De Nokia Lumia 620 is een van de low-end smartphones van Nokia met Windows Phone 8. De belangrijkste concurrent is de HTC 8S die een voorsprong heeft weten te behalen op het gebied van beschikbaarheid op de markt. Maar hoe gaat de Nokia Lumia 620 tegen de HTC 8S? Is het een betere keuze? Laten we het eens zijn over deze gedetailleerde beoordeling en vergelijking.
Hardwarespecificaties & verpakking
Hoewel het uiterlijk en design van de HTC 8S en Nokia Lumia 620 heel verschillend zijn, is hun hardwareconfiguratie op veel manieren vergelijkbaar. Beide telefoons gebruiken een Qualcomm Snapdragon S4 dual-core processor die op 1 GHz werkt en ze hebben 512 MB RAM. Het display van de Nokia Lumia is een 3, 8 "LCD ClearBlack met een resolutie van 800x480. De HTC 8S heeft een iets groter 4" scherm en gebruikt dezelfde resolutie en een vergelijkbare technologie voor het weergeven van het beeld. De Nokia Lumia 620 is iets zwaarder met 127 gram vs. 113 gram (HTC 8S) en iets dikker: 11 mm vs 10, 28 mm. De batterij van de Nokia Lumia 620 heeft 1300 mAh terwijl de HTC 8S 1700 mAh heeft. De Nokia Lumia wint als het gaat om opslagruimte beschikbaar - 8 GB in plaats van de zeer beperkende 4 GB op de HTC 8S. Op beide telefoons is de opslagruimte uitbreidbaar met behulp van een microSD-geheugenkaart. De achteruitrijcamera heeft 5 megapixels op beide telefoons. Nokia Lumia 620 valt op door een VGA-camera aan de voorkant te bieden, waarbij opnames 640x480 pixels zijn. Hier vindt u de gedetailleerde specificaties voor de Nokia Lumia 620. De verpakking is de standaard die door Nokia wordt gebruikt voor al zijn Lumia-telefoons. Het omvat: de telefoon, de batterij, hoofdtelefoon, de USB-kabel, de USB-lader en de documentatie van de telefoon.
Ik raad u aan de documentatie van deze telefoon te lezen omdat het niet erg intuïtief is om de microSIM in te voegen. Het slot is verborgen onder de batterij.
Zoals je kunt zien op de afbeelding hierboven, heb ik een Nokia Lumia 620 met een cyaan kap getest. Ik heb ook een magenta hoes ontvangen die ik in het volgende deel van dit artikel zal laten zien.
Ontwerp- en bouwkwaliteit
De Nokia Lumia 620 is een schattige telefoon. Ja, het heeft een plastic behuizing, maar de gekleurde covers zijn mooi en stevig. Ze zijn gemaakt van poly-carb en breken niet gemakkelijk. De telefoon voelt goed wanneer je hem in je hand houdt - de combinatie van de grootte en het gewicht voelt precies goed.
De lay-out van de knop is hetzelfde als bij alle andere Lumias, wat geweldig is. U zult geen problemen ondervinden bij het ontgrendelen van de telefoon met slechts één vinger, noch bij het maken van schermafbeeldingen. Deze knoppen zijn echter ingebouwd in de hoes, niet in de telefoon zelf. Hetzelfde geldt voor de audio-aansluiting. Dit is zodat je eenvoudig covers van verschillende kleuren kunt ruilen, voor het geval je je verveelt met degene die je hebt gebruikt. Het nadeel is dat de knoppen iets moeilijker te duwen zijn dan op andere Lumias, maar het stoorde me niet veel in de week dat ik deze telefoon gebruikte. Hieronder ziet u de twee covers die ik heb ontvangen met mijn test Nokia Lumia 620: cyaan en magenta.
Het scherm is niet geweldig en dat is te verwachten bij het gebruik van betaalbare telefoons zoals deze. De zwart-witte niveaus zijn niet bepaald de beste, maar ze zijn goed genoeg om niet te storen.
De zichtbaarheid buitenshuis is echter goed, net als bij de hogere Lumia-modellen.
De telefoonervaring op de Nokia Lumia 620
De telefoonervaring is in orde. Hier verwijs ik naar de gesprekskwaliteit en de signaalsterkte. Ze zijn niet geweldig, maar ze zijn ook niet arm. De spreker is echter luid. Zo hard dat je telefoongesprekken gemakkelijk kunnen worden gehoord door iemand die in dezelfde kamer bij je zit. Als u het geluidsvolume verlaagt, kunt u de persoon met wie u praat, niet goed horen. Dit probleem wordt veroorzaakt door de poly-carb-covers - het geluid lijkt er vrij gemakkelijk doorheen te gaan. Ik vond het aangenaam verrassend dat de Nokia Lumia 620 ingebouwde HAAC-microfoons heeft, net als die van de hogere Lumia-modellen. U kunt audio van zeer goede kwaliteit opnemen, zonder de vervorming die optreedt bij het gebruik van andere low-end telefoons. Hieronder ziet u een clip gemaakt door een Lumia 620-gebruiker die zijn drumprestaties registreert.
