Tutorial

De beste tools om te controleren op software-updates

Tijdens de begindagen van Windows was het besturingssysteem meestal het directe doelwit van de meeste makers van malware. Onderweg heeft Microsoft veel werk gemaakt van het verbeteren van het besturingssysteem door beveiligingspatches te maken en te leveren aan gebruikers, op een tijdige manier die mogelijk is. Tegenwoordig wordt Windows steeds veiliger en daarom dwingt malware makers om hun aandacht te richten op het vinden en gebruiken van kwetsbaarheden voor populaire Windows-applicaties. Als zodanig wordt het erg belangrijk om al uw geïnstalleerde applicaties up-to-date te houden als u een veilige computerervaring wilt hebben. Dus, is er één app die automatisch naar alle beschikbare updates kan zoeken? Onze analyse is erop gericht om deze vraag te beantwoorden en u te laten zien welke hulpmiddelen goed zijn voor deze specifieke taak.

De Software Update Checkers die we hebben getest

Hoewel er tal van opties beschikbaar zijn, hebben we ons best gedaan om een ​​mix te kiezen die zowel populaire als efficiënte programma's in deze specifieke niche omvat. We hebben uiteindelijk de volgende tools getest: Appupdater 2.2, FileHippo App Manager 2.0, Ninite 4.5.2, Secunia Personal Software Inspector (PSI) 3.0, Software Informer Client 1.4, Software Update Monitor (SUMo) 3.14 en Heimdal Gratis 1.10.3.

De toepassingen die we hebben gebruikt voor testen

Om de effectiviteit van de producten die bedoeld zijn om onze applicaties up-to-date te houden, te testen, hebben we gekozen voor een mix van populaire software die wordt gebruikt voor de meest voorkomende computertaken: 7-Zip 9.20 (64-bits editie), Adobe Reader 10.1.0, Adobe Flash Player 17.0.0.188, CCleaner 4.19.4867, Oracle Java 7.0.79 (64 bit), VLC 2.1.0 (32 bit), K-Lite Codec Pack Full 10.90, Adobe Shockwave Player 12.0.9.149, Mozilla Thunderbird 37.0 bèta 1, PDFCreator 1.7.3, Virtual CloneDrive 5.4.5, Ashampoo Burning Studio 12.0.5, MiniTool Partition Wizard Home Edition 8.11, FileZilla 3.10.3, Mozilla Firefox 38.0.5, LibreOffice 4.4.2.2 en VirtualBox 4.3. 26.

Zoals u ziet, zijn de versies die we voor deze test hebben gebruikt niet de nieuwste versies die beschikbaar zijn voor elk van deze toepassingen.

We hebben ervoor gezorgd dat we een aantal van de meest kwetsbare software voor Windows hebben opgenomen: Adobe Reader, Adobe Flash Player, Adobe Shockwave Player en Oracle Java. Het nut van Software Update Monitors (SUMs) wordt bewezen door het feit dat ze helpen bij het up-to-date houden van applicaties die frequente doelen zijn voor makers van malware en distributeurs en zo een veiliger systeem bieden.

De testprocedure

Eerst installeerden we alle applicaties die we gebruikten voor het testen en natuurlijk de applicaties die we op het punt stonden te testen. Voordat we een andere actie ondernamen, hebben we een systeemherstelpunt gemaakt om ervoor te zorgen dat we ons systeem konden terugzetten wanneer dat nodig was.

Elk van de applicaties werd geëvalueerd met behulp van de volgende criteria:

 • Hoeveel toepassingsupdates werden door elk monitoringprogramma gedetecteerd voor de software die we voor het testen gebruikten.
 • Hoeveel applicatie-updates elk van de geteste programma's heeft gedetecteerd voor de 4 meest kwetsbare Windows-programma's die we in het vorige gedeelte hebben genoemd.
 • Als de bewakingsprogramma's kunnen worden uitgevoerd tijdens het opstarten van Windows en automatisch worden gescand op updates.
 • Als de programma's die we hebben getest in staat zijn om geautomatiseerde downloads van de updates die ze hebben geïdentificeerd, te doen.
 • Als ze de updates die ze zojuist hebben geïdentificeerd automatisch kunnen installeren.
 • Als ze de gebruiker toestaan ​​aangepaste locaties toe te voegen voor het scannen van geïnstalleerde applicaties.

