Het is alweer een tijdje geleden dat mobiele fabrikanten probeerden om betere camera-smartphones te ontwerpen en te bouwen. We hebben Samsung dit zien doen en we hebben Nokia het zien doen, maar we zagen ASUS het nog niet doen. Tot voor kort dus, want ASUS is de concurrentie aangegaan voor de beste camerasmartphone met hun nieuwe ASUS ZenFone Zoom. Het is een smartphone die belooft zijn gebruikers een camera te bieden met echte 3X optische zoom, in een compacte behuizing zonder bewegende delen aan de buitenkant. Uiteraard pakt de ASUS ZenFone Zoom ook high-end hardware in die overeenkomt met zijn topklasse cameralenzen. Maar zoals alles in het leven, heeft alles een prijs. Na het spelen, testen en gebruiken van de ASUS ZenFone Zoom voor meer dan een week, hier is wat wij ervan vinden:
Hardwarespecificaties en verpakking
De ASUS ZenFone Zoom wordt geleverd in een prachtig vormgegeven doos van premium zwart karton. Het heeft een minimalistisch ontwerp met alleen het bedrijfsmerk aan de ene kant en de modelnaam van de smartphone bovenaan.
Waar te kopen
Koop nu Koop nuEen leuke bijkomstigheid van de verpakking is dat de doos opent als een boek of als een sieradendoos, zoals je op de onderstaande afbeelding kunt zien. Nadat u hem hebt geopend, is het eerste dat u opvalt de smartphone zelf, bovenop een nogal ingewikkelde kartonnen steun.
Naast de ZenFone Zoom zelf, vindt u in de doos een stroomoplader samen met een afneembare USB-kabel, een polsband die u kunt vastmaken aan de smartphone om hem gemakkelijker te kunnen dragen, een paar bedrade hoofdtelefoons en de gebruikelijke documenten die u krijgt met bijna elk hardwareapparaat: de gebruikershandleiding en de garantiekaart. De ASUS ZenFone Zoom die we ontvingen voor het testen, bevatte ook een ASUS ZenFlash, een externe draagbare flitser die je kunt aansluiten en gebruiken om betere foto's te maken met de smartphone, vooral in omgevingen met weinig licht. Er is een kans dat ASUS in sommige markten de ZenFlash niet in het standaardpakket zal opnemen.
De ASUS ZenFone Zoom is beschikbaar in twee verschillende kleurvariaties: zwart en wit. Ze zien er allebei heel mooi uit, ook vanwege de hoogwaardige verwerkingsmaterialen die ASUS gebruikt.
Afhankelijk van het model dat u kiest, wordt de ASUS ZenFone Zoom aangedreven door een Intel Atom Quad Core Z3580-processor op 2, 3 GHz of door een Intel Atom Quad Core Z3590 op 2, 5 GHz. Qua geheugen en opslagruimte wordt deze Android-smartphone geleverd met 4 GB RAM-geheugen en 64 GB of 128 GB opslagruimte, afhankelijk van de variant die u koopt. De interne opslagruimte kan worden aangevuld met een MicroSD-geheugenkaart van maximaal 128 GB.
Het scherm heeft een diagonaal van 5, 5 inch en een Full HD-schermresolutie van 1920 x 1080 pixels bij een dichtheid van 403 ppi (pixels per inch). Het displaypaneel is gebouwd met behulp van de IPS-technologie, dus het zou een goede kleurreproductie en brede kijkhoeken moeten bieden. In termen van fysieke bescherming is het scherm bedekt met Corning Gorilla Glass 4, wat betekent dat het bestand moet zijn tegen fijne krassen, hoewel het waarschijnlijk niet voldoende is om het te redden van een val op de tweede verdieping. :)
De connectiviteitsopties van de ASUS ZenFone Zoom omvatten draadloze netwerkverbindingen met behulp van de 802.11 a / b / g / n / ac-netwerkstandaarden, Bluetooth v4.0 en NFC-ondersteuning. De smartphone maakt gebruik van één micro-simkaart en ondersteunt 2G-, 3G- en 4G-mobiele netwerken. De hoofdattractie van de ASUS ZenFone Zoom is de camera. Hoewel het slechts een 13 megapixelsensor gebruikt, beschikt het over een 3x optische zoom, wat ook de reden is waarom de smartphone Zoom wordt genoemd. De achteruitrijcamera heeft optische beeldstabilisatie en is gebouwd op 10 lenselementen vervaardigd door HOYA. We associëren de naam HOYA meestal met fotofilters. De achteruitrijcamera profiteert ook van een zeer snelle 0, 03 seconde laser autofocus en een tweekleuren Real Tone flits voor wanneer hij foto's maakt in een donkere omgeving. De ASUS ZenFone Zoom bevat ook een camera aan de voorzijde met een sensor van 5 megapixels en een brede kijkhoek voor het maken van selfies.
