Tutorial

Hoe u uw Windows-pc vanaf een Android-apparaat op afstand kunt bedienen met Unified Remote

Stel je dit voor: je komt thuis na een dag hard werken en het enige wat je wilt doen is een boek lezen terwijl je naar je favoriete muziek luistert. Dus zet je je computer aan, start je favoriete mediaspeler, laad je coole muziek afspeellijst en gooi jezelf in bed, met een boek in de hand. Je begint te lezen, maar slechts een paar seconden later, realiseer je je dat de muziek te luid is en je het volume lager moet zetten. Het enige probleem is ... je bent te lui om op te staan ​​en het zelf te doen. Hoe cool zou het zijn als je gewoon je Android-smartphone zou oppikken en de computer ermee zou kunnen bedienen om het volume te verlagen, de huidige track over te slaan of de computer helemaal uit te zetten? Nou, je hebt geluk, want de Play Store zit vol met apps die je hiermee kunnen helpen. In dit artikel presenteren we u een van de populairste methoden om dit te bereiken:

OPMERKING: voor deze tutorial hebben we een Google Nexus 5-apparaat met Android 6.0.1 Marshmallow gebruikt. De procedures zijn vergelijkbaar op alle Android-apparaten, dus u moet goed zijn om te gaan, zelfs als u een andere versie van Android op uw apparaat gebruikt.

Hoe u uw Windows-pc op afstand kunt bedienen vanaf een Android-apparaat

U moet een stukje software op uw computer installeren (meestal een "server" genoemd) naast de bijbehorende app op uw smartphone of tablet (meestal een "client" genoemd).

Met deze methode verandert uw smartphone in een ouderwetse afstandsbediening, zoals uw normale afstandsbediening van de tv, waardoor deze opdrachten kan verzenden naar het apparaat dat hij bestuurt. In dit geval is de communicatie op één manier gedaan: u verzendt een opdracht vanaf uw smartphone die uw computer vertelt wat te doen (het volume wijzigen, een muzieknummer overslaan, uitschakelen of de muiscursor verplaatsen). Deze methode is meestal sneller in een gelokaliseerde omgeving, zoals een Local Area Network, maar beide apparaten moeten zijn verbonden met hetzelfde Local Area Network, wat betekent dat het niet via internet werkt. Nadat we een paar oplossingen met deze methode hebben getest, hebben we er een gevonden die we erg goed vonden. Dit wordt Unified Remote genoemd: hier zijn de app en de website.

De app is een commerciële software-oplossing die een gratis versie met een beperkt aantal functies biedt. Voor deze tutorial gebruiken we de gratis versie, die goed van pas komt voor een goede start.

Installeer de Unified Remote-server op uw Windows-pc

De eerste stap die u moet nemen, is om zowel de client-app op uw Android-smartphone of -tablet als de serversoftware op uw Windows-pc te installeren. Om de "server" te installeren, bezoekt u de website Unified Remote en navigeert u om de nieuwste versie van de serversoftware te downloaden (of, als alternatief, klik hier om de nieuwste versie te downloaden). Voer het installatiepakket uit (u zult zien dat de installatieprocedure vrij eenvoudig is).

Soms moet u tijdens de installatieprocedure de installatie van de HID-driver accepteren die de software nodig heeft om opdrachten naar het op afstand bestuurde systeem te verzenden. Voor identificatiedoeleinden wordt dit Unified Intents AB Human Interface Device genoemd. Klik op Installeren om de installatie ervan te accepteren.

Wacht tot de installatie is voltooid en vind het pictogram in het systeemvak naast de klok om te controleren of het actief is. U hoeft op dit moment niets te configureren, het werkt gewoon uit de doos.

Installeer de Unified Remote-client op uw Android-smartphone of -tablet

Plaats vervolgens de Play Store- app op uw Android-apparaat en zoek naar Unified Remote, zoek de app op in de zoekresultaten en installeer deze. Je kunt ook hier gaan, op je smartphone.

Nadat het installatieproces is voltooid, opent u de App-lade en start u deze vanaf daar.

Hoe u Unified Remote voor Android gebruikt om uw Windows-computer op afstand te bedienen

Het eerste scherm dat de app toont, is het aanmaken en inloggen van een account. Met een Unified Remote- account kunt u een back-up maken van uw configuratie en externe instellingen op verschillende apparaten, dus het is een nuttige stap om te bepalen. U kunt ook inloggen met uw Google-account, dus het is ook handig. Als u echter geen account wilt maken, kunt u deze stap zonder problemen overslaan.

