Anders

Simpele vragen: wat is een lettertype en wat is een lettertypefamilie?

Heb je je ooit afgevraagd welke lettertypen er zijn? Wat maakt ze speciaal in de wereld van computers of wat maakt ze uniek van elkaar? Waarom beweren sommige mensen dat het cursief schrijven van een zin betekent dat je een ander lettertype gebruikt dan wanneer je schrijft zonder cursief te gebruiken? Wilt u meer weten over lettertypen en waar u ze kunt vinden in Windows of op internet? In deze gids proberen we al deze vragen te beantwoorden en de verschillende kleine dingen uit te leggen die samen een lettertype en een lettertypefamilie vormen.

Een korte geschiedenis van het lettertype

Historisch gezien betekende het woord 'lettertype' of lettersoort een reeks verschillende karakters die ofwel uit hout waren gesneden of uit gesmolten metaal in een vorm waren gevormd. Het eerste lettertype verscheen waarschijnlijk toen de eerste druktechniek werd ontwikkeld. Dat gebeurde in Oost-Azië, ergens in 206 voor Christus - 220 na Christus, toen de Chinezen begonnen met het printen van houtblokken op doek en papier. In de 11e eeuw had Oost-Azië de uitvinding van het houten beweegbare type al gezien en tegen de 13e eeuw had Korea een metaalbewegend type ontwikkeld. Chronologisch gezien was de volgende belangrijke stap de uitvinding van het mechanische bewegende type drukwerk van Johannes Gutenberg in Europa, rond 1450. Dit was het moment waarop Gutenberg een schrijver inhuurde om hem te helpen met het ontwerpen en maken van het eerste lettertype van de westerse wereld. Volgens Wikipedia had het slechts 202 tekens, maar het diende om de eerste boeken in Europa te drukken. Niet lang daarna creëerde Gutenberg een tweede lettertype met 300 tekens, waarmee hij de eerste gedrukte Bijbel ter wereld maakte. Het staat bekend als de Gutenberg-bijbel of de Bijbel met 42 regels, de Mazarin-Bijbel of de B42. Ongeacht de naam die het draagt, markeert het de start van het tijdperk van het gedrukte boek in Europa en in het algemeen in de Westerse wereld.

Bron: Wikipedia

Daarna ontstonden veel verschillende soorten lettertypen, maar de echt belangrijke periode voor de opkomst van de lettertypen werd gekenmerkt door de 20e eeuw toen drukwerk industrie werd en industriële drukmachines algemeen werden. Dit was de periode van de wijde verspreiding van gedrukte boeken en kranten, en het was dus de tijd voor de geboorte van veel verschillende lettertypen.

Uiteindelijk, vanaf het laatste deel van de 20e eeuw, verschoven mensen van lezen op papier naar lezen op schermen. Vanwege de opkomst van internet is het lezen van nieuws en het vinden van schriftelijke informatie over het algemeen steeds populairder geworden op computers, tablets, smartphones en andere soortgelijke apparaten. Mensen begonnen niet alleen veel meer aandacht te besteden aan hoe lettertypen eruit zien op schermen, maar meer mensen dan ooit zijn begonnen met het maken van lettertypen. Dus vandaag is het waarschijnlijk bijna onmogelijk om te weten hoeveel verschillende lettertypen er bestaan.

Wat is een lettertype?

Een lettertype is een reeks tekens, meestal letters, cijfers, leestekens en andere symbolen. Lettertypen werden gekenmerkt door hun formaat, gewicht en stijl. Sommige lettertypen waren groter dan andere, sommige lettertypen waren vetter of cursiever dan andere, enzovoort.

Al deze kenmerken zijn nog steeds van toepassing op de lettertypen die we vandaag gebruiken, behalve dat we nu meestal lettertypen gebruiken die op allerlei schermen worden weergegeven. Tegelijkertijd vertrouwen we minder en minder op papier en soortgelijke materialen. Lettertypen die worden gebruikt op computers, in webbrowsers, in kantoortoepassingen of in andere software, worden nog steeds gedefinieerd door dezelfde kenmerken: grootte, gewicht en stijl.

Laten we deze drie hoofdkenmerken één voor één bekijken en zien wat ze zo belangrijk maakt. Waarschijnlijk heeft iedereen wel eens gehoord van het lettertype Arial, dus we gebruiken het als een voorbeeld.

Wat is de lettergrootte?

Lettergrootte wordt meestal gedefinieerd in punten die vaak gelijk zijn aan pixels op computerschermen. Een lettertype van 12 lettertypen betekent bijvoorbeeld dat het lettertype dat u gebruikt Arial heet en dat de tekens (letters, cijfers en andere symbolen) een grootte of hoogte hebben als u dat wenst, met maximaal 12 punten. Een zin geschreven in 12 punten Arial ziet er als volgt uit:

Wat is het lettertypegewicht?