Belangrijke informatie die van tevoren moet worden overwogen

Onze tests hebben enkele belangrijke feiten onthuld over hoe deze toepassingen presteren:

 • Controleren op updates gebeurt tegen een lijst met programma's die actief wordt onderhouden door de ontwikkelaars van elk programma. Het voortdurend bijwerken van deze lijst kost veel moeite. Dit betekent dat er geen programma is dat updates kan detecteren voor alle toepassingen die u op uw computer hebt geïnstalleerd.
 • In theorie, als een programma wordt aangeboden door een grote website met downloads voor bijna elk stukje software dat je kunt bedenken, zou het de grootste updatepercentage moeten hebben. Dit is echter niet altijd het geval.
 • De meeste leveranciers proberen hun applicaties te gelde te maken door ongewenste software (zoals werkbalken) te bundelen met hun installatieprogramma's of door u updates te laten downloaden van websites met veel advertenties. Daarom is het erg belangrijk dat u oplet tijdens het installatieproces.
 • De meeste programma's kunnen u alleen op de hoogte stellen van beschikbare updates. Zeer weinig hebben functies voor het automatisch downloaden en installeren van updates.
 • Geen gratis applicatie kan automatisch updates voor alle applicaties installeren. Er zullen altijd uitzonderingen zijn waarvoor u handmatige installaties moet uitvoeren. Het meest gebruikelijke voorbeeld van een toepassing die handmatige update-installaties vereist, is Adobe Reader.
 • Wanneer u ervoor kiest geautomatiseerde installaties van updates uit te voeren (in de toepassingen die deze functie bieden), let dan op de toepassingen waarvoor u dit toestaat. U krijgt stille installaties met behulp van de standaardopties. Dit betekent dat u extra ongewenste software op uw computer kunt installeren, samen met de update. Het is het beste om deze functie alleen te gebruiken voor toepassingen die geen dingen bundelen die u niet wilt.

Appupdater

Appupdater - is een persoonlijk project dat wordt onderhouden door een liefhebber. Om de zaken voor één persoon beheersbaar te houden, gebruikt Appupdater een kleine lijst met gratis applicaties om updates bij te houden. Alles wat niet is opgenomen in de bovengenoemde lijst, wordt eenvoudigweg genegeerd door Appupdater . Als je toevallig veel van de applicaties gebruikt die het bijhoudt, is dit programma een redelijke keuze omdat het ondersteuning biedt voor het geautomatiseerd downloaden en installeren van updates. Wees echter voorzichtig, want de geautomatiseerde installatie werkt alleen voor sommige toepassingen. Zoals we al eerder hebben vermeld, moet je een handmatige installatie uitvoeren als je probeert Adobe Reader bij te werken, nadat de download is voltooid door Appupdater .

Een aspect dat we ons zorgen maakten, was dat Appupdater zwakke resultaten had, zelfs voor sommige applicaties die in de watchlist waren opgenomen. Het was bijvoorbeeld niet in staat om updates voor 7-Zip, Java, Thunderbird en VLC te detecteren, ook al staan ​​deze applicaties op de officiële lijst met ondersteunde applicaties .

FileHippo AppManager

FileHippo App Manager is een kleine en lichte applicatie. Het is gebaseerd op een ouder programma, FileHippo Update Checker, maar, in tegenstelling tot de oudere versie, zal Appmanager downloads en installaties voor u afhandelen. Het detecteerde updates voor bijna al onze geïnstalleerde software en het lijkt goed te zijn verbonden met de toepassingsdatabase van FileHippo. Ook waardeerden we het feit dat het updates gaf voor alle kwetsbaardere Windows-applicaties.

