Beoordeling

Microsoft Lumia 650 review - Geweldig design en slechte hardware!

Microsoft Lumia 650 is de nieuwste budgetsmartphone van Microsoft die vooraf is geïnstalleerd met Windows 10 Mobile. Nog voordat we de verpakking van deze smartphone openden, was het heel duidelijk dat we een apparaat hadden vol contrasten. Allereerst is het een geweldig ogend apparaat dat, als het op uiterlijk aankomt, betere kwaliteitsscans van Microsoft als Lumia 950 en Lumia 950 XL overtreft. Hoewel het ontwerp boven wat je op smartphones ziet in zijn prijsklasse zit, zijn de specificaties lager dan die van zijn concurrenten en in sommige opzichten slechter dan die van de Lumia 640 die vorig jaar werd uitgebracht. We waren benieuwd naar hoe dit apparaat het dagelijks doet en wat voor soort gebruikerservaring het kan bieden. We hebben het dagelijks meer dan een week getest en we zijn nu klaar om onze conclusies te delen in deze review.

Hardwarespecificaties en verpakking

De verpakking die voor de Microsoft Lumia 650 wordt gebruikt, is heel eenvoudig: de smartphone wordt geleverd in een kleine witte doos die 100% recycleerbaar is. Aan de voorkant zie je een foto van het apparaat. Er wordt heel weinig afgedrukt in termen van informatie over deze smartphone en zijn specificaties.

Wanneer u de doos opent, vindt u de volgende items: de smartphone, de batterij, de voedingsadapter, de garantie en verschillende folders met informatie over het apparaat.

Zoals je op de bovenstaande afbeelding kunt zien, zijn er geen koptelefoons meegeleverd. Je zult ze apart moeten kopen.

Waar te kopen

Koop nu Koop nu

Als het gaat om hardwarespecificaties, is de Microsoft Lumia 650 een gemengde tas: ten eerste zijn de processor en grafische chip zwakker dan die van de Lumia 640 die vorig jaar werd uitgebracht. Lumia 650 bevat een quad-core Qualcomm Snapdragon 212-processor die op 1, 3 GHz werkt, terwijl de Lumia 640 een veel betere Qualcomm Snapdragon 400 quad-coreprocessor op 1, 2 GHz heeft. De grafische chip op de Lumia 650 is ook een Adreno 304 die inferieur is aan de Adreno 305 op de Lumia 640. Gelukkig is de hoeveelheid RAM-geheugen hetzelfde gebleven: 1 GB. Het besluit van Microsoft om een ​​lager verwerkingsvermogen op de Lumia 650 te bundelen dan op de Lumia 640 is verbijsterend.

Een ander negatief punt is het feit dat de vervangbare batterij een lagere capaciteit heeft: 2000 mAh op de Lumia 650 in vergelijking met de 2500 mAh op de Lumia 640. Dit zijn de specificaties die je verwacht op ultra-budget smartphones zoals de Microsoft Lumia 550.

De minpunten eindigen hier echter. In vrijwel elk ander opzicht is de Lumia 650 superieur aan de Lumia 640. De opslagruimte is bijvoorbeeld verdubbeld tot 16 GB in plaats van 8 GB. Hoewel het scherm hetzelfde formaat (5 inch) en dezelfde resolutie (1280x720 pixels) heeft, heeft het een hogere pixeldichtheid (297 ppi in plaats van 294 ppi) en is het een OLED-capacitief aanraakscherm met de ClearBlack-weergavetechnologie. Het glas dat het scherm beschermt is Corning Gorilla Glass 3.

Een ander verschil is dat de Microsoft Lumia 650 een Nano-simkaart gebruikt. Het biedt ook een microSD-slot dat u kunt gebruiken om de beschikbare opslagruimte tot 200 GB te vergroten.

De achtercamera van de Microsoft Lumia 650 is een 8 MP camera met autofocus, 2x digitale zoom en LED-flitser. Het is in staat om video's op te nemen met een maximale resolutie van 720p en 30 frames per seconde. De camera aan de voorkant heeft een fatsoenlijke 5 megapixels groothoeksensor die video's kan opnemen met 720p en 30fps.

Qua formaat heeft de Microsoft Lumia 650 een hoogte van 5, 59 inch (142 mm) en een breedte van 2, 79 inch (2, 79 inch). Deze smartphone is ook erg dun, op 0, 27 inch (6, 9 mm) en heel licht, weegt slechts 4, 30 gram (122 gram).

