Tutorial

Ontdek welke Windows-apps de meeste bronnen gebruiken met Taakbeheer

Het tabblad App-geschiedenis in Taakbeheer van Windows 10 en Windows 8.1 verzamelt en rapporteert gebruiksstatistieken voor de apps en programma's die op uw computer of apparaat worden uitgevoerd. U kunt bijvoorbeeld regelmatig inchecken om te zien hoeveel processortijd of netwerkgebruik een app de afgelopen maand heeft gegenereerd. Dit is misschien geen glamoureuze functie, maar het kan van pas komen, vooral voor degenen die mobiele apparaten zoals laptops, tablets of 2-in-1-apparaten gebruiken. Door een toepassing te identificeren die veel verwerkingskracht gebruikt, kunt u de levensduur van de batterij verlengen en een zware downloader afremmen, zodat u de limieten voor uw netwerkgebruik niet overschrijdt. Hier is hoe het is gedaan met behulp van de Task Manager:

OPMERKING: de informatie in deze handleiding is van toepassing op zowel Windows 8.1 als Windows 10. Omdat het venster Taakbeheer hetzelfde is in beide besturingssystemen, zullen we schermafbeeldingen gebruiken die alleen in Windows 10 zijn gemaakt.

Toegang krijgen tot de app-geschiedenis in Taakbeheer

Als u het resourcegebruik van uw app wilt weergeven, moet u Taakbeheer openen. Zie dit artikel voor een volledige lijst met de verschillende manieren om deze eenvoudige taak te volbrengen: 10 manieren om Taakbeheer te starten in Windows 10 en Windows 8.1.

Zodra de Taakbeheer is geopend, klikt of tikt u op het tabblad "Appgeschiedenis".

Voordat we de instellingen aanpassen, moet u weten dat het tabblad App-geschiedenis vijf kolommen bevat:

 • Naam - De naam van de app.
 • CPU-tijd - Totale hoeveelheid processortijd die de geselecteerde app heeft opgenomen.
 • Netwerk - Totaal netwerkgebruik in MB voor de geselecteerde app.
 • Metered Network - Totaal netwerkgebruik op een netwerk dat is gemarkeerd als gemeten.
 • Tile Updates - Hoeveelheid netwerkgebruik voor het updaten van de live tegel van de gekozen app.

Hoe historische gegevens voor alle processen te tonen

Standaard geeft het tabblad App-geschiedenis alleen gebruik weer voor moderne en universele Windows Platform-apps. Om het meeste uit dit tabblad te halen, klikt of tikt u op "Opties" en vervolgens op "Tonen

geschiedenis voor alle processen ".

In Taakbeheer worden nu alle apps, programma's en achtergrondprocessen weergegeven die op uw Windows 8.1- of Windows 10-computer of -apparaat worden uitgevoerd. Dit geeft u de meest nauwkeurige weergave - een complete geschiedenis van alle actieve processen en de bronnen die ze gebruiken.

Hoe de app-geschiedenistabgegevens aan te passen

De apps en processen worden standaard alfabetisch geordend. U kunt de gegevens opnieuw indelen door een van de andere kolomkoppen te selecteren.

Hoewel de standaardweergave u een vrij goed beeld geeft van uw gegevens met behulp van apps, kunt u deze verder nemen door meer kolommen toe te voegen. Klik met de rechtermuisknop of druk lang op een bestaande kolomkop om een ​​lijst met beschikbare gegevenspunten te bekijken. U kunt een van de bestaande kolommen uitschakelen om ze te verbergen of een van de volgende kolommen selecteren om ze aan de weergave toe te voegen:

 • Niet-gemeten netwerk - Netwerkgebruik op netwerken die niet zijn gemarkeerd als gemeten.
 • Downloads - Het aantal downloads dat door de geselecteerde app is gedaan.
 • Uploads - De hoeveelheid gegevens die door de geselecteerde app is geüpload.

Zodra u uw geselecteerde kolommen hebt weergegeven, kunt u deze opnieuw rangschikken door op hun kolomkoppen te klikken en te slepen.

Hoe u uw app-geschiedenisgegevens kunt wissen in Taakbeheer

Wanneer u uw app-geschiedenisgegevens bekijkt, kan het moeilijk zijn om te achterhalen hoe snel uw apps het netwerkgebruik versnellen. Je zult misschien zien dat Netflix gebruik heeft gemaakt van gegevensgiganten, maar als dat over een lange periode gaat, is dat misschien niet zo erg. Als het echter maar een paar minuten geleden is dat het loggen van gegevens is begonnen, zit u in de problemen.

