Tutorial

Simpele vragen: Wat is PPI en maakt het uit?

Heb je je ooit afgevraagd wat PPI is? Misschien heb je bedrijven horen praten over hoge DPI-schermen en wilde je weten wat dat is? Waarom zijn sommige fabrikanten opscheppen over hun high-end apparaten met enorme pixeldichtheid schermen? Waarom is PPI zo belangrijk, vooral als het gaat om smartphones? Lees dit artikel en u zult ontdekken wat het betekent, of PPI en DPI hetzelfde zijn en of deze meting ertoe doet wanneer u praat over schermen van alle formaten:

Wat is PPI?

PPI is het acroniem van Pixels Per Inch . Het is een meeteenheid die wordt gebruikt om het aantal pixels op een oppervlak van een vierkante centimeter te kwantificeren. Om een ​​duidelijk beeld te krijgen van wat het betekent, stel je een vierkante centimeter voor die is verdeeld en georganiseerd in een raster van cellen. Elke cel in dat raster heeft een pixel binnenin. Het aantal cellen in het raster, ook wel pixels genoemd, vertelt u de PPI.

Meestal wordt de waarde Pixels Per inch gebruikt om de pixeldichtheid van schermen te meten, zoals de monitor op uw computer of laptop, op uw tv-scherm en op uw smartphone.

PPI is echter een term die ook los wordt gebruikt voor het beschrijven van de pixeldichtheid van scanners, cameraschermen of afbeeldingen die digitaal worden opgeslagen. Sommige mensen gebruiken PPI, zelfs om u de resolutie te vertellen waarop printers op papier afdrukken.

Zijn PPI en DPI hetzelfde?

PPI is de korte versie van Pixels Per Inch en DPI is de verkorte versie van Dots Per Inch . Gezond verstand zal u waarschijnlijk doen geloven dat ze niet hetzelfde zijn. En je zou gelijk hebben! Hoewel beide termen verwijzen naar dichtheid, en je zou pixels met punten gemakkelijk kunnen verwarren (waarschijnlijk omdat ze zo klein zijn), zijn PPI en DPI verschillende dingen. Hoewel PPI meestal verwijst naar schermen en digitale elementen, is DPI een term die correct wordt gebruikt wanneer u naar dingen als bedrukt papier verwijst.

De resolutie en de kwaliteit van een afgedrukt papier worden terecht gemeten aan het aantal inktstippen in een bepaald teken of tekening. Zowel DPI als PPI meten soortgelijke dingen, maar stippen zijn geen pixels en pixels zijn geen stippen, dus DPI is niet hetzelfde als PPI.

PPI en DPI worden echter vaak gebruikt om hetzelfde te beschrijven. Het is niet correct, maar grote bedrijven zoals Google en Microsoft en veel hardwarefabrikanten gebruiken deze voorwaarden vaak door elkaar en dus begonnen mensen ze ook losjes te gebruiken.

Maakt PPI deel uit van uw keuze voor uw tv, computerscherm of smartphone?

Ja, dat is zo, en het doet er heel veel toe. Wanneer u een nieuwe smartphone, een computermonitor of een tv koopt, of een ander type apparaat dat een display heeft, bent u misschien geneigd om degene te kiezen met de grootste diagonale grootte. Het is normaal dat je groot wordt als je kunt, toch? Maar dat is niet altijd de juiste keuze en hier is een voorbeeld waarom:

Laten we zeggen dat u een nieuwe smartphone wilt en dat u een groot scherm wilt hebben. Iets tussen 5.5 "en 6". Nadat u rondkijkt op het internet, besluit u dat u van Samsung Galaxy S8 en Sony Xperia XA1 Ultra houdt. Geld doet er niet toe voor u - wat er echter toe doet is het scherm van uw volgende smartphone. De Samsung Galaxy S8 heeft een 5.8-inch scherm, een resolutie van 1440 x 2960 pixels en een pixeldichtheid van 570 PPI. De Sony Xperia XA1 Ultra heeft een 6, 0-inch scherm, een resolutie van 1080 x 1920 pixels en een pixeldichtheid van 367 PPI. Hoewel ze beide een vergelijkbare schermgrootte hebben, zijn de resolutie en de PPI-pixeldichtheid van de Samsung Galaxy S8 veel hoger dan wat de Sony Xperia XA1 Ultra te bieden heeft. Dat betekent dat er veel meer pixels zijn verspreid over een vergelijkbaar fysiek oppervlak, het scherm. We kunnen 570 pixels of zelfs 367 niet tekenen in een afbeelding van een inch, omdat je ze niet zou zien. Maar hier is een illustratie van hoe verschillende PPI-pixeldichtheden eruitzien:

Dus zou je niet kiezen voor de smartphone met de hogere PPI, de Samsung Galaxy S8?

Een hogere PPI of pixeldichtheid betekent dat u veel meer details krijgt voor alles dat op uw scherm wordt weergegeven. Dat betekent betere afbeeldingen, betere lettertypen, vloeiendere lijnen of met andere woorden, hogere kwaliteit. Iedereen wil dat, toch?

Wanneer wordt de PPI zo hoog dat het zinloos wordt?

Hoewel hogere PPI altijd theoretisch beter is, moet je voordat je een aankoop doet, weten dat de ogen van de meeste mensen waarschijnlijk geen verschillen in een PPI waarnemen die hoger zijn dan een bepaalde limiet.

Maar wat die limiet is wanneer het menselijk oog ophoudt meer details op een scherm te kunnen zien en de pixeldichtheid niet langer belangrijk is, is een kwestie van discussie. Voorlopig kunnen noch onderzoekers noch gewone mensen je een duidelijk antwoord geven en zeggen dat "pixeldichtheid zinloos wordt na, laten we zeggen, een waarde van 570 PPI."

Volgens de Fundamentals of Digital Imaging in Medicine van Roger Bourne lijkt het magische getal echter 400 PPI te zijn als je kijkt naar een afbeelding die zich op ongeveer 16 inch of 40 cm afstand van je ogen bevindt. Dat komt omdat het menselijk oog 400 sensorcellen per millimeter retinaoppervlak heeft. Echter, mensen bij Sharp denken dat het menselijk oog in staat is om tot 1000 PPI te zien, wat aanzienlijk hoger is dan wat tegenwoordig de elektronica biedt.

Eizo heeft ook een uitstekend artikel, genaamd Confused about HiDPI en Retina display? - Inzicht in pixeldichtheid in de leeftijd van 4K, waarin u een aantal tabellen kunt vinden met gegevens die laten zien wat de schermresoluties en pixeldichtheid tegenwoordig zijn. De meeste pixeldichtheidswaarden die u op moderne beeldschermen ziet, of het nu gaat om smartphoneschermen, tablets of computerbeeldschermen, worden berekend door de productiebedrijven, afhankelijk van de gemeenschappelijke afstanden waarop gebruikers naar die schermen kijken. Een smartphone met een schermgrootte van 5, 6 inch zou bijvoorbeeld een resolutie van minimaal 2560 x 1440 pixels en een pixeldichtheid van ongeveer 525 PPI moeten hebben. Pixeldichtheid is belangrijk, maar ongeacht wat bedrijven hun producten verkopen, begin pas met het uitgeven van geld als u ziet wat het scherm van uw volgende apparaat eruitziet.

Zult u op zoek naar de hoogste PPI?

We zijn benieuwd: nu u weet dat een hogere pixeldichtheid beter is dan een lagere pixel, houdt u daar rekening mee wanneer u de volgende keer een tv-scherm, een computerscherm of een nieuwe smartphone koopt? Of gaat u voor het hoogste formaat, ongeacht de Pixels Per Inch ?