Beoordeling

Beveiliging voor iedereen - Review Kaspersky Free Antivirus

De markt voor gratis antivirusoplossingen omvat veel keuzes, maar niet veel bieden echt wat ze beloven. Kaspersky is een nieuwkomer op deze markt en sinds vorig jaar hebben ze hun antivirusengine gratis aangeboden aan iedereen die het wil gebruiken. Het wordt verspreid onder de naam Kaspersky Free Antivirus en u kunt meteen downloaden en gebruiken, zonder iets te hoeven betalen. We waren benieuwd of het de moeite waard is, daarom hebben we besloten het een tijdje te testen. Dit is wat we hebben gevonden over Kaspersky Free Antivirus :

Voors en tegens

Dit zijn de positieve dingen die onze aandacht hebben gewekt in Kaspersky Free Antivirus :

 • Het heeft een uitstekende antivirus-engine die u efficiënt tegen malware kan beschermen
 • Het doet uitstekend werk om u te beschermen tegen online bedreigingen, waaronder phishing-websites
 • Het heeft een verwaarloosbaar effect op de prestaties en opstarttijd van uw computer
 • De gebruikersinterface is schoon, gemakkelijk te gebruiken en te begrijpen
 • Het bundelt een VPN-tool die u kan beschermen wanneer u bent verbonden met openbare WiFi-netwerken

Het enige kleine negatieve punt over Kaspersky Free Antivirus is dat u het handmatig moet bijwerken nadat u het hebt geïnstalleerd. Kaspersky lijkt niet meteen met de update te beginnen, na de installatie ervan.

Product Nominaal 5/5

Vonnis

Kaspersky Free Antivirus is een van de beste gratis antivirusoplossingen die we ooit hebben getest. Het beschermt zijn gebruikers tegen alle soorten malware, zowel offline als online, en het is gemakkelijk te gebruiken. Als u een antivirusprogramma wilt dat beter is dan de standaard Windows Defender, maar hetzelfde kosten, wat betekent dat het gratis is, zijn we van mening dat Kaspersky Free Antivirus een van de beste keuzes is die u zou kunnen maken.

De download- en installatie-ervaring

Om Kaspersky Free Antivirus op uw Windows-pc te krijgen, moet u het eerst downloaden. Het bestand dat u downloadt is een uitvoerbaar bestand genaamd kfa18.0.0.405abcden_es_fr_13382.exe met een grootte van 2.32MB. Het enige dat u Kaspersky moet bieden met betrekking tot persoonlijke informatie is een e-mailadres, voordat u de antivirus downloadt. De installatiewizard downloadt 125, 3 MB aan gegevens van de servers van Kaspersky, wat niet veel is.

Tijdens de installatie kunt u kiezen of u "wilt deelnemen aan Kaspersky Security Network (KSN) om optimale bescherming te bieden voor [uw] computer." We raden aan om deze optie in te schakelen, omdat Kaspersky hierdoor sneller kan reageren tegen nieuwe cyberbedreigingen.

Wanneer de installatie is voltooid, zal Kaspersky Free Antivirus u onmiddellijk beschermen. U wordt ook gevraagd om uw online Kaspersky- account aan te maken of aan te melden. Dat is echter niet verplicht, dus u kunt deze stap gewoon overslaan.

Zelfs nadat we ongeveer 15 minuten hadden gewacht en de gebruikersinterface zei dat een update nodig was, startte Kaspersky Free Antivirus geen automatische update. We hebben geprobeerd de computer opnieuw op te starten, maar dat werkte ook niet, dus we hadden geen andere keus dan de gebruikersinterface van de suite te laden en de update handmatig uit te voeren. We raden u aan hetzelfde te doen als u de meest recente bescherming wilt.

Onze eerste interacties met Kaspersky Free Antivirus zijn overwegend positief: het is goed dat u geen persoonlijke informatie hoeft te verstrekken om de antivirus te downloaden en te gebruiken, anders dan een echt e-mailadres. Het is ook vermeldenswaard dat het eenvoudig is om de antivirus op uw computer te installeren. U moet echter onthouden om het handmatig bij te werken zodra u het installeert.

Integratie met Windows en webbrowsers

Tijdens de installatie schakelt Kaspersky Free Antivirus Windows Defender uit, en dat is goed, want het elimineert de kans op conflicten of prestatieproblemen. Ook moet u weten dat Kaspersky Free Antivirus al het internetverkeer dat op uw computer wordt gescand, scant, zodat u dezelfde bescherming krijgt, ongeacht de webbrowser die u wilt gebruiken.

