Beoordeling

ASUS Lyra AC2200 review: het eerste whole-home WiFi-systeem van ASUS!

ASUS Lyra AC2200 is het eerste draadloze mesh-netwerksysteem dat door ASUS wordt vrijgegeven voor thuisgebruikers. Wij waren het eerste team ter wereld om het te testen en onze eerste beoordeling werd uitgevoerd met de eerste firmwareversie die voor dit product werd vrijgegeven. Sindsdien heeft ASUS Lyra veel updates en verbeteringen ontvangen en we zijn door ASUS gevraagd om het nog een keer te proberen en het product opnieuw te bekijken, met de nieuwste firmware en verbeteringen. Als u wilt weten wat ASUS Lyra te bieden heeft met betrekking tot snelheid, draadloze dekking, functies en gebruiksgemak, lees dan deze gedetailleerde beoordeling:

ASUS Lyra AC2200: voor wie is het goed?

Dit geavanceerd WiFi-netwerksysteem voor thuis is een geschikte keuze voor:

  • Mensen die behoefte hebben aan draadloze dekking in grotere gebieden die moeilijk te dekken zijn met behulp van een standaard draadloze router
  • Flexibele thuisnetwerken waar u apparaten en dekkingsgebieden toevoegt of verwijdert
  • Gebruikers die elegante, goed uitziende apparaten waarderen
  • Beveiligde slimme huizen met ingebouwde anti-malwarebescherming en inbraakpreventiesystemen

Voors en tegens

Waar te kopen

Koop nu Koop nu Koop nu

Dit zijn de voordelen van de ASUS Lyra:

  • De ASUS Lyra mobiele app is eenvoudig te gebruiken
  • Afstandsbediening van overal op het internet
  • Het kan ook vanuit een webbrowser worden beheerd
  • Uitstekende antivirusbescherming en ouderlijk toezicht die niet verlopen
  • Uitstekende maximumsnelheid op de 2, 4 GHz draadloze frequentie
  • Mooi ontwerp
  • Kan op muren worden gemonteerd

Er zijn ook enkele nadelen te overwegen:

  • De prijs is niet voor iedereen
  • Soms doet ASUS Lyra het niet geweldig om draadloze clients met de snelste frequentie te verbinden
Product Nominaal 4/5

Vonnis

ASUS Lyra is het eerste apparaat in zijn soort dat werd gelanceerd door ASUS. Het biedt een bredere wifi-dekking dan traditionele draadloze routers en het is eenvoudig in te stellen. De apparaten zien er goed uit en ze kunnen overal worden geplaatst, ook op muren. ASUS Lyra bundelt uitstekende antivirusbescherming en ouderlijk toezicht en kan vanaf elke locatie op internet op afstand worden beheerd. De prestaties op de 2, 4 GHz-draadloze band zijn van topklasse. Hoewel er nog een paar bugs over zijn om te worden gladgestreken, is ASUS Lyra een aantrekkelijk pakket voor gebruikers die thuis een mesh-WiFi-systeem nodig hebben.

Unboxing van het ASUS Lyra AC2200 WiFi-thuisnetwerk

De verpakking voor de ASUS Lyra is anders dan die van andere ASUS-netwerkproducten. De doos maakt gebruik van kalmerende witte en cyaan kleuren en heeft een afbeelding van de drie apparaten waaruit het mesh WiFi-systeem bestaat.

Op de achterkant en zijkanten van de doos vindt u visuele en tekstuele uitleg over hoe ASUS Lyra werkt en de belangrijkste kenmerken van dit thuisnetwerksysteem. Alles is netjes verpakt en in de doos vindt u de volgende items: drie ASUS Lyra-apparaten, de voedingsadapters voor elk apparaat, een netwerkkabel, de snelstartgids, de garantie- en ondersteuningsinformatie. Zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien, zijn de Lyra-apparaten mooi, net als hun meegeleverde accessoires. Het is een veelbelovende start voor mensen die design waarderen.

De unboxing-ervaring is leuk, een premium netwerkapparaat waardig. De Lyra-apparaten zijn ook elegant en zien er geweldig uit.

