Tutorial

Hoe uw systeemstation met TrueCrypt te coderen in een multi-opstartconfiguratie

Veel mensen gebruiken TrueCrypt om hun systemen te versleutelen en hun gegevens zo veilig mogelijk te houden. Uw computer versleutelen wanneer u één besturingssysteem geïnstalleerd hebt en één partitie is relatief eenvoudig, zelfs met TrueCrypt . Maar hoe zit het met het versleutelen van uw systeemschijf wanneer u een multi-boot setup gebruikt? Dat is echt ingewikkeld en deze gids is hier om te helpen.

Vereisten - Wat u moet hebben voordat u begint

Er zijn een paar dingen die je nodig hebt voordat je doorgaat met het coderingsproces:

  • De nieuwste versie van TrueCrypt, die hier kan worden gedownload: TrueCrypt-downloads.
  • Een lege cd waarop de TrueCrypt reddingsdisk kan worden gebrand . Het maken van deze schijf is verplicht en u kunt uw systeem niet zonder coderen. Als u van plan bent meer dan één computer te versleutelen, bereidt u voor elk daarvan een lege CD voor, omdat u niet dezelfde schijf op alle computers kunt hergebruiken.
  • Veel tijd en geduld. Dit proces is erg lang, omvat veel zorgvuldig lezen en vele stappen. Een verkeerde keuze en u kunt tegen problemen aanlopen die moeilijk op te lossen zijn. Doe dit daarom niet als u niet minstens een uur over heeft.

Hoe de systeempartitie te versleutelen

Nadat u TrueCrypt hebt geïnstalleerd, voert u het hulpprogramma uit en drukt u op Volume maken .

De wizard TrueCrypt Volume Creation wordt nu geopend. U wordt gevraagd om te selecteren wat u wilt coderen. Selecteer "Versleutel de systeempartitie of het volledige systeemstation" en klik op Volgende .

Vervolgens wordt u gevraagd naar het type codering dat u wilt uitvoeren. Normaal zou voor de meeste gebruikers moeten werken. Druk vervolgens op Volgende .

Nu wordt u gevraagd welk gedeelte van de harde schijf u wilt coderen. "Versleutel de Windows-systeempartitie" is de beste keuze als u alleen de partitie wilt coderen waarop Windows is geïnstalleerd. Als u kiest voor "Versleutel de hele schijf", dan wordt de hele harde schijf gecodeerd met alle partities.

Selecteer de gewenste optie en druk op Volgende .

U wordt gevraagd naar het aantal besturingssystemen op uw computer. Aangezien deze handleiding gaat over het coderen van een systeemschijf in een multi-boot-configuratie, moest ik Multi-boot selecteren en op Volgende drukken.

Vervolgens ontvangt u een grappige waarschuwing om te delen dat onervaren gebruikers nooit moeten proberen Windows te coderen in multi-boot-configuraties. :)

Lach eens en druk op Ja om door te gaan.

Vervolgens wordt u gevraagd of het besturingssysteem dat u codeert, is geïnstalleerd op de opstartschijf. De opstartschijf betekent in deze context de harde schijf waarop de Windows-opstartlader (of opstartpartitie) is gevonden. In de meeste gevallen is het antwoord Ja . Als uw Windows-installatie zich echter op een andere harde schijf bevindt (geen partitie, maar harde schijf), selecteert u Nee .

Nadat u het juiste antwoord hebt gekozen, drukt u op Volgende .

U wordt gevraagd naar het aantal systeemstations op uw harde schijf. De taal is hier een beetje lastig. Als u twee of meer besturingssystemen op verschillende partities hebt geïnstalleerd, moet u "2 of meer" selecteren . In een multi-boot-configuratie is dit altijd het juiste antwoord.

Druk vervolgens op Volgende .

U wordt nu gevraagd of er andere besturingssystemen zijn geïnstalleerd op de harde schijf waarop het huidige besturingssysteem is geïnstalleerd. In de meeste multi-boot-configuraties installeren gebruikers meerdere besturingssystemen op verschillende partities op dezelfde harde schijf. Als dat het geval is voor jou, antwoord dan Ja .

Als de andere besturingssystemen op andere harde schijven zijn geïnstalleerd, is het antwoord Nee .

Nadat u de juiste keuze hebt gemaakt, drukt u op Volgende .

Vervolgens ... wordt een andere belangrijke vraag gesteld: gebruikt u een niet-Windows bootloader op uw master boot record (MBR)? Als je een Linux-installatie hebt in je multi-boot setup, dan is het antwoord Ja . Als u alleen Windows-installaties hebt, is het antwoord Nee . Maak de juiste keuze en druk op Volgende .

U wordt geïnformeerd over hoe de multi-boot setup zal werken, afhankelijk van de keuzes die u heeft gemaakt. Ik raad ten zeerste aan dat je alles aandachtig leest en dan pas op Volgende drukt.

