Als u ooit een station hebt geformatteerd, verwijderbaar of intern op uw computer, dan hebt u de term NTFS weergegeven als een optie voor het formatteren. Je hebt je misschien afgevraagd wat NTFS betekende en, als je op dit artikel bent gestapt, ben je op zoek naar het antwoord. Als je wilt weten wat het NTFS- bestandssysteem is en waarom je je schijven moet formatteren met NTFS, lees dan verder:
Wat is NTFS?
NTFS is een afkorting van NT File System of New Technology File System en verwijst naar een bestandssysteem dat door het besturingssysteem wordt gebruikt om te identificeren hoe bestanden worden opgeslagen, benoemd en georganiseerd op een vasteschijfstation (SSD) met vaste schijf (HDD) ), USB-geheugenstick, microSD-kaart en andere soortgelijke opslagapparaten.
Wanneer werd NTFS uitgevonden en door wie?
NTFS is een bestandssysteem dat is ontwikkeld door Microsoft. Het werd voor het eerst geïntroduceerd in juli 1993, met de release van Windows NT 3.1 . Omdat het is gemaakt om te werken met de Windows NT- besturingssystemen, noemde Microsoft dit het NT-bestandssysteem, dat in zijn afgekorte vorm NTFS werd. Vóór NTFS gebruikten de Windows-besturingssystemen het FAT32- bestandssysteem. FAT32 had echter zijn beperkingen, zoals het feit dat het alleen kon werken met bestanden kleiner dan 4 GB en partities met een maximale grootte van 8TB. Ook bood het geen gegevensbescherming in het geval van een stroomstoring. NTFS was het antwoord op al deze problemen en meer: het bood betere ondersteuning voor metadata, betere prestaties vanwege de verbeterde datastructurering, meer betrouwbaarheid enzovoort.
NTFS als een bestandssysteem is tijdens zijn levensduur geëvolueerd, terwijl Microsoft de oorspronkelijke versie bleef verbeteren en in de loop van de jaren een reeks updates uitbracht. De belangrijkste NTFS- versies zijn de volgende:
- NTFS 1 : de eerste release die ter wereld kwam toen Windows NT 3.1 in 1993 werd gelanceerd.
- NTFS 1.1 : werd uitgebracht in 1995, met Windows NT 3.51 .
- NTFS 1.2 : gelanceerd met Windows NT 4.0 in 1996.
- NTFS 3.0 : werd voor het eerst geïntroduceerd in Windows 2000, dat in het jaar 2000 beschikbaar was voor consumenten.
- NTFS 3.1 : is in 2001 uitgebracht met Windows XP . Hoewel het veel nieuwe functies had gekregen, is de kern- NTFS- versie sindsdien niet meer gewijzigd. NTFS 3.1 werd gebruikt in Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 en 8.1 en wordt nog steeds gebruikt in Windows 10.
De voordelen van het gebruik van NTFS
NTFS is een bestandssysteem dat tal van voordelen biedt. Enkele van de belangrijkste zijn de volgende:
- NTFS is een betrouwbaar bestandssysteem. Het kan de consistentie van het bestandssysteem herstellen in geval van een stroomuitval of systeemstoring. Het kan ook slechte sectoren opnieuw toewijzen door herstelbare gegevens uit dergelijke sectoren naar gezonde sectoren te verplaatsen en de slechte sectoren te labelen als niet te gebruiken.
- Het biedt beveiliging door u permissies voor bestanden en mappen te laten instellen, zodat alleen ingestelde gebruikers en groepen gebruikers er toegang toe hebben.
- Het ondersteunt grootformaat partities, met een theoretische maximale grootte van maar liefst 16 EiB (exbibytes) minus 1 kB, wat ongeveer 1152921 TB (terabytes) is! De maximale partitiegrootte die wordt geaccepteerd door Windows-besturingssystemen is echter 256 TB, wat nog steeds een aanzienlijke waarde is.
- NTFS ondersteunt schijfquota's, die een manier zijn om de beschikbare opslagruimte op een station of partitie te beheren. Hiermee kunnen beheerders de hoeveelheid informatie instellen die elke gebruiker op een specifiek station of partitie kan opslaan. Als u wilt weten hoe u dat op uw eigen Windows-computer moet doen, lees dan deze handleiding: Simpele vragen: Wat zijn diskquota's en Hoe kunt u ze instellen in Windows ?.
- Het kan bestandscompressie gebruiken om de beschikbare vrije opslagruimte op een schijf te vergroten. Voor de thuisgebruiker worden de winsten echter overschaduwd door het prestatieverlies van het systeem: elke keer dat u gecomprimeerde bestanden opent, moet het besturingssysteem ze decomprimeren en elke keer dat u ermee werkt, moet het ze opnieuw comprimeren.
