Tutorial

Snelle tip: hoe een Windows-app te starten met een sneltoets

Weinig mensen weten dat Windows gebruikers toestaat om hun favoriete apps te starten met behulp van sneltoetsen. U kunt vooraf gedefinieerde sneltoetsen gebruiken om zowel desktop-apps als apps vanuit de Microsoft Store te starten. Of u kunt uw aangepaste sneltoetsen gebruiken om elke gewenste app te starten. Dit kan worden gedaan met ingebouwde functies van Windows, zonder apps van derden te gebruiken. Als je nieuwsgierig bent of als je apps wilt gebruiken met sneltoetsen, lees dan deze handleiding:

1. Pin een app naar de Windows-taakbalk en start deze met een sneltoets

Deze truc werkt in Windows 10, Windows 7 en Windows 8.1, zowel met desktop-apps als met apps van de Microsoft Store . Eerst moet je de app die je wilt starten vastzetten met een sneltoets, naar de taakbalk. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de snelkoppeling van de app en klik of tik op 'Naar taakbalk' of Meer, gevolgd door 'Naar taakbalk koppelen', afhankelijk van waar u bent en welke Windows-versie u gebruikt.

Dingen worden hier in meer detail uitgelegd: De complete handleiding voor het personaliseren van de taakbalk in Windows 10. Als u Windows 8.1 gebruikt, kan deze handleiding helpen: moderne Windows 8.1-apps op de taakbalk vastzetten en weergeven.

Zodra de apps die u interesseren, zijn vastgemaakt aan de taakbalk, kunt u ze openen door op de Windows- toets te drukken samen met het nummer dat overeenkomt met de app-snelkoppeling op uw taakbalk. In de onderstaande schermafbeelding hebben we bijvoorbeeld de volgende apps vastgezet: Netflix, Google Chrome, VLC Media Player en Steam.

Om ze te starten, drukken we op:

  • Windows + 1 voor Netflix
  • Windows + 2 voor Google Chrome
  • Windows + 3 voor VLC Media Player
  • Windows + 4 voor Steam

U kunt dit doen met de eerste negen apps die op de taakbalk zijn vastgezet en elk hun nummer van 1 tot 9 krijgen op basis van hun positie.

2. Maak een snelkoppeling naar de app en wijzig de eigenschappen ervan, zodat u deze start met een aangepaste sneltoets

Als u liever een aangepaste sneltoets gebruikt om een ​​app te starten, hebt u een snelkoppeling nodig voor die app. U kunt er zelf een maken of u kunt er een vanaf uw bureaublad gebruiken. Als u hulp nodig hebt bij het maken van een snelkoppeling, leest u deze zelfstudie: Sneltoetsen maken voor apps, bestanden, mappen en webpagina's in Windows.

Nadat u de snelkoppeling hebt, klikt u met de rechtermuisknop of houdt u erop ingedrukt. Kies Eigenschappen in het snelmenu. U kunt ook de snelkoppeling selecteren en op ALT + Enter op uw toetsenbord drukken om hetzelfde resultaat te bereiken.

Ga in de eigenschappen van de snelkoppeling naar het tabblad Snelkoppeling en zoek het veld met de naam "Sneltoets". Daar zou je geen sneltoets moeten zien. Klik op dit veld en druk vervolgens op de sneltoets die u wilt gebruiken. We hebben bijvoorbeeld op CTRL + ALT + C gedrukt om Google Chrome te starten.

Wanneer u klaar bent, klikt of tikt u op OK om uw instellingen op te slaan. Druk vervolgens op de sneltoets die u aan de app hebt toegewezen en test hoe deze werkt.

Deze sneltoets blijft geldig zolang u de snelkoppeling waarvan u de eigenschappen hebt gewijzigd niet verwijdert. Zodra u het wist, wordt de sneltoets inactief. Als u uw wijzigingen wilt terugdraaien, bewerkt u dezelfde snelkoppeling en drukt u in het veld "Sneltoets" op Backspace om de bestaande sneltoets te verwijderen.

3. Bewerk de snelkoppeling in het menu Start en wijzig de eigenschappen, zodat u deze start met een aangepaste sneltoets (alleen Windows 7)

Deze truc werkt alleen in Windows 7. Als de app waarin u bent geïnteresseerd een snelkoppeling heeft in het menu Start, zoekt u deze en klikt u er met de rechtermuisknop op. Klik in het menu dat wordt weergegeven op Eigenschappen .

Ga naar het tabblad Snelkoppeling en zoek het veld "Sneltoets" . Klik op dit veld en druk vervolgens op de sneltoets die u wilt gebruiken. We hebben bijvoorbeeld op CTRL + ALT + F gedrukt om Mozilla Firefox te starten.

Druk op OK om uw wijzigingen toe te passen. Druk op de sneltoets die u aan de app hebt toegewezen en test hoe deze werkt. Als u uw wijzigingen wilt terugdraaien, bewerkt u dezelfde snelkoppeling en drukt u in het veld "Sneltoets" op Backspace om de bestaande sneltoets te verwijderen.

Welke methode gebruikt u om Windows-apps te starten met sneltoetsen?

U kent nu verschillende manieren om Windows-apps van welke aard dan ook te starten met behulp van sneltoetsen. Test ze uit en laat ons weten welke methode jouw voorkeur heeft. Hoeveel apps begint u met het gebruik van uw voorkeursmethode? Reageer hieronder en laten we bespreken.