Beoordeling

Herziening van de ASUS VivoPC VM60 - A Small & Stylish Companion

Veel pc-fabrikanten zijn geïnteresseerd in het verkleinen van de systemen die ze tegenwoordig bouwen. Ofwel voor draagbaarheid, bewoonde ruimte of zelfs beide. Dit is hoe we komen met het zien van All-in-One pc's en mini-pc's op de markt. Het is duidelijk dat de technische vooruitgang in Windows 8.1 heeft bijgedragen aan deze trend. Een van deze fabrikanten is ASUS en zij hebben ons een van hun mini-pc's geleverd, namelijk de ASUS VivoPC VM60. We hebben het een week getest en kwamen tot enkele interessante conclusies. Lees deze review om meer te weten te komen over ASUS VivoPC VM60 en hoe het heeft gepresteerd in onze tests.

Unboxing van de ASUS VivoPC VM60

De ASUS VivoPC VM60 wordt geleverd in een doos met nuances van grijs en zwart, zonder een afbeelding van het apparaat erop, in tegenstelling tot sommige andere producten van het bedrijf, zoals de ASUS Transformer Book T100.

In de doos vindt u de ASUS VivoPC VM60, het netsnoer, een set schroeven en een achterplaat voor VESA-wandmontage.

Afgezien hiervan krijgt u ook de gebruikershandleiding, een snelstartgids en de garantie.

Hardwarespecificaties

Ons testmodel werd aangedreven door een Intel HM76-chipset met een Intel Core i5-3337U dual-core CPU met Hyper-Threading-functies geklokt op 1, 8 GHz en 8 GB aan DDR3 RAM in tweekanaals geklokte met een 1600 MHz-frequentie. ASUS verkoopt ook de VivoPC VM60 met Intel Core i3i3-3217U-processors en u vindt dit apparaat op verschillende prijsniveaus, afhankelijk van de configuratie die u verkiest.

De grafische afbeeldingen worden verwerkt door een geïntegreerde grafische chip van Intel HD 4000 en de opslagruimte wordt geleverd door een 3, 5-inch Western Digital HDD van 500 GB.Afhankelijk van het land waar u vandaan komt, verkoopt ASUS mogelijk modellen met nog meer opslagruimte (bijvoorbeeld 1 TB harde schijven) ).

De aansluitmogelijkheden van deze mini-pc omvatten een 802.11 a / b / g / n / ac Wi-Fi-adapter, een Bluetooth v4.0-interface, een Gigabit LAN-poort, een 2-in-1 SD / MMC-geheugenkaartlezer, twee USB 3.0-poorten en vier USB 2.0-poorten.

U kunt externe beeldschermen aansluiten via de HDMI- of VGA-poorten en u kunt de drie 3, 5 mm-aansluitingen gebruiken om een ​​audiosysteem, microfoon aan te sluiten of andere geluidsbronnen aan te sluiten via de line-in-aansluiting. De VivoPC VM60 heeft ook een optische S / PDIF-poort voor digitale audio. Over audio gesproken, het heeft twee geïntegreerde ASUS SonicMaster stereoluidsprekers die een fatsoenlijke audiokwaliteit bieden voor dagelijks gebruik. Wat de veiligheid betreft, is er een Kensington-slot dat u kunt gebruiken als u zich moet houden aan verschillende beveiligingsbeleidslijnen in de omgeving waarin u de VivoPC VM60 gaat gebruiken. De ASUS VivoPC VM60 weegt 1, 2 kg en wordt geleverd in een metallic grijs kleur. De afmetingen in centimeters zijn 19 x 19, 5 x 5, 62.

Het geïnstalleerde besturingssysteem is Windows 8.1 64-bit.

De ASUS VivoPC VM60 gebruiken

Ik gebruik de ASUS VivoPC VM60 een week lang, bijna dagelijks voor een relatief breed scala aan taken, waaronder het lezen en verzenden van e-mails, toegang tot sociale netwerken, browsen op internet, het streamen van video's en artikelen schrijven voor 7 zelfstudies . In feite is het grootste deel van deze recensie geschreven op de VivoPC zelf. De computer stelt niet teleur op het gebied van prestaties, vooral omdat deze wordt aangedreven door een Intel Core i5-processor met 8 GB RAM. Ik heb er meerdere applicaties op geïnstalleerd, zowel desktop-programma's als Windows Store- apps en ik kon ze zonder problemen uitvoeren. Toepassingen zoals Steam, Skype, verschillende webbrowsers, SnagIt, IrfanView of Microsoft Office. Multitasking is ook geen probleem, dankzij de royale hoeveelheid geïnstalleerd geheugen. Multimedia wordt ook prachtig behandeld door de mini-computer. Ik heb de VivoPC VM60 aangesloten op een 27 inch IPS-scherm en had geen problemen met het uitvoeren van Full HD-films of het streamen van 1080p-video's. De geluidskwaliteit die door de SonicMaster-luidsprekers wordt geproduceerd, is behoorlijk. Niets indrukwekkends, maar als u niet op zoek bent naar een eersteklas geluidskwaliteit, kunnen ze de slag gaan. Audiofielen zullen echter zeker willen gaan met een speciaal audiosysteem samen met een externe audio-adapter. De connectiviteitsopties van de VivoPC zijn voldoende en nuttig, dus u zou geen probleem moeten hebben om uw randapparatuur aan te sluiten.

