Hebt u ooit een powerline-adapterset gebruikt om de dekking van uw netwerk uit te breiden? Heb je dit idee ooit overwogen? Persoonlijk, na het testen van allerlei netwerkapparatuur, geef ik de voorkeur aan een krachtige powerline adapterkit voor een range extender. Het is eleganter en het werkt beter. En de kit die we vandaag bespreken (ASUS PL-AC56), heeft me dit concept definitief ten deel gevallen: "Vergeet de uitbreidingen van het bereik! Powerline-adaptersets zijn de weg!" Lees deze recensie en ontdek waarom we op deze manier denken:
De Power Pack-adapterset voor de ASUS PL-AC56 1200Mbps AV2 1200 Wi-Fi ontkoppelen
De verpakking die ASUS gebruikt voor de PL-AC56 powerline adapterkit volgt de lijnen van al haar netwerkapparaten: het is een eenvoudige zwarte doos met de afbeelding van het apparaat aan de voorkant, evenals een lijst met de belangrijkste specificaties.
Waar te kopen
Koop nuOp de achterkant van de doos vindt u informatie over hoe dit apparaat werkt en hoe u het moet instellen. Wanneer u alles uitpakt, vindt u de volgende items: de twee apparaten waaruit de powerline-kit bestaat (de ASUS PL-E56P-adapter en de PL-AC56-extender), twee Ethernet-kabels, de externe antennes voor de ASUS PL-AC56-extender, de snelstartgids, de garantie en andere folders.
Nu dat u weet over de unboxing-ervaring, laten we eens kijken naar wat deze kit te bieden heeft in termen van specificaties en ontwerp.
Hardwarespecificaties en ontwerp
Helaas zijn de specificaties die ASUS voor deze kit biedt niet erg gedetailleerd. Allereerst hebben we twee apparaten waaruit de kit bestaat: de ASUS PL-E56P-adapter en de PL-AC56-extender.
De ASUS PL-E56P-adapter is het apparaat dat u aansluit op uw draadloze router en vervolgens aansluit op de powerline. Het is zijn taak om de netwerkverbinding tussen de router en de ASUS PL-AC56-extender te bemiddelen. Op de ASUS PL-E56P-adapter vindt u drie LED's (voor Power, Ethernet en de Powerline-verbinding), de Ethernet-poort voor aansluiting op de router, de Reset-knop en de Pair-knop.
De ASUS PL-AC56-extender heeft twee externe antennes waarmee u verbinding moet maken om het draadloze signaal uit te zenden. Op de voorkant vindt u vijf LED's (één voor elk draadloos netwerk dat wordt uitgezonden, één voor de Powerline-verbinding, één voor de Ethernet-verbinding en één voor Power) en de Clone-knop die u kunt gebruiken om deze via WPS aan te sluiten op uw router en laat het de draadloze instellingen van je router klonen. Aan de zijkanten van dit apparaat vindt u ook drie Ethernet-poorten die u kunt gebruiken om maximaal drie apparaten aan te sluiten: de Reset-knop, de Power-schakelaar en de Pair-knop.
In termen van grootte zijn beide apparaten vrij groot en zwaar: de ASUS PL-E56P-adapter heeft een afmeting van 4, 7 x 2, 3 x 1, 5 inch (12 x 6 x 4 cm) in lengte x breedte x hoogte en weegt 0, 9 pounds of 423 gram, terwijl de ASUS PL-AC56-extender een afmeting heeft van 5, 9 x 3, 14 x 1, 69 inch (15 x 8 x 4, 3 cm) en hij weegt 1, 73 pond of 787 gram, met de twee antennes erop gemonteerd.
De ASUS PL-AC56-extender is een dual-band-apparaat, wat inhoudt dat het twee draadloze netwerken uitzendt: één via de 2, 4 GHz-frequentie en één via de 5 GHz-frequentie. De maximale totale theoretische bandbreedte is 1200 Mps, als volgt verdeeld: 300 Mbps op de 2, 4 GHz-frequentie en 867 Mbps op de 5 GHz-frequentie (dat is een totaal van 1167 Mbps, als je de wiskunde doet). De ASUS PL-AC56-kit ondersteunt de moderne normen voor draadloze netwerken: 802.11n en 802.11ac. Ik bied ook ondersteuning voor alle moderne draadloze coderingsstandaarden, inclusief WPA2.
U kunt de officiële specificaties hier vinden: ASUS PL-AC56 Kit - Specificaties.
De ASUS PL-AC56 powerline-adapterset instellen en gebruiken
De procedure voor het instellen van de ASUS PL-AC56-kit bestaat uit verschillende stappen. Eerst verbindt u de ASUS PL-E56P-adapter met uw draadloze router en sluit u deze op de powerline aan. Vervolgens neemt u de ASUS PL-AC56-extender, sluit u deze aan op de powerline, wacht u tot deze is opgestart en koppelt u hem vervolgens met de ASUS PL-E56P-adapter. Zodra dat is gebeurd, maakt u verbinding met het netwerk dat wordt uitgezonden door de ASUS PL-AC56 extender en begint u het te configureren vanuit een webbrowser. Zoals u hieronder kunt zien, is de setup-wizard vrij gemakkelijk te volgen.
U mag de standaard gebruikersnaam en het wachtwoord voor het beheer van het apparaat wijzigen, het IP-adres instellen, hoe het verbinding maakt met DNS-servers en de draadloze netwerken instellen die worden uitgezonden. Een bug die we hebben gevonden is dat de ASUS PL-AC56 meestal hetzelfde IP-adres gebruikt als alle draadloze ASUS-routers. Als u dus meer dan één ASUS-netwerkapparaat hebt, kunt u conflicterende IP-adressen op uw netwerk krijgen en is het het beste dat u het IP-adres van de ASUS PL-AC56-kit handmatig instelt als iets anders dan het standaardadres.
De gebruikersinterface voor het beheer van het apparaat is de klassieker die door ASUS wordt gebruikt voor al zijn netwerkapparaten, wat geweldig is. Dit betekent dat de gebruikersinterface er goed uitziet, het is goed georganiseerd, goed gedocumenteerd en gemakkelijk te gebruiken.
Ook krijgt u toegang tot tal van geavanceerde instellingen, zodat u in detail kunt configureren hoe het apparaat werkt. Goed geïnformeerde gebruikers zullen dit zeer op prijs stellen.
Een leuke bijkomstigheid in de gebruikersinterface is het feit dat het twee statusgrafieken biedt die u het processor- en RAM-gebruik laten zien. Zoals u hieronder kunt zien, heeft de ASUS PL-AC56-kit 60 MB RAM en een onbekende eencore-processor.
Niet-Nederlands sprekende gebruikers zullen de zeer goede meertalige ondersteuning waarderen die door ASUS wordt aangeboden. Hieronder ziet u een lijst met de 18 talen waarin de gebruikersinterface beschikbaar is voor deze powerline-adapterset.
Zodra de installatie uit de weg is, zult u merken dat het gebruik van de ASUS PL-AC56-kit zeer eenvoudig is. We hadden geen problemen met het verbinden van zowel draadloze als bekabelde apparaten. Ook in de ruimte waar we het netwerk wilden uitbreiden met een betere dekking en snelheid, hadden we geen stabiliteits- of prestatieproblemen. Maar meer over de prestaties van deze kit, op pagina 2 van deze review.