Lettertypen worden ook gekenmerkt door gewicht. Het gewicht van een lettertype verwijst naar hoe dik de tekens die het bevat, of meer precies hoe dik de streken van de tekens zijn. Een lettertype kan bijvoorbeeld regelmatig, vet, licht zijn. Een normaal gewicht betekent dat de tekens van dat lettertype standaard zijn. Een lettertype met een laag gewicht betekent dat de tekens dunner zijn dan het vergelijkbare standaard- of reguliere lettertype. En een vet lettertype betekent dat de tekens veel dikker zijn dan de reguliere vorm van dat lettertype. En er zijn ook meer gewichten die een lettertype kan hebben, zoals lichter, halfgedurfd of vetter. Soms kan het lettertype in getallen worden opgegeven, zoals bijvoorbeeld een lettertype van 100 licht of 600 vetgedrukt. Maar de gewone computergebruiker zal waarschijnlijk alleen te maken hebben met normale standaardlettertypegewichten en met vetgedrukte lettertypen. Hieronder ziet u een voorbeeld van een Arial-vetgedrukt lettertype, naast de reguliere 12-punts Arial. Het is heel duidelijk wat de vetgedrukte versie is.

Wat is een tekenstijl?

Het derde essentiële kenmerk van een lettertype is ten slotte de stijl. Lettertypen kunnen cursief (of schuin), gecondenseerd (of smal), gecomprimeerd, uitgebreid (of uitgebreid), enzovoort zijn. De tekens van een cursief lettertype hebben bijvoorbeeld allemaal een verschillende helling. De tekens uit een gecomprimeerd of smal lettertype hebben een smallere spatiëring dan de standaardafstand tussen de tekens, terwijl een uitgebreid of uitgevouwen lettertype bredere spatiëring heeft tussen de tekens. Hier is een voorbeeld van lettertypen met verschillende stijlen:

Naast de drie hoofdaspecten die het definiëren (grootte, gewicht en stijl), wordt een lettertype ook gekenmerkt door andere dingen, zoals het ontwerp, de methode waarmee hun tekens worden weergegeven (door stippen of door vectoren te gebruiken) of hun richting. (Veel Arabische lettertypen zijn bijvoorbeeld ontworpen voor lezen van rechts naar links in plaats van van links naar rechts, zoals de lettertypen die worden gebruikt voor Europese talen).

Wat is een lettertypefamilie?

Een lettertypefamilie wordt ook wel een lettertype genoemd en het vertegenwoordigt een verzameling van alle lettertypen die dezelfde ontwerpkenmerken delen. De lettertypen die deel uitmaken van dezelfde familie kunnen variëren in grootte, gewicht en stijl, maar hebben hetzelfde essentiële ontwerp. Als mensen bijvoorbeeld aan Arial denken, denken ze na over de Arial- lettertypefamilie, niet over alle lettertypen die het bevat.

De Arial- lettertypefamilie bevat bijvoorbeeld veel verschillende lettertypen, zoals Arial Light, Arial Regular, Arial Italic, Arial Medium, Arial Bold, Arial Black, Arial Condensed, Arial Narrow, Arial Monospaced, Arial Rounded, Arial Cyrillic, Arial Greek, en anderen.

Maar hoewel ze allemaal van elkaar verschillen, hebben ze allemaal hetzelfde ontwerp waardoor ze er erg op lijken. Letters kunnen bijvoorbeeld verschillende gewichten hebben of een hogere helling of helling hebben, maar uiteindelijk zullen ze er allemaal nog steeds hetzelfde uitzien.

Lettertypen als bestanden op uw computer

Lettertypen worden opgeslagen als bestanden op computers met Windows en andere besturingssystemen. Dat betekent dat elk van hen een naam, een extensie, een grootte enzovoort heeft. Net zoals uitvoerbare bestanden bijna altijd de extensie ".exe" in Windows hebben, hebben lettertypen ook enkele specifieke veelgebruikte extensies. De meest voorkomende extensies voor lettertypen zijn ".ttf" en "otf" .

".TTF" is een afkorting voor TrueType- lettertypen, een lettertype dat door Apple en Microsoft in de jaren 80 is gemaakt. Daarom wordt dit formaat nu het meest gebruikt op Windows-computers. Hier vindt u meer informatie over dit type lettertypen en een beetje geschiedenis: TrueType.

"OTF" is afkomstig van OpenType en het is een lettertype-indeling die is gebouwd op TTF of TrueType . OpenType is ook een kind van Microsoft, maar deze keer kwam het tot bloei met de hulp van Adobe in plaats van Apple. OpenType- lettertypen worden gebruikt op Windows-computers, maar ook op websites op internet.

Op Windows-computers en apparaten worden de lettertypen, net als al het andere, in bestanden opgeslagen. Deze lettertypebestanden bevinden zich allemaal op uw systeempartitie, de map waarop Windows is geïnstalleerd, in de map Lettertypen . Met andere woorden, ze staan ​​in "C: \ Windows \ Fonts" .

Als u meer informatie wilt over hoe u met lettertypen kunt werken op een computer met Windows 10, Windows 8.1 of Windows 7, raadpleegt u deze handleiding: Voorbeeld van lettertypen weergeven, installeren, verwijderen en verbergen in Windows.

Als u lettertypen op het internet wilt vinden en ze op uw computer wilt downloaden, leest u deze handleiding: 6 Beste locaties voor het veilig downloaden van gratis lettertypen.

Conclusie

We hopen dat we in dit artikel enig licht hebben kunnen werpen op wat lettertypen en lettertypefamilies zijn. Als u vragen heeft over dit onderwerp, aarzel dan niet om te vragen in de opmerkingen hieronder, en we zullen ons best doen om ze te beantwoorden. Fijne lettertypejacht! :)