Kaspersky Free Antivirus beschermt al zijn processen tegen ongewenste beëindiging, en dat is positief. Nare virussen kunnen je antivirus niet stoppen en doen wat ze willen op je computer.

Wat de behoeften van systeembronnen betreft, neemt de antivirussoftware ongeveer 60 MB RAM-geheugen in beslag om zijn processen uit te voeren, wat niet veel is. Bovendien had Kaspersky Free Antivirus een minimaal effect op de opstarttijd van onze testcomputer. We gebruikten BootRacer om dit te meten voor en nadat we de antivirusinstallatie hadden geïnstalleerd, en we ontdekten dat het slechts 1 seconde optelde, en dat betekent een tijdsverhoging van 2 procent.

Om te controleren of de snelheid van het internet of het lokale netwerk wordt beïnvloed door Kaspersky Free Antivirus, hebben we ook een paar tests uitgevoerd met Speedtest.net en LAN Speed ​​Test . De snelheden waren hetzelfde voor en na het installeren van deze antivirus, wat betekent dat het geen nadelig effect heeft op het internet of datatransmissies van lokale netwerken.

Kaspersky Free Antivirus is goed geïntegreerd met Windows 10. Het had een minimale invloed op de opstarttijd van onze testcomputer en had geen nadelig effect op netwerkoverdracht en internetsnelheden.

Gebruiksgemak en configuratie

De gebruikersinterface aangeboden door Kaspersky Free Antivirus is dezelfde als die gebruikt door zijn grote broer Kaspersky Total Security, maar de tools die niet beschikbaar zijn, zijn grijs weergegeven. De gebruikersinterface toont de status- en aanbevelingensectie in het bovenste gedeelte en gebruikt grote groene tegels als alles in orde is. Als er iets mis is, worden de tegels rood, dus je mag niet missen dat er problemen zijn die je aandacht vereisen. Op de middenconsole krijgt u snel toegang tot de hulpmiddelen voor scannen en database-updates .

Als u meer wilt, kunt u klikken of tikken op de knop More Tools onder aan de gebruikersinterface en krijgt u toegang tot Cloud Protection, het toetsenbord op het scherm, quarantaine en rapporten :

 • Cloud Protection toont wereldwijde malware-statistieken,
 • On-Screen Keyboard is een virtueel toetsenbord dat u zou moeten gebruiken als u ervoor wilt zorgen dat de gegevens die u invoert niet worden vastgelegd door apps van derden of door malware,
 • Quarantaine geeft u toegang tot de geïnfecteerde bestanden die op uw Windows-computer zijn gedetecteerd, en
 • Rapporten bieden u toegang tot de antiviruslogboeken.

Op de gebruikersinterface, in de linkerbenedenhoek, bevindt zich een kleine tandwielknop waarmee u toegang hebt tot de instellingen . Ze zijn onderverdeeld in vijf verschillende secties: Algemeen, Bescherming, Prestaties, Scannen en Extra .

Een aantal van de belangrijkste instellingen vindt u in Bescherming, waar u alle beveiligingsmodules kunt vinden. Elk van hen kan snel worden in- of uitgeschakeld met slechts een klik of tik op hun schakelaars. Als u toegang wilt tot hun gedetailleerde instellingen, kunt u op hun naam klikken of erop tikken.

Wat betreft hulp en ondersteuning, moet u weten dat de meeste acties en instellingen in de antivirussoftware goed worden uitgelegd in de context. Als u meer complexe hulp of ondersteuning nodig heeft, kunt u online gaan en door de documentatie bladeren of de forums doorzoeken. U moet er echter ook rekening mee houden dat gebruikers van Kaspersky Free Antivirus geen toegang hebben tot technische ondersteuning via de telefoon of het vragenformulier op de website.

Kaspersky Free Antivirus maakt ook rapporten waarin het u laat zien wat er op uw computer is gebeurd, en ze zijn zowel gemakkelijk te begrijpen als vol met gedetailleerde informatie.

Wat betreft de waarschuwingen en meldingen die u ervan krijgt, is Kaspersky Free Antivirus niet te uitgebreid. We hebben echter gemerkt dat het op je zenuwen werkt als je geen My Kaspersky- account registreert.

