Beoordeling

Boekbespreking - Fitness voor geeks

Laten we eerlijk zijn, een "nerd" zijn (zoals mensen vandaag de dag begrijpen) gaat vaak gepaard met het staren naar een computer of videospelscherm. Geeks hebben avatars die ongelooflijk actieve dingen doen in virtuele werelden, terwijl de persoon achter de avatar in feite gewoon op een stoel zit en een arm of een paar duimen beweegt. Ik ben slecht in videogames, dus ik heb niet eens een avatar die rondrennende dingen voor mij aan gort blaast. Ik zit hier gewoon en typ en verplaats een stylus of een muis. En mijn echte vorm laat het zeker zien. Daarom keek ik er erg naar uit om Fitness for Geeks te herzien. Was mijn enthousiaste verwachting gerechtvaardigd? Laten we eens kijken.

Wat is een nerd eigenlijk eigenlijk? En wat is fitness?

De auteur, Bruce W. Perry, greep meteen mijn aandacht met zijn definitie van een nerd. Dit is wat hij te zeggen had.

Vraag het gewoon aan mijn familie. Dat ben ik. (En mijn broer, de advocaat zou zelfs weten wat 'alledaags' betekent - elke dag - zonder het op te hoeven zoeken.) Ik kan computerpuzzels uitleggen aan mijn niet-technologische broeders waarvan zij niet wisten dat ze bestonden en vertelden hoe ze bijna alles konden repareren Ze breken. De trieste realiteit is dat ik de meeste dagen mijn hersenen oefen en niet mijn lichaam.

Het is duidelijk dat ik mijn fanny al lang van de stoel af moest halen en mijn hele lichaam in beweging moest zetten. Biedt de aanpak van dit boek de inspiratie om dat te doen? Ik was erg aangemoedigd toen ik de definitie van 'fitness' las.

Onafhankelijk van geest en onweerstaanbaar nieuwsgierig ... controleer. Lichamelijk sterker ... moet het hebben. Vergrijzing zo goed als we kunnen ... ja, laten we gaan!

Mensen en statistieken

Geeks gebruiken graag meeteenheden en kwantificeren dingen en denken na over dingen op het gebied van hardware en software. Daarom begint dit boek met het idee dat mensen niet "gecodeerd" zijn om de hele dag te blijven zitten. In feite waren we niet ontworpen om te doen zoals wij (wat betekent dat mensen die stoelen hebben) doen. We zijn niet bedoeld om de dingen te eten die we eten, en het is niet de bedoeling dat we onder kunstmatige lichtbronnen zijn en we worden verondersteld niet veel andere dingen te doen waar onze voorouders niet voor evolueerden, maar we doen het wel hoe dan ook. Ten koste van ons welzijn.

Dus hoe begint een geek dat soort van uiteindelijk zelfvernietigend gedrag te staken en in de richting van een gezonder leven te gaan? Beter nog, hoe kan dit worden gedaan zonder radicale gedragsveranderingen die totaal vreemd zijn aan de geek manier van leven (en dus behoorlijk gedoemd zijn tot onmiddellijke mislukking)? De auteur neemt een zeer slimme benadering, legt uit hoe menselijke "vooraf geïnstalleerde software" werkt, en waarom een ​​ligbox-leven, stoel-zittende bestaan ​​ons moe en ziek maakt, en dan recht in een verklaring van een stelletje geeky websites en gadgets terechtkomt die niet alleen cool zijn om mee te spelen, maar uitstekende motivatie voor beweging.

Liefhebben van de nieuwste whizbang-gadgets is vrijwel zeker een gegeven met geeks, toch? En als de gadgets ons helpen om weg te zijn van het zittende leven, des te beter. Tegenwoordig hebben we honderden apps en gadgets waarmee we beweging en voedsel kunnen volgen, ons in beweging kunnen houden en kunnen bijhouden wat hij 'persoonlijke statistieken' noemt, zoals bloeddruk, gewicht en hartslag.

Dhr. Perry begint met mijn eigen persoonlijke favoriet, de FitBit Tracker, die representatief is voor een hele reeks recente uitvindingen die optimaal gebruikmaken van de beste moderne technologie. U hoeft niet te proberen een manier te vinden om een ​​stappenteller in oude stijl in te stellen die overeenkomt met de lengte van uw pas - de FitBit Tracker en andere soortgelijke apparaten gebruiken een accelerometer om u te vertellen hoever u gelopen hebt en de bijbehorende websites laten u zien allerlei handige grafieken, grafieken en statistieken om u op weg te helpen.

Dan is er een diepgaande discussie over mobiele en webgebaseerde apps waarmee u uw eigen activiteiten kunt volgen, handmatig of in combinatie met een apparaat zoals een Garmin GPS . Er is geen manier om in een boek alle opties te bespreken - waarvoor een encyclopedie nodig is. Maar de auteur raakt de hoogtepunten en legt uit waar de persoon die geïnteresseerd is veel meer informatie kan vinden.

