Tutorial

Procedure: Programmatoegang en standaardinstellingen van de computer instellen in Windows 7 en Windows 8.1

In andere artikelen hebben we gesproken over het instellen van uw standaardprogramma's voor verschillende activiteiten, met behulp van het venster "Set Default Programs" en de lijst met programma's die Windows in dat paneel plaatst. Dat is echter niet uw enige optie als u standaardinstellingen wilt instellen. In dit artikel zullen we u vertellen over de andere opties die u hebt voor het instellen van standaardprogramma's in Windows 7 en Windows 8.1.

De lijst met standaardprogramma's zoeken in Windows 7

Open in Windows 7 het Configuratiescherm en kies "Programma's -> Standaardprogramma's-> Programmatoegang en computerstandaard instellen" . U moet ingelogd zijn als beheerder. U kunt ook standaard typen in het zoekvak van het menu Start voor snellere toegang.

Hiermee gaat u naar het venster "Programmatoegang en standaardinstellingen van de computer" .

De lijst met standaardprogramma's zoeken in Windows 8.1

Het proces in Windows 8.1 is vrijwel hetzelfde als in Windows 7. Begin met typen op het startscherm.

Klik of tik op Standaardprogramma's en vervolgens op "Programmatoegang en standaardinstellingen computer instellen" . Nogmaals, je moet ingelogd zijn als beheerder om dit te doen.

Vanaf daar is het proces precies hetzelfde als in Windows 7. Lees het volgende gedeelte om te leren hoe u kunt werken met het "Set Program Access en Computer Defaults" -venster.

Hoe te werken met de Set Program Access en Computer Defaults Panel

U kunt uit een van de drie opties kiezen: Microsoft Windows, Niet-Microsoft en Aangepast . De optie Aangepast is standaard geselecteerd. De pijlen aan de rechterkant zullen elke selectie uitbreiden om je te laten zien wat ze doen.

Laten we het hebben over deze keuzes en wat iedereen bedoelt. Maar voordat u dit doet, moet u er rekening mee houden dat in beide gevallen op de schermafbeelding wordt weergegeven wat beschikbaar is op de testcomputer die we hebben gebruikt. De jouwe zal er anders uitzien, afhankelijk van wat je hebt geïnstalleerd.

De eerste optie, Microsoft Windows, stelt de standaardprogramma's in op wat vooraf is geïnstalleerd in Windows. U krijgt bijvoorbeeld Internet Explorer en Windows Media Player als uw standaardwaarden. Het belangrijkste om op te merken als u voor deze optie kiest, is dat de toegang tot andere programma's in elke categorie niet wordt verwijderd. Ze verschijnen nog steeds in uw lijst met beschikbare programma's en u kunt altijd een ander programma kiezen als u dat wilt. U krijgt echter niet de mogelijkheid om dit alternatieve programma als uw standaard te gebruiken. De standaardprogramma's van Windows zijn bij deze keuze ingesloten.

De tweede optie, niet-Microsoft, doet iets totaal anders. Als u voor deze optie kiest, worden niet-Microsoft-programma's gekozen als uw standaardwaarden en wordt de toegang tot de standaardopties van Windows verwijderd. Dit betekent dat die programma's niet verschijnen in het startmenu of het startscherm en ook niet verschijnen in het dialoogvenster "Openen met" wanneer u met de rechtermuisknop op een bestand klikt. Alle snelkoppelingen naar de programma's die u hebt gemaakt, worden ook verwijderd.

In het onderstaande voorbeeld hebben we slechts één andere browser en een andere mediaspeler geïnstalleerd. Als u meer dan twee van elk type programma heeft, krijgt u een vervolgkeuzemenu om uw keuze te maken.

Waarom zou je zoiets willen doen? Een reden hiervoor is dat u de beheerder van een computer bent en dat u zeker wilt weten dat de andere gebruikers alleen toegang hebben tot een beperkte reeks niet-Microsoft-opties. De Microsoft-programma's kunnen alleen worden uitgevoerd door te dubbelklikken op het uitvoerbare bestand in Windows / File Explorer als u deze optie kiest, maar u zult natuurlijk moeten weten waar u het uitvoerbare bestand kunt vinden en hebt toegang tot Windows / File Explorer om te doen deze.

Deze instelling zou het nuttigst zijn op een openbare computer waar je niet wilt dat het publiek te veel gaat rondhangen. We raden u aan om twee keer na te denken voordat u deze optie op uw eigen computer gebruikt, omdat u onder andere al uw snelkoppelingen opnieuw moet maken als u later van gedachten verandert.

De optie Aangepast biedt u de meeste keuzes. Hier worden uw Microsoft- en niet-Microsoft-opties weergegeven. U kunt uw standaardprogramma kiezen en u kunt er ook voor kiezen om de andere opties voor die categorie in te schakelen of te verwijderen.

OPMERKING: als u de toegang tot verschillende programma's wilt verwijderen, moet u deze programma's mogelijk verwijderen, zoals het geval is voor Microsoft Office Outlook.

Wat te doen als een programma niet in de lijst van selecteerbare opties staat

Mogelijk merkt u dat niet al uw programma's voor specifieke activiteiten in de lijst met programma's worden weergegeven. Dit komt omdat niet alle programma's zijn geregistreerd en kunnen worden ingesteld als standaardprogramma's met "Set program access en computer defaults" . Als dit het geval is, moet u andere oplossingen vinden: u kunt uw standaardprogramma's instellen of een bestandstype of protocol aan een programma koppelen, zoals we in onze vorige zelfstudies hebben getoond.

Conclusie

Zoals u kunt zien, is het een eenvoudig proces om uw standaardprogramma's te kiezen voor dergelijke algemene activiteiten als surfen op het web, mediaspel, e-mail en instant messaging. Zoals met veel dingen over Windows 7 en Windows 8.1, moet u er echter zeker van zijn dat u weet wat u doet wanneer u uw opties kiest. Het beleid van Microsoft met betrekking tot het selecteren van alleen niet-Microsoft-standaardwaarden is bijzonder draconisch en het terughalen van uw toegang tot de eigen programma's van Microsoft als u van gedachten verandert, zou inhouden dat u op zijn minst uw snelkoppelingen opnieuw moet maken. De optie Aangepast biedt de meeste keuzes, maar aangezien deze wordt geleverd met uw reeds gekozen standaardwaarden, is er niet veel reden om hier wijzigingen aan te brengen. We raden u aan hier niet te veel mee te spelen, tenzij u klaar bent en bereid bent te herstellen van een installatie die u misschien niet leuk vindt.