Tutorial

Hoe het schermtoetsenbord te gebruiken in Windows 7 & Windows 8

Als u zonder toetsenbord moet typen, kan het schermtoetsenbord in Windows nuttig zijn. Hiermee kunt u typen met behulp van een muis. U kunt deze functie zelfs instellen en gebruiken zonder dat er een toetsenbord op uw computer is aangesloten, wat handig kan zijn als uw toetsenbord niet beschikbaar is. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u toegang krijgt tot het schermtoetsenbord, hoe u het kunt bedienen, hoe u het kunt gebruiken om u aan te melden bij een met een wachtwoord beveiligd gebruikersaccount zonder een fysiek toetsenbord te gebruiken, en hoe u verschillende opties, waaronder de voorspellende tekstfunctie.

OPMERKING: deze handleiding is handig voor pc-gebruikers met Windows 7 of Windows 8.1 geïnstalleerd. De meeste screenshots zijn gemaakt in Windows 7 omdat de verschillen met betrekking tot het schermtoetsenbord erg klein zijn tussen deze twee besturingssystemen. Windows 8.1 bevat ook een op aanrakingen gebaseerd toetsenbord op het scherm voor apparaten met aanraakschermen. Dat toetsenbord werkt anders en wordt behandeld in een afzonderlijke zelfstudie.

Hoe krijg ik toegang tot het schermtoetsenbord in Windows 7?

Een eenvoudige manier om het schermtoetsenbord te openen in Windows 7 is door op de knop Start te drukken, Alle programma's, Accessoires, Toegankelijkheid te selecteren en ten slotte op het toetsenbord op het scherm te klikken zoals hieronder in rood wordt aangegeven. Dit alles kan met een muis worden gedaan, zodat het schermtoetsenbord kan worden geactiveerd zonder dat er een fysiek toetsenbord op de computer is aangesloten.

Als u toegang tot het toetsenbord op het scherm nodig hebt om uw wachtwoord in te voeren om u aan te melden bij Windows 7, is dit mogelijk. Op het inlogscherm linksonder bevindt zich een knop "Toegankelijkheid", hieronder afgebeeld. Klik op deze toets om toegang te krijgen tot het paneel Toegankelijkheid op het inlogscherm.

Vink in dit paneel het vakje aan voor "Type zonder het toetsenbord (schermtoetsenbord)" en klik vervolgens op Toepassen .

Na ongeveer vijf seconden verschijnt het toetsenbord op het scherm en kunt u dit gebruiken om uw wachtwoord in te voeren op het aanmeldscherm.

Hoe krijg ik toegang tot het schermtoetsenbord in Windows 8?

In Windows 8.1 heeft u toegang tot het schermtoetsenbord door naar de Apps- weergave te gaan. Ga in het startscherm met de muis naar de linkerbenedenhoek van het scherm en er verschijnt een naar beneden wijzende pijl. Klik erop en de Apps- weergave wordt geopend.

Blader naar rechts totdat u de map "Windows Ease of Access" vindt . Daar zie je het schermtoetsenbord .

Als u het schermtoetsenbord moet gebruiken om u aan te melden bij Windows 8.1, selecteert u de gebruiker waarmee u zich wilt aanmelden en drukt u vervolgens op het logo voor toegankelijkheid linksonder.

Een menu wordt getoond met verschillende opties. Klik op het schermtoetsenbord .

Nu kunt u beginnen het toetsenbord op het scherm te gebruiken.

Hoe gebruik ik het schermtoetsenbord?

Het schermtoetsenbord wordt gebruikt door eerst het programma of venster te openen waarin u wilt typen. U kunt bijvoorbeeld Kladblok of uw internetbrowser naar keuze openen. Selecteer vervolgens met de muis waar u wilt typen; zoals je normaal zou doen als je een fysiek toetsenbord zou gebruiken. Zorg ervoor dat de knipperende lijn of cursor die gewoonlijk aangeeft waar u in een bepaald venster zult typen, aanwezig is.

Beweeg vervolgens de cursor eenvoudig over de toetsen op het schermtoetsenbord en klik erop met de muis. In het onderstaande voorbeeld verplaatst de gebruiker de cursor met de muis om op de letters op het schermtoetsenbord te klikken en de regel erboven te repliceren.

Er zijn ook opties waarmee je op de toetsen kunt klikken door er met de cursor overheen te bewegen. We zullen bespreken hoe dit later in de zelfstudie kan worden ingeschakeld. Verschillende opties zijn toegankelijk door op de toets Opties op de toetsenbordinterface te klikken. Deze sleutel staat in het groen in de onderstaande afbeelding.

Beschikbare opties om het schermtoetsenbord aan te passen

Wanneer u op de toets Opties op de toetsenbordinterface klikt, verschijnt er een venster met verschillende opties om het schermtoetsenbord aan uw persoonlijk gebruik aan te passen.

