Beoordeling

Herziening van de Belkin N600 DB draadloze dual-band N + router

Persoonlijk ben ik een fan van de routers van Belkin en ik heb in het verleden een paar goede modellen in bezit gehad. Bij toeval lukte het me om een ​​Belkin N600 DB Wireless Dual-Band N + router te bemachtigen die, in theorie, een aantal interessante technologieën en functies bevat. Ik was echt benieuwd of het een goede router is en of het mijn thuisnetwerk waard is. Laten we kijken wat ik heb ontdekt.

Hardwarespecificaties

Ik heb een router getest met de onderdeelcode van het onderdeel # F9K1102 v1, die op het moment van de controle de meest recente versie op de markt lijkt te zijn. De volledige hardwarespecificaties vindt u hier: N600 DB Wireless Dual-Band N + Router. De dingen die ik het vermelden waard vond, zijn de volgende:

  • Het biedt een dubbele band, dubbele gelijktijdige radio op 2, 4 GHz en 5 GHz. Daarom kunt u twee draadloze netwerken tegelijk laten draaien: de 2, 4 GHz-runs met 802.11n- en 802.11g- of 802.11b-standaarden en de 5 GHz met 802.11n of 802.11a. Dit betekent dat de 5 GHz draadloze verbinding alleen kan worden gebruikt door moderne apparaten die deze standaarden ondersteunen en de verbeterde snelheden die ze mogelijk maken.
  • De router kan worden gebruikt om maximaal vier apparaten aan te sluiten via netwerkkabels. Het heeft ook een USB-poort waar u een printer of een externe schijf kunt aansluiten.
  • Het ondersteunt de volgende protocollen voor de verbinding met uw ISP (Internet Service Provider): Dynamic, Static, PPOE en Telstra BigPond.
  • De router biedt een maximum van 16 draadloze verbindingen.

Unboxing van de Belkin N600 DB draadloze dual-band N + router

Er is niets spectaculairs aan het unboxen van deze router. In de doos krijg je de dingen die je zou verwachten: de router zelf, de voeding, een installatie-cd met de gebruikershandleiding en een korte netwerkkabel. Er is ook een kaart met details over vooraf geconfigureerde netwerknamen en wachtwoorden voor de router. Ze moeten tijdens de eerste configuratie worden gebruikt en kunnen later ook worden gebruikt, als u de standaardconfiguratie niet wilt wijzigen.

Ik vond de netwerkkabel een beetje te kort. Het is alleen nuttig voor het aansluiten van apparaten die dicht bij de router zijn geplaatst. Als u een bureaublad onder het bureaublad en de router op de computer hebt, kan de kabel niet worden gebruikt om deze aan te sluiten. De router ziet er goed uit. Ik hou van de vorm en het algehele ontwerp. Het door Belkin gebruikte plastic voelt echter goedkoop en gemakkelijk breekbaar. Ook is er geen zichtbaar ventilatiesysteem en, tijdens warmere dagen, warmt de router behoorlijk veel op.

Router instellen

De setup is een beetje lang, maar het is niet moeilijk om te volgen. De installatiesoftware op de cd leidt de gebruiker door de fysieke verbindingen die moeten worden gemaakt tussen de router, uw internetprovider en de computers in het netwerk.

Vervolgens wordt het protocol gedetecteerd dat wordt gebruikt door uw internetprovider. Ik vond dat het bij de eerste poging correct geïdentificeerd was. Vervolgens vraagt ​​het u om de vereiste authenticatiegegevens (indien aanwezig). Omdat mijn ISP het PPOE-protocol gebruikt, moest ik mijn accountgegevens invoeren. Vervolgens moet u de verbindingsdetails opgeven die worden gevonden op de kaart die in het pakket is opgenomen. Als u dit niet hebt, kijkt u op de onderkant van de router. Ze zijn daar ook te vinden. Zodra deze zijn ingevoerd en de installatie alle benodigde Belkin-software heeft geïnstalleerd, zou je goed moeten zijn om te gaan. Hoewel sommige mensen zullen begrijpen dat de router vooraf gedefinieerde namen en wachtwoorden voor de draadloze verbindingen heeft, wilde ik ze echt veranderen en mijn eigen instellingen maken. Ik weet zeker dat veel andere geeks hetzelfde zullen voelen. En hier begint het probleem.

Het doorlopen van alle configuratiemenu's en het gereed krijgen van de instellingen is een trage en pijnlijke ervaring. Elke wijziging kost nogal wat tijd om te worden toegepast: 30 tot 40 seconden voor de meeste wijzigingen. U kunt geen grotere reeks wijzigingen aanbrengen en alles in één keer toepassen. U moet op Toepassen drukken nadat u iets in een configuratiemenu heeft gewijzigd en wachten tot het wordt toegepast voordat u naar het volgende menu gaat. Als u er rekening mee houdt dat u ook een firmware-update moet uitvoeren, wacht u lang tot alles is ingesteld zoals nodig.

