Tutorial

Wanneer een proxy gebruiken en wanneer een VPN gebruiken?

Zowel VPN (Virtual Private Networks) als proxyservers zijn ontworpen om u anoniem te houden op internet en u toegang te bieden tot websites en services die niet voor iedereen beschikbaar zijn vanwege censuur of verschillende beperkingen. Zowel proxy's als VPN's hebben voor- en nadelen en sommige zijn beter dan andere in bepaalde situaties. Weet je wat je moet kiezen wanneer? Heeft u een proxyserver nodig of hebt u een VPN-verbinding nodig? Wanneer is het het beste om de ene versus de andere te gebruiken? Deze gids legt alles uit wat u moet weten:

Wat is een proxyserver?

Een proxyserver is een tussenliggend tussenpunt tussen uw computer of apparaat en internet. De proxy doet verzoeken naar websites, servers en allerlei internetdiensten op uw naam.

Als uw webbrowser bijvoorbeeld is geconfigureerd om een ​​proxyserver te gebruiken en u probeert te bezoeken, wordt het verzoek niet rechtstreeks naar onze website verzonden. In plaats daarvan gaat het naar de proxyserver. Zodra de proxyserver het verzoek van uw webbrowser ontvangt, wordt deze doorgestuurd naar de server waarop Digital Citizen wordt gehost. Vervolgens reageert onze server en stuurt de Digital Citizen-startpagina terug naar de proxyserver, die deze op zijn beurt naar uw webbrowser verzendt.

Omdat het niet uw webbrowser is die de directe aanvraag doet, maar de proxyserver, ziet onze website uw computer of apparaat niet als een bezoeker. In plaats daarvan ziet het de proxyserver als een bezoeker.

Als u meer informatie wilt over proxyservers en hoe ze werken, dan zult u genieten van dit artikel: Simpele vragen: Wat is een proxyserver en waarom zou u er één gebruiken ?.

Voors en tegens van het gebruik van proxyservers

Het gebruik van ap roxy-server heeft de volgende voordelen :.

 • U verbergt uw IP-adres voor basiscontroles. Als u een voorbeeld wilt zien van welke informatie over u tijdens een dergelijke basischeck naar de wereld gaat, bezoekt u deze webpagina: IP-adresplaats opzoeken.
 • Het gebruik van een proxyserver betekent dat u ook uw geografische locatie verbergt. De websites en services die u bezoekt, zien de locatie van de proxyserver die u gebruikt.
 • Afhankelijk van hoe ze zijn geconfigureerd, kunnen proxyservers uw beveiliging verbeteren door schadelijke websites te blokkeren die malware verspreiden, omdat ze kunnen controleren op schadelijke inhoud voordat deze naar uw computer wordt verzonden.
 • Proxyservers kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot geografisch beperkte internetdiensten.
 • Er zijn veel openbare gratis proxyservers beschikbaar op het internet en sommige bieden solide proxyservices.

Aan de andere kant zijn er ook enkele negatieve aspecten die u zou moeten overwegen:

 • Proxyservers coderen uw internetverkeer niet.
 • Noch uw IP-adres, noch uw echte locatie is verborgen voor geavanceerdere detectietechnieken. U kunt een voorbeeld krijgen van hoe uw locatie kan worden gedetecteerd met behulp van uw browser en de locatieservices, hier: W3C Browser Geolocation.
 • Bij gebruik van een proxyserver gaat al uw internetverkeer erdoorheen. Dat betekent dat een kwaadwillende proxyserver alles wat u op internet doet, kan zien en beheren, waardoor uw privacy en veiligheid in het gedrang komen.
 • Proxyservers controleren en loggen uw activiteit meestal tijdens het gebruik ervan, die kan worden gebruikt om u te identificeren. Dit kan in bepaalde situaties schadelijk zijn.
 • Hoewel u een beveiligde gecodeerde website of internetservice gebruikt, kan de proxyserver, als deze niet correct is geconfigureerd, onversleutelde gegevens naar uw computer overbrengen. Niet-versleutelde informatie kan door anderen worden gesnoven.
 • Er zijn veel openbare gratis proxyservers op internet beschikbaar en veel ervan zijn onbetrouwbaar. Sommigen van hen zijn ronduit kwaadaardig.

Wat is een VPN?