Het grootste nadeel van deze computer is de harde schijf. ASUS koos voor een 500 GB 3.5 "harde schijf en hoewel de royale opslagruimte een voordeel is, beschouw ik het om twee redenen als een nadeel: ten eerste is elke traditionele harde schijf veel langzamer dan een solid-state drive (SSD) Gezien de specificaties van de VivoPC, zou de gebruikerservaring verbeterd zijn door een SSD te gebruiken.Veelvuldige situaties waarbij de harde schijf een paar minuten na het booten werd gebruikt door verschillende processen en applicaties waardoor het besturingssysteem traag reageerde. De tweede reden is de hitte die het genereert.De harde schijf bevat bewegende delen.De beweging genereert wrijving en wrijving veroorzaakt hitte.De temperatuur van de harde schijf was constant rond de 40-45 graden Celsius.Terwijl we het hebben over een 3.5 "schijf ingesloten in een strakke omgeving met letterlijk geen koeling, behalve de CPU, de warmte zal zeker ook de andere componenten beïnvloeden. Ik zou ofwel een SSD of een 2, 5 "schijf hebben gekozen om te worden opgenomen in de VivoPC VM60. Gelukkig kan de harde schijf eenvoudig worden gewijzigd door de bovenklep van de doos te verwijderen en de SATA harde schijf uit de sleuf te halen. dat rubberen voetjes ook op de HDD zijn geïnstalleerd om trillingen te verminderen. Een groot voordeel van deze mini-pc is dat je ook RAM-geheugen kunt toevoegen of verwijderen als dat nodig is. Zoals we al zeiden, is het gemakkelijk om een ​​deel ervan te openen en uit te wisselen. Op dezelfde toon is er niet veel ruis uit de VivoPC VM60 tijdens het gebruik.Ik heb alleen gehoord dat de koeler op hoge snelheden draait tijdens het uitvoeren van de benchmarks, wat niet iets is wat u op een regelmatige basis zult doen. De aansluitingspoorten bevinden zich allemaal aan de achterkant van de VivoPC samen met de aan / uit-knop. Dit kan een beetje lastig zijn als u het op uw bureau bewaart. Als u de VESA-montagemogelijkheid gebruikt, moet u echter geen probleem met toegang tot de poorten.

Software gebundeld met ASUS VivoPC VM60

Er zijn tegenwoordig zeer weinig gevallen waarin fabrikanten nuttige of niet-opdringerige software daadwerkelijk bundelen met de hardware die ze maken. Een goed voorbeeld van het op een behoorlijk niveau houden van de gebundelde software is de ASUS Transformer Book T100. Omdat ik van dezelfde fabrikant kwam, verwachtte ik dat de ASUS VivoPC VM60 ongeveer hetzelfde niveau van gebundelde software zou hebben. Helaas was ik een beetje teleurgesteld toen ik de dingen in meer detail analyseerde. Het is niet vol met rommel, maar het is ook niet bepaald crapware schoon. Er is echter meer software voorgeïnstalleerd dan bij de ASUS Transformer Book T100. U zult de volgende vooraf geïnstalleerde applicaties vinden:

  • Office 365 Home Trial - u krijgt een downloadkoppeling voor een proefperiode van 30 dagen van de Office 365-suite. Deze versie bevat Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher en Access.
  • Adobe Acrobat Reader X - de meest populaire PDF-lezer die er is. We raden aan om het te houden, omdat het een nuttige toepassing is.
  • Norton Internet Security 2014-proef - u krijgt een proefperiode van 60 dagen voor de beveiligingssuite van Symantec. We adviseren u alleen om het te houden als u op uw gemak bent met de nadelen en bugs. Kies anders een ander beveiligingspakket. U kunt kiezen uit onze lijst met geteste producten.
  • Fresh Paint - een Windows Store-app die wordt gebruikt voor het schilderen. Misschien leuk als je kinderen hebt of als je van schilderen op een computerscherm houdt.
  • WinZip - een proef van de populaire bestandsarchiver. Het bewaren of verwijderen ervan is een kwestie van je persoonlijke voorkeur.
  • MaxxAudio AudioWizard - een kleine applicatie met geluidsinstellingen voor verschillende scenario's, zoals de muziekmodus, de filmmodus, de opnamemodus, de gamemodus of de spraakmodus .
  • ASUS WebStorage - dit is een cloudopslagservice van ASUS. Het is gratis voor een jaar en het geeft je onbeperkte opslag. Daarna moet je betalen als je het nog steeds wilt gebruiken.
  • ASUS Wi-Fi GO! - een applicatie voor het draadloos streamen en delen van multimedia. Bewaar dit alleen als je het echt nodig hebt.
  • ASUS Ai Suite 3 - een bewakingssoftware die nuttige informatie biedt, zoals CPU-spanning of ventilatorsnelheid. Het kan worden geïntegreerd met ASUS Wi-Fi GO !.
  • ASUS Secure Delete - een bestandsvernietigingstoepassing ontwikkeld door ASUS. Houd het alleen als u bestanden moet verwijderen en ze onherstelbaar moet maken. Anders kunt u het verwijderen, omdat het standaard automatisch wordt gestart bij het opstarten.
  • ASUS EZ Update - een hulpprogramma gemaakt door ASUS voor het updaten van het BIOS. U kunt deze applicatie houden, omdat deze het dagelijkse werk niet verstoort en het nuttig kan blijken te zijn.