Prestatie

Hoewel ik niet de kans kreeg om exacte metingen te doen, moet ik zeggen dat ik niet onder de indruk was van de prestaties van de Belkin N600 DB Wireless Dual-Band N + router. Voorheen gebruikte ik een aantal jaren een Belkin N + draadloze router. Ik was en ben nog steeds erg blij met de overdrachtssnelheden en ik was erg teleurgesteld toen ik zag dat de nieuwe router van Belkin minder goed presteert. De Belkin N600 DB had een gemiddelde overdrachtsnelheid van ongeveer 7 MB / s op de draadloze verbinding, zowel op 2, 4 GHz als op 5 GHz. De laatste was altijd iets sneller, maar niet met meer dan een paar honderd KB / s. Met mijn oude Belkin N + waren de overdrachtssnelheden op draadloos meestal bijna 9 MB / s. Een ander teleurstellend aspect is het bereik van het nieuwe model. Ik gebruikte het in een redelijk groot appartement - ongeveer 90 vierkante meter groot. Het was in staat om alle kamers te bedekken, maar de signaalsterkte was zwakker dan bij het oude model. In de meer afgelegen hoeken van het appartement had het slechts 25-30% signaalsterkte terwijl het oudere model 30-35% had. Ik was echt verrast om dit te zien, gezien het feit dat Belkin hun nieuwe draadloze MultiBeam-technologie zo veel beter aanbeveelt dan oudere technologieën. Hetzelfde verhaal geldt voor de bekabelde verbinding. Met mijn vorige router en anderen die ik heb getest, kon ik bestanden met een snelheid van 10 MB / seconde overbrengen, zelfs bij het downloaden van internet. Met Belkin N600 DB is dat niet het geval. Het maximale dat ik bereikte was tussen de 8 en 9 MB / sec maar nooit 10. Ik heb ook betere snelheden gezien met andere routers en ik kan niet anders dan het gevoel hebben dat de Belkin N600 DB Wireless Dual-Band N + Router gemiddelde dekking en overdrachtssnelheden levert .

Coole aanrakingen

De Belkin N600 DB Wireless Dual-Band N + router laat de gemiddelde prestaties buiten beschouwing en heeft enkele coole functies. Allereerst heb ik erg genoten van de Quality of Service (QoS) waarmee je het netwerkverkeer kunt beheren en prioriteit geeft aan internetvideo, games of spraak- en videochat.

Ik hield ook van de ECO-modus waarmee je de draadloze radio op bepaalde dagen en tijdstippen kunt uitschakelen. Als u weet dat u de draadloze verbinding niet zult gebruiken, kunt u instellen dat deze wordt afgesloten en niet zoveel energie verspilt. Bovendien zult u geen ongewenste gasten hebben die het draadloze netwerk gebruiken.

Een andere leuke functie is dat u kunt plannen dat regelmatig onderhoud automatisch wordt uitgevoerd. Tenminste in theorie zou dit moeten helpen bij het hebben van een betere ervaring bij het gebruik van de router.

Problemen

Tijdens mijn drie weken testen, trof ik drie problemen die me echt irriteerden:

  • U kunt IP-adressen niet reserveren op basis van de MAC - veel andere routers, waaronder oudere Belkin-modellen, hebben deze zeer nuttige functie. Belkin N600 DB doet dat niet! Als u Windows op een laptop opnieuw installeert of de instellingen voor draadloze verbinding reset, ontvangt u daarom een ​​ander IP-adres. Dat is vooral vervelend voor geeks die IP-adressen moeten gebruiken in bepaalde scenario's, in plaats van computernamen. Ik hoop echt dat deze functie wordt ingeschakeld in een toekomstige firmware-update.
  • Computers verliezen een of twee keer per dag verbinding - dit gebeurde vooral op mijn desktop, verbonden via een LAN-kabel. De kabel was in orde, de router niet. Mijn desktop verloor steevast elke dag één of twee keer de internetverbinding. Het duurde niet lang - meestal een minuut of zo - maar het was altijd vervelend. En nee, het internet was niet naar beneden. De andere apparaten en computers die via een draadloze verbinding zijn verbonden, konden op internet surfen. Dit leek vooral te gebeuren wanneer er meer computers en apparaten op het netwerk waren aangesloten, zoals 's avonds: 3 computers plus 2 smartphones en een draadloze printer waren tegelijkertijd verbonden.
  • De router verliest eenmaal per paar dagen connectiviteit - dit gebeurde niet zo vaak als het vorige probleem, maar het heeft wel plaatsgevonden. Er waren tijden dat geen enkel apparaat toegang had tot internet en ik kon gewoon geen toegang krijgen tot de configuratiepagina van de router. Het zou gewoon niet laden. De enige oplossing was om de router handmatig opnieuw in te stellen. Na de reset was alles weer normaal.
  • De thuisgroepfunctie in Windows werkt niet op verschillende computers die met het netwerk zijn verbonden - u kunt bijvoorbeeld de thuisgroepfunctie gebruiken tussen computers die via netwerkkabels zijn aangesloten. Geen problemen daar! Hetzelfde wanneer u het alleen probeert te gebruiken tussen computers die zijn verbonden met hetzelfde draadloze netwerk. Maar wanneer u de verbindingsmethoden mengt, kunt u niet alle computers van dezelfde thuisgroep aansluiten. Als je een desktop via een kabel en een laptop draadloos hebt aangesloten, kun je ze niet bij dezelfde thuisgroep voegen. Dit probleem is ook door anderen tegengekomen. Een zoekopdracht op Google onthulde andere mensen met soortgelijke problemen. Dit was een belangrijke showstopper voor mij omdat ik niet in staat was om gegevens te delen via mijn thuisnetwerk.
Productbeoordeling 3/5

Vonnis

De Belkin N600 DB Wireless Dual-Band N + is een redelijk gemiddelde router. Het ziet er goed uit, ook al is de bouwkwaliteit niet geweldig. De prestaties zijn redelijk, maar het zal geen records breken. Het bevat ook een aantal coole functies, maar heeft tegelijkertijd nogal wat problemen die moeten worden opgelost met toekomstige firmware-updates. Voordat u besluit om deze router te kopen, raad ik u ten zeerste aan deze recensie door te nemen en aandacht te besteden aan de sterke en zwakke punten ervan. Koop het vervolgens ergens waar je het gemakkelijk kunt retourneren, voor het geval je er niet blij mee bent. Je moet het eerst testen en er zeker van zijn dat je ermee tevreden bent, voordat je het voorgoed koopt.