Tutorial

The Layman's Guide to Solving Wireless Network Interference Problems

Een van de meest voorkomende hoofdoorzaken voor het hebben van trage en onstabiele draadloze netwerkverbindingen is storing. Veel dingen interfereren met een draadloos netwerk: van muren tot microgolven die u in de keuken gebruikt tot andere draadloze netwerken. Dat is waarom ik besloot om meer over het onderwerp te leren, met mijn eigen draadloze netwerk te experimenteren en te delen wat ik heb geleerd.
In dit artikel zult u meer te weten komen over wat uw draadloze netwerk kan verstoren en leren omgaan met interferenties van andere draadloze netwerken.

De oorzaken en symptomen van problemen met draadloze netwerkstoringen

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor interferentieproblemen met uw draadloze netwerk:

  • Het fysieke landschap waar uw netwerk wordt geplaatst: het appartement, kantoorgebouw of huis waar het draadloze netwerk is gevonden. Muren en deuren interfereren met het signaal van uw netwerk, verlagen de sterkte en de overdrachtssnelheid.
  • Elektronische apparatuur die u gebruikt: magnetrons, draadloze telefoons, draadloze headsets, Bluetooth-apparaten, bewakingscamera's werken op de 2, 4 gigahertz (GHz) frequentie die door de meeste draadloze netwerken wordt gebruikt.
  • De fysieke afstand tot de router of het apparaat dat het draadloze signaal uitzendt. Hoe verder weg, hoe zwakker het signaal zwakker. Dit vertaalt zich altijd in een hogere kans om te worden beïnvloed door verschillende soorten interferentie.
  • Last but not least, andere draadloze netwerken kunnen interfereren met de jouwe.

Wanneer uw draadloze netwerk interferentieproblemen heeft, kunt u een of meer symptomen tegenkomen: minder bereik voor uw WiFi-netwerk (meestal veel minder dan wat de fabrikant van uw router vermeldt in de hardwarespecificaties), plotselinge verlaging van overdrachtssnelheden, het draadloze signaal dat uitvalt op bepaalde plaatsen of op bepaalde momenten van de dag, gaat de sterkte van uw draadloze signaal willekeurig omhoog en omlaag.

Wat maakt draadloze netwerken met elkaar in conflict?

Als twee of meer draadloze netwerken dicht bij elkaar worden geplaatst, kunnen ze elkaar hinderen als:

  • Ze gebruiken dezelfde werkfrequentie (2, 4 GHz of 5 GHz). De 802.11g- en 802.11b-normen gebruiken de werkingsfrequentie van 2, 4 GHz, 802.11n kan zowel op 2, 4 GHz als op 5 GHz werken, terwijl 802.11a alleen op 5 GHz kan werken.
  • Ze gebruiken hetzelfde kanaal of naburige kanalen die elkaar overlappen. Een draadloze router kan het draadloze signaal verzenden met een ingesteld kanaal, van 1 tot 11 of 13 (afhankelijk van het routermodel en waar het wordt verkocht). Om ervoor te zorgen dat er een kleinere kans is dat er overlappingen zijn met andere kanalen, moet u kanaal 1, 6 of 11 kiezen (of 13 indien beschikbaar voor uw router). Standaard zijn de meeste routers ingesteld om kanaal 6 te gebruiken, dus de reden voor conflicten.

Identificeer interferentieproblemen van andere draadloze netwerken met inSSIDer

Het identificeren van de exacte oorzaak van uw interferentieproblemen kan behoorlijk lastig zijn, afhankelijk van uw locatie. Als u zich in een druk gebied met veel draadloze netwerken in de buurt bevindt, worden uw problemen waarschijnlijk veroorzaakt door de andere netwerken.

Dus ... hoe repareer je ze? U kunt een tool gebruiken met de naam inSSIDer (werkende downloadlink: hier). We hebben de basis besproken van het gebruik ervan in een eerdere zelfstudie: Zoek verborgen draadloze netwerken en bekijk nuttige informatie (inclusief de SSID). Ik raad u aan dit eerst te lezen voordat u doorgaat met de instructies in dit artikel.

Laten we aannemen dat je interferentieproblemen in je eigen huis probeert op te lossen. Installeer het hulpprogramma op een laptop en start het op. Kijk naar de draadloze netwerken die het identificeert en bekijk hoe ze zijn ingesteld. Begin ergens dicht bij de router en ga door het huis naar de uiteinden en naar de gebieden waar je de meeste problemen tegenkomt.

Besteed aandacht aan hoe draadloze netwerken van de radar verdwijnen of erop verschijnen. Bekijk hoe uw netwerksignaal evolueert. In de gebieden waar u de meeste problemen tegenkomt, heeft u waarschijnlijk andere draadloze netwerken actief.

