Beoordeling

Herziening van de ASUS RP-N14 Range Extender voor draadloze netwerken

Ik woon in een redelijk groot appartement en ik heb een paar kamers waar het signaal van mijn draadloze netwerk niet zo goed is. Daarom was ik erg benieuwd om een ​​draadloze range extender te testen en te zien of het een veelgevraagde boost kan geven in die problematische ruimtes. We hebben de RP-N14-range extender van ASUS ontvangen - een betaalbaar apparaat voor mensen die de dekking van hun 2, 4 GHz draadloze netwerken willen verbeteren en uitbreiden. We hebben het ongeveer een week getest en nu zijn we klaar om onze conclusies te delen. Is de ASUS RP-N14 een goede aankoop om te maken wanneer u het bereik van uw draadloze netwerk moet uitbreiden? Laten we uit deze beoordeling ontdekken:

De ASUS RP-N14 Range Extender ontgrendelen

De verpakking van de ASUS RP-N14 is eenvoudig en duidelijk. Het is zo gemaakt dat u het apparaat kunt zien voordat u het koopt en zodat u het gemakkelijk kunt uitpakken.

In de doos vindt u de range extender zelf, de garantie en een handleiding voor snel instellen.

Dat is het!

Hardwarespecificaties voor de ASUS RP-N14 Range Extender

De ASUS RP-N14 range extender is het meest betaalbare apparaat in de ASUS-reeks van range-extenders. Zoals u op de achterkant van de verpakking kunt zien, werkt deze alleen met draadloze 2, 4-GHz-netwerken en biedt deze ondersteuning voor de 802.11b, 802.11g en 802.11n draadloze standaarden.

Wanneer het wordt gebruikt om een ​​802.11n draadloos netwerk uit te breiden, kan het gegevensoverdrachten tot 300 Mbps leveren, ten minste theoretisch. Als u de uitbreidingsmodule ASUS RP-N14 nauwkeurig controleert, merkt u de volgende elementen:

  • Een Ethernet-poort die u kunt gebruiken om hem via een netwerkkabel op de router aan te sluiten. Dit zal de bereikvergroter helpen om betere download- en uploadsnelheden te bieden. Het is echter niet verplicht om een ​​kabel te gebruiken.
  • Een 3, 5 mm stereo audiopoort-audiopoort waar u een luidspreker, een stereosysteem of een oortelefoon kunt aansluiten.
  • Een resetknop waarmee het apparaat naar de standaardinstellingen wordt teruggezet.
  • De Aan / Uit-knop.
  • De WPS-knop om de extender met uw draadloze netwerk te verbinden.
  • Een nachtlampje op de onderkant van de extender, zodat u het apparaat kunt zien en waar het 's nachts is aangesloten.
  • Een touch controller. Het is niet eenvoudig om erachter te komen dat de ASUS RP-N14 een aanraakcontroller heeft, tenzij u de handleiding zorgvuldig leest. Het is een verrassende en welkome functie.
  • Led-indicatoren net onder het ASUS-logo, die de sterkte van het verbindingssignaal aangeven van de range extender naar de router en of het apparaat is ingeschakeld.

De ASUS RP-N14 Range Extender instellen

Allereerst wil ik dat je mijn appartement bekijkt en hoe het is opgezet. Het is een redelijk groot appartement en hoewel mijn ASUS RT-N56U een geweldige router is, is de dekking zwak in bepaalde kamers en ruimtes. Je kunt zien dat ik het in de woonkamer heb geplaatst waar ik het meeste werk doe. Mijn huisgenoot doet echter het grootste deel van zijn werk in de keuken, waar de signaalsterkte niet zo groot is. Daarom heb ik de ASUS RP-N14-range extender in de gang geplaatst, dicht bij de keuken.