Qua formaat is de ASUS ZenFone Zoom 6, 25 inches (158, 9 mm) lang, 3, 10 inch (78, 84 mm) breed en 0, 48 inch (11, 95 mm) dik. Met zijn ingebouwde niet-verwijderbare 3000 mAh Li-Polymer-batterij weegt de ASUS ZenFone Zoom 185 gram of 6, 52 gram.
Als u nog nauwkeuriger naar al zijn specificaties wilt kijken, raadpleeg dan de officiële webpagina: ASUS ZenFone Zoom ZX551ML Specificaties.
De ASUS ZenFone Zoom is een eersteklas apparaat met hoogwaardige hardwarespecificaties. Ze zouden voldoende moeten zijn om het op één lijn te stellen met andere high-end Android-smartphones en vanwege de speciale optische zoomtechnologie zou het moeten schitteren als het gaat om de camera-ervaring die het te bieden heeft.
Ontwerp en bouwkwaliteit
De ASUS ZenFone Zoom is een high-end apparaat en dat is gemakkelijk te zien aan de manier waarop het is gebouwd en aan de materialen die worden gebruikt voor het maken ervan. De Zoom volgt de algemene ontwerplijnen die we hebben gezien in alle smartphones van de ZenFone-familie, maar het heeft zijn eigen opvallende spots.
Aan de voorkant is de ASUS ZenFone Zoom duidelijk een ZenFone-smartphone: het display is omgeven door niet te dunne en niet te dikke randen, de bovenkant bevat het ASUS-logo en de luidspreker van het oor, terwijl de onderkant het Android-capacitieve bezit knoppen plus de gesponnen metalen band die een handelsmerk van ASUS is.
Helaas zijn de capacitieve knoppen niet van achteren verlicht, dus het kan lastig zijn ze 's nachts te vinden. Het hele lichaam wordt bij elkaar gehouden door een licht afgeronde aluminium metalen rand die er geweldig uitziet.
Een mooie ontwerpkeuze die ASUS maakte voor zijn ZenFone Zoom, is het feit dat het twee hardwareknoppen voor de camera bevat: een voor de camerasluiter en een voor video-opnames. Je vindt ze samen met de aan / uit-knop en de volumeknop aan de rechterkant van de smartphone. Nog leuker is het feit dat de ontspanknop een tweestapsknop is, zodat je hem half kunt indrukken om scherp te stellen en hem volledig in te drukken om de foto daadwerkelijk te maken.
Verander de ASUS ZenFone Zoom met zijn achterkant naar boven en je krijgt te zien wat hem zo bijzonder maakt: de camera voor optisch zoomen. Als je ooit een Nokia Lumia 1020 hebt gezien, heb je nu een deja-vu. De achterkant van de ASUS ZenFone Zoom wordt gedomineerd door een zeer grote schijf die de binnenkant van de camera bevat, met alle 10 elementen van de lens.
De zoomlens op de ASUS ZenFone Zoom doet de smartphone wat voller en zwaarder aanvoelen dan andere smartphones, maar dat is een compromis dat je moet maken als je een smartphone met een camera wilt kruisen.
Om de achterkant van de smartphone in balans te brengen, heeft ASUS een zeer interessante ontwerpkeuze gemaakt door een gestikte uitstulping aan de onderkant van de achteromslag toe te voegen. Deze uitstulping helpt de ASUS ZenFone Zoom horizontaal recht te houden wanneer u hem op een plat oppervlak plaatst. Oh, en tussen haakjes, de achterkant is gemaakt van wat lijkt op echt leer. Dat is net zo premium als het kan krijgen!