Andere kenmerken die het opvallen, zijn: het kan bètaversies tonen die beschikbaar zijn voor uw toepassingen, u kunt aangepaste locaties toevoegen om te scannen naar programma's en updates, het kan worden gepland om dagelijkse scans uit te voeren op een bepaald moment en het kan worden ingesteld op sluit zichzelf wanneer er geen updates worden gevonden, waardoor de weinige bronnen die het gebruikt worden bevrijd.

Heimdal Gratis

Heimdal Free is een geweldige applicatie die is ontworpen om je online ervaring veiliger te maken. Het is de freeware-versie van de Heimdal Pro-software. Het zal uw computer scannen op toepassingen van derden met bekende beveiligingsproblemen en deze programma's automatisch bijwerken naar hun nieuwste versie. Meer informatie over dit programma en al zijn versies vindt u hier: Beveiliging voor iedereen - Herziening van Heimdal Pro.

Ninite

Ninite Updater Free is een eenvoudige oplossing om te controleren op software-updates. Omdat we proberen te praten over gratis oplossingen om software-updates te controleren, zullen we niet praten over de volledige versie van Ninite Updater . Dus, om de gratis Ninite- service te gebruiken, moet je naar de officiële webpagina gaan, de applicaties selecteren die je wilt bijhouden en het speciale ".exe" -bestand downloaden dat is gemaakt op basis van je keuzes. Vervolgens hoeft u alleen het gedownloade bestand van tijd tot tijd uit te voeren en worden er automatisch nieuwe updates gedetecteerd en voor u geïnstalleerd.

Een geweldige functie van Ninite is het feit dat het automatisch alle apps downloadt en het stil installeert op uw computer wanneer u het opent. Om het nog eenvoudiger te maken, is het ook mogelijk om een ​​geplande taak te maken die dit bestand een keer per week uitvoert. Het detecteerde updates voor een groot deel van de applicaties die we gebruikten voor het testen, waaronder 3 van de meest kwetsbare.

Het nadeel is dat, als je andere applicaties uit hun database gebruikt, je een nieuw bestand moet downloaden, dat zal zoeken naar updates voor zowel de vorige als de nieuwe. En als je een applicatie niet meer gebruikt en je hebt het gedeïnstalleerd, zal je het, als je hetzelfde Ninite- bestand uitvoert, het opnieuw op je computer installeren (dus je hebt opnieuw een nieuw bestand nodig). Ook was het erg vervelend dat we het downloaden en installeren van sommige updates niet konden annuleren, omdat het hele updateproces zou zijn geannuleerd. We zouden het erg handig vinden als Ninite de mogelijkheid zou opnemen om een ​​deel van de updates te annuleren, zonder het downloaden voor de anderen te stoppen.

Secunia Personal Software Inspector (PSI)

Secunia Personal Software Inspector (PSI) is een programma dat erg gericht is op beveiliging. Daarom zoekt het, in tegenstelling tot andere programma's die ik heb getest, naar updates voor sommige van de stuurprogramma's van uw computer, runtimes zoals Microsoft Visual C ++ Redistributables en evalueert ook de status van uw Windows-updates. Het scanproces is het langst van alles, maar aan het einde ervan krijgt u een handig beeld van hoe up-to-date met beveiligingspatches uw systeem is.

U kunt uw resultaten ook vergelijken met de gemiddelde score van de Secunia- gebruikersgemeenschap. Vanwege de focus op beveiliging, kiest Secunia ervoor om belangrijke updates voornamelijk te bewaken voor software die wordt herkend als minder veilig of in het algemeen het doelwit van malware. Als gevolg hiervan detecteerde het updates voor minder dan de helft van de applicaties die we hadden geïnstalleerd. Het betrof echter de vier meest kwetsbare applicaties die we zeer goed testten.

