Beoordeling

Herziening van Microsoft Lumia 535 - De ware opvolger van de Lumia 520

Nokia Lumia 520 was een geweldige betaalbare smartphone die erin slaagde het populairste Windows Phone-apparaat ooit te worden. De opvolger - Lumia 530 - had veel problemen en het lukte niet om te voldoen aan de hoge verwachtingen van Lumia 520. Gelukkig heeft Microsoft de Microsoft Lumia 535 uitgebracht - een smartphone die de vele tekortkomingen van Lumia 530 oplost en die, op zijn minst op papier, lijkt een waardige opvolger van de Lumia 520. We waren erg enthousiast om het te testen en te zien hoe goed het presteert. We hebben het een week lang dagelijks gebruikt en dit is wat we denken van de nieuwe Microsoft Lumia 535:

Hardwarespecificaties & verpakking

Microsoft zet zijn traditie voort voor het verpakken van Lumia-apparaten, zoals u op de onderstaande afbeelding kunt zien, de Microsoft Lumia 535 wordt geleverd in een kleine en kleurrijke doos.

In de doos vind je de batterij, de lader, een gebruikershandleiding en, natuurlijk, de smartphone. Zoals je misschien hebt gemerkt, is er geen USB-kabel of hoofdtelefoon inbegrepen, maar voor deze prijs kunnen we niet om meer vragen.

Net als andere nieuwe Lumia-apparaten, is Microsoft Lumia 535 verkrijgbaar in twee versies: Dual SIM en Single SIM. Het model dat we voor tests hebben ontvangen, is de Dual SIM-versie.

Microsoft Lumia 535 wordt aangedreven door een quad-core Qualcomm Snapdragon 200-processor op 1, 2 GHz, 1 GB geheugen-RAM en een Adreno 302 grafische processor. Qua opslag wordt de smartphone geleverd met 8 GB interne opslagruimte die kan worden uitgebreid met een microSD-kaart tot 128 GB.

Het scherm maakt gebruik van een 5 "IPS LCD capacitive touchscreen met 16M kleurenpaneel met een resolutie van 540x960 pixels en een pixeldichtheid van ongeveer 220 dots per inch. Het wordt beschermd door Corning Gorilla Glass 3 en met behulp van de omgevingslichtsensor die het heeft automatische helderheidsregeling en verschillende verbeteringen in zonlichtleesbaarheid.

Qua afmetingen is de Lumia 535 Dual SIM 140, 2 mm (5, 52 inch) hoog, 72, 4 mm (2, 85 inch) lang en slechts 8, 8 mm (0, 35 inches) breed. Het weegt slechts 146 gram (5.15 ounces). Zoals u kunt zien is het een smartphone van gemiddelde grootte die gemakkelijk mee te nemen is, maar als u kleine handen heeft, is deze een beetje moeilijk te hanteren met slechts één hand.

De smartphone heeft een 5 megapixels achteruitrijcamera, met autofocus en LED-flitser, geschikt voor het opnemen van video op 480p met 30 frames per seconde. De camera aan de voorzijde met dezelfde resolutie van 5 megapixels is ideaal voor selfies en videoconferenties.

In termen van connectiviteit wordt het apparaat geleverd met Bluetooth 4.0, USB 2.0, alle standaarden van Wi-Fi-technologie en GPS. Microsoft Lumia 535 heeft een 1905 mAh-batterij die de smartphone tot 12 uur in leven moet houden onder normaal gebruik. Het werkt met twee micro-simkaarten die tegelijkertijd kunnen worden verbonden via 3G, maar u kunt niet tegelijkertijd beide simkaarten gebruiken voor de internetverbinding.

Ga naar deze pagina voor meer informatie over al zijn specificaties: Microsoft Lumia 535 Dual SIM.

Ontwerp- en bouwkwaliteit

Op het eerste gezicht, net als veel andere Lumia-apparaten, heb je de indruk dat het een unibody-ontwerp is, maar dat is het niet. Microsoft Lumia 535 wordt geleverd in een behuizing van polycarbonaat, verkrijgbaar in verschillende kleuren: groen, blauw, oranje, wit en zwart. Op de onderstaande afbeelding kunt u zien hoe de witte versie die we hebben getest eruit ziet.

Zoals we al zeiden, de smartphone heeft geen unibody-constructie, dus als je de cover verwijdert, heb je toegang tot de batterij, simkaarten en geheugenkaart.

Net als elke andere Lumia-smartphone vind je aan de rechterkant de aan / uit-knop en de volumeknop. Helaas heeft de Lumia 535 geen knop voor de hardwarecamera, wat erg handig zou zijn geweest, vooral bij het nemen van selfies. Op de bovenste rand vindt u de 3, 5 mm audio-aansluiting, aan de onderkant de USB-aansluiting en de luidspreker aan de achterkant.

