Beoordeling

De Nokia Lumia 720 Review - Low-end hardware en hoogwaardige bouwkwaliteit

De Nokia Lumia 720 is een vreemde smartphone wanneer je hem in detail analyseert. Allereerst ziet het er fantastisch uit en heeft het een solide ontwerp- en bouwkwaliteit. Als je het in je hand houdt en het als een telefoon gebruikt, is dat een waar genoegen. Maar de binnenkant is niet zo premium. De hardwareconfiguratie is bijna identiek aan die van zijn lagere broer - de Lumia 620. Biedt deze combinatie van low-end hardware en eersteklas kwaliteit een goede mid-range smartphone? Laten we het in deze review vinden.

Hardwarespecificaties & verpakking

Vanuit het oogpunt van hardwarespecificaties is de Nokia Lumia 720 bijna identiek aan de Lumia 620. Hij gebruikt dezelfde Qualcomm Snapdragon S4 dual-coreprocessor, die werkt op 1 GHz, hij heeft 512 MB RAM en 8 GB aan opslagruimte. Vanzelfsprekend kan de opslag worden uitgebreid met een microSD-kaart. Het scherm is groter en iets beter - de Lumia 720 heeft een 4, 3-inch IPS LCD ClearBlack-scherm met een resolutie van 480x800. De batterij heeft 2000 mAh in vergelijking met 1300 mAh op de Lumia 620. De achteruitrijcamera heeft 6, 7 MP en kan 720p video opnemen terwijl de camera aan de voorzijde 1, 3 MP heeft.

Een ander pluspunt voor de Lumia 720 is dat het een eleganter unibody-ontwerp heeft en dunner is (9 mm versus 11 mm op de Lumia 620). Het gewicht van de telefoon is 128 gram, waardoor hij licht en comfortabel in de hand ligt. De volledige lijst met hardwarespecificaties vindt u hier. De verpakking op de Lumia 720 is de standaard die Nokia voor al haar telefoons gebruikt. Het omvat: de telefoon, hoofdtelefoons, de USB-kabel, de USB-oplader, de documentatie van de telefoon en een sleutel voor het openen van de microSD-kaart en SIM-laden. Meer informatie kan worden getrokken uit de onderstaande video over uitpakken.

Ontwerp- en bouwkwaliteit

De Nokia Lumia 720 heeft een unibody niet-verwijderbare schaal gemaakt van polycarbonaat. Het ontwerp is elegant en ziet er goed uit. Mijn eerste indruk was dat deze telefoon er luxer uitziet en aanvoelt dan de meeste smartphones uit het middensegment.

Lumia 720 wordt geleverd in verschillende kleuren, waaronder mat geel, mat rood, glanzend wit, mat cyaan en mat zwart. De beoordelingseenheid die we hebben ontvangen, is wit en na een paar dagen te hebben gebruikt, kan ik zeggen dat hij er beter uitziet dan de gebruikelijke zwart voor smartphones. De lay-outs van de knoppen zijn klassiek voor alle Lumia smartphones: alle knoppen zijn aan de rechterkant geplaatst en hun positionering is geweldig. Je kunt je telefoon eenvoudig vergrendelen en ontgrendelen met slechts één vinger, het volume wijzigen, schermafbeeldingen maken, enzovoort. Met betrekking tot het scherm - de zwart-witlevels zijn beter dan die op de Lumia 620 en dragen bij aan een aangenamere visuele ervaring.

De telefoon kan ook in direct zonlicht worden gebruikt zonder grote zichtbaarheidsproblemen.

De telefoonervaring op de Nokia Lumia 720

De gesprekskwaliteit was goed, hoewel de signaalsterkte zwakker is dan die van de Samsung Ativ S, die in mijn tests de beste signaalsterkte en gesprekskwaliteit heeft van alle Windows-telefoons. Op locaties waar het 3G-signaal niet zo goed was, had de Samsung Ativ S een iets betere signaalsterkte en betere gesprekskwaliteit dan de Lumia 720. Maar de meeste keren zul je tevreden zijn met de Lumia 720. De geluidskwaliteit voor het afspelen van muziek en video is gemiddeld. Het geluid mist details en diepte en het is niet te vergelijken met de high-end modellen van HTC, Samsung en Nokia. Het is vergelijkbaar met wat zijn goedkopere broers bieden - Lumia 620 of HTC 8S. Zelfs de extra audio-uitbreidingen die Nokia biedt, maken niet zoveel uit. De luidspreker van de telefoon staat ook aan de harde kant en de geluidskwaliteit is redelijk gemiddeld. Het geluid mist details en scherpte.

De gemiddelde geluidskwaliteit op de Lumia 620 was OK, want dat is een low-end smartphone voor een hele goede prijs. De Nokia Lumia 720 is echter geprijsd als smartphone voor het middensegment en ik voelde me teleurgesteld door dit probleem. Ik verwachtte beter! Aan de positieve kant is de beeld- en videokwaliteit beter op de Lumia 720 dan op de Samsung Ativ S en de Lumia 620. Ik vond het vergelijkbaar met de HTC 8X, maar minder dan die van de Nokia Lumia 920. Om goede foto's te maken, is het beste om deze telefoon te gebruiken in een goed verlichte omgeving. Bij weinig licht zijn de resultaten niet spectaculair, maar Lumia 720 doet het iets beter dan de goedkopere smartphones met Windows Phone. De batterij is echter geweldig, zoals ook blijkt uit onze synthetische tests. In normale gebruiksscenario's kunt u de telefoon ongeveer anderhalve dag gebruiken totdat u hem opnieuw moet opladen. Zelfs tijdens zwaarder gebruik moet de batterij ongeveer een dag meegaan. Last but not least merkte ik dat de Lumia 720 niet zo snel opwarmt als andere smartphones. Mijn Samsung Ativ S wordt bijvoorbeeld relatief snel heet, terwijl de Lumia 720 nog veel meer benadrukt moet worden voordat hij warm wordt. Voor sommige gebruikers zal dit een groot pluspunt zijn.

