Tutorial

Hoe instellingen voor netwerk delen in Windows 7 aan te passen

Ik ga door met onze serie over Windows 7-netwerken met een artikel over het instellen van instellingen voor netwerk delen. In vergelijking met oudere versies van Windows, maakt Windows 7 het gemakkelijker om dergelijke instellingen in te stellen. In dit artikel zal ik het volgende behandelen: waar vind ik de instellingen voor netwerk delen, hoe ik netwerkdetectie, bestandsdeling, mediastreaming, wachtwoordbeveiliging, codering voor het delen van verbindingen en hoe HomeGroup-verbindingen configureren in of uit te schakelen.

Waar vind ik de instellingen voor netwerk delen?

Eerst moet u het Netwerkcentrum openen. Aan de linkerkant van het venster staat de link 'Verander geavanceerde instellingen voor delen' . Klik erop en het juiste venster gaat open. Een alternatief is om te zoeken naar het delen van woorden in het zoekvak van het menu Start. Een van de eerste zoekresultaten wordt 'Beheer geavanceerde instellingen voor delen' genoemd . Klik erop en het venster 'Geavanceerde instellingen voor delen' wordt geopend.

In het venster 'Geavanceerde instellingen voor delen' ziet u veel instellingen, verdeeld in twee categorieën: Thuis of Werk en Openbaar.

Deze categorieën hebben enkele pijlen aan de rechterkant van hun bovenste rij. Als u erop klikt, wordt de categorie geminimaliseerd of uitgebreid.

Eerst moet u de instellingen van het huidige profiel wijzigen, wat dat ook moge zijn. U kunt de instellingen voor delen ook voor het andere profiel wijzigen en deze worden toegepast zodra u verbinding maakt met een netwerk waarop dat profiel van toepassing is. Vervolgens zal ik alle beschikbare instellingen een voor een beschrijven en aanbevelingen geven voor het configureren ervan.

Schakel netwerkdetectie in of uit

De eerste instelling uit de lijst wordt Netwerkdetectie genoemd. Als deze is ingeschakeld, kunt u met deze instelling zoeken naar andere apparaten in het netwerk waarmee deze is verbonden. Het staat ook andere computers op hetzelfde netwerk toe om het te vinden.

Aanbeveling: als u bent verbonden met een thuis- of werknetwerk, is het het beste om deze instellingen in te schakelen. Voor openbare netwerken is het het beste om het uit te schakelen, zodat uw computer niet zichtbaar is voor andere computers.

Schakel Bestands- en printerdeling in of uit

Vervolgens kunt u het delen van bestanden en printers in- of uitschakelen. Als deze functie is ingeschakeld, kunt u inhoud delen met andere computers in uw netwerk. Als het is uitgeschakeld, kunt u niets meer delen. Zelfs als uw computer zichtbaar is voor andere apparaten in het netwerk, heeft niemand toegang tot gedeelde bestanden of mappen.

Aanbeveling: Schakel het in voor thuis- of bedrijfsnetwerken. Schakel het uit voor openbare netwerken.

Schakel het delen van openbare mappen in of uit

Een manier om bestanden en mappen te delen, is door ze naar de zogenaamde Windows 7 Public-mappen te verplaatsen. Deze zijn te vinden in 'C:\Users\Public\' . Als deze optie is ingeschakeld, is alles wat u naar die mappen kopieert zichtbaar voor andere computers in uw netwerk.

Aanbeveling: Schakel het uit. Persoonlijk heb ik deze functie niet nodig. Ik deel liever rechtstreeks de bestanden en mappen die ik wil delen, zonder ze naar een andere locatie te hoeven kopiëren. Uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke stijl van werken. Als u deze openbare mappen nuttig vindt, kunt u de functie inschakelen. Op openbare netwerken wordt het ten zeerste aanbevolen om deze functie uit te schakelen.

Schakel mediastreaming in of uit

De volgende instelling gaat over mediastreaming. Met deze functie kunt u multimediabestanden (afbeeldingen, video, muziek) streamen met behulp van Windows Media Player. In dit gedeelte, Windows 7, wordt aangegeven of het is in- of uitgeschakeld. Als u de huidige status wilt wijzigen, klikt u op de koppeling 'Opties voor mediastreaming kiezen' .

Als het is ingeschakeld, ziet u een venster met een lijst van uw computer en andere van uw netwerk waarvoor mediastreaming is ingeschakeld. Als u een dergelijke functie niet nodig heeft, kunt u deze uitschakelen door op de knop 'Alles blokkeren' en vervolgens op OK te klikken.

Als het streamen van media is uitgeschakeld en u wordt gevraagd om het in te schakelen. Klik op 'Mediastreaming inschakelen' . Vervolgens ziet u een venster zoals hierboven, waar u uw instellingen voor mediastreaming kunt bewerken.

Aanbeveling: Schakel het alleen in als u mediastreaming gebruikt. Voor openbare netwerken schakel je het altijd uit.

We zullen meer vertellen over mediastreaming en hoe je het kunt gebruiken in een apart artikel, dat alleen aan dit onderwerp is gewijd. Blijf dus op de hoogte voor toekomstige updates op onze site.

Versleuteling voor verbindingen voor bestandsdeling

De volgende instelling gaat over de type-codering die wordt gebruikt voor verbindingen voor het delen van bestanden, wanneer computers met elkaar verbinding maken en bestanden en mappen van de ene naar de andere kopiëren. Standaard is dit ingesteld op 128-bits codering.

Aanbeveling: laat dit ingesteld op 128-bits codering, tenzij u problemen ondervindt met sommige oudere apparaten of computers met besturingssystemen die geen toegang hebben tot uw gedeelde bestanden en mappen.

Schakel wachtwoordbeveiligd delen in of uit

Met wachtwoord beveiligd delen geeft mensen alleen toegang tot uw gedeelde bestanden en mappen als ze een gebruikersaccount en wachtwoord op uw computer hebben ingesteld. Als ze dergelijke details niet kennen, kunnen ze geen verbinding maken met uw gedeelde items. Deze functie speelt een rol bij computers die niet zijn opgenomen in uw HomeGroup (voor het geval u deze hebt gedefinieerd) of voor computers voor een openbaar netwerk.

Aanbeveling: Schakel het altijd in.

Configureer HomeGroup-verbindingen

We hebben de HomeGroup-functie uitvoerig behandeld in een van onze vorige artikelen. Standaard heeft een thuisgroep een eigen wachtwoord dat alle computers die hieraan deelnemen, moeten kennen. Als u dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord gebruikt op alle computers in de HomeGroup, kunt u Windows 7 instellen om dat te gebruiken in plaats van het afzonderlijke HomeGroup-wachtwoord. Dit is echter geen aanbevolen praktijk. Het gebruik van dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord voor al uw HomeGroup-computers kan een beveiligingsrisico vormen.

Aanbeveling: gebruik alleen 'Windows toestaan ​​om thuisgroepsverbindingen te beheren' .

Conclusie

Zoals u kunt zien, is het instellen van netwerkinstellingen niet ingewikkeld. Wat u moet onthouden in termen van beste praktijken, is dat alles moet worden uitgeschakeld wanneer u verbinding maakt met openbare netwerken. Op deze manier vermijdt u dat uw bestanden en mappen toegankelijk zijn voor onbevoegden. Schakel voor thuis- of werknetwerken alleen de functies in die u daadwerkelijk gebruikt. Als je nog andere interessante dingen hebt om te delen, aarzel dan niet om een ​​reactie achter te laten.