Beoordeling

ASUS Lyra Mini review: uitstekende prestaties op de 2,4 GHz-band

ASUS heeft WiFi-systemen met drie mazen op de consumentenmarkt. De goedkoopste van hen is ASUS Lyra Mini. Het is een AC1300 mesh-systeem, met ondersteuning voor 2x2 MU-MIMO-overdrachten, mobiel beheer op afstand, ingebouwde beveiliging die niet verloopt en een beheerdersgebruikersinterface die ook toegankelijk is vanaf een pc, niet alleen vanaf een smartphone of tablet . Als u wilt weten of dit een geschikte keuze is voor uw behoeften, lees dan onze review van ASUS Lyra Mini:

ASUS Lyra Mini: voor wie is het goed?

Dit geavanceerd WiFi-netwerksysteem voor thuis is een geschikte keuze voor:

 • Gebruikers die op zoek zijn naar discrete, goed uitziende apparaten
 • Beveiligde slimme huizen met ingebouwde anti-malwarebescherming en inbraakpreventiesystemen
 • Grote appartementen met veel apparaten die toegang tot WiFi nodig hebben

Voors en tegens

Waar te kopen

Koop nu

ASUS Lyra Mini heeft de volgende voordelen:

 • Het is gemakkelijk te gebruiken en in te stellen via de ASUS Lyra mobiele app
 • Uitstekende prestaties op de 2, 4 GHz draadloze band
 • Afstandsbediening van overal op het internet
 • Het kan ook vanuit een webbrowser worden beheerd (niet veel mesh-systemen bieden deze functie)
 • Uitstekende antivirusbescherming en ouderlijk toezicht die niet verlopen

Er zijn ook enkele nadelen te overwegen:

 • De prestaties op de 5 GHz-band moeten worden verbeterd
 • De prijs bij de lancering is aan de dure kant
Product Nominaal 4/5

Vonnis

ASUS Lyra Mini is een goed uitziend WiFi-geavanceerd netwerksysteem voor thuis. De set-up is eenvoudig, het bundelt uitstekende antivirusbescherming en ouderlijk toezicht, en het kan op afstand worden bediend vanaf elke locatie op internet. Zijn prestaties zijn van de bovenste plank op de 2, 4 GHz-band, terwijl hij op de 5 GHz-band te wensen overlaat. Zijn prijs is hoger dan die van zijn directe concurrenten, en dit vermindert zijn aantrekkingskracht. Als u echter veel netwerkapparaten gebruikt die alleen verbinding maken met draadloze 2, 4 GHz-netwerken, is ASUS Lyra Mini wellicht het beste gaas WiFi-systeem voor u.

Unboxing van het ASUS Lyra Mini AC1300 mesh WiFi-systeem

ASUS Lyra Mini wordt geleverd in een verticale blauwe doos met een afbeelding van het apparaat aan de voorzijde. Aan de zijkanten heb je informatie over dit product, de mobiele app, beveiligingsfuncties en hardware-specificaties.

In het pakket bevinden zich drie ASUS Lyra Mini-hubs, hun voedingsadapters en oplaadkabels, een Ethernet-kabel, de garantie en de snelstartgids. Helaas werd de verpakking van de ASUS Lyra Mini die we hebben getest door andere recensenten gebruikt en de Ethernet-kabel ontbrak.

De verpakking van de ASUS Lyra Mini ziet er goed uit en bevat alle accessoires die u nodig hebt om snel te kunnen werken.

Hardwarespecificaties en ontwerp

Elk ASUS Lyra Mini-station heeft een quad-core Qualcomm IPQ4018-processor met 717 MHz, 256 MB RAM en 32 MB opslagruimte voor de firmware. Het biedt ondersteuning voor de nieuwste normen voor draadloze netwerken, waaronder 802.11ac Wave 2 en 2x2 MU-MIMO-overdrachten. Elke ASUS Lyra Mini heeft drie interne antennes en de totale theoretische maximale bandbreedte is als volgt verdeeld: 400 Mbps voor de 2, 4 GHz draadloze band en 867 Mbps voor de 5 GHz-band.

De ASUS Lyra Mini-hubs lijken op de duurdere ASUS Lyra. Ze zijn iets kleiner en lichter, op 5, 1 x 5, 1 x 1, 47 inch of 130 mm x 130 mm x 37, 5 mm lang x breedte x hoogte, zonder de rand. Ze wegen 15.87 ounces of 450 gram per stuk.

Wanneer u elke ASUS Lyra Mini op een voedingsbron aansluit, begint deze op te starten. Het heeft kleine LED's die anders kleuren, afhankelijk van wat er gebeurt:

 • Lichtcyaan - betekent dat alles goed werkt
 • Rood - geeft aan dat het station de verbinding met de centrale hub heeft verloren
 • Geel - geeft aan dat de internetverbinding niet werkt
 • Effen wit - betekent dat de hub gereed is om te worden geconfigureerd

Op elke ASUS Lyra Mini bevinden zich twee Ethernet-poorten aan de achterkant, werkend op 1 Gbps, en de stroomaansluiting. Op de hoofd Lyra Mini moet een Ethernet-poort worden gebruikt om hem aan te sluiten op de router of de modem die uw internetprovider heeft aangeboden.

