Beoordeling

Boekbespreking - Praktische Lock Picking, tweede editie, door Deviant Ollam

Toen ik jong was, was het niet eenvoudig om informatie te vinden over het kiezen van sloten. Tegenwoordig kun je natuurlijk overal op internet instructies vinden en een schat aan YouTube-video's die je heel gedetailleerd laten zien wat je moet doen. Met al die informatie gratis beschikbaar, is het ook de moeite waard om een ​​boek over dit onderwerp te kopen? Praktisch Lock Picking leek ons ​​een interessante lezen dus we probeerden het eens. Laten we erover praten in deze review.

Voordat je begint

Ik begin de beoordeling op dezelfde manier waarop de auteur het boek begint, met ethische overwegingen. Informatie over het plukken van sloten was in het verleden moeilijk te achterhalen - niet iedereen die de informatie wil, is ethisch en het is een vaardigheid die kan worden gebruikt voor goed of voor ziek, dus het werd verstandig geacht om de informatie niet te verspreiden vrij rond. Hoewel toegang tot de informatie tegenwoordig veel gemakkelijker is, is het feit dat niet iedereen ethisch is, en de zorgen uit het verleden van kracht blijven.

Of je nu je informatie uit dit boek of van het internet haalt, denk aan de twee gouden regels van locker: kies geen sloten die je niet bezit en kies geen sloten waarop je vertrouwt . Hij voegt eraan toe dat alleen al omdat je een sleutel hebt, dat niet betekent dat je de sluis bezit, denk bijvoorbeeld aan sloten op appartements- of kantoordeuren, die eigenlijk eigendom zijn van de eigenaar van het gebouw, niet van de bewoner. Dat gezegd hebbende, laten we het boek bespreken.

Basisbeginselen vergrendelen en hoe ermee te werken

Het boek begint met de twee meest voorkomende soorten sloten, pendeltuimelaar en wafer. De auteur legt het mechanisme van elk type in detail uit. Ik moet hier opmerken dat Practical Lock Picking is geschreven als een tekstboek in plaats van in de eenvoudige, luchtige stijl van populaire computerboeken. De informatie is hier allemaal, maar de toon van de auteur is strikt praktisch en het zorgt soms voor nogal droge lectuur. Het is echter essentieel om te begrijpen hoe sloten werken om gemakkelijker te begrijpen hoe ze moeten worden gepickt. Als je eenmaal de basis hebt doorgenomen, is het veel gemakkelijker om de technieken te visualiseren die de auteur je zal leren. Eerst is er een lange discussie over hoe elk type slot wordt vervaardigd.

Het gedeelte over productie wordt logischerwijze gevolgd door een bespreking van toetsen en hoe ze met de vergrendelingen werken. De verschillende delen van de sleutel worden in detail beschreven.

Pas na deze zorgvuldige en langdurige discussie over de manier waarop sloten en sleutels worden gemaakt, begint de discussie over het kiezen van sloten eigenlijk.

Gebruikelijke lock-pickingtechnieken en -hulpmiddelen

Praktische Lock Picking beschrijft de manieren waarop fabricageonvolkomenheden sluizen gemakkelijker kunnen uitzoeken, iets dat ik het meest interessant vond. De sloten die je het meest zult tegenkomen, zijn niet echt precisiemechanismen, en de manier waarop ze bij elkaar passen of niet helemaal bij elkaar passen, is wat de beginner moet begrijpen. Gaten zijn enigszins verkeerd geboord, pinnen of wafels kunnen niet perfect worden gesneden, enzovoort, en die onvolkomenheden maken het voltooide slot gemakkelijker te kiezen. Goed voor beginners, slecht voor echte veiligheid.

Pas na deze lange discussie komt de auteur eindelijk aan het werk om een ​​slot te pakken. Hij begint met pin tumbler locks en beschrijft de twee algemene technieken, tillen en harken. Gespecialiseerde tools zijn nodig voor beide technieken, maar de uitleg is gedetailleerd en goed geïllustreerd, dus als de lezer de tools heeft aangeschaft, zou het niet moeilijk moeten zijn om stap voor stap door de instructies te gaan. Nogmaals, de schrijfstijl van het handboek kan een beetje onaangenaam zijn. Hier is een voorbeeld:

Dhr. Ollum biedt tal van nuttige hints en tips uit zijn jarenlange werken met sloten, om de beginner te helpen slechte gewoonten te vermijden. Er zijn veel algemene beginnersfouten, waarvan de meeste het proces een stuk moeilijker maken dan nodig is, dus aandacht besteden aan wat je niet moet doen is net zo belangrijk als aandacht schenken aan wat je zou moeten doen. Dit wordt allemaal gevolgd door een lange en goed geïllustreerde bespreking van de tools die je nodig hebt. Ik had geen idee dat er zoveel verschillende soorten plectrums, trekgereedschap en andere apparaten waren om het maken van een slotklever gemakkelijker te maken. Een beginner zal ze uiteraard niet willen of nodig hebben, maar er zijn goede praktische suggesties om uit te kiezen.