Als u het selectievakje "Klikgeluid gebruiken" boven in het venster Opties aanvinkt, hoort u een klikgeluid via de luidsprekers wanneer u op toetsen op het schermtoetsenbord klikt.

Direct daaronder zal het vakje "Schakel numeriek toetsenblok in" een datumnotepad voor gegevensinvoer toevoegen aan de zijkant van de toetsenbordinterface. Dit verschijnt zoals hieronder getoond.

Om ervoor te zorgen dat het numerieke toetsenbord daadwerkelijk cijfers weergeeft, moet u op de NumLock- toets klikken zoals aangegeven in het onderstaande voorbeeld.

Als u van plan bent het toetsenbord op het scherm vaak te gebruiken, kunt u uw computer zo instellen dat het opstarttoetsenbord wordt geactiveerd zodra u zich aanmeldt. Dit kan worden ingesteld door te klikken op de koppeling "Bedien of het toetsenbord op het scherm wordt gestart wanneer ik me aanmeld" onderaan in het Optiepaneel .

Er verschijnt een venster met bovenaan een vak met de tekst "Gebruik het schermtoetsenbord" zoals hieronder aangegeven. Vink dit vakje aan en uw computer zal beginnen met het toetsenbord op het scherm dat al voor u is geopend.

De standaardmethode voor het bedienen van het schermtoetsenbord is de optie "Klik op toetsen" . U kunt echter in plaats daarvan "Hover over toetsen" selecteren als u liever het toetsenbord gebruikt door de cursor over de toetsen te laten bewegen waarop u wilt klikken. Met de optie "Scannen door toetsen" kunt u letters selecteren door op een knop van uw keuze te drukken terwijl de computer de beschikbare toetsen rij per rij doorzoekt en vervolgens de toets door de toets. Beide alternatieven hebben schuifbalken waarmee u kunt aanpassen hoe lang u moet zweven boven een toets of hoe snel u door de toetsen scant.

Hoe gebruik ik de functie Voorspellende tekst?

De functie voor voorspellende tekst werkt ongeveer zoals soortgelijke functies op smartphones. Vink het vakje aan voor "Tekstvoorspelling gebruiken" in het optiespaneel om het te activeren.

Het is raadzaam om ook de optie 'Spatie invoegen na voorspelde woorden' aan te vinken, omdat dit u extra tijd zal besparen door automatisch de spatiebalk aan te raken nadat een woord is voorspeld door het programma.

Terwijl u typt, geeft de functie suggesties voor woorden die u misschien bovenaan het schermtoetsenbord zou typen. Als u het woord dat u probeert te typen ziet, klikt u erop en het programma zal het woord onmiddellijk voor u invullen. Dit kan u helpen om langere woorden sneller in te typen. Als u bijvoorbeeld het woord 'springt' typt, kan de functie ' Voorspellende tekst' hierop inhaken en het woord aan de bovenkant van het schermtoetsenbord leveren zoals hieronder aangegeven. Klik vervolgens op het woord en het zal het automatisch voor u invullen.

Het schermtoetsenbord in Windows 8.1 versus Windows 7

Het schermtoetsenbord in Windows 8.1 werkt hetzelfde als in Windows 7 en heeft zelfs exact dezelfde configuratie-opties. Zijn uiterlijk is iets anders, om zich beter aan te passen aan de Windows 8.1-look-and-feel. Het heeft ook een extra rij met opties aan de rechterkant.

Ner de twee kolommen met speciale knoppen zoals Home of PgUp die ook in Windows 7 aanwezig is, is er een derde kolom met de volgende knoppen:

  • Nav - minimaliseert het toetsenbord en geeft één rij weer met toetsen die worden gebruikt om door het besturingssysteem te navigeren: Tab, Enter, Spatie, Omhoog, Omlaag, etc.
  • Mv Up - hiermee verplaatst u het schermtoetsenbord naar de bovenzijde van het scherm.
  • Mv Dn - verplaatst het schermtoetsenbord naar de onderkant van het scherm.
  • Dock - docks het toetsenbord op het scherm aan de onderkant van het scherm
  • Vervagen - maakt het toetsenbord op het scherm transparant. Het blijft echter op de achtergrond en u kunt het nog steeds gebruiken.

Conclusie

Het schermtoetsenbord is een alternatief voor het gebruik van een fysiek toetsenbord om op een computer te typen. Als een gebruiker last heeft van polsproblemen of andere factoren waardoor hij niet normaal kan typen, kan dit een antwoord zijn om verder te kunnen typen. Het is ook een goede oplossing als je geen functioneel toetsenbord hebt aangesloten op je machine. Raadpleeg de onderstaande aanbevelingen voor andere zelfstudies over hulpmiddelen die de toegang tot uw computer vergemakkelijken.