Beoordeling

Linksys Velop AC1300 review: Linksys 'meest gebalanceerde mesh WiFi-systeem!

Velop is het merk Linksys voor hele WiFi-gaassystemen thuis. Er zijn verschillende Velop-modellen op de markt, met verschillende prijzen, kleuren en aantallen stations. Deze keer ontvingen we de meer betaalbare WHW01-variant voor testen. Dit model is kleiner van formaat en qua prijs en heeft verschillende hardware. Dit is wat u krijgt van de meer betaalbare Linksys Velop WHW01:

OPMERKING: In deze beoordeling hebben we de hardwareversie WHW01 getest. Dit model is beschikbaar in kits van één knooppunt, twee knooppunten of drie knooppunten. Afhankelijk van het aantal stations in de kit, verandert de naam. In winkels zie je Linksys Velop AC1300, AC2600 of AC4900. Het is nogal verwarrend en je moet letten op het modelnummer en niet op de marketingnaam.

Linksys Velop WHW01: Voor wie is het goed?

Dit geavanceerd WiFi-netwerksysteem voor thuis is een geschikte keuze voor:

 • Gebruikers die op zoek zijn naar discrete, goed uitziende apparaten
 • Eigenaars van apparaten met een Alexa-voorziening die spraakbesturing willen geven aan hun thuisnetwerk
 • Gebruikers die hun thuisnetwerk liever vanaf hun smartphone instellen en beheren

Voors en tegens

Waar te kopen

Koop nu Koop nu

Linksys Velop WHW01 heeft de volgende positieven:

 • Mooi ontwerp
 • Eenvoudig te gebruiken en in te stellen
 • Redelijke prijzen in vergelijking zijn duurdere broers
 • Het kan op afstand worden bediend vanaf elke locatie op internet
 • Het kan ook vanuit een webbrowser worden beheerd
 • Geweldige meertalige ondersteuning
 • Het is geïntegreerd met Amazon Alexa

Er zijn ook nadelen om te overwegen:

 • Het bevat geen beveiligingsfuncties zoals antivirusbescherming of een inbraakpreventiesysteem
 • Andere mesh-systemen met een vergelijkbare prijs zijn sneller
Product Nominaal 4/5

Vonnis

Toen we het high-end Linksys Velop WHW03 mesh-systeem testten, waren we teleurgesteld over wat het te bieden had. Het duurste wifi-systeem voor thuisnetwerken was niet de snelste en ook niet de meest geavanceerde en bevatte geen beveiligingsfuncties zoals antivirusbeveiliging of cloudgebaseerd ouderlijk toezicht. Wij zijn van mening dat Linksys Velop AC1300 (WHW01) een welkome verbetering is, vooral als het gaat om prijzen. Ja, de hardware is wat minder krachtig in vergelijking met de duurdere broer, maar het prestatieverschil is niet hoog genoeg om zoveel extra te betalen voor het high-end model. We hebben ook geen connectiviteitsproblemen ondervonden die het duurdere model teisterde. Linksys Velop WHW01 is niet het beste of het goedkoopste mesh WiFi-systeem dat je kunt kopen. In vergelijking met zijn duurdere broer is het echter een evenwichtiger voorstel en een model dat het overwegen waard is.

Unboxing van het WiFi-systeem met Linksys Velop (WHW01)

Linksys Velop WHW01 wordt geleverd in een mooie witte doos. Je ziet een afbeelding van het mesh-systeem aan de bovenkant en enkele van de belangrijkste specificaties. Aan de zijkanten is er veel informatie over het product dat u hebt gekocht, inclusief de hardwarespecificaties en een vergelijking met andere Velop-maassystemen, zoals WHW03, die we hier hebben besproken.

Als je de volledige unbox-ervaring wilt zien, bekijk je de YouTube-clip hieronder:

In de verpakking vindt u het volgende: de knooppunten waaruit het mesh-systeem bestaat, hun voedingsadapters, een Ethernet-kabel, de handleiding voor snelle installatie, een documentatieschijf, de garantie en andere juridische informatie.

De unboxing-ervaring die Linksys Velop biedt, is een premium-apparaat waardig. Zowel de verpakking als de Velop-stations zijn prachtig. Je krijgt ook alle accessoires die je nodig hebt om het mesh-systeem in minuten in te stellen en te gebruiken.