Als je je gegevens wilt wissen en opnieuw wilt beginnen met nul, ga je gang en klik of tik op "Gebruiksgeschiedenis wissen".

Al uw opgenomen geschiedenis wordt verwijderd en alle kolommen worden op nul gezet. Met zorgvuldige monitoring kunt u nu zien hoe sommige van uw apps snel gegevens kauwen.

Hoe de app-geschiedenis te gebruiken om meer over processen te leren

Stel dat u uw app-geschiedenis heeft gecontroleerd en dat u een bepaald proces hebt gevonden dat megabytes lijkt op te slokken alsof het hete vleugels waren tijdens het grote spel. U zult willen bepalen of dit netwerkgebruik noodzakelijk is en er zo mogelijk een einde aan maken. Het probleem is dat niet alle processen op een vriendelijke en herkenbare manier worden genoemd. Als je merkt dat je een mysterieus proces hebt, probeer dan met de rechtermuisknop te klikken of lang erop te drukken voor een paar opties die zullen helpen.

Selecteer 'Eigenschappen' om het venster 'Eigenschappen' van het proces te openen. Kijk op het tabblad Details voor een lijst met informatie over de app. Je zou in staat kunnen zijn om uit te vinden wie het heeft gemaakt. Als u Microsoft, Intel of een andere vertrouwde naam zoals de naam van uw antivirus ziet, is dit waarschijnlijk een essentieel of anderszins belangrijk proces.

Als dit niet genoeg is om verder te gaan, probeer dan "Search Online" te selecteren in de Taakmanager om uw standaardwebbrowser te starten en ernaar te zoeken. Blader door de topresultaten en u zult waarschijnlijk alle informatie vinden die u nodig hebt om het te identificeren en uitzoeken waarom het zo veel van uw toewijzing van gegevens gebruikt.

Handige manieren om met het tabblad App-geschiedenis te werken in Taakbeheer

Wanneer u gewend raakt aan het controleren van Windows 8.1- of Windows 10-apps op het tabblad App-geschiedenis, zult u zien welke apps de meeste bronnen gebruiken. Maar om u een voorsprong te geven, laten we u weten op wat voor soort apps u moet letten:

 • CPU-gebruikers - Houd CPU-gebruikers in de gaten, want ze verspillen veel van de levensduur van uw mobiele apparaat. Vanzelfsprekend zal elke app die je veel gebruikt tijd winnen voor de CPU. Zelfs Google Chrome, dat relatief licht is, kan kloppen als je veel tijd online doorbrengt. De apps waarop u wilt letten, zijn grotere en intensere apps, waaronder games en multimediatoepassingen.
 • Netwerkgebruikers - Het verspillen van de levensduur van de batterij kan erg irritant zijn, maar overmatig gebruik van uw netwerk kan u geld kosten. U moet ervoor zorgen dat u oplet voor elke app die via internet werkt. Dat omvat webbrowsers zoals Opera, Google Chrome, Microsoft Edge of Firefox.
 • Erger dan browsers zijn echter apps die HD-video streamen. Je beseft het misschien niet, maar terwijl je de nieuwste aflevering van Game of Thrones streamt, wordt dat hele videobestand naar je apparaat gedownload terwijl je het bekijkt. Je kunt optredens van datagebruik binnen een paar uur uitvoeren zonder er zelfs maar aan te werken. Net als Jon Snow, weet je niets.

Conclusie

Hoewel het tabblad App-geschiedenis mogelijk niet de universele aantrekkingskracht heeft van de tabbladen Processen of Prestaties, voor een mobiele gebruiker van Windows 8.1 of Windows 10 met een zwakke batterij of een goedkoop gegevensabonnement, is dit waarschijnlijk het belangrijkste tabblad in de Taakbeheer. Door u snel toegang te geven tot de apps die de meeste bronnen verspillen, kunt u verspilling voorkomen, uw autonomie verlengen en schadelijke kosten vermijden. Als je een vraag hebt over de Task Manager van Windows 8.1 of Windows 10, aarzel dan niet om te vragen in de comments hieronder.