Nokia Apps voor Windows Phone 8

De Nokia Lumia 720 bevat de volgende exclusieve Nokia-uitgaven:

  • Angry Birds Roost - deelt informatie over Angry Birds-spellen, walkthroughs, schermafbeeldingen, scoreborden en koppelingen om de beschikbare games in de Store te installeren.
  • App-hoogtepunten - een handige app voor het ontdekken van geweldige apps die beschikbaar zijn in de Windows Phone Store.
  • Here Drive - biedt offline, stapsgewijze spraakgestuurde navigatie.
  • Hier geeft Maps - stap voor stap wandelnavigatie weer, helpt u bij het ontdekken van plaatsen om u heen, vindt u OV-stations, enz.
  • Nokia Care - biedt tutorials voor Windows Phone.
  • Panorama - een app voor het maken van panorama's.
  • Smart Shoot - een app voor het maken van groepsfoto's en portretten.
  • Overdracht van mijn gegevens - deze app kopieert uw contacten en sms-berichten van uw oudere telefoon naar uw Nokia Lumia 720, via Bluetooth.

Hoewel de Lumia 720 dezelfde beperkte opslagruimte heeft als de Lumia 620, bundelt het de Storage Check- app niet. U moet vertrouwen op de functies voor opslagbeheer die zijn toegevoegd in de nieuwste update voor Windows Phone 8.

Zoals ik in mijn recensie over andere Nokia Lumia-telefoons deel, voegen de exclusieve apps veel waarde toe en breidt de beschikbare collectie elke maand uit. Je hebt toegang tot de nieuwste exclusives in de Store en installeer ze wanneer je maar wilt.

Prestaties in benchmarks

Zoals gewoonlijk heb ik verschillende benchmarks uitgevoerd om de prestaties van de Nokia Lumia 720 te vergelijken met andere Windows Phones. Omdat de hardware bijna identiek is aan de Lumia 620, zijn de prestaties hetzelfde. MultiBench 2 vertoonde zeer kleine verschillen in prestaties tussen de Nokia Lumia 720, Lumia 620 en HTC 8S. In het echte leven zul je ze niet opmerken.

De WP Bench CPU-test deelt hetzelfde verhaal, maar de resultaten voor de Lumia 720 zijn slechter.

De andere tests uitgevoerd door WP Bench zeggen nogmaals dat er geen zinvol prestatieverschil is tussen de Lumia 720 en de Lumia 620.

Hetzelfde verhaal blijft waar bij het testen van de webbrowserprestaties met Sunspider.

Qua opstarttijd is de Lumia 720 een toppresteerder, samen met Samsung Ativ S. Beide smartphones starten in 35 seconden op.

Met betrekking tot de batterijduur is de Lumia 720 een onbetwiste leider. Tijdens het uitvoeren van de WP Bench- batterijtest, duurde de telefoon 4 uur en 24 minuten - bijna een uur meer dan de op een na beste - HTC 8S.

Ik kan eerlijk zeggen dat de Lumia 720 de beste autonomie biedt van alle Windows-telefoons die we tot nu toe hebben getest.

Productbeoordeling 3/5

Vonnis

Het geven van een vonnis voor de Nokia Lumia 720 is een moeilijke taak. Deze telefoon voelt onevenwichtig voor zijn marktpositionering. Dat komt omdat u betaalt voor een mid-range smartphone, maar u krijgt low-end hardware in ruil voor uw geld. Voor gebruikers die geïnteresseerd zijn in onbewerkte prestaties, is dit een grote wending. Windows Phone 8 is echter een bewonderenswaardige taak, zelfs op deze hardware en de telefoon voelt nooit langzaam aan. Tenzij u veeleisende games wilt spelen, is de low-end hardware geen groot probleem. Een ander belangrijk minpuntje is de gemiddelde geluidskwaliteit, die veel lijkt op die op goedkopere smartphones. Als je veel muziek op je telefoon beluistert, wil je beter voor je geld. Betreffende positieven - u zult zeer tevreden zijn met de ontwerp- en bouwkwaliteit van deze telefoon. De afwerking is geweldig, net als de grootte en het gewicht. De telefoon voelt precies goed aan en is zeker een stuk comfortabeler om vast te houden en te gebruiken dan de Lumia 920. Ook is de batterijduur een van de beste die je op elke Windows Phone zult vinden, plus Lumia 720 heeft niet de neiging om snel opwarmen, waardoor het comfortabeler is om te gebruiken voor langere tijd. Uiteindelijk raad ik je aan om deze telefoon te testen voordat je hem koopt of om hem te kopen in een winkel met een goed retourbeleid. Als de Nokia Lumia 720 zou zijn geprijsd als een low-end smartphone, zou dit de beste low-end smartphone zijn geweest die je ooit hebt gebruikt, onverschillig voor het platform. Maar de prijs is die van een mid-range smartphone en voor dat geld zullen sommige mensen meer willen, terwijl anderen perfect tevreden zullen zijn met wat de Lumia 720 te bieden heeft.