Tutorial

De volledige gids voor het configureren van Cortana in Windows 10

Cortana, de persoonlijke virtuele assistent, is een van de beste functies die Microsoft in Windows 10 biedt. Om haar te gebruiken, moet je een eerste installatieproces doorlopen en leren hoe je met haar kunt communiceren. Cortana kan u op verschillende manieren helpen, zodat u productiever bent en in contact blijft met wat u interesseert. Ze kan je ook vermaken, wanneer je je verveelt en wilt lachen. Als je Cortana wilt gebruiken, in Windows 10, kun je dit als volgt configureren:

BELANGRIJK: deze handleiding is gemaakt met behulp van Windows 10 Spring Creators Update, gratis beschikbaar vanaf april 2018. Als de zaken er op uw apparaat anders uitzien, gebruikt u mogelijk een oudere versie van Windows 10.

Cortana houdt de meeste dingen bij die ze over je weet, in haar notitieblok . Sommige van de instellingen worden echter ook geconfigureerd in de app Instellingen. Om haar in detail te kunnen configureren en naar alle beschikbare instellingen te kunnen gaan, moet je naar beide plaatsen gaan: het Notebook en de Instellingen .

1. Ga naar Cortana's Notebook

Laten we beginnen met het eerst controleren van de notebook . Start Cortana met een klik of tik op haar zoekvak op de taakbalk en klik of tik op de laptopknop linksboven.

Druk vervolgens op de knop Personaliseren .

De notebook is de plaats waar Cortana veel van haar instellingen bewaart en de plek waar je kunt aanpassen wat je wilt dat ze van je weet.

Het eerste dat opvalt, is dat de notebook is gesplitst in een header en twee hoofdtabbladen:

 1. De header is waar uw naam wordt weergegeven en waar u de essentiële details over uzelf kunt aanpassen.
 2. Het eerste tabblad wordt Organizer genoemd en is de plaats waar u lijsten en herinneringen kunt maken en beheren.
 3. Het tweede tabblad heet ' Beheer vaardigheden' en het gaat allemaal over de vaardigheden die Cortana heeft, op basis van wat je toestaat en haar configureren om te doen.

2. Bewerk uw adresgegevens en favoriete plaatsen

Het kopgedeelte van Cortana's Notebook behandelt uw privégegevens: naam, e-mailadres, thuisadres en favoriete plaatsen. Het Notebook geeft alleen uw naam en e-mailadres weer en als u de rest van de informatie wilt zien, klikt of tikt u op de knop Bewerken aan de rechterkant. Het ziet eruit als een klein potlood.

Vervolgens laat Cortana je je thuisadres en favoriete plaatsen zien, als je ze al hebt ingesteld. Als u dit niet heeft gedaan of als u nog meer plaatsen wilt toevoegen, kunt u klikken of tikken op de knop "+ Een plaats toevoegen" .

Voer vervolgens het adres in van de plaats die u wilt toevoegen. Cortana zoekt het automatisch en toont de resultaten onder het tekstveld. Controleer de resultaten en klik of tik op degene die overeenkomt met uw zoekopdracht.

Kies nu een bijnaam voor die plaats, zodat u deze gemakkelijk kunt herkennen tussen de andere. Thuis, werk, vriendin of vriend zijn allemaal goede keuzes. Let op: dit is een optioneel detail en je kunt het overslaan als je wilt. Selecteer vervolgens het type plaats dat: Thuis, Werk of Favoriet is . Als u meer plaatsen toevoegt, stelt u deze waarschijnlijk in als uw favorieten, omdat u slechts één startpagina kunt hebben. :) Als je klaar bent, druk je op Save om Cortana je favoriete plek te laten onthouden.

Cortana brengt u nu terug naar de lijst met uw favoriete plaatsen, waar u nu ook de nieuwe kunt bekijken.

Merk op dat elke favoriete plaats die je hebt ook een kleine menuknop heeft die wordt weergegeven door drie ophangpunten, aan de rechterkant. Als u erop klikt of erop tikt, geeft Cortana u een paar opties voor die plaats:

 • Je kunt het bewerken, maar dat betekent alleen dat je de bijnaam verandert;
 • U kunt "Weergeven in kaarten", wat betekent dat de Maps- app wordt geopend en u naar het adres van die favoriete plaats brengt;
 • Je kunt de favoriete plaats in kwestie verwijderen.

Dat is alles wat u kunt doen in uw persoonlijke informatie-gedeelte van Cortana's Notebook .

OPMERKING: Met het eerste tabblad van Cortana's Notebook kunt u lijsten en herinneringen maken en bewerken. Dit zijn nuttige dingen om te doen en kunnen zeker helpen om op lange termijn productiever te worden. Ze zijn echter niet gerelateerd aan de configuratie van Cortana, wat de focus van dit artikel is.

