Tutorial

Simpele vragen: wat gebeurt er met verwijderde bestanden? Waarom kun je sommige ervan terugkrijgen?

U hebt waarschijnlijk gehoord dat de bestanden die u per ongeluk wist of kwijt bent, kunnen worden hersteld. Er zijn veel apps op het internet die dit kunnen. Je hebt misschien zelfs enkele herstelprogramma-apps geprobeerd met meer of minder succes. Heeft u zich echter afgevraagd waarom dat mogelijk is? Waarom kunnen verwijderde bestanden worden hersteld? Lees deze gids om het antwoord op deze eenvoudige vraag te vinden:

Wat gebeurt er wanneer u een bestand verwijdert?

Wanneer u een bestand van een harde schijf verwijdert, denkt u misschien dat het voorgoed is verdwenen. Maar zelfs als u het uit de Prullenbak verwijdert, is de waarheid dat het niet fysiek wordt gewist uit de opslag.

Elk bestand bestaat uit vele stukjes informatie. Wanneer u een bestand verwijdert, worden al die bits die het bestand vormen niet fysiek gewist en blijven ze de informatie bevatten die het bestand maakt. In plaats van het fysiek verwijderen van bestanden, wat een aanzienlijke hoeveelheid tijd kan vergen, vooral als die bestanden groot zijn, markeert het besturingssysteem alleen de verwijderde bestanden als vrije schijfruimte.

Vraag je je af hoe het besturingssysteem dat doet? Het antwoord is simpel: om te weten waar bestanden op uw schijven, Windows of andere besturingssystemen worden gevonden, kent u ze pointers toe. Wanneer u een bestand verwijdert, markeert Windows dit als vrije ruimte door alleen de aanwijzer ervan te verwijderen, niets anders. De inhoud van het bestand is er nog steeds, fysiek.

Dit betekent ook dat de volgende keer dat u of het besturingssysteem een ​​nieuw bestand maakt, dat nieuwe bestand bovenop een willekeurig deel van de vrije ruimte op de harde schijf kan worden opgeslagen. De opslagruimte die eens het bestand was dat u hebt verwijderd, wordt door het besturingssysteem gezien als vrije ruimte die kan worden gebruikt voor het opslaan van nieuwe bestanden. Als de vrije ruimte die ooit een bestand was, toevallig door het besturingssysteem wordt gebruikt om nieuwe gegevens op te slaan, wordt de inhoud van het oorspronkelijke verwijderde bestand overschreven. In dat geval is er weinig kans om het verwijderde bestand te herstellen.

Hoe herstel je verwijderde bestanden van je schijven?

Nu weet je dat verwijderde bestanden niet echt worden verwijderd van je schijven. Ze worden alleen gemarkeerd als vrije ruimte. Terughalen van de bestanden die u per ongeluk hebt verwijderd of verloren, is mogelijk. Om dat te doen, moet je gespecialiseerde apps gebruiken. Zulke programma's kunnen de inhoud van de verwijderde bestanden op uw schijven vinden en hun aanwijzingen opnieuw toewijzen of hun inhoud kopiëren en de bestanden op andere opslaglocaties die u kiest nabootsen. Met andere woorden, apps voor bestandsherstel kunnen Windows vertellen waar het de verwijderde bestanden vindt en kunnen ze vervolgens herstellen.

Als u op zoek bent naar manieren om verloren gegane bestanden te herstellen, zijn deze artikelen een goed uitgangspunt:

  • Hoe verwijderde bestanden te herstellen met Recuva (vanaf een partitie, geheugenstick, geheugenkaart, enz.)
  • Welke zijn de beste gratis hulpprogramma's voor het herstellen van bestanden? Vergelijk 5 van de meest populaire apps

Waarom sommige verwijderde bestanden niet kunnen worden hersteld, zelfs als u een uitstekende tool voor bestandsherstel gebruikt

Herstel van verloren bestanden is niet altijd mogelijk! Als Windows de ruimte overschrijft die een verwijderd bestand bezet, kan het oorspronkelijke bestand niet meer worden hersteld. Dat komt omdat de inhoud van dat originele bestand er gewoon niet meer is. Nieuwe informatie werd opgeslagen over de inhoud, dus de oude informatie werd vernietigd.

Waarop u moet letten bij het herstellen van verwijderde bestanden

Er zijn twee dingen die u altijd moet onthouden wanneer u bestanden hebt verwijderd en u probeert ze te herstellen:

  1. Stop met het gebruiken van de harde schijf of partitie waarop deze bestanden zijn gevonden
  2. Probeer de verwijderde bestanden zo snel mogelijk te herstellen

Wanneer u per ongeluk bestanden verwijdert en doorgaat met het gebruiken van de harde schijf of partitie waarop ze zijn gevonden, is er een grote kans dat ze worden overschreven door nieuwe bestanden en niet meer kunnen worden hersteld. Zelfs als u geen nieuwe bestanden kopieert of maakt op die schijf of partitie, kan het besturingssysteem tijdelijke bestanden of een wisselbestand maken met behulp van de vrije ruimte die eens een bestand was dat u hebt verwijderd. Dus u moet geen tijd verspillen en proberen de verwijderde bestanden zo snel mogelijk te herstellen.

Als u een app voor bestandsherstel installeert op hetzelfde station waarop de verwijderde bestanden zijn gevonden, overschrijft de installatie mogelijk alle of een deel van de verwijderde bestanden. Dat maakt ze onherstelbaar. Bestandsherstel-apps moeten op een andere partitie worden geïnstalleerd of ze moeten in hun draagbare versie worden gebruikt op een USB-geheugenstick.

Conclusie

Nu weet u dat verwijderde bestanden inderdaad niet van uw harde schijven zijn verwijderd, tenminste totdat andere bestanden hun gegevens overschrijven. Dat is de reden waarom ze kunnen worden hersteld met behulp van gespecialiseerde apps voor bestandsherstel. Als u hierover vragen heeft of als u onze hulp nodig hebt, gebruik dan de opmerkingen hieronder om ons te laten weten.