, zonder conflicten of prestatieproblemen te veroorzaken. Ze kunnen worden gebruikt wanneer u ze nodig hebt om u een snelle second opinion te geven over de beveiligingsstatus van uw systeem.

Belangrijke opmerking: deze test bevat geen volledig beveiligingsproduct. Het gaat om gratis hulpmiddelen die u kunt gebruiken om de beveiliging van uw systeem te scannen en evalueren. Deze hulpmiddelen kunnen en mogen geen juiste beveiligingsoplossingen zoals antivirus-, antispyware- en firewalloplossingen vervangen. Ze moeten alleen worden gebruikt om een ​​echt beveiligingsproduct aan te vullen of om u te helpen identificeren wat er mis is met een systeem waarvan u vermoedt dat het problemen heeft met malware.

Dit is hoe we deze online beveiligingsscanners hebben getest

Eerst hebben we vastgelegd hoe elk product is ontworpen: als het een echte online scanner is, een stand-alone toepassing of een hybride tussen de twee. Voordat we alle gratis online beveiligingsscanners installeerden en / of draaiden, hebben we verschillende malwarestalen uitgevoerd om ons testsysteem te infecteren. Vervolgens hebben we verschillende onbetrouwbare websites doorzocht die cookies bevatten die u niet op uw computer wilt hebben of die verschillende vormen van dodgy-werkbalken of malware op uw computer proberen te installeren.

Zodra we zeker wisten dat we een paar malwaremonsters op ons systeem hadden en verschillende geïnfecteerde bestanden die werden opgeslagen, begonnen we elke antivirusscanner één voor één te gebruiken. We hebben getest hoe snel ze het systeem hebben gescand, vastgelegd hoeveel malwaresamples ze hebben gedetecteerd, welke informatie is verstrekt en de oplossingen die ze hebben voorgesteld. De scans zijn gemaakt op een partitie van 20 GB met 17 GB bezette ruimte. We gebruikten Windows 10, met Windows Defender uitgeschakeld en er waren precies 17 malwaremonsters die op ons testsysteem draaiden.

Bitdefender QuickScan

Bitdefender QuickScan is een van de weinige echte online scanners. U moet echter weten dat u het niet vanuit elke webbrowser kunt gebruiken, omdat alleen Internet Explorer, Mozilla Firefox en Google Chrome worden ondersteund. Het goede aan de QuickScan van Bitdefender is dat het erg snel is: het heeft minder dan een minuut gekost om de computer te scannen op malware.

Helaas, Bitdefender QuickScan vertelt alleen of het systeem geïnfecteerd is of niet en deelt de naam van het eerste gevonden virus actief. Er wordt geen andere nuttige informatie weergegeven en de enige optie die u hebt, is het downloaden en installeren van een proefperiode van 3 maanden van Bitdefender Internet Security, zodat u uw systeem kunt desinfecteren.

Hoewel deze tool snel en pijnloos is, biedt deze niet veel waarde aan zijn gebruikers. Er zijn betere alternatieven geboden door andere beveiligingsleveranciers.

Comodo Cloud Antivirus

Comodo Cloud Antivirus is een online scanner die, net als vele anderen, wordt geleverd als een stand-alone programma dat u download en installeert op uw Windows-computer. Het eerste dat u zult opvallen, is het feit dat deze scanner meer op een volledige antivirusoplossing lijkt dan alleen een online antivirusscanner die uitsluitend terloops wordt gebruikt. De gebruikersinterface biedt tal van instellingen en opties en het is een van de weinige online antivirussen die we hebben getest waarmee u zowel snelle en volledige systeemscans als aangepaste scans kunt uitvoeren.

De quick scan die we met Comodo Cloud Antivirus hebben uitgevoerd duurde minder dan 2 minuten en eindigde met het detecteren van slechts één malware. Dit is geen erg goed resultaat, maar het werd beter in de volledige systeemscan die we nadien hebben uitgevoerd. Deze keer, zelfs als het 59 minuten duurde om dit te doen, wist Comodo Cloud Antivirus 13 malwaresteekproeven te identificeren van de 17 die we op de testcomputer plaatsten.

Comodo Cloud Antivirus is een van de weinige antivirusscanners die ook de malware die ze vinden kan opschonen. En dit is het waarderen waard.