Hardwarespecificaties en ontwerp

Linksys Velop WHW01 heeft een quad-core Qualcomm IPQ4018-processor, draaiend op 710 MHz. Ter vergelijking: het duurdere Velop-model WHW03 heeft quad-core Qualcomm IPQ4019-processor, draaiend op 716 MHz. Het belangrijkste verschil tussen de twee processors is dat de laatste een hogere pieksnelheid biedt, die alleen in het echte leven merkbaar is wanneer high-end draadloze netwerkkaarten worden gebruikt. ASUS Lyra Mini heeft dezelfde processor Velop WHW01, waarmee het zijn directe concurrent is. Daarom vergelijken we bij onze tests de twee modellen rechtstreeks.

Linksys Velop WHW01 wordt ook geleverd met 256 MB RAM DDR3 en 256 MB opslagruimte. Dit model heeft drie interne antennes en ondersteuning voor de 802.11ac Wave 2-standaard, inclusief 2x2 MU-MIMO draadloze overdrachten. Elk knooppunt van dit mesh-systeem is dual-band draadloos, met een theoretische totale maximale bandbreedteverdeling als volgt:

 • 400 Mbps voor de 2, 4 GHz draadloze frequentie
 • 867 Mbps voor de 5 GHz-frequentie

Dit betekent een totaal van 1267 Mbps. Het is jammer dat de Linksys zegt dat we te maken hebben met een AC2600-systeem. Het doet dat omdat het twee knooppunten heeft. De kit met drie knooppunten heeft de naam AC3900, wat een ongelukkige marketingstrategie is. Het weerspiegelt op geen enkele manier de echte bandbreedte die je krijgt. Het blaast alleen cijfers op en misleidt klanten.

De Linksys Velop WHW01-stations zijn niet zo hoog als die van het WHW03-model. Ze zijn echter net zo mooi. Hun afmetingen zijn 3, 1 x 3, 1 x 5, 55 inch of 7, 87 x 7, 87 x 14, 09 centimeter in lengte, breedte en hoogte. Hun gewicht is 2.076 lbs of 941 gram.

Het WHW01-model heeft een andere plaats voor de twee Ethernet-poorten en de stroomaansluiting. Het is beter toegankelijk en we beschouwen het als een kleine ontwerpverbetering ten opzichte van het duurdere Velop-model. De Ethernet-poorten werken op 1 Gbps en elk daarvan kan worden gebruikt om het Velop-systeem met internet te verbinden.

Aan de onderkant van elk station hebt u de knop Reset, de aan / uit - knop en details voor het verbinden met hun WiFi-netwerk voordat u ze instelt. U moet deze gegevens gebruiken wanneer u het Velop mesh-systeem voor de eerste keer instelt, op uw smartphone of tablet.

Als u alle officiële specificaties van dit product wilt lezen, gaat u naar deze pagina: Linksys Velop (AC2600) Specificaties.

De Linksys Velop instellen en gebruiken (WHW01)

Om de Linksys Velop in te stellen, neemt u het eerste knooppunt dat u als hoofdknooppunt wilt instellen en plaatst u het waar u het wilt gebruiken. Sluit het vervolgens aan op internet en schakel het in. Wacht tot de LED aan de bovenkant effen paars wordt. Dan is het klaar om te worden geconfigureerd.

Start de Linksys- app voor Android of iOS op je smartphone of tablet. Het installatieproces gebruikt Bluetooth voor apparaatdetectie, dus Bluetooth moet op uw smartphone of tablet zijn ingeschakeld. Als u de instructies opvolgt, moet u het Velop-systeem in ongeveer 10 tot 15 minuten kunnen opstellen. Het installatieproces was soepeler dan toen we het WHW03-model testten.

We hebben echter gemerkt dat het WHW01-model langzamer is om op te starten, opnieuw op te starten en opnieuw in te stellen dan de duurdere WHW03. Als je een volledige reset van een knooppunt wilt uitvoeren, wapent u dan met wat geduld. U moet een aantal minuten wachten totdat het klaar is om opnieuw op te zetten.

Tijdens de eerste installatie geeft u de details van uw internetverbinding op, stelt u de locatie van elk Velop-knooppunt in en voert u de naam en het wachtwoord in voor het draadloze netwerk dat door het systeem wordt uitgezonden. Linksys Velop zendt slechts één netwerknaam uit en gebruikt slechts één wachtwoord voor toegang tot het netwerk.