U wordt gevraagd om de encryptie- en hash-algoritmen te selecteren die zullen worden gebruikt door TrueCrypt . Aarzel niet om de officiële documentatie te lezen, voordat u een keuze maakt. Informatie is hier te vinden: TrueCrypt Encryption Algorithms.

Kies de gewenste algoritmen en klik op Volgende .

U wordt gevraagd om een ​​wachtwoord in te stellen. Dit wachtwoord wordt gebruikt om uw systeem op te starten en toegang te krijgen tot het versleutelde besturingssysteem en om het versleutelde station te decoderen of te herstellen. Zorg ervoor dat je dit wachtwoord niet vergeet en dat het een sterk wachtwoord is.

Schrijf het wachtwoord twee keer en druk op Volgende .

Als u een wachtwoord hebt gebruikt dat korter is dan 20 tekens, wordt u gewaarschuwd door TrueCrypt . U kunt ervoor kiezen om het wachtwoord te gebruiken of het te wijzigen voor een sterkere.

Vervolgens verzamelt TrueCrypt enkele willekeurige gegevens om uw coderingssleutels te genereren. Beweeg uw muis een paar keer boven op het versleutelingsvenster en klik op Volgende .

U wordt erop gewezen dat de toetsen zijn gegenereerd. Druk op Volgende .

TrueCrypt maakt nu een reddingsschijf om te gebruiken in geval van problemen. Geef de locatie op waar het ISO- image van de schijf zal worden opgeslagen en druk op Volgende .

Nu wordt u erop gewezen dat TrueCrypt de Windows Image Burner zal gebruiken om die afbeelding op een herstelschijf te branden. Druk op OK en het venster Windows Disc Image Burner wordt geopend.

Plaats de lege CD, druk op Branden en wacht tot het proces is voltooid. Als u hulp nodig heeft bij het gebruik van deze tool, raadpleegt u deze zelfstudie: De volledige gids voor het branden van schijfkopieën (ISO en IMG) in Windows 7.

Nadat de schijf is gebrand, werpt Windows Disc Image Burner deze automatisch uit. Plaats het terug in het station en druk op Volgende in de wizard TrueCrypt Volume Creation, zodat het de gebrande schijf verifieert. Als de controle is geslaagd, drukt u op Volgende om verder te gaan.

Als de controle niet succesvol is, ontvangt u een foutmelding die lijkt op die hieronder. U kunt pas verder gaan als de schijf is gebrand en geverifieerd.

U komt dicht bij het starten van het coderingsproces. Eerst wordt u gevraagd of u wilt dat TrueCrypt de lege ruimte op de schijf wist (zodat alle gegevens die nog op de schijf staan ​​niet kunnen worden hersteld) voordat u uw computer codeert. Kies de Wipe-modus die u verkiest en druk op Volgende .

Nu is een voorafgaande test nodig om te bevestigen dat uw instellingen probleemloos werken, voordat de drive wordt gecodeerd. Lees de informatie gepresenteerd door TrueCrypt en druk op Test .

U krijgt een aantal opmerkingen te zien over wat u moet doen als Windows niet kan starten. Lees en / of print de weergegeven informatie en druk op OK .

Nu wordt u gevraagd of het goed is om uw computer opnieuw op te starten. Druk op Ja .

Windows wordt opnieuw opgestart en voordat u start, moet u het TrueCrypt- wachtwoord invoeren dat u hebt ingesteld. Als het invoeren van het wachtwoord goed werkt en u zich aanmeldt bij Windows, gaat TrueCrypt verder met de coderingswizard en ontvangt u de melding dat de pretest is voltooid.

OPMERKING: als om een ​​of andere reden uw toetsenbord het wachtwoord niet verzendt terwijl u het typt, betekent dit dat het niet juist is geïnitialiseerd. Controleer uw BIOS-instellingen om na te gaan of het bij het opstarten is geïnitialiseerd en of uw invoer naar de computer is verzonden.

Druk op Versleutelen om het coderingsproces definitief te starten.

U krijgt extra informatie over het gebruik van de TrueCrypt-herstelschijf die u eerder hebt gemaakt. Lees de informatie die wordt weergegeven en druk deze af als u het nuttig vindt. Druk vervolgens op OK .

De codering start en kost nogal wat tijd. Gelukkig kunt u uw computer gebruiken terwijl de codering wordt uitgevoerd.

Als u klaar bent, wordt u geïnformeerd over het succes ervan.

Druk op Finish om de wizard TrueCrypt Volume Creation te sluiten.

De gecodeerde systeempartitie wordt nu weergegeven in het venster TrueCrypt .

Conclusie

Het versleutelen van uw systeemschijf is bij gebruik van een multi-boot-configuratie een pijnlijk en langdurig proces. Het kan echter door bijna iedereen worden gedaan. U moet er gewoon voor zorgen dat u alles zorgvuldig leest, uw opties verstandig kiest en de reddingsschijf beschikbaar hebt voor het geval u problemen ondervindt.