Tutorial

Simpele vragen: wat is de Clearblack-technologie en waarom is het geweldig?

Onlangs hebben sommige van onze vrienden gevraagd wat ClearBlack is en waarom we altijd zeggen dat het zo geweldig is. Helaas konden we ze niets anders vertellen, behalve dat de ClearBlack-schermen die beschikbaar zijn op onze Lumias er echt goed uitzien. Het "zwart is zwart" en je kunt zien wat er op staat, zelfs als je buiten bent, in fel licht. Zoals je je wel kunt voorstellen, voelden we ons gefrustreerd over onze niet zo behulpzame uitleg. Dus begonnen we te graven op het internet om meer te weten te komen over de ClearBlack-technologie van Nokia en waarom het geweldig is. Dit is wat we hebben gevonden:

Waarom was ClearBlack-technologie nodig?

Voordat we ingaan op wat meer technische details over de ClearBlack-technologie, denken we dat het erg belangrijk is om te zien wat het biedt in termen van voordelen en waarom het geweldig is.

In het laatste decennium of zo zijn smartphones en andere mobiele apparaten zoals tablets steeds belangrijker geworden voor ons. We gebruiken deze apparaten nu bijna overal en het is erg belangrijk dat ze onder alle omstandigheden bruikbaar zijn. Afgezien van alle hardware die u op een smartphone of tablet aantreft, is het scherm een ​​van de belangrijkste componenten van de ervaring van een gebruiker. Een van de grootste uitdagingen voor de fabrikanten is om de schermen van hun apparaten helder genoeg te maken om ook in de open lucht leesbaar te zijn. Aanvankelijk ontwikkelden fabrikanten schermen met hogere en hogere helderheidsniveaus en dat leidde tot een kruispunt. Telkens wanneer u de helderheid van het scherm verhoogt, moet u er meer energie in pompen. Dat betekent dat u batterijen met een grotere capaciteit moet gebruiken. Maar dat kan alleen maar een punt bereiken, wanneer je simpelweg geen volumineuze batterij op een elegante smartphone kunt zetten. Als je zover bent, moet je zoeken naar andere, betere manieren om een ​​scherm te maken. Dit is het punt waarop Nokia zijn ClearBlack-technologie begon te ontwikkelen.

ClearBlack slaagt erin de gebruiksvriendelijkheid van het scherm te verbeteren zonder compromissen te sluiten als het gaat om de stroombehoeften.

Hoe werkt de ClearBlack-technologie?

Een ClearBlack-scherm gebruikt een scherm dat is ontworpen om reflecties te elimineren. Natuurlijk hebben de meeste fabrikanten al anti-reflecterende coatings gebruikt voordat ClearBlack werd ontwikkeld. Maar Nokia wilde een manier vinden om de prestaties van zijn schermen verder te verbeteren. Dus begonnen ze te werken aan andere manieren om reflecties te elimineren, en ze eindigden met het onderzoeken van gepolariseerd licht.

Zoals vermeld op de Lumia Conversations-blog, werkt ClearBlack-technologie op dezelfde manier als hoe polariserende zonnebrillen dat doen. Het gepolariseerde glas snijdt reflecties weg, waardoor het voor u gemakkelijker wordt om dingen in een heldere omgeving te bekijken. Dat is de reden waarom bijna elke visser of skiër zo'n zonnebril gebruikt.

Deze vergelijking is echter niet het beste om te maken, omdat ClearBlack veel meer geavanceerde polarisatielagen gebruikt. Het licht dat in en uit een ClearBlack-scherm gaat, wordt verschillende keren verwerkt voordat het uw ogen bereikt. We zullen niet ingaan op zeer technische details, want dat is niet het punt van ons artikel. Als u echter wilt weten hoe ClearBlack werkt, kijk dan eens naar de onderstaande afbeelding of lees enkele verklaringen van Nokia hier: Hoe het ClearBlack-scherm van Nokia ongeslagen resultaten oplevert (dit artikel is de bron voor de afbeelding hieronder) .

Hoe zien ClearBlack-schermen eruit?

Zou het helpen om over zo'n onderwerp te praten zonder een visuele vergelijking te maken? We denken van niet, dus we dachten dat het een goed idee zou zijn om een ​​paar foto's van ClearBlack-schermen te maken, naast schermen zonder ClearBlack.

Op de onderstaande afbeelding kun je zien hoe twee ClearBlack-schermen (van een Nokia Lumia 930 en een Nokia Lumia 820) er uitzien in vergelijking met andere schermen (Xiaomi Mi 4, Xiaomi Redmi 2 en Samsung Galaxy S).

Merk op dat we dezelfde webpagina op elke bovenstaande smartphone hebben geopend en dat ze allemaal op de hoogste helderheidsinstelling staan ​​die beschikbaar is. Zoals u kunt zien, hebben de eerste twee smartphones - Lumia 930 en Lumia 820 - veel helderder beeldschermen, dankzij de ClearBlack-technologie die zij gebruiken.

En om te laten zien wat we je vertelden over 'zwart is zwart', kijk je gewoon naar de volgende foto. We hebben een volledig zwarte foto gemaakt en deze vervolgens geopend op beide smartphones: de Lumia 930 met ClearBlack en de Xiaomi Redmi 2, zonder ClearBlack. Zie je de verschillen? Het ClearBlack-scherm weerspiegelt eenvoudig veel minder ongewenst licht dan het andere. ClearBlack is zwarter dan de donkerste vloek in de donkerste nacht van Mordor! :)

Conclusie

ClearBlack is een geweldige technologie die op elegante wijze de bruikbaarheid van allerlei soorten displays verbetert. Om te eindigen op dezelfde toon als we begonnen: "zwarten zijn zwarten" en ClearBlack-displays zien er echt goed uit, of je nu binnen of buiten bent.