De ASUS ZenFone Zoom is een premium smartphone gebouwd met hoogwaardige materialen. Het ontwerp is vergelijkbaar met dat van andere smartphones uit de ZenFone-familie, met één uitzondering: de achterkant ziet er heel anders uit dan alle andere ZenFones. Dat komt omdat het een aantal vrij ingewikkelde mechanismen voor zijn zoemende lens moet accommoderen. Daarom lijkt het ook op een heel andere smartphone, die ook probeerde de manier waarop we naar camera's kijken te veranderen: de Nokia Lumia 1020. Al met al vinden we de manier waarop de ASUS ZenFone Zoom eruit ziet leuk.
De smartphone-ervaring op de ASUS ZenFone Zoom
De ASUS ZenFone Zoom heeft alle benodigde pk's voor het uitvoeren van elke taak die u er van vraagt. Hoewel het besturingssysteem van Android 5 Lollipop verouderd is, voelt het niet traag aan: surfen op internet, games spelen, eindeloos scrollen door Facebook of Twitter - het zijn allemaal activiteiten die de ASUS ZenFone Zoom u in staat stelt te doen zonder vertragingen.
Ik heb de ASUS ZenFone Zoom een week lang als mijn belangrijkste smartphone gebruikt. Mijn telefoongesprekken waren van goede kwaliteit en de geluidsniveaus waren behoorlijk hoog. Zowel ik als de mensen met wie ik over de telefoon heb gesproken, konden zonder problemen begrijpen wat ik zei. De smartphone is ook best goed in het dempen van de omgevingsgeluiden zodat je de persoon met wie je spreekt kunt horen, zelfs als hij of zij zich op een erg luide plek bevindt. De luidspreker bevindt zich aan de achterkant van de smartphone en doet zijn werk goed. Het lijkt alsof het een beetje beter is dan degene die we zagen (of hoorden precies te zijn) op de oudere ASUS ZenFone 2. Het biedt helder geluid en het kan behoorlijk luid worden als dat is wat je wilt.
Zoals bij bijna elk draagbaar apparaat, is de beste audiokwaliteit die u van de ASUS ZenFone Zoom krijgt, wanneer u uw hoofdtelefoon hierop aansluit. Gelukkig krijg je bij het uitpakken van deze smartphone ook een koptelefoon in het pakket. Het is goed om dat te zien, omdat steeds meer fabrikanten ervoor kozen om tegenwoordig geen hoofdtelefoons te bundelen. De kwaliteit van de hoofdtelefoon valt echter niet in de weg - ze doen hun werk, maar als u geluid van hogere kwaliteit wilt, raden we u aan om een betere aftermarket-hoofdtelefoon te gebruiken, zoals de Monster Clarity HD High-definition in-ear hoofdtelefoons.
De ASUS ZenFone Zoom kan verbinding maken met mobiele 2G / 3G- en 4G-netwerken. In mijn geografische regio biedt mijn mobiele provider alleen 3G, dus ik kan alleen daarvoor getuigen. De ASUS ZenFone Zoom had geen probleem om verbinding te maken met het mobiele netwerk, maar er waren plaatsen (zoals in de supermarkt in de buurt) waar het het netwerksignaal verloor, hoewel mijn andere smartphone - een Motorola Nexus 6 - erin slaagde de verbinding gaande te houden. Dat is al dan niet een indicatie voor het feit dat de antenne van de Zoom niet zo goed is, of het kan zijn dat mijn mobiele provider problemen heeft met zijn netwerkdekking.
Wat de levensduur van de batterij betreft, slaagde de ASUS ZenFone Zoom erin om een hele dag te surfen op internet, artikelen en eBooks te lezen of de Facebook-feed te controleren. Ik moest het meestal elke avond opladen, maar toen ik benchmarks draaide en Asphalt erop speelde, moest ik het twee keer per dag opladen. De 3000 mAh Li-Polymer-batterij is goed, maar ik denk niet dat je er twee dagen uit kunt krijgen, zelfs als je je smartphone gebruikt zoals je een asceet was.
De ASUS ZenFone Zoom voelt als een krachtige smartphone. Het voldoet aan zijn basisdoel om een telefoon te zijn, alhoewel het slimme deel voordeel zou kunnen hebben van een update. Over het algemeen kunnen we zeggen dat we over het algemeen tevreden waren met de ASUS ZenFone Zoom als het gaat om de smartphone-ervaring die we ervan hebben gekregen.
Draai de pagina om meer te weten te komen over de camera-ervaring die wordt geboden door de ASUS ZenFone Zoom, de software die u erop krijgt en de resultaten die hij in benchmarks behaalde.