Een bespreking van verschillende apps en sites waarop voedingsgegevens kunnen worden bijgehouden, leidt logischerwijze tot vier hoofdstukken vol met geweldige voedingsadviezen.

Wat je eet, hoe je eet, wanneer je eet

Fitness for Geeks gaat ongelooflijk gedetailleerd over voedingsstoffen en de basis van voeding. Misschien heb je al eerder boeken gelezen waarin dit soort informatie lijkt te zijn ontworpen om je meteen in slaap te brengen of anders de bejeebers uit je te laten schrikken, want wat je ook doet, je doet het helemaal verkeerd. Niet dit boek. Het heeft diepgaande technische details over allerlei voedingsstoffen en waarom ze belangrijk zijn en waarom we ze in balans moeten houden. Het demystifies het concept van "koolhydraten" en de manieren waarop zowel koolhydraten en eenvoudige suikers worden gemetaboliseerd (en waarom het voortbestaan ​​op een dieet van candybars en Cheetos is niet alleen theoretisch slecht voor u). Het verklaart waarom de verschillende soorten voedingsstoffen tegen elkaar moeten worden afgewogen en hoe je dat moet bereiken zonder jezelf ziek te maken.

Het boek bespreekt ook vitamines en mineralen en legt uit waarom ze essentieel zijn voor een goede gezondheid en de beste manieren om erachter te komen hoeveel van deze dingen je moet nemen voor het welzijn van je eigen lichaam.

Geweldig spul. Ik heb meer geleerd over voeding door deze hoofdstukken te lezen dan na het doorploegen van een heleboel andere boeken die beweerden deze dingen uit te leggen, maar nooit echt deden. Ik kan het onmogelijk allemaal samenvatten, serieus nemen, het boek halen en je krijgt een opleiding.

Winkelen en niet laten vallen

Dan is er een diepgaande uitleg over hoe en waar en wanneer je moet winkelen voor eten. Fitness for Geeks legt de lay-outpraktijken van de typische supermarkt bloot, en hoe je je neus er figuurlijk op kunt richten.

Er is een geweldige sectie over het gebruiken van apps om de beste plaatsen te vinden om voedsel te kopen en hoe je op een intelligente manier door de conventionele supermarkt kunt navigeren (en geeks zijn per definitie intelligent, dus dit is briljant spul).

En er is advies over hoe je het beste voedsel kunt vinden als je op reis bent en hoe je gezond kunt blijven als je vast zit te eten in restaurants op de weg.

Ik was sceptisch over de hoofdstukken over vasten. Terwijl de auteur de gezondheidsvoordelen zorgvuldig uitlegt, is vasten absoluut niet voor iedereen, nerd of non-nerd. Sommige mensen hebben gezondheidskwesties die vasten een heel slecht idee maken, en als een van die mensen denk ik niet dat dit probleem zorgvuldig genoeg is overwogen.

Verder gaan

De tweede helft van het boek is gewijd aan lichaamsbeweging, en het is absoluut niet zo veel voor een algemeen, nieuw-niet-sedentair publiek als de eerste helft was. Het is vanaf het begin duidelijk dat de auteur niet voor een eerste keer in jaren in de zon voor het eerst in de zon opduikt - hij is een serieuze atleet. Dit maakt zijn benadering om te oefenen anders genoeg dan die van de beginner dat het aanvankelijk een beetje onaangenaam is.

Hij veronderstelt ook dat een nerd een smartphone heeft en kan daarom de Endomondo- app gebruiken om afstand en andere details bij te houden. Um Nee. Ik weet zeker dat ik in een zeer kleine minderheid zit, maar ik heb geen smartphone. Het dichtstbijzijnde dat ik kan krijgen is een 3e generatie iPod Touch, en dat zal niet werken met Endomondo . Ik had graag suggesties gezien voor een vergelijkbare app of gadget die ik kon gebruiken om hetzelfde te doen.

De discussies over sprinten, hardlopen en snel fietsen erkennen niet echt vaardigheden op beginnersniveau. Er is een korte vermelding dat sommige nieuwkomers het misschien niet bij kunnen houden, maar over het algemeen lijkt het erop dat de schrijver ervan uitgaat dat de lezer een veel hoger niveau van fitheid heeft dan waarschijnlijk het geval is. Nogmaals, hij maakt duidelijk dat hij een atleet is en hij denkt dat deze dingen niet moeilijk zullen zijn voor zijn lezers. Ik vond deze benadering volledig in tegenspraak met de eerste helft van het boek, waarin hij mensen aanmoedigt die al lange tijd sedentair zijn om op te staan ​​en te verhuizen. Opstaan ​​en bewegen moet een geleidelijk proces zijn als je er niet aan gewend bent. Sprinten komt veel verder langs de lijn.