De PSI- versie van Secunia die we hebben getest, biedt geautomatiseerde downloads en installaties voor stuurprogramma's of Windows-updates, en ook voor reguliere applicaties. Wat betreft aangepaste scanlocaties, kunt u alleen extra partities en schijven selecteren die u wilt laten scannen. U kunt geen specifieke mappen toevoegen. Dit draagt ​​veel bij aan langere scantijden.

Software Informer Client

Software Informer Client is een update monitoring tool die kan worden gebruikt om zowel uw software als stuurprogramma's up-to-date te houden. Het detecteerde een flink aantal applicatie-updates, maar het miste een van de meest kwetsbare Windows-applicaties - Adobe Flash Player. Het programma is in de loop van de tijd aanzienlijk verbeterd en de huidige versie kan het downloaden en installeren van updates voor u redelijk goed beheren. U kunt programma's verwijderen vanuit Software Informer en u kunt er ook voor kiezen om sommige updates heel gemakkelijk te negeren.

Er zijn zeer weinig configuratieopties: als u geïnteresseerd bent in bètaversies, als u wilt dat deze wordt uitgevoerd bij het opstarten of hoe vaak moet worden gecontroleerd op updates. Toch zijn er enkele interessante functies beschikbaar, u kunt dit programma bijvoorbeeld gebruiken als een toepassingsstartprogramma. Een geweldige functie, gebaseerd op de grote online community van Software Informer, is dat u softwarebeoordelingen kunt bekijken (en schrijven), artikelen kunt lezen en ondersteuning kunt krijgen van andere gebruikers voor elk individueel programma. Het geweldige aan deze functie is dat je je niet hoeft aan te melden voor een account om mee te doen. U ontvangt automatisch een gastaccount wanneer Software Informer voor de eerste keer op uw computer wordt uitgevoerd. Het is een beetje meer geworden dan alleen een updatecontrole en nu is het een vrij betrouwbare softwaremanager en een gratis ondersteuningssysteem. Het enige nadeel van dit programma is dat het je soms informeert over updates die niet echt beschikbaar zijn.

Software Update Monitor (SUMo)

Software Update Monitor (SUMo) heeft een geschiedenis van het agressief promoten van de software die meegeleverd wordt. Toch lijkt dit beleid te zijn afgezwakt en nu, als je veel aandacht besteedt aan het installeren, kun je er eenvoudig voor kiezen om het geen andere software te laten installeren. Het probleem met oudere versies van dit programma en de ongewenste software met de naam Relevante kennis lijkt te zijn opgelost en u kunt SUMo nu zonder enige hoofdpijn installeren.

SUMo liet het installatieproces achterwege en deed het redelijk goed om beschikbare applicatie-updates te detecteren. Dit programma werd in de loop van de tijd constant bijgewerkt en nu heeft het een verhoogde detectiegraad. Daarom identificeerde het 16 van de 17 applicaties die we gebruikten voor het testen; het identificeerde ook updates voor de andere software-updatemonitors die we aan het testen waren. Het belangrijkste was dat SUMo updates voor alle 4 meest kwetsbare Windows-applicaties kon identificeren. Wat we er nog steeds niet van op prijs stellen, is het feit dat deze applicatie de enige is die niet echt een downloadpagina of een downloadlink biedt. Als u op de knop Bijwerken aanschaffen klikt, gaat u naar een pagina vol advertenties en enkele links naar andere websites waar u het programma kunt zoeken en downloaden dat u nodig hebt. Als alternatief kunt u een Google-zoekopdracht uitvoeren die een downloadpagina identificeert. Dit levert geen waarde op voor gebruikers, maakt het updateproces veel langer dan het zou moeten zijn en het is zeker frustrerend.

De beste monitor voor gratis software-updates

We weten dat onze lezers een eenvoudige manier waarderen om de resultaten van deze tests te begrijpen. Dus, hier is een overzicht voor jou ...

