Beoordeling

Herziening van de Nokia Lumia 1020 - De ultieme camerasmartphone

Toen ik voor het eerst hoorde over de lancering van de Nokia Lumia 1020, was ik erg opgewonden. Ik wilde weten of deze smartphone mijn point-and-shoot-camera echt kon vervangen. Een paar maanden later lukte het me om een ​​testunit te bemachtigen en vandaag ben ik klaar om mijn mening te geven over dit unieke Windows Phone-apparaat. Is de hype achter de Lumia 1020 echt verdiend? Leer het antwoord op deze vraag en meer, uit deze review:

Hardwarespecificaties & verpakking

De Nokia Lumia 1020 deelt dezelfde verpakking met andere Lumia smartphones.

In de doos vindt u de telefoon, de oplader, een micro-USB-kabel, een hoofdtelefoon, de handleiding en de garantie. Afhankelijk van waar u het hebt gekocht, vindt u mogelijk aanvullende folders, aanbiedingen en handleidingen.

Op het gebied van hardware heeft de Lumia 1020 vergelijkbare hardware als zijn voorgangers: een dual-core Qualcomm Snapdragon S4-processor op 1, 5 GHz, een Qualcomm Adreno 225 grafische chip, een hoogwaardig 4, 5 "AMOLED-scherm met ClearBlack en Gorilla Glass 3 met een resolutie van 1280 × 768, 2 GB RAM-geheugen en een batterij van 2000 mAh, en weegt 158 ​​gram (5.6 oz), waardoor hij lichter is dan Lumia 920 (185 gram) .Deze smartphone valt op door zijn achterste camera te bekijken : een 41 Megapixel camera met Carl Zeiss-lens, optische beeldstabilisatie, Xenon-flitser, LED-videolamp, autofocus en veel andere specificaties die ik niet begrijp. :) Kortom, dit is een van de meest geavanceerde camera's die je zult vinden op een De smartphone is in staat om RAW-foto's te maken met gedetailleerde bedieningselementen zoals die van professionele camera's en registreert ook 1080p-video met hoogwaardig, vervormingsvrij stereogeluid De camera aan de voorkant is saai: het heeft 1, 3 MP en het duurt opnamen op 1280 × 960 pixels en neemt 720 op p video. Bovendien heeft de Lumia 1020 geen slot voor microSD-kaarten, wat betekent dat je de bestaande 32 GB aan opslagruimte niet kunt uitbreiden. Een ander nadeel is dat er geen draadloos opladen is ingebouwd zoals andere high-end Lumias doen en je de batterij niet kunt vervangen. De volledige lijst met specificaties vindt u hier: Nokia Lumia 1020 hardwarespecificaties. Je kunt ook meer leren over de unboxing-ervaring door de onderstaande video te bekijken:

Ontwerp- en bouwkwaliteit

De Lumia 1020 is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, wit en geel. Net als veel andere Lumias heeft het een unibody niet-verwijderbare schaal die prettig in de hand ligt. De telefoon is solide en het voelt niet alsof hij de eerste keer dat u hem laat vallen, niet goed werkt. Ik ben echter niet zo zeker van zijn camera. Het is zo complex en het heeft zoveel bewegende delen dat het kan breken als het erop valt. Ik was echter niet bereid om dit te testen en een geweldige smartphone te verpesten. Ik merkte altijd dat ik de camera probeerde te beschermen en daardoor voorzichtiger ben dan met andere smartphones.

Vanwege de grote camera was ik bang dat de Lumia 1020 misschien te zwaar zou zijn, zoals de Lumia 920 is. Gelukkig is dit niet het geval en is de Lumia 1020 lichter (158 gram tegen 185). Je moet het niet te zwaar vinden, ook al ben je een persoon met kleine handen.

Vanwege de grote camera aan de achterkant voelt deze telefoon een beetje raar om in je broekzakken te houden. Tenminste in het begin, totdat je eraan went. Een andere ongewone ervaring is wanneer u uw eerste reeks foto's maakt. Je voelt en hoort de lens in de telefoon bewegen, terwijl je scherpstelt en foto's maakt. Dat is normaal en dat betekent niet dat er iets mis is met de telefoon. Het scherm op de Lumia 1020 is geweldig. De zwart-witte niveaus zijn geweldig en dat geldt ook voor de kijkhoeken en het contrast. De kleuren van Windows Phone zijn levendig en zien er goed uit op het scherm.