Een virtueel particulier netwerk of VPN is een beveiligd netwerk tussen uw computer en een VPN-server van internet. Al het netwerkverkeer dat door deze verbinding gaat, is gecodeerd, zodat alleen uw computer en de VPN-server weten welke website of internetservice u opent en gebruikt.

Als u bijvoorbeeld een VPN gebruikt en u probeert te bezoeken, wordt het verzoek versleuteld en verzonden naar de VPN-server. Zodra de VPN-server uw verzoek ontvangt, wordt deze gedecodeerd zodat deze weet wat u wilt. In dit geval stuurt het een laadaanvraag naar de server waarop Digital Citizen wordt gehost. Onze server antwoordt en stuurt de Digital Citizen-startpagina terug naar de VPN-server, die deze vervolgens codeert en naar u terugstuurt.

Omdat elk stukje gegevens is gecodeerd, kan niemand zien welke websites u bezoekt en welke internetdiensten u gebruikt. Dat omvat uw regering en uw internetprovider (ISP).

Als u meer informatie wilt over VPN's en hoe ze werken, lees dan dit artikel: Wat is VPN? Wat doet het?.

Voors en tegens van VPN's

Het gebruik van VPN biedt vele voordelen:

 • Al het netwerkverkeer tussen u en de VPN-server is gecodeerd, dus dat maakt het bijna onmogelijk voor iedereen om te zien welke websites u bezoekt of welke services u op internet gebruikt.
 • VPN's verbergen uw echte IP-adres. Websites en internetservices zien alleen het IP-adres van de VPN-server.
 • VPN's verbergen uw werkelijke geografische locatie. Het internet denkt dat uw locatie de locatie is van de VPN-server die u gebruikt.
 • Het gebruik van een VPN-server kan u helpen geografische beperkingen te omzeilen. U hebt toegang tot inhoud die alleen beschikbaar is voor sommige landen of regio's, als u vanuit die regio's verbinding maakt met een VPN-server.
 • Uw netwerkverkeer kan niet worden gesnoven omdat het allemaal is gecodeerd.
 • Er zijn tal van VPN-providers die niet alleen betaalde services aanbieden, maar ook gratis VPN-servers.

Hoewel VPN's veel voordelen hebben, zijn er ook enkele niet zo positieve aspecten die u zou moeten overwegen:

 • VPN-servers moeten al het internetverkeer coderen dat door hen heen gaat en dat een tol kan eisen van prestaties en snelheid.
 • Wanneer u verbinding maakt met een VPN-server, worden alle gegevens tussen u en de server gecodeerd. Die gegevens worden echter op de VPN-server gedecodeerd, zodat deze weet wat u op internet doet. Het is essentieel dat VPN-providers geen logboeken bijhouden over uw activiteit. Anders weet de VPN-provider hoe u zijn service gebruikt. Ook kunnen hun logbestanden worden gebruikt door andere organisaties die geautoriseerde of ongeautoriseerde toegang tot het krijgen (NSA iemand?).
 • Solid VPN-services hebben meestal hogere kosten dan wat u zou betalen voor een goede proxy. Al die codering betekent dat de VPN-server over krachtige hardware moet beschikken om aan de vraag te voldoen.

Vergelijk de voor- en nadelen van proxy's versus VPN's

Om het voor u gemakkelijker te maken om alle voor- en nadelen te zien van het gebruik van een proxyserver versus het gebruik van een VPN-service, hebben we deze vergelijkingstabel gemaakt:

Wanneer een proxy gebruiken en wanneer een VPN gebruiken?

We beschouwen VPN's in bijna alle opzichten beter dan proxy's. VPN's zijn beter in het verstrekken van anonimiteit en ze zijn zeker beter in het bieden van beveiliging. Alles wat u op internet doet tijdens het gebruik van een VPN-service, is gecodeerd en niemand kan uw activiteiten volgen of volgen. Het enige grote nadeel van VPN's is dat ze de neiging hebben om veel meer te kosten dan proxy's. Als u alleen uw IP-adres of echte locatie wilt verbergen voor een website of internetdienst die alleen basiscontroles uitvoert, dan is een proxyserver misschien goed voor u. Als u op zoek bent naar anonimiteit, veiligheid en vertrouwelijkheid, dan is abonneren op een VPN-service wat u nodig hebt. Controleer echter wel of het geen logboeken van uw activiteit opslaat en, als ze worden opgeslagen, ze niet met derden worden gedeeld.