Hardwarespecificaties en ontwerp

ASUS Lyra is een tri-band whole-home mesh WiFi-systeem dat uit twee of drie afzonderlijke apparaten bestaat, afhankelijk van welke versie u koopt. Elk Lyra-apparaat bevat een quad-core Qualcomm IPQ4019 systeem op een chip (SoC), draaiend op 717 MHz, dat twee draadloze frequenties verwerkt: één op 2, 4 GHz en één op 5 GHz. Er is ook een secundaire Qualcomm QCA9886 SoC voor een derde werkfrequentie van 5 GHz. Een van de twee 5 GHz-banden is bestemd voor de communicatie tussen de ASUS Lyra-apparaten, zodat ze de best mogelijke verbinding verdelen, met de hoogst beschikbare snelheid. Daarom kunnen van de drie banden er slechts twee worden gebruikt door clientapparaten: een op 2, 4 GHz en een andere op 5 GHz.

Op elke Lyra-hub zijn er 256 MB RAM en 128 MB opslagruimte voor de firmware. Elke Lyra heeft zeven interne antennes, waarvan vier "smart" en gebruikt voor de 5 GHz-frequentie. Deze slimme antennes worden gebruikt om de signaalkwaliteit van de andere stations te detecteren en vervolgens twee van de meest geschikte antennes te kiezen om de backbone-verbinding tot stand te brengen tussen alle Lyras. Daarom biedt ASUS Lyra voor clientapparaten twee slimme antennes en drie gebruikelijke WiFi-antennes.

ASUS kan bogen op een totale theoretische bandbreedte van 2200 Mbps die als volgt is opgesplitst: 400 Mbps voor de 2, 4 GHz draadloze frequentie en 867 Mbps voor elk van de twee 5 GHz-banden. Aangezien een van de twee 5 GHz-frequenties wordt gebruikt voor de backbone-verbinding tussen de Lyra-hubs, hebben clientapparaten 400 Mbps beschikbaar voor de 2, 4 GHz draadloze frequentie en 867 Mbps voor de 5 GHz-frequentie. Een realistischer totale beschikbare bandbreedte voor clientapparaten is 1267 Mbps. Deze aantallen zijn echter theoretisch en worden gemeten in hightechlaboratoria. Ze betekenen niet veel in de echte wereld. ASUS Lyra biedt 2x2 MU-MIMO draadloze verbindingen en ondersteuning voor alle standaarden voor draadloos netwerken, waaronder 802.11n en de nieuwste 802.11ac Wave 2.

Op elke Lyra heb je twee 1 Gbps Ethernet-poorten. Op de hoofd Lyra moet een van deze worden gebruikt om hem aan te sluiten op de draadloze router of de modem die uw internetprovider heeft aangeboden.

Aan de zijkant van elke Lyra heb je een koppelknop waarmee je elke hub via WPS met het netwerk kunt verbinden. Net als veel andere WiFi-gaassystemen biedt ASUS Lyra geen USB-poort om externe harde schijven, printers of andere USB-apparaten aan te sluiten. Dergelijke apparaten moeten op een andere manier met het netwerk worden verbonden.

De onderkant van elke Lyra heeft vijf rubberen voetjes die het apparaat op zijn plaats houden op vrijwel elk oppervlak, inclusief glas. Er zijn ook bevestigingsschroefgleuven die kunnen worden gebruikt voor wandmontage. Op deze manier is het gemakkelijker om een ​​goede plek te vinden voor elke hub, die u niet in de weg loopt. Er is ook een Reset- knop om elke Lyra te herstellen naar de standaard fabrieksinstellingen.

In termen van grootte is elk Lyra-apparaat 5, 51 x 5, 51 x 1, 57 inch of 13, 99 x 13, 99 x x 98 cm lang x breedte x hoogte. Het weegt ook 25, 36 ounce of 719 gram.

Als u de officiële specificaties zelf wilt lezen, gaat u naar deze pagina: ASUS Lyra-specificaties.

