Tutorial

Minder bekende trucs over het gebruik van Taakbeheer in Windows 7

We willen graag onze verslaggeving van de Task Manager in Windows 7 afronden met een artikel dat enkele geavanceerde trucs laat zien over hoe het kan worden gebruikt. Het artikel bevat: hoe u actieve services beheert, de processen identificeert die door een service worden gebruikt, gegevens over het gebruik van uw systeembronnen of uw netwerkgebruik bekijken en hoe u andere actieve gebruikers op uw computer kunt beheren.

OPMERKING: We raden u aan eerst ons vorige artikel over Taakbeheer te lezen en vervolgens dit artikel verder te lezen. Op deze manier krijgt u een volledig inzicht in de tool en zijn mogelijkheden. Het eerste artikel is hier te vinden: De basisprincipes Over de taakmanager: toepassingen en processen bekijken, uitvoeren of beëindigen.

Actieve services beheren met Taakbeheer

Het tabblad Services wordt meestal genegeerd door gebruikers, hoewel het nuttig kan zijn. Hier kunt u de services bekijken die op uw Windows-computer zijn geïnstalleerd. Voor elke service kunt u de naam, de PID (Process ID - ID van het proces dat door de service wordt gebruikt), de beschrijving, status en de groep waartoe het behoort, bekijken. De knop Services rechtsonder in het tabblad opent het deelvenster Services in deze zelfstudie: Wat zijn Windows-services, wat doen ze en hoe ze te beheren.

Wanneer u met de rechtermuisknop op een service klikt, kunt u deze starten of stoppen, afhankelijk van de huidige status en kies Ga naar proces . Ik vind deze derde optie erg handig wanneer ik wil weten welk proces door een service wordt gebruikt en meer te weten komt over het bronnenverbruik van dat proces.

Een klik op Ga naar Proces opent het tabblad Processen en neemt u mee naar het proces met de ID vermeld in de kolom PID. Op het tabblad Processen kunt u zien hoeveel CPU of geheugen het gebruikt en meer te weten komen over de invloed ervan op de prestaties van uw systeem.

Vanuit de Taakbeheer kunt u de meeste services starten en stoppen. Sommigen zullen echter fouten tegenkomen die zeggen dat de bewerking niet kon worden voltooid. Deze services worden het best beheerd vanuit het venster Services .

Aarzel niet om deze tutorial te lezen om erachter te komen hoe het te gebruiken: Wat zijn Windows-services, wat doen ze en hoe ze te beheren.

Bekijk een samenvatting van de prestaties van uw systeem met de Taakbeheer

Op het tabblad Prestaties kunt u een snel overzicht bekijken van de manier waarop uw processor (CPU) en geheugen worden gebruikt. Ten eerste hebt u grafieken voor het CPU-gebruik, gevolgd door het geheugengebruik in de loop van de tijd.

Onder de grafieken zijn er statistieken over het gebruik van uw fysieke geheugen (de werkelijke RAM) en uw kernelgeheugen (hoeveel ervan is opgeroepen - met behulp van het virtuele geheugenbestand op uw harde schijf - en hoeveel is dat niet).

Last but not least geeft de sectie Systeem een kort overzicht van het aantal processen, handles en threads, hoe lang het systeem is opgestart en hoeveel geheugen wordt gebruikt (de gegevens omvatten uw fysieke RAM en het virtuele geheugen).

Als u op de knop Resourcemonitor drukt, gaat u naar het hulpmiddel Resource Monitor dat we in deze zelfstudie hebben behandeld: De bronmonitor gebruiken in Windows 7.

Via het menu Beeld kunt u sommige gegevens aanpassen die op dit tabblad worden getoond.

U kunt bijvoorbeeld instellen dat de CPU-geschiedenis voor elke kern van uw processor of voor alle kernen in één grafiek wordt weergegeven.

Bekijk het netwerkgebruik met Taakbeheer

In de grafiek Netwerken kunt u een eenvoudige grafiek bekijken van het gebruik van uw netwerkverbinding. Als u het alleen hebt gebruikt om op internet te surfen, worden er niet veel gegevens weergegeven. Wanneer u echter bestanden over het netwerk kopieert, wordt de grafiek gevuld met interessantere gegevens.

Met behulp van het menu Beeld kunt u de gegevens aanpassen die in de grafiek worden getoond, zodat deze de verzonden bytes, ontvangen of het totaal weergeeft.

Beheer actieve gebruikers en communiceer met hen via de Taakbeheer

Het laatste tabblad - Gebruikers - is het minst gebruikt. Daar ziet u gegevens over de gebruikersaccounts die actief zijn op uw computer. Omdat in de meeste gevallen slechts één gebruikersaccount is aangemeld, is er niet veel te zien en te doen.

Als er echter meerdere gebruikersaccounts actief zijn en u bent aangemeld als een beheerder, kunt u de andere accounts beheren en ontkoppelen of instellen dat ze worden afgemeld.

Een leuke kleine optie is om een ​​bericht naar andere gebruikersaccounts te sturen. Selecteer de gebruiker met wie u wilt communiceren, druk op Bericht verzenden en typ het bericht dat u wilt verzenden.

Het andere gebruikersaccount ontvangt het bericht via een venster dat lijkt op het onderstaande venster.

Conclusie

Zoals je hebt gezien in deze tutorial en onze vorige, is de Task Manager een krachtige tool waarmee je een goed beeld krijgt van de werking van je computer. Als u vragen hebt, aarzel dan niet om te vragen via het opmerkingenformulier hieronder.