Aan de onderkant van elk station vindt u de Reset- knop, vier rubberen voetjes, zodat u deze op vlakke oppervlakken kunt plaatsen zonder weg te glijden, en montageschroeven kunnen worden gebruikt voor wandmontage. Er zijn ook details over de WiFi-naam van het station.

Als u alle officiële specificaties van dit product wilt lezen, gaat u naar deze pagina: ASUS Lyra Mini-specificaties.

De ASUS Lyra Mini instellen en gebruiken

De ASUS Lyra Mini instellen gebeurt met behulp van de ASUS Lyra- app voor Android of iOS, of vanaf een pc, met behulp van een webbrowser. Beide methoden werkten goed. We genoten echter van het snelle installatieproces meer bij het gebruik van de mobiele app. Het biedt een snellere setup, met meer personalisatie. Als u de instructies opvolgt, zou u geen problemen mogen ondervinden bij het instellen van het ASUS Lyra Mini mesh-systeem. Zet echter 10 tot 15 minuten opzij om het hele proces met succes af te ronden. De snelle installatie houdt het volgende in: het verstrekken van details voor uw internetverbinding, het kiezen van de netwerknaam en het wachtwoord, het kiezen van de plaats van elke Lyra Mini en het toevoegen van alle Lyra Mini-stations aan het netwerk.

Zodra u klaar bent met de eerste installatie, beveelt de mobiele app aan om de externe verbinding overal op internet mogelijk te maken. Dit is een welkome functie die veel gebruikers op prijs stellen.

De app controleert ook op firmware-updates en informeert u wanneer er een nieuwe versie beschikbaar is. U moet uw ASUS Lyra Mini updaten naar de nieuwste firmware, omdat hiermee prestatie- en beveiligingsproblemen worden opgelost die de eerste versie teisterden. Een probleem dat we hebben waargenomen, is dat de firmware-update mogelijk mislukt wanneer u het de eerste keer probeert en zichzelf alleen op twee van de drie hubs installeert. Als u dit probleem tegenkomt, raden we u aan deze handleiding voor probleemoplossing te lezen.

De ASUS Lyra mobiele app is eenvoudig te gebruiken en heeft weinig configuratie-opties. Op het hoofdscherm ziet u een kaart van uw thuisnetwerk, het geschatte realtime verkeer in uw netwerk en beveiligingsinzichten. Tik op het hamburgersymbool en je ziet het menu en alle belangrijke categorieën instellingen. U kunt zaken zoals de verkeersmanager (of QoS), de gasttoegang tot uw thuisnetwerk configureren, familieleden en hun apparaten beheren, slimme huisfuncties, de bedieningsmodus en de instellingen van de ASUS Lyra Mini. Niet-technische gebruikers zullen geen problemen ondervinden bij het configureren van de basis van hun netwerk, met behulp van de ASUS Lyra mobiele app. U hebt ook toegang tot de Help- documentatie, die alleen in het Engels beschikbaar is, vanuit hetzelfde menu.

Geeks en IT-professionals zullen genieten van het feit dat ze via een webbrowser toegang hebben tot de firmware van de ASUS Lyra Mini. De firmware is beschikbaar in 19 talen, in tegenstelling tot de mobiele app die alleen in het Engels beschikbaar lijkt te zijn.

De webgebaseerde gebruikersinterface biedt volledige controle over alle functies die ASUS Lyra Mini te bieden heeft. U kunt bijvoorbeeld in detail instellen hoe de AiProtection-module werkt, terwijl u deze in de mobiele app alleen kunt in- en uitschakelen. Hier kunt u ook functies zoals de VPN-server configureren, die niet beschikbaar is in de mobiele app.

Wanneer u klaar bent met het configureren van alles, begint u met het verbinden van uw netwerkapparaten. Bij gebruik van een mesh WiFi-systeem, zien netwerkapparaten slechts één netwerknaam worden uitgezonden. Moderne smartphones en laptops die de 802.11ac-standaard ondersteunen, maken verbinding met het netwerk met behulp van de 5 GHz-frequentie. Goedkopere of oudere apparaten die de 802.11n-standaard ondersteunen, maken verbinding met het netwerk op de langzamere 2, 4 GHz-frequentie.

De ASUS Lyra Mini werkte goed en we hebben verschillende apparaten op het netwerk aangesloten: desktop-pc's, laptops, tablets, smartphones, een Xbox One-console, enkele slimme stekkers, een slimme lamp en een draadloze printer. We hadden geen problemen bij het delen van inhoud via het netwerk en de dekking van het wifi-netwerk was goed en stabiel. Toen we de stabiliteit van onze draadloze netwerkoverdrachten bepaalden, hadden we goede resultaten. In de onderstaande grafiek ziet u de evolutie van een netwerkoverdracht op de 5 GHz draadloze band. Er waren geen plotselinge vallen en de variabiliteit lag binnen redelijke grenzen. De beste prestaties werden echter genoten op de 2, 4 GHz draadloze band, niet op de 5 GHz-band. Meer daarover later in deze review.

We genoten van het installatieproces en de gebruikerservaring die ASUS Lyra Mini bood. De prestaties waren uitstekend op de 2, 4 GHz draadloze band. Sommige gebruikers zullen waarderen dat ze de Lyra Minis via Ethernet-kabels kunnen verbinden voor maximale snelheid en dekking.

Als u meer wilt weten over de real-world prestaties van ASUS Lyra Mini, gaat u naar de volgende pagina van deze recensie.