Ik raad aan om elk van deze applicaties te testen en te zien wat je nodig hebt en wat je niet doet. De kans is groot dat u ze niet allemaal zult gebruiken, dus u kunt net zo goed wat ruimte en bronnen vrijmaken door de niet-gebruikte ruimte te verwijderen.

Benchmarkprestaties en -temperaturen

Eerst gebruikte ik Bootracer om te meten hoe snel Windows 8.1 op deze computer start. De ASUS VivoPC VM60 is opgestart, gemiddeld in ongeveer 55 seconden . Omdat de ASUS VivoPC VM60 een behoorlijke hoeveelheid verwerkingskracht heeft, was ik benieuwd hoe het presteert onder zware belasting. Ik heb 3DMark Vantage gebruikt om te zien hoe goed het presteert vanuit een grafisch perspectief, aangezien het geen speciale grafische adapter heeft. Met behulp van de Entry- preset van 3DMark Vantage wist de ASUS VivoPC VM60 11315 punten te scoren. U kunt in de schermafbeelding hieronder enkele details van de test zien samen met de resultaten.

Met behulp van de Performance- preset van 3DMark Vantage slaagde de ASUS VivoPC VM60 erin om 3310 punten te scoren, aanzienlijk lager dan de Entry- preset. Zoals je kunt zien aan de hand van de onderstaande screenshot, was de framerate ook gedaald tot een gemiddelde van 8 frames / seconde, dus verwacht geen veeleisende games op deze mini-pc te spelen.

De conclusie van de 3DMark Vantage is dat, zoals je misschien al verwachtte, VivoPC VM60 goed is voor casual games, maar niet geschikt is voor spellen die een sterke videokaart vereisen. Om de limieten van de ASUS VivoPC VM60 te testen, heb ik Prime95 gebruikt om de CPU zo veel mogelijk te belasten. Met behulp van de Blend- test gedurende één uur, kwam de VivoPC niet vast te zitten, maar de CPU-temperatuur steeg tot een maximum van 104 graden Celsius, terwijl de maximaal toegestane temperatuur is ingesteld op 105 graden Celsius. Redelijk heet!

Natuurlijk is dit een stresstest die is ontworpen om de grenzen van de CPU te verleggen en de stabiliteit ervan te testen. Het is onwaarschijnlijk dat u ooit dat temperatuurniveau bereikt in een scenario voor dagelijks gebruik. Wat de moeite waard is om in gedachten te houden is dat de CPU in minder dan 15 minuten 103-104 graden Celsius bereikte. Echter, zodra ik de stresstest stopte, duurde het ongeveer 3 minuten voordat de CPU was afgekoeld en zijn normale bedrijfstemperatuur had bereikt - ongeveer 60 graden Celsius. Een redelijk hoge temperatuur voor een inactieve CPU, zou ik zeggen, maar dit is de prijs die je betaalt voor zo'n kleine pc met weinig koeling.

Met behulp van de Home- preset van PCMark 8 slaagde de ASUS VivoPC VM60 erin om 2130 punten te scoren. U kunt in de schermafbeelding hieronder enkele details van de test zien samen met de resultaten.

Met behulp van de Work- preset van PCMark 8 wist de ASUS VivoPC VM60 2841 punten te scoren. U kunt in de schermafbeelding hieronder enkele details van de test zien samen met de resultaten.

Waar te kopen

Koop nu Koop nu

De conclusie van onze tests met PCMark 8 is dat ASUS VivoPC VM60 heel goed werkt voor algemene Office-taken en dat u er geen problemen mee hoeft te hebben.

Product Nominaal 4/5

Vonnis

De ASUS VivoPC VM60 is een goede keuze voor zowel kantoorwerk als amusementsdoeleinden. Het elegante en stijlvolle ontwerp, de kleine afmetingen, het relatief kleine gewicht en de mogelijkheid om de muur te bevestigen, maken hem ideaal voor een pc in de woonkamer die bijvoorbeeld op een groot scherm is aangesloten. Je hebt ook de mogelijkheid om content naar je smartphone of tablet te streamen. Als u op zoek bent naar een vervanger voor uw oude desktop en geen grote fan bent van computergames, is ASUS VivoPC VM60 een geweldige optie om rekening mee te houden, vooral als u denkt aan de hoeveelheid ruimte die u op uw bureau bespaart. Als u echter van plan bent om de VivoPC intensief te gebruiken, raden we u ten zeerste aan om wat geld opzij te zetten voor een SSD.