- Hiermee kunt u gekoppelde volumes gebruiken, wat betekent dat u toegang hebt tot schijfvolumes als normale mappen in uw bestandensysteem.
- NTFS kan de vrije ruimte van dunne bestanden herstellen door de opeenvolgende grote delen van nullen uit bestanden op de schijf te monitoren. In plaats van de schijfruimte bezet te houden door lege informatie, kunnen deze delen van de bestanden worden vervangen door metadata die het besturingssysteem vertellen dat die lege ruimte daar wordt gevonden.
- NTFS heeft journaling, wat betekent dat het een logboek bijhoudt van de bestanden die zijn toegevoegd, gewijzigd of verwijderd op een schijf.
De nadelen van het gebruik van NTFS
De nadelen van het NTFS- bestandssysteem zijn:
- Veel mobiele apparaten zoals Android-smartphones en -tablets ondersteunen NTFS niet uit de doos.
- Stations met NTFS- indeling kunnen worden gelezen door Mac OS-computers, maar ze kunnen alleen worden geschreven met behulp van software van derden.
- Sommige oudere oudere media-apparaten zoals dvd-spelers, tv's of digitale camera's bieden ook geen ondersteuning voor NTFS- opslagapparaten.
- Het bevat geen systeem voor het garanderen van prestaties en bandbreedte voor het bestandssysteem zoals andere nieuwere bestandssystemen dat doen.
- Het kan niet werken met een onbeperkt aantal subdirectories zoals andere bestandssystemen dat doen. Het is beperkt tot 16.000 mappen in één directory. Voor de meeste gebruikers vormt dit geen probleem.
Hoe wordt NTFS gebruikt?
NTFS is het standaardbestandssysteem dat wordt gebruikt door de besturingssystemen van Microsoft, sinds Windows XP. Alle Windows-versies sinds Windows XP gebruiken NTFS- versie 3.1 . NTFS is ook een uitstekende keuze en een populair bestandssysteem op externe harde schijven met grote opslagcapaciteiten omdat het grote partities en grote bestanden ondersteunt.
NTFS wordt niet vaak gebruikt op SD-kaarten en USB-geheugensticks met een kleine opslagcapaciteit. In dit geval hebben FAT32 of exFAT de voorkeur vanwege de betere compatibiliteit met media-apparaten.
Als u meer wilt weten over de best practices met betrekking tot het beste bestandssysteem dat wordt gebruikt voor het formatteren van verschillende apparaten, leest u deze handleiding: FAT32 of NTFS? Hoe SD-kaarten, geheugensticks en harde schijven kunnen worden geformatteerd.
Is NTFS sneller of langzamer dan FAT32?
Het NTFS- bestandssysteem moet sneller zijn dan FAT32 . Om te zien of dat waar is, hebben we een aantal benchmarks uitgevoerd met CrystalDiskMark, met behulp van deze twee bestandssystemen op een paar opslagapparaten die we op ons bureau hadden staan. We gebruikten:
- de 256GB Samsung NVMe M.2 PCI Express X4 SSD gevonden in onze Lenovo Legion Y520-laptop (weergegeven met nummer 1),
- een 250 GB SATA III Samsung 750 EVO SSD (weergegeven door nummer 2),
- een Kingston DataTraveler microDuo 3C (vertegenwoordigd door brief 3),
- een IronKey D300 (vertegenwoordigd door brief 4), en
- een SanDisk Ultra Fit (weergegeven door brief 5).
Dit zijn de snelheden die we hebben gemeten toen we ze opmaakten met behulp van het NTFS- bestandssysteem:
En hier zijn de snelheden die we allemaal hebben genoteerd bij het gebruik van FAT32 :
Als u naar deze resultaten kijkt, ziet u dat beide solid-state schijven (weergegeven met de nummers 1 en 2) sneller gegevens konden lezen van een NTFS- bestandssysteem, maar de resultaten waren vergelijkbaar bij het schrijven van gegevens. We zien hetzelfde met de IronKey D300 (weergegeven met nummer 4) en met de SanDisk Ultra Fit (weergegeven met nummer 5), die ook de snelste waren bij het lezen van gegevens bij het gebruik van NTFS .
We concluderen dat het het beste is om NTFS te gebruiken als je snelheid wilt, vooral op solid-state schijven, waar de leessnelheden met een aanzienlijke marge hoger zijn in vergelijking met het oude FAT32- bestandssysteem.
Gebruik je NTFS?
Als u de eigenaar bent van een Windows-computer of -tablet, is het zeer waarschijnlijk dat u ook NTFS gebruikt . We zijn echter nieuwsgierig: gebruikt u NTFS als uw favoriete bestandssysteem voor externe harde schijven, USB-geheugensticks en SD-geheugenkaarten? Reageer hieronder en laten we de voor- en nadelen bespreken van het gebruik van het NTFS-bestandssysteem.