Microsoft Lumia 535 maakt gebruik van een IPS LCD-scherm van goede kwaliteit, maar zonder de ClearBlack-technologie. De helderheid wordt automatisch ondersteund door de omgevingslichtsensor, zodat de zichtbaarheid buitenshuis over het algemeen goed is. Het scherm heeft een goed contrast en kleurreproductie en fatsoenlijke kijkhoeken.

Het ontwerp en de bouwkwaliteit zijn zeer goed voor de prijs van dit apparaat. Je zult niet het gevoel hebben dat je minder krijgt dan waarvoor je hebt betaald en je zult tevreden zijn met de manier waarop het eruit ziet en aanvoelt. Mensen met kleine handen kunnen echter problemen hebben met de bediening van de smartphone met slechts één hand.

De telefoonervaring op Microsoft Lumia 535

De telefoonervaring met Microsoft Lumia 535 Dual SIM is over het algemeen goed. We gebruikten deze smartphone met twee simkaarten en de audiokwaliteit van gesprekken is goed voor beide simkaarten. Beide simkaartslots ondersteunen 3G-verbindingen, met één nadeel: slechts één simkaart tegelijk kan worden gebruikt voor mobiele gegevens, dus u moet kiezen welke u wilt gebruiken.

Hoewel het pakket geen koptelefoons bevat, hebben we de audiokwaliteit getest met enkele aftermarket-exemplaren. Bij het luisteren naar muziek of het bekijken van video's, is de audiokwaliteit goed op de hoofdtelefoon. De achterluidspreker op de telefoon is middelgroot. Voor enkele geluidsverbeteringen kunt u de equalizer gebruiken die wordt geboden door de audio-instellingen in Windows Phone.

Zoals we eerder in deze recensie zeiden, heeft het apparaat twee fatsoenlijke camera's van 5 megapixels. Met de hoofdcamera kunt u foto's maken op 2592x1936 pixels en video opnemen met slechts 480p en 30fps. Bovendien beschikt de camera aan de achterzijde over autofocustechnologie en een LED-flitser. U kunt ook de witbalans, de gevoeligheid (ISO), de sluitertijd en de helderheid wijzigen. Als u niet weet wat deze functies zijn, raden we u aan ze allemaal in de modus Auto in te stellen. De camera aan de voorzijde van deze smartphone is ontworpen voor mensen die graag selfies nemen. Ja, Microsoft Lumia 535 heeft een betere camera aan de voorkant dan veel andere betaalbare smartphones, maar verwacht niet dat het professionele opnamen maakt. De kwaliteit van je foto's is goed genoeg voor Facebook, Instagram en andere populaire sociale netwerkservices.

Hieronder vindt u een fotogalerij met verschillende afbeeldingen gemaakt met zowel de camera aan de voorkant als de achterzijde, zodat u beter begrijpt wat u van deze smartphone krijgt op het gebied van fotokwaliteit. Alle foto's zijn gemaakt met Auto- instellingen.

Als het op video-opnames aankomt, blinkt de camera niet uit. Met zijn 480p videoresolutie, hebben de opgenomen videoclips een gemiddelde kwaliteit. Qua functies heb je de mogelijkheid om de witbalans, de focus te wijzigen en ook, je kunt de LED-flitser aan of uit zetten. Vanzelfsprekend kunnen we niet praten over videostabilisatie voor deze prijs. Hieronder kun je een videomonster bekijken waarin het doel beweegt. Zoals u kunt zien, is de videokwaliteit nogal laag en kunt u ook zien dat de video wazig is en geen details bevat.

Vervolgens hebben we een demo opgenomen waarin we meer statische omgevingen hebben vastgelegd. Zoals u kunt zien, is de kwaliteit beter dan die van de vorige film, maar nogmaals, deze schittert op geen enkele manier.

Als je veel games uit de Store speelt en je veel foto's maakt, vult de 8 GB geheugenopslagruimte zich zeer snel. Om dit probleem op te lossen, moet je een microSD-kaart kopen om de beschikbare ruimte te vergroten. Om het apparaat correct te laten werken, raden we aan dat u een kwaliteitsset koopt (bijv. MicroSD-klasse 10).

Zoals we al zeiden, Microsoft Lumia 535 heeft een 1905 mAh-batterij, die goed genoeg is voor de hele dag onder normaal gebruik. Als u veel games speelt of gps-navigatie-apps gebruikt, raakt de batterij relatief snel leeg.

We waren erg blij met de telefoonervaring op de Microsoft Lumia 535. Het is een zeer goede dual SIM-smartphone en we hadden geen enkel probleem om dit apparaat tegelijkertijd op twee verschillende mobiele netwerken te gebruiken. De camera's zijn goed voor het plaatsen van foto's en videoclips op sociale netwerken en als u zich verveelt, kunt u games spelen zonder problemen.

