Beoordeling

Review ASUS VivoPC X - Ervaar de kleinste voor VR geschikte gaming-pc

Onlangs lanceerde ASUS zijn eerste compacte desktop-pc die is ontworpen voor Virtual Reality (VR). Het heet ASUS VivoPC X en het is een computer ter grootte van een spelconsole, met de kracht van een volwaardige pc voor pc-gaming. Het heeft een krachtige processor, een geavanceerde grafische kaart en een snelle SSD-drive. Uiteraard is het VR-ready, wat betekent dat het een certificering heeft voor Oculus Rift, dus het belooft perfect te werken. Zoals je je wel kunt voorstellen, was onze nieuwsgierigheid behoorlijk hoog toen we deze voor testen ontvingen. Lees deze review en zie waar deze kleine VR-ready gaming-pc over gaat:

De ASUS VivoPC X deactiveren

De ASUS VivoPC X wordt geleverd in een vrij grote zwarte doos, gemaakt van eersteklas karton. Aan de grotere zijkanten ziet u een afbeelding van het apparaat en de naam ervan, terwijl u aan een van de kleinere zijkanten een papieren sticker vindt met de hardwaregegevens.

Waar te kopen

Koop nu Koop nu

In de doos vindt u de ASUS VivoPC X, de voedingsadapter en alle gebruikelijke documentatie: een snelstartgids en de garantie van het apparaat. Daarnaast heeft ASUS een muis en een toetsenbord gebundeld met de VivoPC X.

De ASUS VivoPC X wordt geleverd in een premium doos met een eenvoudig ontwerp. De doos bevat ook een muis en toetsenbord, zodat u snel uw nieuwe pc kunt instellen. Het enige dat u nodig hebt, is een computerscherm en u kunt het meteen gaan gebruiken.

Hardwarespecificaties

De ASUS VivoPC X haalt zijn kracht uit een quadcore Intel Core i5 7300HQ-processor die werkt op 2, 50 GHz en tot 3, 50 GHz in turbomodus. Het is een krachtige processor die net begin 2017 werd gelanceerd. Hij heeft vier kernen, een cachegeheugen van 6 MB en een TDP van 45 watt.

De processor wordt aangevuld door maximaal 16 GB aan DDR4 RAM-geheugen dat draait op een frequentie van 2400MHz. Hier zijn twee standaardopties: u kunt ASUS VivoPC X kopen met 16 GB RAM-geheugen of met 8 GB. Als je de versie koopt met 8 GB, kun je later meer RAM toevoegen, want je hebt een vrije sleuf op de pc. Het model dat we testten, kwam met 16 GB RAM. U kunt de specificaties bekijken in de onderstaande schermafbeelding.

Omdat deze pc is ontworpen om ondersteuning te bieden voor VR-ervaringen (virtual reality) en deze is gecertificeerd als Oculus Ready, zijn de grafische weergaven belangrijk. De VivoPC X is uitgerust met een NVIDIA GeForce GTX 1060-videokaart, met 3 GB GDDR5-videogeheugen en ondersteuning voor DirectX12. Deze kleine pc ondersteunt 4K UHD-resoluties tot 3840 x 2160 pixels en kan maximaal drie Full HD-schermen tegelijkertijd gebruiken.

Wat opslag betreft, wordt standaard een harde schijf van 1 TB geleverd die door Toshiba is gefabriceerd, met een snelheid van 5400 RPM.

Naast de draaiende opslagdrive, kunt u ook een snellere SSD-schijf toevoegen met behulp van het M.2-slot van de pc. ASUS geeft niet precies aan welke opties u heeft, maar we kunnen u wel vertellen dat het model dat we hebben getest geleverd werd met een 512 GB SSD van Micron.

De ASUS VivoPC X is ook vrij genereus als het gaat om de poorten en connectiviteitsopties die het biedt. Deze kleine maar krachtige pc maakt verbinding met internet of uw LAN en maakt gebruik van een bekabelde netwerkkaart die gegevensoverdracht mogelijk maakt met 10/100/1000 / Gigabits Mbps, en een draadloze kaart die de 802.11ac-netwerkstandaard ondersteunt, is compatibel met 802.11 a / b / g / n en ondersteunt ook Bluetooth 4.1. Wat poorten betreft, wordt de ASUS VivoPC X geleverd met vier USB3.1 gen 1-poorten, twee USB2.0-poorten, één audio-aansluiting, één RJ45-poort voor bekabelde Ethernet-verbindingen, twee HDMI-poorten en één DisplayPort.