U kunt de Lumia 1020 gebruiken wanneer u handschoenen draagt ​​en buitenshuis is het zicht zeer goed. De lay-out van de knoppen is geweldig, net als bij andere Lumias. Het is heel gemakkelijk om de telefoon met één vinger te ontgrendelen, om het volume te wijzigen of de camera te starten. Het maken van screenshots is ook snel en gemakkelijk. Bij het maken van foto's merkte ik dat ik bang was dat ik de telefoon zou laten vallen. Het is gemakkelijk om uit je handen te glippen als je niet oplet. Daarom moet u de polswikkel aan de onderkant van de telefoon gebruiken en de telefoon aan uw hand bevestigen. Wanneer u foto's maakt op meer ongewone plaatsen of posities, kan het gebruik van deze functie van groot nut zijn om ervoor te zorgen dat u de telefoon niet per ongeluk laat vallen. Al met al zijn het ontwerp en de bouwkwaliteit van de Lumia 1020 wat u van een eersteklas apparaat mag verwachten. Ik heb er absoluut geen klachten over.

De telefoonervaring op de Nokia Lumia 1020

De telefoonervaring is goed op de Lumia 1020. Ik heb geen problemen ondervonden met de signaalsterkte, noch met de kwaliteit van mijn telefoongesprekken. De geluidskwaliteit bij het luisteren naar muziek of het bekijken van films is goed. Het klinkt niet beter dan op andere smartphones, maar het is ook niet erger. Hoewel de Lumia 1020 verschillende geluidsverbeteringen biedt, zoals Dolby Headphones en een lange lijst equalizers, maken ze niet veel uit.

Als je een buitengewone geluidskwaliteit verwacht, haal je het niet uit de Lumia 1020. Waar deze telefoon echt schittert, is de camerafaciliteit. Het biedt veel bedieningsmogelijkheden, net zoals professionele camera's dat doen en als je weet hoe je het moet instellen, maak je fantastische foto's.

Als u echter voor alles Auto- instellingen gebruikt, krijgt u geen spectaculaire foto's. Alleen foto's die iets beter zijn dan die gemaakt met uw gemiddelde smartphone. Als u geweldige resultaten wilt, moet u fotografie leren en alles precies instellen. De Lumia 1020 heeft allerlei geavanceerde functies, zoals een nieuw optisch beeldstabilisatiesysteem dat je niet op andere smartphones zult vinden of het maken van 5 MP overbemonsterde beelden die erg scherp, natuurlijk en weinig ruis bevatten. Het is ook in staat om foto's te maken met RAW-indeling zonder kwaliteitsverlies. Ik denk dat deze smartphone de droom van een fotograaf is die uitkomt. Een andere functie waar iedereen van houdt is Lumia 1020's mogelijkheid om distortion-vrij stereogeluid op te nemen. Als je bij een concert bent, kun je echt goede audio-opnames maken. Het geluid is niet zo vervormd als bij het maken van opnamen met andere smartphones en de stemmen zijn veel duidelijker. Ik ben er zeker van dat je opnames hebt gemaakt waarbij de bas en de trillingen zo hard waren dat de stem van de zanger (s) ergens op de achtergrond was en het klonk vreselijk. Dit is niet het geval met de Lumia 1020. Je kunt je concertopnames echt gebruiken, op YouTube plaatsen en van anderen laten genieten. De batterij is niet veel anders dan die op de Lumia 920. Het houdt je een volledige werkdag in normale gebruiksscenario's. Bij licht gebruik kun je een dag, een dag en een half krijgen. Gezien hoeveel energie wordt verbruikt door de camera en de flitser, verwachtte ik een zwaardere batterij op de Lumia 1020.

De Nokia Apps voor Windows Phone 8

De Nokia app-app groeit zowel qua aantal als qua kwaliteit van apps. Ik wou dat andere leveranciers van Windows Phones hun voorbeeld zouden volgen.