Bekijk vervolgens de gegevens en stel uzelf de volgende vragen:

  • Op welke frequentie is mijn draadloze netwerk (5 GHz of 2, 4 GHz)?
  • Kan ik de router overschakelen naar de werkfrequentie waar het minste aantal netwerken wordt gevonden?
  • Met welk kanaal gebruik ik mijn netwerk?
  • Welke kanalen worden het minst gebruikt door de draadloze netwerken in mijn omgeving?

Mogelijke oplossingen voor uw interferentieproblemen

Als uw router de 802.11n-standaard volledig ondersteunt, kunt u deze gebruiken en overschakelen naar de 5 GHz-werkfrequentie. Dit kan echter enkele problemen veroorzaken waarvan u op de hoogte moet zijn. Ten eerste zal het draadloze netwerksignaal niet kunnen doordringen voor zover bij het gebruik van de 802.11b-standaard bijvoorbeeld. Het wordt beter opgenomen door muren, deuren en andere vaste objecten. Als het afdekken van een groot gebied belangrijk is, wilt u misschien niet op deze route. Vervolgens wordt een ander probleem veroorzaakt door ondersteuning voor deze standaard. Oudere laptops, smartphones en draadloze adapters ondersteunen dit niet. Test uw oudere apparatuur en ontdek of deze het draadloze netwerk kan detecteren en verbinden met de 802.11n-standaard.

Als u een dual-bandrouter hebt die zowel op 2, 4 GHz als op 5 GHz werkt, kunt u de nieuwere apparaten aansluiten op het 5 GHz draadloze netwerk en de oudere apparatuur op het 2, 4 GHz-netwerk. Afhankelijk van uw router kunt u in dit scenario problemen ondervinden met het delen van bestanden en hoe apparaten en computers elkaar via het netwerk detecteren. Aarzel niet om dingen te testen en controleer of het delen van bestanden werkt zoals nodig.

Als het wijzigen van de werkfrequentie en de draadloze standaard geen optie is, moet u het signaal analyseren dat door alle draadloze netwerken in uw gebied wordt gebruikt.

In de schermafbeeldingen die in dit artikel worden gebruikt, heeft mijn thuisnetwerk de naam C1pr1an . Het gebruikt kanaal 7 om te werken. De meeste netwerken in mijn regio gebruiken kanaal 6. Als ik kijk op het tabblad 2.4 GHz, kan ik zien hoe mijn draadloze netwerksignaal overlapt met veel netwerken, vooral met degenen die kanaal 6 gebruiken. Het is duidelijk dat het het beste is om het kanaal te veranderen.

Welk kanaal moet ik kiezen? 1, 11 of 13? Onthoud ... naar het uiterste gaan is beter.

Ik zie dat kanaal 1 in mijn gebied wordt gebruikt door 3 netwerken met een lage signaalsterkte. De RSSI-kolom toont me de kracht ervan: hoe hoger het getal, hoe sterker het signaal.

Op kanaal 11 zijn er twee netwerken met een iets beter signaal. Gelukkig biedt mijn router maximaal 13 kanalen (sommige routers niet). Op kanaal 13 is er slechts één netwerk in mijn gebied met een lage signaalsterkte.

Dus .. naar welk kanaal moet ik overschakelen? Je raadt het al ... kanaal 13. Als ik kanaal 13 niet zou kunnen gebruiken, zou kanaal 11 de beste keuze zijn geweest omdat er minder netwerken op actief zijn.

Hieronder een goed videosamenvatting van hoe ik inSSIDer heb gebruikt:

Last but not least, bekijk de configuratie-opties voor uw draadloze netwerk. Sommige routers hebben functies die, wanneer ingeschakeld, helpen om op een betere manier met interferentie om te gaan. Belkin-routers hebben bijvoorbeeld een Protected Mode- instelling die kan worden ingeschakeld voor gebieden met hoge interferentie.

Het eindresultaat: bijna geen conflicten en betere doorvoer

Na het veranderen van het kanaal, heb ik de situatie nog een keer geanalyseerd met inSSIDer.

In het gebied waar ik de meeste problemen had, ziet de situatie er veel beter uit. Mijn draadloze netwerk interfereert niet langer met die netwerken met goede signaalsterkte, met kanaal 6.

In de buurt van het huis waar ik bijna geen problemen had, is alles nu perfect. Mijn draadloze netwerk werkt op een kanaal zonder interferentie van andere draadloze netwerken.

Hoe zit het met de andere bronnen van interferentie?

De bedoeling van dit artikel was om te laten zien hoe om te gaan met andere draadloze netwerken die interfereren met die van jou. Als u geïnteresseerd bent in het leren omgaan met andere mogelijke oorzaken, raad ik de volgende bronnen aan:

10 tips om uw draadloze netwerk te verbeteren
20 Mythen van wifi-interferentie

De mensen die inSSIDer zijn gemaakt, hebben ook een YouTube-videokanaal waarop ze nuttige zelfstudies plaatsen over andere geweldige hulpmiddelen die u kunt gebruiken om de bron van uw interferentieproblemen te achterhalen. Je kunt het hier vinden: MetaGeek Trent.