3. Configureer Cortana's verbindingen en toegang tot persoonlijke informatie (Beheer Vaardigheden)

Een van de beste kenmerken van een persoonlijke assistent, virtueel of niet, is hoeveel nuttige vaardigheden ze heeft. Het is waar dat Cortana niet zoveel vaardigheden heeft als ze zou kunnen of zou moeten hebben. Ze heeft echter een aantal nuttige vaardigheden. Ze kunnen allemaal worden bekeken en geconfigureerd op het tabblad Vaardigheden beheren vanuit haar Notebook .

Cortana groepeert haar vaardigheden afhankelijk van hun doel. De standaardvaardigheden die je krijgt op waarschijnlijk elk Windows 10-apparaat zijn:

 • Verbindingen: muziek, verbonden thuis, verbonden diensten
 • Productiviteit: agenda en herinneringen, pendelen en verkeer, op te halen waar u was gebleven, voorgestelde taken
 • Blijf op de hoogte: financiën, vluchten, nieuws, pakketten, sport, weer
 • Lifestyle: Eten en drinken, Winkelen, Speciale dagen
 • Hulp: Cortana-tips

Elk van deze sets met vaardigheden bevat een of meer vaardigheden waarmee Cortana kan communiceren met uw favoriete apps en services. Met hun hulp kan ze dingen doen zoals het spelen van radiostations in TuneIn, je agenda bekijken, je op de hoogte stellen van de pakketten die je bijhoudt, plekken vinden om te eten op basis van het eten dat je lekker vindt, of zelfs de warmte in je huis verhogen.

Cortana heeft in totaal meer dan 230 vaardigheden, dus het is onmogelijk om ze allemaal in onze tutorials te behandelen.

We willen u er echter op wijzen dat u zeker moet sleutelen aan haar vaardigheden en zoveel mogelijk moet configureren zodat Cortana haar best kan doen om u te helpen.

4. Ga naar de instellingen van Cortana

De volgende Cortana-configuraties waarover we het hebben, zijn beschikbaar in de app Instellingen . Er zijn twee manieren om er te komen:

 • U kunt de app Instellingen openen en vervolgens op de knop Cortana klikken of erop tikken
 • Of u kunt Cortana starten en op haar knop Instellingen klikken of tikken.

Hoe dan ook, je zou naar de instellingen van Cortana moeten gaan, die er als volgt uitzien:

5. Zorg ervoor dat Cortana je kan horen

In de app Instellingen wordt nu het gedeelte met instellingen weergegeven met de naam 'Talk to Cortana'. Als dit niet het geval is, klikt of tikt u op 'Praten met Cortana' aan de linkerkant van het venster. Klik of tik vervolgens rechts op de link met de tekst 'Controleer de microfoon'.

Deze actie zou de Speech Troubleshooting-wizard moeten starten. Volg de stappen en zorg ervoor dat Cortana je kan horen.

6. Laat Cortana naar je stem luisteren en antwoord wanneer je "Hey Cortana" zegt

Het volgende gedeelte heet 'Hey Cortana' en het is de plaats waar je kunt beslissen of je wilt dat ze permanent naar je stem luistert en antwoordt als je 'Hé Cortana' zegt . Als je dat wel wilt, schakel dan de schakelaar in die dat zegt, maar houd er rekening mee dat Cortana meer batterij gebruikt wanneer deze functie is ingeschakeld.

Als u 'Hey Cortana' inschakelt , krijgt u toegang tot enkele aanvullende instellingen:

 • U kunt ervoor kiezen om "uw [apparaat] niet te laten slapen wanneer het is aangesloten, zodat [u] altijd" Hey Cortana "kunt zeggen (tenzij [u] het uitschakelt [uzelf])"
 • Je kunt haar "Reageren wanneer iemand zegt 'Hey Cortana'" of "Probeer alleen te reageren op [u]."

Als je Cortana wilt configureren om alleen op jou te reageren, moet je eerst haar helpen je stem te leren. Daarvoor moet je klikken of tikken op de link met de tekst 'Learn how I say' Hey Cortana '. "

Ga vervolgens door de wizard en herhaal de zes zinsdelen die Cortana u vraagt ​​te lezen. Dan zou ze alleen aan jou moeten kunnen antwoorden.

7. Laat Cortana luisteren naar je opdrachten wanneer je op Windows + C drukt

Als je daarmee klaar bent, ga je terug naar het venster Instellingen en kies je of je wilt dat Cortana naar je opdrachten luistert wanneer je tegelijkertijd op de Windows + C- toetsen drukt.

8. Stel Cortana zo in dat u een antwoord krijgt, zelfs als uw apparaat is vergrendeld

Cortana kan voor u werken, zelfs wanneer uw Windows 10-pc of apparaat vergrendeld is. Dat betekent dat u uw pc of apparaat niet langer hoeft te ontgrendelen om met haar te kunnen praten. De volgende instellingen van het gedeelte 'Praten met Cortana' in de app Instellingen gaan over het configureren van haar om dat te doen. We hebben deze configuratietaak beschreven in een afzonderlijke zelfstudie: Cortana rechtstreeks vanaf het vergrendelingsscherm van Windows 10 inschakelen en gebruiken.