ASUS heeft zijn VivoPC X ontwikkeld als een solide spelcomputer met het formaat van een console, wat betekent dat hij erg klein is voor een krachtig apparaat. De VivoPC X heeft een hoogte van 10, 24 inch of 260 mm, een breedte van 3 inch of 76 mm, een diepte van 11 inch of 280 mm. Het weegt slechts 4, 85 pond of 2, 2. KG. U kunt hier alle officiële hardwarespecificaties vinden: ASUS VivoPC X - Technische specificaties.

De ASUS VivoPC X gebruiken

We gebruiken de ASUS VivoPC X nu al een tijdje, zowel voor algemene activiteiten zoals surfen op het web of het schrijven van documenten zoals deze recensie, als voor meer veeleisende taken zoals het spelen van videogames. De processor, de solid-state drive en het RAM-geheugen zijn meer dan voldoende voor alle kantooractiviteiten en kunnen multitasking ondersteunen met allerlei soorten energie-intensieve apps, inclusief apps die worden gebruikt bij het bewerken van foto's en video's. Als je de krachtige videokaart aan het mengsel toevoegt, krijg je een machine die elk modern videogame in hoge details kan uitvoeren op Full HD-schermen.

We speelden games als DOOM, Vikings - Wolves of Midgard, Metro 2033 Redux, GRID 2 en The Witcher 3: Wild Hunt op de ASUS VivoPC X. We konden al deze spellen spelen met details van zeer hoge of ultra-kwaliteit, zonder stotteren of beelddruppels.

Je moet ook weten dat ik een klein bureau heb en dat er niet veel vrije ruimte is. Daarom waardeer ik altijd kleine apparaten met minimalistische ontwerpen. Zij zijn de enigen die bij mijn werkruimte passen. De ASUS VivoPC X hoort bij deze categorie - hier is een blik die op mijn bureau staat:

Het voorpaneel van de ASUS VivoPC X is heel eenvoudig: een effen oppervlak met een rode streep die van links naar rechts gaat. Aan de bovenkant bevindt zich de aan / uit-knop met zijn rode LED-lampje en onderaan het ASUS-logo. Eenvoud!

De linkerkant van de ASUS VivoPC X is onopgesmukt en heeft slechts enkele rubberen pootjes, handig als u de computer liever in een horizontale positie houdt. De rechterkant van de pc heeft alles te maken met een patroon van diagonale reliëflijnen. Delen van deze lijnen zijn kleine gaten die de twee grote ventilatieopeningen vormen die nodig zijn voor het koelsysteem.

De koeling werkt door de lucht van buiten af ​​te trekken via deze twee ventilatieopeningen aan de rechterkant van de ASUS VivoPC X. Vervolgens worden ze door de kleinere zijkanten van de behuizing afgevoerd. Naast de goede afkoeling van dit systeem, waardeerde ik ook dat er als gebruiker geen lucht naar mij toe stroomt. Die lucht gaat omhoog, omlaag en naar de achterkant van de pc.

Een laatste ding dat we moeten vermelden over de ASUS VivoPC X is de rijkdom aan poorten die het biedt. Ze zijn allemaal te vinden op de achterkant en bevatten vier USB 3.1 Gen 1-poorten en twee USB 2.0-poorten. Er is ook een audio-aansluiting, de RJ45-poort voor bedrade Ethernet-verbindingen, twee HDMI-poorten en een DisplayPort. Ze moeten voldoende zijn om alles wat u nodig hebt om uw VR-omgeving te creëren, te verbinden: VR-headset, tracker, controller, toetsenbord en muis.

Aan het begin van deze review meldden we dat de ASUS VivoPC X ook een muis en een toetsenbord in zijn pakket bundelt. Dat is iets leuks van ASUS om te doen, maar we hebben het gevoel dat als je deze pc koopt, dit betekent dat je waarschijnlijk een gamer bent. Als dat waar is, zul je waarschijnlijk zowel de muis als het toetsenbord van de hand doen en iets beters krijgen. De muis is een ASUS MOEWUOB en het toetsenbord is een ASUS-model AW211. Het zijn eenvoudige, eenvoudige apparaten, gemaakt van plastic en met bescheiden kwaliteiten.

De ASUS VivoPC X wist ons te imponeren met zijn kleine formaat, zijn mooie uiterlijk en zijn krachtige hardware. Het is een computer die overal naartoe kan en alles kan doen, of u het nu op uw bureau of in uw woonkamer wilt, of u er documenten op wilt schrijven, de nieuwste games wilt spelen of de virtuele realiteit wilt ervaren.

Op de volgende pagina van deze recensie kunt u meer te weten komen over de apps gebundeld met de ASUS VivoPC X, de prestaties die we in verschillende benchmarks hebben gemeten en ons uiteindelijke oordeel.