Laten we het nu configureren. Het volgende scherm toont de app een lijst met apparaten waarmee u verbinding kunt maken. Als u de serverconfiguratie eerder zonder complicaties hebt voltooid, detecteert de app automatisch de computers die zijn aangesloten op het LAN waarop de server actief is.

Tik op de naam van uw pc en u moet op de hoogte worden gebracht dat u hiermee bent verbonden.

Unified Remote kan verbinding maken met Windows-pc's via Bluetooth of via WiFi. De app biedt ook toegang tot een "servers" -scherm, waar u de computers kunt vinden die momenteel de server draaien en beschikbaar zijn voor een verbinding. U kunt ook hun instellingen op dat scherm wijzigen. Tik voor nu op 'Laten we beginnen!' om naar de lijst met opties te gaan, die u hieronder kunt zien:

Dit zijn de standaard geïnstalleerde afstandsbedieningen die u kunt gebruiken, zodra u de app installeert. We zullen u een paar woorden vertellen over waar elk van hen voor wordt gebruikt:

  • Basic Input is uw standaard virtuele muis; beweeg uw vinger op het scherm van uw smartphone om de cursor op het bureaublad van uw computer te plaatsen, tik met één vinger op een linkerklik, tik met twee vingers om te rechtsklikken of veeg met twee vingers om door het huidige venster te bladeren;
  • Bestandsbeheer opent een venster met de harde schijven van de computer, waardoor u toegang hebt tot de bestanden en deze kunt openen of starten op de computer;
  • Toetsenbord is een normaal QWERTY virtueel toetsenbord, compleet met functietoetsen;
  • Media Remote is een afstandsbediening die de mediatoetsen bevat, zoals de volumetoetsen, het vorige en volgende nummer of afspelen / pauzeren;
  • Power is een afstandsbediening met de stroomopties, zoals Shut Down, Log Off of Restart.

Door op de groene knop PLUS rechts onderaan rechts te tikken, kunt u andere afstandsbedieningen toevoegen, zoals verschillende invoermethoden, verschillende media-afstandsbedieningen die zijn gespecialiseerd voor een bepaalde mediaspeler of zelfs een externe taakmanager . Sommige daarvan zijn beschikbaar in de gratis versie van de app, maar voor de meer geavanceerde versies moet je de volledige versie aanschaffen, die ook de mogelijkheid biedt om schermen te spiegelen, IR-acties, aangepaste afstandsbedieningen en NFC-tagtriggers.

In het scherm Remotes ziet u een menuknop van drie regels (hamburgermenu) in de linkerbovenhoek.

U kunt op deze knop tikken om naar het menu van de app te gaan.

Bovenaan het menu kunt u op de computernaam tikken om de computer te selecteren die u op afstand wilt besturen (voor het geval dat u meerdere computers hebt geconfigureerd in de app).

Tik op het volgende item in het menu, het tabblad Servers, om naar het configuratiescherm van de server te gaan. Hier ziet u een lijst met alle geconfigureerde computers die gereed zijn voor afstandsbediening en ook de computers die nog niet zijn geconfigureerd voor afstandsbediening, maar die door de app zijn gedetecteerd en in aanmerking komen voor configuratie. U kunt ook op de knop "+" op de werkbalk bovenaan klikken om handmatig een server toe te voegen, als de app deze niet heeft gevonden, of op de knop "Prullenbak" tikken om een ​​van de computers uit de lijst te verwijderen.

Zoals we eerder vermeldden, is een van de voordelen van deze methode dat deze sneller is, omdat de communicatie slechts éénrichtingsverkeer is (de enige uitzondering is de functie Schermspiegeling). Afhankelijk van de context kan het ook een stabielere oplossing zijn. En zeer zeker, het is de veiligere oplossing, omdat deze beperkt is tot het LAN waarin deze werkt, zonder gegevens via internet te verzenden.

Maar dit is volgens ons ook een nadeel, als u op zoek bent naar een methode voor het op afstand besturen van een Windows-pc via internet. Een ander dieptepunt is dat je wordt beperkt door de "afstandsbedieningen" (zoals de app ze noemt) die de ontwikkelaars aanbieden of degene die je zelf ontwerpt.

Conclusie

In dit artikel hebt u geleerd hoe u uw pc kunt bedienen vanaf uw Android-smartphone of -tablet met behulp van de app Unified Remote . Als u eenvoudig opdrachten naar uw computer wilt verzenden, kan Unified Remote deze rol vervullen, maar als u meer complex werk wilt, zoals het verzenden van bestanden per e-mail of het bewerken van foto's, dan zijn andere apps zoals TeamViewer wat u zoekt.