Tutorial

Fix HD-monitoren en AMD / ATI-kaarten die geen afbeelding op volledig scherm weergeven

Ik kwam onlangs rare problemen tegen met mijn 27 inch Asus LCD-scherm. Toen ik het had aangesloten, vulde het weergegeven beeld niet het hele scherm, alles was wazig en het leek erop dat er iets mis was met de monitor. Als u een AMD / ATI-videokaart gebruikt, aarzel dan niet om deze handleiding te lezen. Het blijkt dat dit probleem relatief snel kan worden verholpen en u geen speciale vaardigheden nodig hebt om het te doen.

Probleembeschrijving: Geen volledig schermbeeld bij HD-resoluties

Ik heb een AMD Radeon HD 6850-videokaart met een Asus VS278-monitor op 27 inch, geschikt voor HD-resoluties van 1920 x 1080. De eerste keer dat ik deze had aangesloten, kon ik niet geloven hoe verschrikkelijk alles eruitzag: het "kristalheldere" beeld dat ik verwachtte was nergens te vinden, alles had een verwaterde uitstraling, het displaybeeld was maar voor 90% van het scherm gevuld, de hoeken en marges van het scherm waren zwart en de beeldkwaliteit was slecht.

Alles leek wazig, alsof het beeld verkleind en verkleind werd door een of ander kunstmatig algoritme. Hieronder ziet u een foto van mijn monitor.

Ik dacht dat er iets mis was met mijn monitor en ik vreesde dat ik het moest retourneren. Ik durfde echter een beetje te zoeken en tot mijn verrassing leerde ik dat dit probleem niet zo zeldzaam is als ik dacht.

Het gebeurt op allerlei monitoren, van diverse fabrikanten zoals Samsung, Asus of Acer. Het gebeurt op alle soorten AMD / ATI-videokaarten, van de oudere AMD HD 4000-serie tot de nieuwere AMD HD 6000- en 7000-serie. Dit probleem is ook niet alleen specifiek voor een bepaald type video-uitvoer. U kunt het tegenkomen bij gebruik van zowel HDMI- als DVI-kabels om de videokaart op het display aan te sluiten. Dan is het probleem zowel in Windows 7 en Windows 8 als in meerdere versies van Catalyst Control Center (CCC).

The Culprit: The Scaling Setting voor de AMD / ATI video-uitgang

AMD / ATI-videokaarten hebben een schaalinstelling in hun stuurprogramma's, die de videokaart aangeeft of de grootte van de video-output op het scherm moet worden aangepast of niet. Op sommige High Definition-schermen, met name bij gebruik van de resolutie van 1920 x 1080, is de schaal niet goed ingesteld door de bestuurder.

AMD-stuurprogramma's passen een standaardschalingswaarde toe en ze hebben een schuifregelaar die u kunt gebruiken om deze te wijzigen. De uiteinden worden underscan en overscan genoemd :

  • Overscan is wanneer het beeld wordt afgeschaafd door het display, maar niet door de videokaart. Dit is echter geen probleem van de moderne wereld. Alleen heel oude tv's en beeldschermen hadden overscanning nodig omdat ze verschillende technologieën gebruikten voor het weergeven van de afbeelding. Oud betekent beeldschermen geproduceerd in de jaren 1930 tot 1970.
    Dit betekende dat er "niet-veilige" gebieden op het scherm waren waar het beeld kon worden afgeschoren. Moderne displays hebben geïntegreerde overscan en ze tonen nu wat ze als invoer ontvangen, pixel voor pixel. Daarom is er geen gevaar dat het beeld wordt afgeschaafd. Daarom kunt u met videokaartstuurprogramma's de overscan alleen instellen op 0 en niet op hogere waarden.
  • Underscan is precies het tegenovergestelde: de videokaart moet de grootte beperken van wat het naar het scherm stuurt, om de overscan tegen te gaan. Wanneer de afbeelding te laag is weergegeven, zoals hier het geval is, betekent dit dat de videokaart het daarop aangesloten scherm en de bijbehorende mogelijkheden niet correct identificeert. Er wordt aangenomen dat er een risico bestaat dat het beeld wordt afgesneden door het scherm. Daarom stelt het een onderscan-waarde in van maximaal 15% om het veronderstelde probleem tegen te gaan.

De correctie: wijzig het schaalniveau in 0% Overscan

Aangezien moderne beeldschermen geen overscan-probleem hebben, is er geen noodzaak voor de videokaart om dit veronderstelde probleem tegen te gaan door de video-uitvoer die naar het probleem is verzonden te onderstrepen.

Om dit probleem op te lossen, begint u met het installeren van de nieuwste AMD / ATI-stuurprogramma's voor uw videokaart en het besturingssysteem dat u gebruikt. Je vindt ze hier: AMD Graphics Drivers & Software.

Open het AMD Vision Engine Control Center (of Catalyst Control Center zoals vermeld in eerdere versies van het product).

Als u Windows 7 gebruikt, gaat u naar "Bureaublad en schermen -> Mijn digitale flatpanels -> Opties voor schaal (Digitaal flatpanel)" .

Als u Windows 8 gebruikt, gaat u naar "My Digital Flat-Panels -> Scaling Options (Digital Flat-Panel)" .

Neem de schuifregelaar Schaalopties en stel deze in op nul.

Klik of tik vervolgens op Toepassen en het probleem is opgelost. Hier is hoe de afbeelding op mijn Asus-monitor keek nadat deze wijziging was aangebracht:

Veel beter, toch?

Conclusie

Zoals u kunt zien, is het probleem niet uw monitor. Het is niet nodig om het terug te sturen. Het echte probleem is hoe de videokaart de monitor en zijn mogelijkheden detecteert. Als er iets misgaat tijdens dit proces, stelt het de verkeerde schaalwaarden in op de video-uitvoer die naar het scherm wordt verzonden. Ik hoop dat deze tutorial heeft geholpen bij het oplossen van je probleem.