Windows Phone 8.1 & Gebundelde apps

Microsoft Lumia 535 wordt geleverd met het Windows Phone 8.1-besturingssysteem en de Lumia Denim-update. Deze update bevat de volgende camera-apps: Lumia Camera, Lumia Selfie, Lumia Cinemagraph, Lumia Creative Studio en Lumia Storyteller .

Lumia Camera is de vervanging voor de Nokia Camera- app en met Lumia Selfie kun je gemakkelijk selfie's maken, de kwaliteit ervan verbeteren en allerlei soorten filters en effecten toevoegen. Lumia Cinemagraph helpt je bij het maken van cinemagraphs en deze te delen met je vrienden. De Lumia Storyteller- applicatie maakt verhalen van je foto's op basis van waar en wanneer ze zijn gemaakt.

Een andere functie die wordt geleverd met de Lumia Denim-update, zijn de Live Folders, waarmee Windows Phone-gebruikers hun applicaties beter kunnen organiseren.

Microsoft Lumia 535 bevat alle gangbare applicaties voor de Lumia smartphones zoals Here Maps, Here Drive + enzovoort.

Windows Phone 8.1 werkt goed op deze smartphone en u zult er geen problemen mee hebben om de meeste applicaties uit de Store te gebruiken.

Prestaties in benchmarks

We hebben enkele benchmarks op Microsoft Lumia 535 uitgevoerd om het te vergelijken met andere Windows Phone-smartphones uit de prijsklasse: Lumia 635, Lumia 630, Lumia 530, Lumia 435.

Eerst hebben we de MultiBench 2-benchmark gebruikt. In de processortest was Microsoft Lumia 535 net zo snel als alle andere smartphones. De grafische benchmark laat zien dat Lumia 535 5, 3% langzamer is dan Lumia 630 en 7, 7% sneller dan Lumia 435.

Over gegevensoverdracht gesproken, er zijn zeer kleine verschillen tussen dit apparaat. Hetzelfde geldt voor de snelheid van het RAM-geheugen met slechts één uitzondering: Lumia 535 is 40, 2% sneller dan Lumia 435.

Ten tweede hebben we de benchmark-app WP Bench gerund. De CPU-test onthult dat het prestatieverschil tussen alle smartphones niet significant is, alleen dat Lumia 435 16% langzamer is dan Lumia 535.

In de onderstaande tabel ziet u de resultaten die zijn verkregen met de grafische-, opslag- en geheugentests. In termen van frames per seconde verliest Microsoft Lumia 535. Het komt omdat Lumia 635 een betere GPU heeft en omdat Lumia 435 een kleiner scherm met een kleinere resolutie heeft. In de opslag- en geheugentests zijn de verschillen tussen alle Lumia-apparaten wederom onbelangrijk.

Vervolgens hebben we de Sunspider gebruikt om de surfervaring op deze smartphone te evalueren. Volgens onze testresultaten is Microsoft Lumia 535 de winnaar in termen van snelheid van surfen op het web.

Vervolgens hebben we de tijd gemeten die het duurt voordat de Lumia 535 het Windows Phone-besturingssysteem start en laadt. Onze stopwatch zegt dat de smartphone binnen ongeveer 27 seconden klaar is voor gebruik.

Ten slotte hebben we gemeten hoe snel de batterij leegraakt wanneer de smartphone alle hardwarebronnen gebruikt met maximale mogelijkheden. We hebben de WP Bench- batterijtest gebruikt. Microsoft Lumia 535 had een goed resultaat, dat gemiddeld 3 uur duurde.

Waar te kopen

Koop nu Koop nu Product Nominaal 5/5

Vonnis

OK, Microsoft Lumia 535 is niet de krachtigste smartphone op de markt, maar het doet zijn werk heel goed. Voor de prijs die u betaalt, krijgt u goede prestaties en bouwkwaliteit. Lumia 535 is een geweldige keuze voor mensen die niet veel geld willen uitgeven aan een smartphone. Goedkoop en goed! Dit is de zin die dit product het best beschrijft. Voor minder dan 150 dollar (buitencontract) krijg je een Dual SIM-smartphone, met een 5 inch IPS LCD-scherm, een quad-coreprocessor, 1 GB RAM, 8 GB interne opslag, twee 5 megapixels camera's en ondersteuning voor microSD kaarten van maximaal 128 GB. Ook is de toekomstige upgrade naar Windows 10 gratis beschikbaar. In tegenstelling tot Lumia 530, wat in onze optiek een fiasco was, beschouwen we Microsoft Lumia 535 als een geweldige opvolger van de zeer succesvolle Lumia 520.