9. Beheer wat je Cortana liet doen en zien

Met het gedeelte "Machtigingen en geschiedenis" van de Cortana-instellingen kunt u alles controleren en aanpassen wat Cortana over u weet en welke informatie zij over u kan raadplegen.

Het gebied Machtigingen bevat koppelingen die u naar online en offline plaatsen brengen, waar u kunt:

 • "Verander wat Cortana weet over [u] in de cloud"
 • "Beheer de informatie die Cortana kan openen vanaf dit apparaat"
 • "Beheer de informatie die Cortana kan openen vanuit andere services"

Klik of tik op elk van de links en selecteer welke informatie u wilt delen met Cortana en wat niet.

10. Kies hoe u inhoud voor volwassenen filtert in de zoekresultaten van Cortana

In het gedeelte SafeSearch kunt u configureren hoe inhoud voor volwassenen wordt uitgefilterd in de zoekresultaten die u van Cortana krijgt. Ze kan worden geconfigureerd om de inhoud voor volwassenen als volgt te filteren:

 • Streng - "Filter volwassen tekst, afbeeldingen en video's uit [uw] webresultaten"
 • Moderate - "Filter volwassen afbeeldingen en video's, maar geen tekst van [uw] webresultaten"
 • Uit - "Filter geen inhoud voor volwassenen van [uw] webresultaten."

De opties zijn duidelijk, dus kies wat je wilt.

11. Selecteer of Cortana uw cloud-inhoud mag gebruiken in Windows Search

Als je content hebt opgeslagen in de cloud (ook bekend als OneDrive), kan Cortana dit standaard ook doorzoeken wanneer je dingen zoekt via haar zoekvak op de taakbalk. Als u deze functie wilt uitschakelen, schakelt u de schakelaar met de naam "Windows Cloud Search" uit van Cortana's "Permissions & History."

12. Beheer uw geschiedenis en laat Cortana het gebruiken (of niet)

Cortana kan ook uw activiteitengeschiedenis op uw apparaten bekijken en zoekopdrachten verbeteren. Als je wilt dat ze je verleden kan gebruiken, is deze functie standaard ingeschakeld, zodat je niets hoeft te doen. Als u Cortana dit echter niet wilt laten doen, kunt u de schakelaars 'Activiteitengeschiedenis bekijken' en 'Mijn apparaatgeschiedenis' uitschakelen. Als u uw eerdere activiteitenlogboeken wilt wissen, moet u ook klikken of tikken op de knop "Geschiedenis van mijn apparaat wissen" .

13. Configureer Cortana's integraties met andere apparaten

Als u een Android- of Windows 10 Mobile-smartphone heeft en de Cortana-app daarop hebt geïnstalleerd, kunt u hiervan rechtstreeks meldingen ontvangen op uw Windows 10-pc. Deze functie wordt in- of uitgeschakeld met de schakelaar "Krijg telefoonmeldingen op deze pc" en moet ook worden ingeschakeld in de Cortana-app op de smartphone om te werken.

Als u bovendien enkele van de activiteiten wilt voortzetten die u op uw andere apparaten hebt gestart, kan Cortana u hierbij helpen. Om deze functie in te schakelen, moet u echter de schakelaar inschakelen met de tekst 'Help me op te halen waar ik ben gebleven op andere apparaten' op alle apparaten die u gebruikt.

14. Laat Cortana u suggesties voor een lijst geven

De laatste configuratie die beschikbaar is in de instellingen van Cortana is een functie genaamd "Get list suggestions." Als u de Lists- functie gebruikt om uw leven te organiseren, kan Cortana nog meer deelnemen en "u helpen lijsten te maken en u relevante updates en suggesties te geven." Als u wilt dat zij dat doet, moet u instemmen met het ontvangen van suggesties door de schakelaar 'Lijstoplossingen ontvangen ' in te schakelen .

U moet echter weten dat Cortana toegang tot uw browsegeschiedenis nodig heeft, om deze te verzamelen en te gebruiken als u lijstsuggesties van haar wilt ontvangen.

En ... dat was zo ongeveer alles dat u kunt configureren zoals Cortana werkt in Windows 10 Spring Creators Update.

Conclusie

Cortana kan veel dingen doen, en om dat te kunnen doen, moet ze ingewikkeld zijn. Het directe resultaat is dat ze veel configuratie-opties heeft waarmee je kunt werken om haar te laten werken zoals jij het wilt. Echter, als je eenmaal de tijd hebt genomen om dat te doen, zal de interactie met Cortana een persoonlijke ervaring zijn, zowel voor jou als voor haar. :)