Oefenen en leren van de technieken

De paragraaf met de naam "Beginner-training - Hoe kan ik heel goed, heel snel" voldoet niet echt aan zijn naam. Het belangrijkste doel is om de soorten oefenapparatuur te beschrijven die een beginner kan kopen of bouwen, om het leerproces gemakkelijker te maken. Het gedeelte 'goed snel krijgen' komt pas na de aanschaf van de trainingstools. De sectie is vrij lang en gedetailleerd en een korte beschrijving zou het geen recht doen. Als u dit boek koopt, wilt u dit gedeelte lezen en goed opletten, omdat het volgen van de instructies en het aanschaffen van de apparatuur het leren gemakkelijker zal maken. De auteur wijst erop dat bijna iedereen een zekere mate van succes zal hebben door alleen maar een oud slot te pakken en het weg te halen, maar als de lezer serieus wil worden over het echt leren van het vaartuig, zal het meer uitrusting en meer inspanning vereisen . Hetzelfde geldt voor de sectie 'Gevorderde training-wat extra vaardigheden leren' . In dit gedeelte worden de verschillende manieren behandeld waarop fabrikanten proberen hun sloten "plukbestendig" te maken en opnieuw valt een grondige bespreking buiten het bereik van een beoordeling. Elke lezer die het leren serieus neemt, moet ook aandacht besteden aan dit gedeelte en de technieken die het beschrijft, oefenen. De geavanceerde sectie wordt gevolgd door een korte beschrijving van gespecialiseerde hulpmiddelen waarvan de auteur denkt dat deze bijzonder goed of vooral slecht zijn, en verschillende soorten sloten die goed zijn voor de praktijk.

Al dat internetdingen

Als je ooit hebt gekeken naar een video over het openen van hangsloten met een strip uit een aluminium blikje gesneden, of over het "botsen" van een slot of anderszins aanvallen ervan zodat het zonder een sleutel opent, kun je lezen over deze technieken en waarom ze werk meestal zo succesvol in Praktische Lock Picking . In feite wordt de auteur, Deviant Ollam, algemeen beschouwd als de uitvinder van de strip-of-soda-can-techniek voor het openen van hangsloten, hoewel hij bescheiden zegt dat hij het alleen populair heeft gemaakt, hij heeft het niet uitgevonden.

Hij legt ook 'bump keys' uit (je krijgt een baziljoen hits als je dat op YouTube opzoekt) en legt de techniek uit om ze te gebruiken - wat een stuk minder dwingend betekent dan sommige van die video's het misschien laten verschijnen. En hij legt uit hoe je sommige deursloten kunt omzeilen (iets wat ik wist te doen toen ik nog op de basisschool zat, maar gegeven hoe lang geleden dat was, het is helemaal niet verrassend dat fabrikanten van deuren en deursloten die trucs veel moeilijker hebben gemaakt tegen deze tijd).

En het echt moeilijke deel

Het educatieve deel van het boek eindigt met een bespreking van de meer complexe en moeilijker te selecteren soorten sloten: buisvormig, kruisvormig en kuiltje. Deze sloten zijn niet onmogelijk te kiezen, maar daarvoor zijn enkele zeer gespecialiseerde hulpmiddelen en veel oefening nodig. De lezer die de taak op zich neemt om deze gespecialiseerde technieken te leren, zal een lange weg te gaan hebben, zou ik zeggen. Toch, als je het boek tot nu toe hebt gelezen en hebt gezien hoe sloten en sleutels samenwerken, kun je zien hoe deze technieken werken, zelfs als je geen interesse hebt om ze zelf na te streven.

De details vallen buiten het bestek van een review, maar Practical Lock Picking kan dienen als een uitstekende referentie als u de gespecialiseerde tools en enkele oefensloten wilt kopen om aan te werken (uiteraard rekening houdend met de twee gouden regels).

Instrumenten van de handel

Het laatste deel in het boek is gewijd aan een gedetailleerde beschrijving van alle soorten lockpicking-tools. Er zijn foto's en diagrammen van de verschillende configuraties van picks en tensiontools, en een bespreking van wat voor soort tools het beste zijn voor beginners, en welke fabrikanten de beste kwaliteitstools produceren. Het hebben van dit soort advies zou een beginner kunnen behoeden voor het uitgeven van veel geld aan tools die niet werken.

Waar te kopen

Koop nu Koop nu

Als je serieus bent over het in de praktijk brengen van de instructies in Practical Lock Picking, zal het krijgen van de juiste soorten hulpmiddelen je op het juiste pad brengen.

Overzicht

Niet iedereen zal dit interessante boek vinden omdat het een gespecialiseerd onderwerp is. En het is niet ontworpen voor snel en gemakkelijk lezen. Het is een leerboek. Terwijl je alles kunt lezen over het kiezen of sluiten van sloten, zul je zelfs de eenvoudigste technieken moeten oefenen, wil je succesvol zijn. Houd altijd rekening met de twee gouden regels: kies geen slot dat u niet bezit en kies geen slot waarop u vertrouwt . Als je besluit om je eerste poging te wagen aan je autoslot of je voordeur, ga je ontdekken waarom deze regels zijn gemaakt en moet je een professional inschakelen om te herstellen wat je net hebt gedaan.

Product Nominaal 5/5

Vonnis

Praktische Lock Picking, tweede editie, is een grondig, zeer goed geïllustreerd handboek met instructies voor eenvoudige en complexe technieken. Hoewel je deze informatie hier en daar op internet en overal op YouTube zeker kunt vinden, kan het een echte hulp zijn om de gedrukte instructies voor je te hebben (en als je het niet begrijpt, kun je die video's altijd proberen). Ik heb de technieken nog niet geprobeerd, omdat ik niet over de gespecialiseerde hulpmiddelen beschik ... maar ik moet toegeven dat ik sterk overweeg sommige te krijgen. We hebben wel een doos vol met oude hangsloten die mijn man niet zomaar kan weggooien. :)