De specificaties van het ASUS Lyra draadloze thuisnetwerksysteem zijn uitstekend, tenminste op papier.

Het thuis WiFi-systeem van de ASUS Lyra AC2200 instellen en gebruiken

Het instellen van de ASUS Lyra gebeurt met behulp van uw smartphone of uw webbrowser. Als u Android gebruikt, ga dan naar de Play Store en download en installeer de ASUS Lyra-app. Op een iPhone vindt u de app hier: ASUS Lyra. Wanneer u de Lyra-app voor de eerste keer start, ziet u wat u nodig hebt om het WiFi-systeem voor het hele huis in te stellen. Volg de instructies en configureer de ASUS Lyra in ongeveer een minuut of zo.

ASUS Lyra kan werken met de volgende typen internetverbindingen: DHCP (als u deze aansluit op een modem of router van uw internetprovider), PPPoE, Static IP, PPTP en L2TP. Tijdens de eerste installatie vraagt ​​de ASUS Lyra-app om de benodigde verbindingsdetails, afhankelijk van het type internetverbinding. Als dat is gebeurd, stelt u de naam en het wachtwoord in van het draadloze netwerk dat door ASUS Lyra wordt uitgezonden. Eén ding om in gedachten te houden is dat alle mesh-systemen, waaronder ASUS Lyra, slechts één netwerknaam verzenden en het gebruikt voor zowel de 2, 4 GHz als 5 GHz draadloze frequenties. Nadat u een Lyra hebt ingesteld, wordt u gevraagd om de locatie bij u thuis te selecteren.

Nadat de hoofd Lyra is ingesteld, maakt deze automatisch verbinding met internet en wordt het draadloze netwerk uitgezonden. De mobiele app vraagt ​​je om nog een Lyra toe te voegen. De tweede en derde Lyra-apparaten worden veel sneller toegevoegd en ze klonen automatisch de instellingen die je hebt gekozen voor de eerste Lyra. Dit is vriendelijker en sneller dan het opzetten van een router en twee repeaters of bereikverlengingen. Een welkome verbetering is dat ASUS Lyra ook kan worden ingesteld vanaf een desktopcomputer of Windows-laptop, met behulp van een webbrowser. Het proces werkt goed, maar de personalisatie-opties zijn minder dan bij het gebruik van de mobiele app.

Nadat u alle drie ASUS Lyra-apparaten hebt ingesteld, kunt u zien hoe ze met elkaar zijn verbonden in de mobiele app.

Vanaf nu kunt u de ASUS Lyra-app gebruiken om de belangrijkste functies van dit WiFi-systeem voor het hele huis in te stellen. Zoals je kunt zien, heeft het menu niet teveel opties. Elke functie van de mobiele app is gemakkelijk toegankelijk en heeft slechts een paar configuratie-opties. Geeks en IT-professionals willen meer controle, terwijl beginners blij zijn om te zien dat er niets ingewikkelds is om te configureren. Een voordeel van de ASUS Lyra-app is dat deze kan worden gebruikt om uw netwerk vanaf elke locatie op internet op afstand te bedienen.

We gebruikten het om elke functie die het biedt, te configureren en we vonden het eenvoudig te gebruiken. Eén ding dat je echter snel opmerkt, is dat sommige veranderingen (vooral die welke van invloed zijn op de uitzending van het draadloze netwerk) een volledige herstart van het systeem met zich meebrengen die twee tot drie minuten duurt. Het moet alle drie de ASUS Lyras opnieuw opstarten om uw wijzigingen toe te passen, en dat kan leiden tot frustrerende wachttijden.

We zeiden eerder dat beginners van de mobiele app zullen houden. Voor experts biedt ASUS gedetailleerde configuratie, hoewel dit niet wordt gecommuniceerd op de officiële webpagina van het product. Als u het IP-adres van de hoofd ASUS Lyra kent, kunt u dit invoeren in een webbrowser van een computer die op uw netwerk is aangesloten. Log in met de gebruiker en het wachtwoord dat u hebt ingesteld en voila! U krijgt toegang tot de ASUS-firmware en de traditionele gebruikersinterface. Als u in het verleden ASUS-routers hebt gebruikt, voelt u zich onmiddellijk thuis in deze omgeving.