Vanaf het begin moeten we u vertellen dat geen van de 7 gratis software-updatetools die we hebben getest als perfect kan worden beschouwd. Alle toepassingen die we hebben getest, kunnen uw systeem regelmatig controleren op beschikbare updates en bieden een snelle manier om ze te downloaden en te installeren. Bovendien kunt u met behulp van een Software Update Monitor ingebouwde updates voor afzonderlijke programma's uitschakelen en een gecentraliseerde oplossing voor updatebeheer krijgen. Helaas hebben we geen eenduidig ​​antwoord voor u, dus het hangt er helemaal vanaf wat u van deze programma's wilt:

 • De meest klikvrije ervaring om uw software up-to-date en met een redelijk detectieniveau te houden, wordt aangeboden door Ninite. Dit is natuurlijk een goede oplossing als u veel van de applicaties uit hun database gebruikt en u het niet erg vindt om het speciale .exe- bestand als een geplande taak uit te voeren. U hebt ook de mogelijkheid om te betalen voor de zelfstandige toepassing die volledige ondersteuning en de mogelijkheid biedt om bij het opstarten van Windows te worden uitgevoerd.
 • Als u vooral geïnteresseerd bent in beveiliging en ervoor wilt zorgen dat uw systeem is gepatcht tegen de nieuwste ontdekte bedreigingen, raden we u aan de Secunia Personal Software Inspector (PSI) te proberen. Deze gratis software-update tool richt zich voornamelijk op beveiligingsgerelateerde patches. Het heeft een hoge detectiegraad voor de 4 meest kwetsbare Windows-apps en het zorgt ervoor dat uw besturingssysteem geen zwakke punten heeft vanwege de verouderde Windows-software. Helaas zal het updates leveren voor een klein aantal programma's van derden (slechts één uit onze lijst).
 • Het hoogste detectiepercentage van alle applicaties die we hebben getest, kan worden toegeschreven aan Software Update Monitor (SUMo). Maar helaas eindigen hier alle goede dingen voor deze software-update-checker. Allereerst moet je heel voorzichtig zijn met hoe je het installeert, omdat dit de enige manier is om de installatie van de ongewenste software die ermee gebundeld is te stoppen. SUMo biedt ook geen directe downloadkoppelingen of een downloadpagina voor beschikbare updates, een situatie die de tijd die nodig is voor elke update aanzienlijk verhoogt. U wordt doorverwezen naar de rommelige website van SUMo die alleen het zoeken naar updates zal vergemakkelijken.
 • Ten slotte, als u op zoek bent naar een lichte, snelle en gemakkelijk te gebruiken toepassing waarmee u een goede controle over updates en geen vervelende advertenties of adware kunt hebben, raden wij u aan om FileHippo App Manager te gebruiken. Dankzij een voortdurend groeiende online softwaredatabase, ontwikkelingen voor de interface en geautomatiseerde processen voor downloaden en installeren, heeft het een verhoogde detectiegraad en een hoge betrouwbaarheid. Als zodanig zijn we er dol op geworden en zijn algemene vriendelijkheid en zullen we het op de meeste van onze computers gebruiken, omdat het ook compatibel is met Windows 10.

OPMERKING: Voordat we deze analyse afsluiten, moeten we u uitleggen dat het mogelijk is dat bijgewerkte software een ander gedrag vertoont dan de versie die u oorspronkelijk hebt geïnstalleerd. Er zijn ook enkele gevallen waarin updates fouten bevatten waardoor ze onveilig zijn voor installatie. Als u problemen ondervindt, probeer dan op internet te zoeken naar de upgrade zelf en of er bekende problemen zijn.

Conclusie

Zoals we al zeiden, bestaat er geen perfecte software. Daarom hopen we dat degenen onder u die op zoek zijn naar een update-checker hulp kunnen vinden in de bovenstaande lijst. Voordat u deze pagina verlaat, willen we u ook laten delen via het opmerkingenformulier - welke software-updatecontrole geeft u de voorkeur en waarom?