Het enige nadeel is dat de Lumia 1020 veel apps heeft voor het maken van foto's en video's. Ze zijn heel verschillend en tot je ze allemaal begrijpt, heb je behoorlijk wat tijd nodig om te experimenteren. In mijn testweek lukte het me niet om alle apps te leren en te beslissen welke app beter is in welk scenario. De meeste informele gebruikers hebben hetzelfde probleem. Om geweldige foto's met deze telefoon te maken, moet je echt tijd investeren in het begrijpen van alles wat het te bieden heeft. Wanneer u de Nokia Pro Cam- app gebruikt die wordt geopend wanneer u op de cameraknop drukt, merkt u dat de Lumia 1020 enige tijd nodig heeft om elke foto die u maakt te verwerken en op te slaan. Dit betekent dat je niet snel foto's kunt maken en je moet wachten. Ik denk dat de Lumia 1020 zou hebben geprofiteerd van snellere hardware (zoals een snellere processor en een snellere opslag) om de overgang te maken tussen het nemen van foto's vloeiender.

Prestaties in benchmarks

Vervolgens heb ik verschillende benchmarks getest, zodat ik de prestaties van de Nokia Lumia 1020 kan vergelijken met die van andere Windows Phones. Eerst heb ik de benchmark MultiBench 2 gerund. In de CPU- en grafische tests presteerde het net zo goed als andere high-end Windows Phone 8-apparaten. De verschillen tussen deze telefoon en de directe concurrentie zijn vrij klein. De best presterende telefoon in deze tests was HTC 8X, die 6% sneller is dan de Lumia 1020 in de grafische test en 2% sneller in de processortest.

Hetzelfde verhaal blijft waar in de tests voor gegevensoverdracht en het werken met het RAM-geheugen van de smartphone. Lumia 1020 is niet de snelste telefoon, maar het is een van de snelste. In deze tests was de best presterende smartphone Lumia 920: 14% sneller in de geheugentest en 11% sneller in de gegevensoverdrachtstest).

Vervolgens heb ik de benchmark WP Bench gerund. In de processortest zat de Nokia Lumia 1020 iets achter op de toppresteerder - Lumia 920 - met 5%.

De grafische tests onthulden geen verrassende resultaten - de Lumia 1020 presteert net als andere smartphones in de high-end sector. De opslagtest onthulde dat het gegevens naar de opslagruimte schrijft met 45, 62 MB / seconde en het brengt gegevens over naar het RAM-geheugen met 38, 69 MB / s.

Dit maakt het ongeveer 8% langzamer dan de toppresteerder - Lumia 920. Vervolgens heb ik de prestaties gemeten tijdens het surfen op het web, met behulp van de Sunspider-benchmark. Hier was Lumia 1020 2% langzamer dan de best presterende smartphone - HTC 8X.

Kijkend naar de resultaten in al deze benchmarks, zou je kunnen zeggen dat de Lumia 1020 iets langzamer is dan zijn concurrenten in termen van onbewerkte prestaties. Deze verschillen zijn echter klein genoeg en worden niet opgemerkt in het dagelijks gebruik. De enige klacht die ik heb is dat Nokia geen snellere processor en grafische chip heeft gebruikt in de Lumia 1020, aangezien deze smartphone de duurste Windows Phone op de markt is. Het zou iets betere hardware hebben verdiend dan zijn concurrentie, niet alleen een betere camera. Qua opstarttijd is de Lumia 1020 snel: je bent binnen 32 seconden op het startscherm.

Last but not least heb ik de WP Bench- batterijtest uitgevoerd, waarbij de telefoon maximaal wordt belast en wordt gemeten hoe snel de batterij sterft.

De batterij heeft 3 uur en 2 minuten geduurd, wat beter is dan andere high-end Windows Phones. Dit resultaat overtrof alleen de low-end smartphones met minder capabele hardware.

Productbeoordeling 3/5

Vonnis

De Lumia 1020 is een nicheproduct dat niet voor iedereen geschikt is. Het onderscheidt zich zowel qua prijs (in de meeste landen is dit de duurste Windows Phone op de markt) als qua camerafuncties. Als u geïnteresseerd bent in fotografie en u wilt uw point-and-shoot camera vervangen dan is de Lumia 1020 misschien de perfecte keuze voor u. Maar wees gewaarschuwd: je moet tijd investeren in het leren hoe je het moet instellen, zodat je prachtige foto's kunt maken. Als u de automatische instellingen gebruikt, kunt u het beste een goedkopere smartphone bedienen.