Voordat u de uitbreidingsmodule ASUS RP-N14 kunt gebruiken, moet u WPS inschakelen op uw router. Omdat de bereikvergroter alleen werkt op de 2, 4 GHz-frequentie, heb ik WPS alleen op deze frequentie ingeschakeld. Als u niet weet wat WPS is, raden we u aan deze zelfstudie te lezen: Wat is WPS (Wi-Fi Protected Setup) ?. De Quick Setup- handleiding, die hier kan worden gedownload, zegt dat u, om de extender te configureren, een webbrowser moet starten en http://repeater.asus.com of 192.168.1.1 in de adresbalk moet invoeren om toegang te krijgen tot de bereikvergroter. Dit moet worden gedaan zonder eerst de bereikvergroter aan te sluiten op uw draadloze netwerk. Als u dit probeert te doen nadat u de range extender via WPS met de router hebt verbonden, zullen deze instructies niet werken. U moet het door de router toegewezen IP-adres voor de repeater gebruiken om verbinding te maken. Dit IP-adres kan worden geleerd via de configuratiepagina's van uw router. Zodra WPS op de router is ingeschakeld, drukt u op de WPS- knop op de bereikvergroter langer dan twee seconden, totdat het systeemindicatielampje knippert. Ga vervolgens naar de router en druk enkele seconden op de WPS- knop. De ASUS RP-N14 ontvangt alle vereiste gegevens om verbinding te maken met het draadloze netwerk en begint zijn signaal uit te breiden met een andere netwerknaam (SSID).

Als u eenmaal het IP-adres van de bereikvergroter kent, kunt u vanaf elk apparaat in uw netwerk verbinding maken. Het instellen is een fluitje van een cent, omdat de gebruikersinterface alles biedt wat u nodig hebt. Als u een moderne ASUS-router gebruikt, zult u de gebruikersinterface zeer waarderen die sterk lijkt op de interface van uw router.

De ASUS RP-N14 Range Extender gebruiken

Een van de dingen die weinig mensen weten over bereikverlengers, is dat u hun netwerknaam (SSID) kunt aanpassen aan de SSID van uw draadloze netwerk. Dit betekent dat u overal in uw huis dezelfde netwerknaam ziet en dat uw apparaten verbinding maken met de range extender of de router, afhankelijk van welke de beste signaalsterkte heeft op de locatie waar ze worden gebruikt. Bij de meeste van mijn tests heb ik een andere netwerknaam gebruikt voor de bereikvergroter om ervoor te zorgen dat mijn testapparaten ermee zijn verbonden en niet met mijn router. Op deze manier was ik in staat om de echte voordelen en zwakke punten van de ASUS RP-N14 range extender te begrijpen. Het gebruik van de ASUS RP-N14 is eenvoudig nadat u hem hebt ingesteld zoals u dat wilt. Al mijn apparaten konden zonder problemen verbinding maken en kregen betere internettoegang in de kamers die verder van de router waren verwijderd. Alle netwerkfuncties werkten op de meeste van mijn apparaten, met één uitzondering: mijn Surface Pro 2 weigerde een thuisgroep te maken wanneer deze met de bereikvergroter was verbonden. Windows 8.1 bleef zeggen: "Een thuisgroep kan alleen op een privé-netwerk worden aangemaakt" . Het netwerk was echter ingesteld als privé en deze fout klopte gewoon niet.

Ik heb geprobeerd een thuisgroep te maken vanaf mijn Windows 8.1-laptop, die ook was verbonden met de bereikvergroter. Alles werkte perfect, zonder problemen. Ook kon de Surface Pro 2 lid worden van die thuisgroep en er toegang toe krijgen. Ik denk echter wel dat er een probleem kan zijn tussen de stuurprogramma's van de draadloze netwerkkaart op de Surface Pro 2 en de ASUS RP-N14, omdat de Surface Pro 2 de thuisgroep die het samenvoegde niet kon detecteren, elke keer als ik gebruikt. Op willekeurige momenten stond er dat een thuisgroep niet beschikbaar was, hoewel al mijn andere netwerkapparaten het detecteerden en de thuisgroep gebruikten . Na een herstart veranderde de Surface Pro 2 zijn gemoedstoestand en ontdekte hij de thuisgroep en kon deze gebruiken. Behalve dit incident hebben alle netwerkfuncties in Windows 8.1 goed gewerkt op al mijn apparaten. Ik kon mijn draadloze printer gebruiken, bestanden delen, kopiëren over het netwerk, enz. Bij het beheren en configureren van de ASUS RP-N14 range extender, is de gebruikerservaring echt goed. Allereerst biedt de ASUS RP-N14 een meertalige interface. Het bevat niet zoveel talen als ASUS-routers, maar het is toch een goede lijst.