Op het gebied van connectiviteit biedt Microsoft Lumia 650 een Bluetooth v4.1-chip, een draadloze netwerkkaart met ondersteuning voor de 802.11 b / g / n-normen voor draadloos netwerken, een microUSB 2.0-slot, een NFC-chip en FM-radio.

Als u alle officiële specificaties van deze smartphone wilt leren kennen, gaat u naar deze pagina: Microsoft Lumia 650-specificaties.

Ontwerp en bouwkwaliteit

Microsoft Lumia 650 onderscheidt zich door zijn uiterlijk: het scherm is van zeer goede kwaliteit voor een apparaat dat zo betaalbaar geprijsd is en de metalen rand aan de zijkant maakt het een beter uitziend apparaat dan zowel de Microsoft Lumia 950 of de Microsoft Lumia 950 XL.

De achterkant is gemaakt van dun, matzwart plastic en kan worden verwijderd om toegang te krijgen tot de verwijderbare batterij en de microSD-kaartsleuf eronder. Helaas is de achterkant niet zo stabiel als zou moeten zijn. Als u met uw vinger op de achterklep drukt, voelt u dat de klep een beetje beweegt. Het is geen groot probleem, maar het kan soms vervelend zijn, omdat het je het gevoel geeft dat deze smartphone kwetsbaar is. Gelukkig zijn er een aantal fraaie cover cases van Mozo die kunnen worden gebruikt als vervanging voor de originele achterkant.

Het OLED-scherm op de Lumia 650 is beter dan op de Lumia 640 en daar hebben we ook niet over geklaagd. De ClearBlack-technologie helpt u genieten van goede zwart-witniveaus en Windows 10 Mobile ziet er geweldig uit op deze smartphone. Het display heeft een goed contrast en kleurreproductie, het biedt een goed zicht buitenshuis en fatsoenlijke kijkhoeken.

Microsoft Lumia 650 is een plezier om in uw handen te houden vanwege zijn dunheid en lichtheid. Vrouwen en mensen met kleinere handen zullen zeker genieten van het gebruik van deze smartphone.

De bouwkwaliteit die Microsoft Lumia 650 biedt, is hoger dan wat u gewend bent van apparaten in zijn prijsklasse.

De smartphone-ervaring op de Microsoft Lumia 650

De belervaring op de Microsoft Lumia 650 is goed. Stemmen zijn duidelijk te horen in telefoongesprekken en conferentiegesprekken. Oproepen kunnen ook worden opgenomen met de druk op de knop Opnemen die beschikbaar is als een nieuwe functie in Windows 10 Mobile.

We hebben de kwaliteit van de audio van deze smartphone getest met behulp van een set Sennheiser CX275s-hoofdtelefoons. We genoten van audio van goede kwaliteit bij het luisteren naar muziek en het bekijken van video's, ook al is er weinig beschikbaar op het gebied van audiotoebehoren. Wat we echter niet leuk vonden, is het feit dat het afspelen van HD-video's op de Lumia 650 een vrij trage ervaring is, vanwege de zeer low-end processor en grafische chip. Je kunt geen HD-video's afspelen zonder onderbrekingen en gemiste frames.

De luidspreker is van degelijke kwaliteit. Bij luide volume-instellingen heeft het echter de neiging om het geluid behoorlijk te vervormen. Dit is te verwachten, vooral op een smartphone met een betaalbare prijs.

Bij het testen van de Lumia 650 hadden we geen problemen met de signaalsterkte en de kwaliteit van de mobiele verbinding.

Een welkome verbetering is de 16 GB aan opslagruimte. Dit betekent dat een microSD-kaart niet langer verplicht is als u veel apps wilt installeren en ook foto's en video's wilt opnemen. Veel gebruikers zullen deze upgrade waarderen ten opzichte van zijn voorganger - de Lumia 640.

In termen van batterijlevensduur kan deze smartphone u ongeveer 10 tot 12 uur lang normaal gebruiken. Als u meer wilt, moet u enkele functies uitschakelen in Windows 10 Mobile die de levensduur van de batterij verkorten, zoals het Glance-scherm .

De ervaring met Windows 10 Mobile heeft enkele verbeteringen in recente updates ontvangen. Er zijn echter nog steeds een paar bugs hier en daar en de prestaties van deze smartphone kunnen lijden wanneer je multitasking en gaming doet. Maar daarover later in deze recensie meer.

Lumia 650 biedt een goede smartphone-ervaring, behalve wanneer u resource-intensieve taken uitvoert.

Lees de volgende pagina van deze recensie voor meer informatie over de camera-ervaring op de Lumia 650 en hoe goed Windows 10 Mobile op deze smartphone werkt.