ESET Online Scanner

ESET Online Scanner is een van de weinige zeer goede online antivirusscanners die beschikbaar is. ESET Online Scanner is beschikbaar als zelfstandige Windows-app die u downloadt en op uw computer uitvoert. Eens een scan is uitgevoerd, downloadt ESET automatisch de nieuwste handtekeningen naar uw computer en kunt u de antivirusscan aanpassen. Standaard is ESET Online Scanner ingesteld om alles op uw computer te scannen: het werkgeheugen, de Autostart-locaties en de lokale stations . U kunt ESET Online Scanner ook laten weten of u wilt dat het de gevonden bedreigingen automatisch opruimt, of het binnen archieven moet worden gescand of niet, of dat u wilt scannen op mogelijk ongewenste toepassingen.

De volledige systeemscan die we hebben uitgevoerd duurde ongeveer 29 minuten en identificeerde alle 17 malwaresamples die we hadden op onze testcomputer. Voor elke geïdentificeerde bedreiging heeft ESET Online Scanner de naam en de locatie van het bestand weergegeven. We stellen het op prijs dat u na het beëindigen van de antivirusscan de scanner kunt instellen om zijn eigen bestanden van uw computer te verwijderen.

De beveiligingsproducten van ESET worden op een discrete en niet-indringende manier gepromoot. ESET Online Scanner biedt wat u van een goede online scanner mag verwachten en we zijn erg blij met de manier waarop het heeft gepresteerd.

F-Secure Online Scanner

F-Secure Online Scanner is een ander zelfstandig programma dat u moet downloaden en op uw computer moet uitvoeren. Voordat een scan wordt gemaakt, worden automatisch de nieuwste handtekeningbestanden gedownload.

Vervolgens begint F-Secure Online Scanner uw systeem automatisch te scannen op malware. U kunt niets aanpassen en u kunt niet kiezen welk type antivirusscan u wilt uitvoeren. Alles is automatisch.

Als de F-Secure Online Scanner geïnfecteerde bestanden vindt, wordt u gevraagd de computer opnieuw op te starten om deze te kunnen opschonen. Als u wilt, kunt u ook de details bekijken over de locatie van malwarebestanden op uw computer, hoeveel bestanden zijn geïnfecteerd met een bepaald virus en, als u echt nieuwsgierig bent, kunt u ook online gaan om meer informatie te bekijken.

F-Secure Online Scanner was een van de snelste antivirusscanners die we hebben getest: het kostte minder dan een minuut om de 20 GB-partitie te scannen en het wist 12 schadelijke bestanden te identificeren, van de 17 virussen die we op de testcomputer hadden lopen .

Kaspersky Security Scan

Kaspersky Security Scan is een andere online antivirusscanner die wordt geleverd als een zelfstandige toepassing die u moet downloaden en uitvoeren op uw computer. De gebruikersinterface is eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken en biedt u de mogelijkheid om een ​​snelle of volledige systeemscan uit te voeren en zelfs een schema in te stellen voor normale scans. Standaard scant de tool uw systeem twee keer per week. Helaas kunt u de frequentie niet wijzigen, hoewel u de dagen van de week waarin ze worden uitgevoerd kunt wijzigen.

Een snelle scan eindigde in ongeveer 2 minuten en onthulde slechts 2 malwaresamples. Een volledige systeemscan eindigde in 52 minuten en identificeerde 9 malwaremonsters.

Wanneer ze worden gepresenteerd met de resultaten, zijn ze opgesplitst in verschillende secties:

  • Malware - toont alle geïnfecteerde bestanden die werden ontdekt tijdens de scan.
  • Systeembescherming - laat zien of u een actieve antivirus hebt geïnstalleerd op uw computer.
  • Andere problemen - toont problemen met hoe Windows Verkenner of Internet Explorer zijn geconfigureerd.

Alles is in orde en dandy, maar als je de geïnfecteerde bestanden van je systeem wilt opruimen, of als je een van de andere problemen van Kaspersky Security Scan wilt corrigeren, moet je online naar de website van Kaspersky gaan om een ​​proefversie te downloaden of een van hun beveiligingsproducten kopen.

Ga naar de volgende pagina van dit artikel voor meer informatie over andere beveiligingsproducten, evenals ons definitieve oordeel over de beste online antivirusscanner.