Het upgraden van de firmware op de ASUS RP-N14 is een fluitje van een cent en het proces is identiek aan dat van ASUS-routers. Om de meest recente ervaring te krijgen, heb ik de firmware erop bijgewerkt naar de nieuwste versie (1.0.1.0g) en ik raad aan hetzelfde te doen.

In termen van configuratieopties biedt de ASUS RP-N14 alles wat u nodig hebt: u kunt de manier wijzigen waarop het draadloze netwerk werkt en de parameters ervan, of de manier waarop de repeater IP-adressen toewijst; u hebt gedetailleerde systeemlogboeken om te leren wat er gaande is en u kunt beheren is extra functies die verderop in deze recensie worden besproken.

Over het algemeen was ik tevreden met de manier waarop de ASUS RP-N14 range extender werkt, met uitzondering van het probleem dat ik heb genoemd op mijn Surface Pro 2.

Prestaties in benchmarks

Om het prestatievoordeel van het gebruik van de ASUS RP-N14 range extender te evalueren, heb ik verschillende tests uitgevoerd met mijn Surface Pro 2 met Windows 8.1 Pro. Ten eerste heb ik de sterkte van het draadloze signaal gemeten in alle ruimtes waar we onze draadloze apparaten gebruiken. Voor deze taak heb ik een tool met de naam inSSIDer gebruikt. U kunt de draadloze signaalsterkte van mijn router en de extender in elke kamer in de onderstaande grafiek zien. De grafiek toont de kamers op basis van hun relatieve positie ten opzichte van de router. De eerste kamers zijn degene die zich het dichtst bij de router bevinden, terwijl de laatste kamer in de lijst degene is die zich op de grootste afstand bevindt.

Zoals je kunt zien in de onderstaande grafiek, was de draadloze signaalsterkte 20% tot 36% beter bij gebruik van de ASUS RP-N14 in de kamers die verder van de router liggen. Vervolgens heb ik PingTest gebruikt. Deze test is uitgevoerd in de desktopversie van Internet Explorer 11. PingTest is een test die de netwerkkwaliteit evalueert. Het meet pakketverlies (dat was 0% in al mijn tests), de gemiddelde ping en de jitter, wat de variantie is in het meten van opeenvolgende ping-tests. Het hebben van een lage jitter is geweldig omdat het aangeeft dat je netwerkverbinding constant is. Om mijn metingen te doen, heb ik de enige Roemeense server gebruikt die beschikbaar is in PingTest . Hieronder ziet u de gemiddelde ping gemeten in alle kamers in mijn appartement. Vergeet niet dat hoe lager de ping, hoe beter.

De ASUS RP-N14 range extender heeft het niet geweldig gedaan. Het pingantwoord was beter bij het verbinden met het draadloze netwerk dat door de router werd geleverd, in alle kamers behalve één. En dan het verschil van slechts 1 ms ten gunste van de range extender. Als het op de jitter aankwam, leverde de ASUS RP-N14 betere resultaten in de kamers die er het dichtst bij waren (tot 50% beter), maar het verbeterde niets in degenen die verder weg waren, inclusief de kamers waar ik wilde verbeteringen zien: de keuken en het middelgrote balkon.