Zodra u klaar bent met het maken van de mesh, zoekt u naar firmware-updates en installeert u ze. De mobiele app Linksys verwerkt het proces en het werkt goed. Firmware-updates zorgen ervoor dat fouten worden opgelost en dat u de nieuwste beveiligingsverbeteringen voor uw netwerk krijgt. Firmware-updates nemen echter ook meer tijd in beslag op het Velop WHW01-model en het netwerk is minimaal 5 minuten offline totdat de update is voltooid.

Het is een goed idee om de mobiele app te verbinden met uw Linksys Smart Wi-Fi-account, zodat u het Velop-systeem op afstand kunt bedienen vanaf elke plek op internet. Wanneer u dat doet, maakt het niet uit of u thuis bent of niet. U hebt toegang tot de instellingen van uw netwerk, kunt zien welke apparaten online zijn en beheert de basis: gasttoegang, ouderlijk toezicht, apparaatprioriteit en de geavanceerde instellingen die beschikbaar zijn.

Linksys biedt webtoegang tot de Linksys Velop. Gevorderde gebruikers waarderen deze functie, omdat deze hen in staat stelt om meer in detail te bepalen hoe hun gaasnetwerk werkt. Bij verbinding via HTTPS zijn er echter fouten en fouten die de kwaliteit van de gebruikerservaring verlagen. Dit is een wereldwijd probleem voor alle Linksys-apparaten en het bedrijf moet zich richten op de juiste ondersteuning voor HTTPS-verbindingen.

Positief is dat zowel de webgebaseerde gebruikersinterface als de mobiele app beschikbaar zijn in meer dan twintig talen. Hulp is ook beschikbaar. Wanneer u bijvoorbeeld de Linksys- app gebruikt, krijgt u toegang tot zelfstudies over het instellen en gebruiken van Linksys Velop, een database met veelgestelde vragen en instructies om rechtstreeks contact op te nemen met de ondersteuning van Linksys via de telefoon.

Wanneer u klaar bent met het configureren van alles, begint u met het verbinden van uw netwerkapparaten. Bij gebruik van een mesh WiFi-systeem, zien netwerkapparaten slechts één netwerknaam (SSID). De duurdere apparaten die de 802.11ac-standaard ondersteunen, maken verbinding met wifi via de 5 GHz-frequentie, terwijl goedkopere of oudere apparaten die de 802.11n-standaard ondersteunen, verbinding maken met de langzamere 2, 4 GHz-frequentie. We hebben verschillende apparaten op het netwerk aangesloten: desktop-pc's, laptops, tablets, smartphones, een Xbox One-console, enkele slimme stekkers, een slimme lamp en een draadloze printer. We hadden geen problemen bij het delen van inhoud via het netwerk en de dekking van het wifi-netwerk was grotendeels stabiel.

Bij de overdracht van gegevens via het draadloze netwerk merkten we behoorlijk veel variabiliteit op, vooral op de 5 GHz-frequentie. Bekijk bijvoorbeeld de netwerkoverdracht hieronder. Het werd uitgevoerd op een Windows-laptop die gescheiden was door een muur van de belangrijkste Velop-hub. We hadden zelfs een volledige daling naar 0, wat niet geweldig is. Maar zelfs met dit probleem waren we blij met de gemiddelde snelheid aangeboden door Linksys Velop WHW01.

Overdrachten op de 2, 4 GHz-frequentie waren stabieler met minder radicale druppels dan op de 5 GHz-frequentie. Neem dit voorbeeld van een netwerkoverdracht op dezelfde laptop, in een andere kamer, gescheiden door twee muren van het hoofdstation van Velop. Het is veel beter, vanuit een stabiliteitsperspectief.

Afgezien van enkele hikken die in firmware-updates kunnen worden opgelost, is de gebruikerservaring die Linksys Velop WHW01 biedt meestal aangenaam. Het op afstand besturen van het systeem werkt goed, zowel bij gebruik van de mobiele app als via de webinterface. Ook is de meertalige ondersteuning uitstekend.

Als je meer wilt weten over de real-world prestaties van Linksys Velop, ga dan naar de volgende pagina van deze recensie.