Nu kunt u alles in de ASUS Lyra instellen en kunt u verborgen functies zoals de VPN-server en de hulpprogramma's voor het oplossen van netwerkproblemen inschakelen en gebruiken.

Een ding dat echter ontbreekt, zijn de draadloze instellingen: u kunt het kanaal, het zendvermogen en andere parameters van het draadloze netwerk dat door ASUS Lyra wordt uitgezonden niet wijzigen. Het systeem verwerkt alles automatisch en gebruikers kunnen niets veranderen behalve het wachtwoord (dit wordt alleen in de mobiele app afgehandeld).

Een tweede ding dat ontbreekt in de webinterface is de functie Ouderlijk toezicht . U kunt het alleen vanuit de mobiele app configureren. U krijgt echter wel toegang tot AiProtection en in de webinterface kunt u het in detail beheren.

Een leuke functie is het helpsysteem: als u niet begrijpt wat een instelling doet, plaatst u de muiscursor boven de naam en, als u een vraagteken ziet, klikt u met de linkermuisknop. Vervolgens wordt een tooltip weergegeven met meer informatie over die instelling.

Wanneer u klaar bent met het configureren van alles, begint u met het verbinden van uw netwerkapparaten.

Bij gebruik van mesh-WiFi-systemen zien uw netwerkapparaten slechts één netwerknaam die wordt uitgezonden. Moderne smartphones en laptops die de 802.11ac-standaard ondersteunen, maken verbinding met wifi via de snellere 5 GHz-frequentie. Goedkopere of oudere apparaten die de 802.11n-standaard ondersteunen, maken verbinding met het netwerk op de langzamere 2, 4 GHz-frequentie. In theorie is dit geweldig. We hadden echter wel eens problemen met onze apparaten om verbinding te maken met de 2, 4 GHz-frequentie in plaats van de 5 GHz-frequentie. Dit leidde ertoe dat deze apparaten tragere wifi-verbindingen kregen. Om dit probleem te verhelpen, moesten we ze loskoppelen van het netwerk en deze opnieuw verbinden. Vervolgens heeft ASUS Lyra onze apparaten op de juiste frequentie aangesloten.

We hebben verschillende apparaten op het netwerk aangesloten: desktop-pc's, laptops, tablets, smartphones, een Xbox One-console, enkele slimme stekkers, een slimme lamp en een draadloze printer. We hadden geen problemen bij het delen van inhoud via het netwerk en de dekking van het wifi-netwerk was bevredigend. Toen we de stabiliteit van onze draadloze netwerkoverdrachten maten, hadden we redelijke resultaten. In de onderstaande grafiek ziet u de evolutie van een netwerkoverdracht op de 5 GHz draadloze band. Er waren geen plotselinge vallen, maar we merkten enige variabiliteit in de overdrachtssnelheid. Het was niet geweldig, maar de gemiddelde prijs lag dicht bij wat we verwachtten.

Het ontwerp van de ASUS Lyra-apparaten ziet er prachtig uit. Als je last hebt van de LED aan de bovenkant die oplicht, afhankelijk van de status van elke hub, kun je deze uitschakelen met één schakelaar van de mobiele app. De ASUS Lyra-hubs kunnen overal worden gebruikt: op bureaus en op meubels, maar ook op muren. Als u ze moet plaatsen zodat ze niet in de weg zitten, kunt u dat eenvoudig doen.

We zijn blij met de eenvoudige installatie van het ASUS Lyra mesh WiFi-systeem. Het biedt dekking over grotere gebieden en de hubs waaruit de kit bestaat, zijn prachtig. De netwerkervaring die je krijgt, is bevredigend, ook al is het niet zonder kleine problemen. Sommige gebruikers zullen begrijpen dat ze de Lyra-stations kunnen verbinden via Ethernet-kabels, voor maximale snelheid en dekking.

Lees de volgende pagina in deze review voor meer informatie over de real-world prestaties van ASUS Lyra. We delen veel metingen.