Kijkend naar deze eerste reeks resultaten, is mijn conclusie dat de ASUS RP-N14 range extender de dekking van uw draadloze netwerk en de signaalsterkte in afgelegen gebieden kan verbeteren, maar het verbetert niet de kwaliteit en de constantheid van uw netwerkverbinding. Maar, hoe vertalen deze resultaten zich in verbeterde download- en uploadsnelheden? Uiteindelijk gebruiken we een range extender omdat we een betere doorvoer willen in die afgelegen gebieden van onze huizen. Om dit te evalueren, heb ik SpeedTest gebruikt. Ik heb gekozen voor een server van mijn Roemeense internetprovider en ik heb in al mijn metingen alleen die server gebruikt. Hieronder ziet u de evolutie van de gemiddelde downloadsnelheid, van kamer naar kamer. Hier zien we een directe correlatie tussen de verbeterde signaalsterkte en de verbeterde downloadsnelheid. In de kamers waar de ASUS RP-N14 een beter signaal had dan mijn router, leverde dit hogere downloadsnelheden op.

De verbeteringen lagen ergens tussen de 40% en 113%. Indrukwekkend! In termen van uploadsnelheden werden verbeteringen alleen opgemerkt in twee kamers: die zich op de grootste afstand van de router bevinden. In deze ruimtes is de uploadsnelheid verbeterd met respectievelijk 48% en 70%. In andere ruimtes waar verbeteringen in de downloadsnelheid werden opgemerkt, bleef de uploadsnelheid ongeveer hetzelfde bij gebruik van de ASUS RP-N14.

Na het uitvoeren van deze metingen kunnen we het volgende concluderen:

  • De ASUS RP-N14 range extender kan de dekking van uw draadloze 2.4Ghz-netwerken verbeteren. De signaalsterkte wordt ook beter in de meer afgelegen kamers van uw huis.
  • De downloadsnelheid zal aanzienlijk worden verbeterd in die verwijderde kamers, terwijl de uploadsnelheid minder opvallende verbeteringen zal zien.
  • In termen van ping en jitter, zult u geen merkbare verbeteringen merken die worden geleverd door de ASUS RP-N14 range extender. Aangezien dit een betaalbaar model is en ASUS duurdere uitbreidingen van het bereik heeft, ben ik een curiosa om ze te testen en te zien hoe ze het in dit opzicht het beste doen.

Speciale functies

De ASUS RP-N14 range extender bevat een aantal verrassende functies:

Waar te kopen

Koop nu Koop nu
  • Het heeft een 3, 5 mm stereo audiopoort-audiopoort waar u een luidspreker, een stereosysteem of een oortelefoon kunt aansluiten. Je kunt die poort gebruiken om online naar radio te luisteren. Deze functie kan worden ingeschakeld via de configuratiemenu's van dit apparaat.
  • U kunt ook de app ASUS AiPlayer gebruiken voor het streamen van muziek van een Android- of iOS-apparaat naar de range extender. De app kan vele populaire indelingen voor muziekbestanden afspelen: mp3, wav, flac en acc. Helaas is ASUS AiPlayer niet beschikbaar voor Windows 8.1 of Windows Phone.
  • Het gebied waar het ASUS-logo wordt gevonden op de ASUS RP-N14 bereikvergroter is eigenlijk een aanraakcontroller. Tenzij u de gebruikershandleiding voor dit apparaat leest of zorgvuldig door zijn configuratiemenu's kijkt, zult u deze functie niet eens ontdekken. U kunt deze aanraakbesturing instellen als een aan / uit-schakelaar voor verschillende dingen: het netwerklampje, de achtergrondverlichting van het apparaat, het systeemlampje of voor de audiostream.
Product Nominaal 4/5

Vonnis

De ASUS RP-N14 is een goed apparaat voor mensen die het 2, 4 GHz draadloze netwerk thuis willen uitbreiden. Het werkt niet met 5GHz-netwerken en mensen die dit type netwerk gebruiken zullen moeten zoeken naar een duurdere range extender. ASUS RP-N14 biedt een goede dekking en een mooie snelheidsboost in de afgelegen gebieden van uw huis. Ook is de prijs zeer betaalbaar, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen die geen ingewikkelde instellingen of zeer speciale wensen hebben met betrekking tot de dekking van het draadloze netwerk thuis.