Beoordeling

Herziening van de Inateck HB3001g USB-hub met kaartlezer

Veel moderne draagbare apparaten worden geleverd met slots voor SD- of microSD-kaarten, voor extra opslag. Sommigen echter niet. Als die apparaten ook een beperkte interne opslag hebben, zoals vaak gebeurt in goedkopere modellen, moet de gebruiker het aantal geïnstalleerde apps en bestanden goed in de gaten houden om te voorkomen dat er onvoldoende ruimte is. Zonder SD-mogelijkheid, is er een manier om eenvoudig extra opslagruimte toe te voegen aan een dergelijk apparaat? Het antwoord is ja, als het apparaat OTG of "on the go" -technologie ondersteunt. Met de Inateck HB3001g hub en kaartlezer kunt u gemakkelijk extra opslag aansluiten op een apparaat zonder SD-slot. Klinkt dit geluid je aan? Zo ja, lees verder.

Wat is OTG?

OTG of 'on the go'-technologie bestaat al sinds 2001 en het is aannemelijk dat de meeste moderne draagbare apparaten dit ondersteunen. Er is een zeer technische uitleg in dit Wikipedia-artikel, maar eigenlijk betekent dit dat je een flashstation of datakaart kunt verbinden met een OTG-compatibel apparaat met een OTG-compatibele adapter en de opslag op dezelfde manier kunt gebruiken als wanneer je het zou gebruiken stopte de opslag rechtstreeks in het apparaat. Als u niet zeker weet of uw apparaat geschikt is voor OTG, voert u een zoekopdracht uit met de apparaatnaam en OTG.

OPMERKING: voor de toepassing van dit artikel hebben we de Inateck HB3001g USB-hub en kaartlezer getest met een Motorola Moto X-telefoon, een Nexus 5-telefoon en een HTC One-telefoon en alles werkte perfect.

Unboxing van de Inateck 3 OTG-hub

De HB3001g-hub met kaartlezer wordt geleverd in een hersluitbare plastic zak met de hub en de bijbehorende microUSB-kabel, plus een netsnoer met een standaard USB-connector aan het ene uiteinde en een miniplug aan het andere.

Het lijkt goed ontworpen en goed gemaakt. De afmetingen zijn 65 mm x 60 mm x 10 mm (2, 56 x 2, 36 x 0, 4 inch) met een aantrekkelijk matzwart oppervlak dat geen vingerafdrukken vertoont. De sleuven voor verschillende apparaten zijn gerangschikt rond de randen en worden duidelijk aangegeven op het bovenoppervlak naast de sleuf.

De ontwerpers hebben op slimme wijze ruimte bespaard door een aantal slots boven elkaar te stapelen. De MS- en M2-slots en de SD- en MicroSD-slots zijn op deze manier klaar.

Op de achterkant van de tas staat een sticker met een schema van de hub en de soorten apparaten die erop kunnen worden aangesloten, plus een korte schriftelijke uitleg. Op het Amerikaanse model dat we ontvingen, lijkt de informatie in het Engels vertaald te zijn door iemand die niet helemaal vloeiend is, maar het is eenvoudig genoeg om erachter te komen wat het betekent. Hoewel de zwarte banner bovenaan alleen Samsung-producten en Windows 8.1-tablets vermeldt, verzekerde de onderstaande beschrijving ons dat deze geschikt was voor alle OTG-compatibele apparaten.

Hardwarespecificaties

Inateck is een Duits bedrijf dat een breed scala aan accessoires voor draagbare apparaten aanbiedt, zowel in Europa als in de VS. De hub HB3001g met kaartlezer is speciaal ontworpen voor telefoons en tablets die een microUSB-connector gebruiken. Het is een klein, lichtgewicht apparaat dat niet te veel ruimte inneemt in een tas of rugzak. De webpagina van Inateck voor dit apparaat is hier en u kunt hier technische specificaties en close-upfoto's van het apparaat bekijken.

De Inateck OTG HUB gebruiken

Als u de hub gebruikt, kunt u deze eenvoudig met de mini-USB-stekker op uw draagbare apparaat aansluiten en vervolgens uw gewenste opslagapparaten aansluiten, net zoals u zou doen als u op uw telefoon of tablet slots voor hen had. Ze worden gezien als afzonderlijke mappen op het draagbare apparaat. Een rode LED licht op om aan te geven dat de hub is aangesloten en werkt. De documentatie van de fabrikant impliceert dat u een apparaat kunt aansluiten op elk afzonderlijk compatibel slot op de hub en toch alles goed moet laten werken. We hadden niet genoeg randapparatuur bij de hand om dit uit te testen, maar het werkte prima met twee USB-flashstations en een standaard SD-kaart.

Hier is een weergave van een bestandsbeheerder op de Moto X-telefoon (Android) met een SD-kaart en een USB-flashstation aangesloten op de hub.

Wat als uw apparaten een hub met eigen voeding nodig hebben, of als u zoveel apparaten hebt aangesloten dat u de mogelijkheden van de batterij van uw draagbare apparaat te zwaar hebt belast? Dat is waar dat USB-netsnoer voor is. Sluit het USB-uiteinde aan op een standaard USB-poort of USB-lader (het apparaat wordt niet geleverd met een eigen voeding) en sluit de miniplug aan op de hub. Hier hebben we het aan de oplader voor de Moto X-telefoon bevestigd.

Waar te kopen

Koop nu Koop nu

Helaas is het snoer slechts 53 cm (ongeveer 21 in) lang, dus als je stroom wilt, moet je je apparaat en de hub vrij dicht bij een stopcontact plaatsen. Houd er rekening mee dat de stroom voor de hub wordt afgeleid van uw draagbare apparaat, dus als u ervoor kiest om geen voedingsbron te bevestigen, kunt u uw batterij sneller leeg laten dan normaal.

Product Nominaal 4/5

Vonnis

De Inateck HB3001g hub en kaartlezer is goed ontworpen en goed gemaakt. Hij is klein genoeg om gemakkelijk in een zak of een computertas te kunnen worden geschoven en hiermee kunt u een breed scala aan opslagkaarten en USB-drives op uw draagbare apparaat aansluiten. Met het meegeleverde netsnoer kunt u de hub maximaal gebruiken, hoewel het apparaat aanzienlijk minder draagbaar is als het aan een stopcontact of een USB-poort moet worden vastgemaakt. Dat is een kleine klacht die niet mag verhinderen dat u de hub koopt. We hadden geen compatibele tablet om het uit te proberen, maar alle Android-telefoons die we gebruikten herkenden het apparaat onmiddellijk en stelden ons in staat om bestanden zonder problemen te bekijken. Als uw apparaat niet met een bestandsbeheerder wordt geleverd, zijn er nogal wat hoog gewaardeerde degenen in de Google-app store - we raden u aan ze te controleren en een te kiezen die niet door advertenties wordt ondersteund, zodat u niet gek gaat kijken naar een domme knipperende banner terwijl u met uw bestanden omgaat. Gemakkelijk om naar te kijken en eenvoudig te gebruiken, wat wil je nog meer?