Bij het luisteren naar muziek is de geluidskwaliteit ook OK. Niets spectaculairs maar ook niet slecht. Hetzelfde geldt voor het bekijken van films. Het enige nadeel is het feit dat de audio-aansluiting is ingebouwd in de hoes. U moet opletten en controleren of het correct is aangesloten. Anders zult u het geluid niet goed horen. De achteruitrijcamera is in orde. Het heeft behoorlijke foto's nodig, ook al heeft het niet de Pureview-technologie die wordt gebruikt door de duurdere modellen. De sensor kan 720p vastleggen, ideaal voor een betaalbare telefoon. De kleuren zijn een beetje zacht en foto's genomen in minder dan ideale omstandigheden zijn niet erg duidelijk - ze missen details en scherpte. Over het algemeen was ik goed met hoe de achteruitrijcamera presteerde. Het leverde wat ik had gehoopt. De camera aan de voorkant is erg slecht. Het was verrassend dat Nokia er zelfs een op hun low-end telefoon opnam. Het zal alleen nuttig zijn voor het maken van video-oproepen. In scenario's voor licht gebruik kan de batterij maximaal 3 dagen meegaan. Bij normaal gebruik is een volledige dag iets wat de Nokia Lumia 620 altijd kan leveren. Als u geen games speelt, waardoor de batterij vrij snel leeg raakt, kan deze maximaal twee dagen meegaan. Surfen op het web, e-mail checken, sociale netwerken en een beetje GPS gebruiken, is iets dat de batterij gemakkelijk aan kan.
Nokia Apps voor Windows Phone 8
Ik kan niet veel toevoegen over de Nokia-apps voor Windows Phone 8. Ik heb vaak gezegd dat ze echte waarde bieden aan gebruikers en dat ze een belangrijke onderscheidende factor zijn. Apps zoals Nokia Maps, Drive of Smart Shoot zijn erg handig voor alle gebruikers.
De Nokia Lumia 620 heeft echter ook een exclusieve opslagcontrolefunctie . Dit is zeer handig op apparaten met weinig opslagruimte (8 GB of minder).
Hoewel de ruimte op de Nokia Lumia 620 niet zo snel vol raakt als op de HTC 8S, maakt deze tool een belangrijk verschil bij het beheren van de beschikbare ruimte op je telefoon. Je kunt het gebruiken om tijdelijke bestanden leeg te maken en te leren welke apps de meeste ruimte gebruiken, etc. Deze functie alleen al maakt de Nokia Lumia 620 een betere koop dan de HTC 8S.
Prestaties in benchmarks
Vervolgens heb ik een aantal tests uitgevoerd, met behulp van de benchmarks van MultiBench 2 en WP Bench. Volgens MultiBench 2 presteert de HTC 8S iets beter dan de Nokia Lumia 620. Het grootste verschil werd gemeten in de grafische test - 4, 5%. In andere tests waren de verschillen zo klein als 1%.
WP Bench deelde vergelijkbare resultaten voor de processortest. De Nokia Lumia 620 is langzamer met 4%.
In de andere tests was de afbeelding gemengd. De Nokia Lumia 620 had meer frames per seconde in de grafische test en betere overdrachtsnelheden bij het schrijven van gegevens naar zijn RAM-geheugen. De HTC 8S schreef sneller gegevens naar het opslaggeheugen.
Als we naar deze resultaten kijken, is het duidelijk dat het verschil in prestaties tussen de HTC 8S en de Nokia Lumia 620 erg klein is. Dit wordt ook bevestigd door de Sunspider-benchmark. Tijdens het surfen op internet was de HTC 8S maar 2% sneller.
In het echte leven zult u dergelijke verschillen niet opmerken. Beide telefoons waren net zo snel (of traag) bij het openen van apps, surfen op het web, browsen op het besturingssysteem of bij het spelen van games. Als het gaat om de tijd die het duurt voordat de telefoon start en Windows Phone 8 laadt, zijn ze weer erg op elkaar. De Nokia Lumia 620 heeft 45 seconden nodig om het besturingssysteem te laden, terwijl de HTC 8S 46 seconden nodig heeft.
Last but not least, heb ik getest hoe lang de batterij meegaat, terwijl hij maximaal wordt belast met de WP Bench- benchmark. Het resultaat was duidelijk - de 1700 mAh batterij op de HTC 8S duurde een uur langer dan de 1300 mAh batterij op de Nokia Lumia 620.
Dit resultaat was te verwachten. Zelfs zo, de prestaties van de batterij op de Nokia Lumia 620 is heel behoorlijk.
Product Nominaal 4/5Vonnis
Nokia Lumia 620 is een geweldige low-end telefoon. Ik zou durven zeggen dat het een van de beste low-end smartphones is, ongeacht het besturingssysteem dat wordt gebruikt. Het ziet er goed uit, Windows Phone 8 draait goed, zonder veel haperingen en de apps van Nokia zijn geweldig. Het verslaat zeker veel low-end Android-telefoons die ik de afgelopen jaren heb gezien en het is een meer uitgebalanceerde telefoon dan de HTC 8S waarmee het rechtstreeks concurreert. Last but not least, het biedt meer opslagruimte en de benodigde hulpmiddelen om het te beheren. Dit is een geweldig verkoopargument, vooral voor low-end Windows Phone 8-apparaten, waar ruimte een belangrijk probleem is. Als u op zoek bent naar een betaalbare smartphone, moet u de Nokia Lumia 620 serieus overwegen.