Het gedeelte over lichaamsgewicht oefeningen (push-ups, pull-ups en dergelijke) wordt het slachtoffer van dezelfde veronderstellingen. Ik lachte eerlijk gezegd hardop toen ik dit zag:

Als je 30-50 pushups nog niet kunt maken? Hoeveel mensen beginnen net fit te worden om zelfs maar 10 pushups te gebruiken om mee te beginnen? Nogmaals, ik denk dat Mr. Perry zijn eigen mensen heeft, of dicht bij zijn eigen fitnessniveau in het achterhoofd.

Hetzelfde geldt voor de gedeelten over wandelen, crosstraining, strandtraining en skiën. Ze zijn vooral gericht op de serieuze atleet die een smartphone kan gebruiken voor het bijhouden van gegevens. Om eerlijk te zijn, ik voelde me buitengesloten als een fitness-newbie zonder de vereiste smartphone. Ik hoopte op meer informatie over het gebruik van het lichaam en de technologie die ik bij de hand heb.

In en uit de sportschool

Het gedeelte over workouts in een sportschool of fitnesscentrum was een beetje beter. Ik wou dat ik het had gelezen toen ik lid was van de sportschool, omdat ik vrij goed alleen was en het mijn uiterste best moest doen om mijn eigen trainingsroutine te ontwerpen. Het hoofdstuk richt zich op het werken met gewichten en weerstandstraining, met het idee dat de meeste mensen deze dingen kunnen doen met de machines en gewichten die beschikbaar zijn in de gemiddelde sportschool. Het enige waar ik het niet mee eens ben, is het idee om een ​​smartphone-app te gebruiken. Veel sportscholen verbieden telefoons specifiek vanuit de fitnessruimtes.

Er zijn veel illustraties in dit gedeelte, die laten zien dat de meest gangbare machines correct worden gebruikt. Het is zeker de moeite waard om de foto's te bestuderen als je een newbie bent in de sportschool. Als je weet wat je doet, kom je in de richting van het vermijden van ernstige problemen.

Opwarmen, afkoelen, Z eruit

Het boek eindigt met gedeelten die het belang uitleggen van niet elke dag aan dezelfde routine vasthouden, voldoende rust krijgen, goed slapen en meditatietechnieken. Ik dacht dat deze secties de "cooldown" -periode na de training weergeven. Er worden veel goede bronnen genoemd en deze hebben voor een keer niet allemaal een smartphone nodig. Ik was vooral geïnteresseerd in de meditatie-apps, die erg goedkoop zijn en eruitzien alsof ze de moeite waard zijn om te krijgen.

Daarna zijn er secties die terugkomen op enkele dingen die worden behandeld in de hoofdstukken over voeding, met een aanvullende verkenning van de eiwitinname, metabole snelheden, hydratatie en het belang van het aanvullen van voedingsstoffen en vloeistoffen. Ik denk dat deze dingen in de voedingsafdeling moeten zijn behandeld en benadrukt, omdat ze allemaal van vitaal belang zijn.

Wat vond ik ervan?

Over het algemeen is dit boek een uitstekende bron. Het is goed geschreven en duidelijk goed onderzocht, en de auteur weet waar hij het over heeft. De informatie over voeding en voedingsstoffen is vooral goed en veel gemakkelijker te begrijpen dan veel vergelijkbare boeken. De websites, apps, links en andere bronnen zijn uitstekend voor hun doel en er zijn voldoende mogelijkheden om zelf andere bronnen te vinden.

De oefeningsonderdelen schieten naar mijn mening tekort in het niet genoeg bieden van de beginner. Ernstige lichaamsbeweging is niet iets dat mensen zomaar uit een zittende levensstijl kunnen halen en onmiddellijk succes kunnen ervaren. Er moet een leerperiode zijn en het boek erkent dit niet. Ik weet zeker dat we allemaal graag topsporters zouden willen zijn, zoals meneer Perry, maar ik wed dat hij zelfs geen sprintjes had de eerste keer dat hij voet zette op een baan. Ik hoop dat toekomstige edities van het boek meer all-inclusive zullen zijn.

Productbeoordeling 3/5

Het vonnis

Waar te kopen

Koop nu Koop nu

Het feit dat een deel van het boek niet is ontworpen voor beginners betekent niet dat het niet kan worden aangepast aan veel lagere niveaus van fitheid, met wat aandacht en creativiteit (hoewel de auteur op zijn minst een klein beetje had moeten doen dat voor ons). Geeks zijn per definitie ingenieus. Als we nog niet meer dan 15 seconden per keer kunnen rennen, zullen we manieren bedenken om te verbeteren. De websites en apps die worden vermeld, hebben voor bijna iedereen iets, en laten we eerlijk zijn, het enige wat nodig is, is een beetje motivatie, alles wat werkt om je uit je fanny te krijgen en fit te worden.