Kaspersky Free Antivirus heeft een gebruikersinterface die er goed uitziet en ook gemakkelijk te gebruiken is. Het is goed gestructureerd en het is gemakkelijk om de beschikbare instellingen en opties te vinden en te configureren.

Antivirus- en antispywarebescherming

We zijn onze antivirustests gestart door te controleren hoe Kaspersky Free Antivirus online bedreigingen afhandelt wanneer u op internet surft. Het doet dat door al het internetverkeer te scannen en alle schadelijke webinhoud eruit te filteren, en het beschermt u, ongeacht welke webbrowser u verkiest.

Om te zien hoe goed het dat doet, gebruikten we de populairste webbrowsers ( Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox en Opera ) en bezochten verschillende gevaarlijke websites. Zoals we verwachtten, blokkeerde Kaspersky Free Antivirus onze toegang tot de geïnfecteerde webpagina's telkens als we het probeerden, in alle webbrowsers.

Vervolgens wilden we zien wat de antivirussoftware doet wanneer we een geïnfecteerde verwijderbare USB-stick op onze computer aansluiten. Het deed precies wat we wensten: het detecteerde de USB-geheugenstick en vroeg ons of we het wilden scannen. We hebben ja gezegd en Kaspersky Free Antivirus heeft de USB-geheugenstick binnen de kortste tijd gescand en schoongemaakt.

Toen namen we de testlaptop, installeerden we Windows 10 en vulden we deze met allerlei soorten malware, waaronder enkele ransomware-voorbeelden. Na een herstart was Windows 10 bijna onbruikbaar vanwege de infectie. We zijn toen online gegaan om Kaspersky Free Antivirus te downloaden en te installeren. We zijn erin geslaagd en toen de antivirussoftware eenmaal operationeel was, identificeerde het enkele geïnfecteerde processen en bestanden en begon het ze te desinfecteren en uit het systeem te verwijderen.

Na een volledige systeemscan kon de antivirus alle malware op onze computer opschonen. Dit is een uitstekend resultaat.

De antivirusscantersnelheid is ook belangrijk: op onze Windows 10-testlaptop had Kaspersky Free Antivirus gemiddeld 4 minuten nodig om de 130 GB-systeempartitie met 35 GB aan bestanden te scannen. Dit is een snelle antivirus-scantijd.

We hebben ook gekeken naar wat andere onafhankelijke beveiligingsorganisaties te zeggen hadden over Kaspersky:

 • AV-test beoordeelde Kaspersky met hun maximale score van 6 punten op 6, in al hun testen ( bescherming, prestaties, bruikbaarheid ).
 • AV-Comparatieven hebben Kaspersky dit jaar hun beste Advanced + -badge toegekend in al hun veiligheidstests ( Malware Protection, Performance, Real World Protection ).
 • Virus Bulletin gaf Kaspersky hun VB100-teken.

Kaspersky Free Antivirus heeft een van de beste antivirusprogramma's ter wereld en onze tests bevestigen dit.

Extra kenmerken

Er is maar één ding dat is gebundeld met Kaspersky Free Antivirus : een VPN-oplossing met de naam Secure Connection. Het is een VPN-service die wordt aangeboden door Kaspersky in samenwerking met Hotspot Shield. Het gebruik van een VPN-service is een uitstekend idee als u veilig wilt blijven op openbare onbetrouwbare draadloze netwerken zoals die in coffeeshops of luchthavens. Het is een uitstekende aanvulling op Kaspersky Free Antivirus, maar u moet weten dat er maximaal 200 MB internetverkeer per dag is toegestaan.

Voor meer verkeer moet je een abonnement op de VPN-oplossing kopen. Als u meer informatie wilt over deze VPN-service, hebben we deze hier bekeken: Beveiliging voor iedereen - Kaspersky Secure Connection VPN bekijken.

Standaardinstellingen die u mogelijk wilt aanpassen

De meeste instellingen in Kaspersky Free Antivirus zijn standaard goed geconfigureerd, maar er zijn er ook enkele die u misschien wilt wijzigen:

 • Kaspersky Free Antivirus wordt standaard ingesteld om uw computer te scannen terwijl deze niet actief is. Dit is een geweldige benadering. Er zijn echter geen antivirusscans gepland op regelmatige tijdsintervallen. Als u uw beveiliging nog verder wilt verhogen, kunt u ten minste eenmaal per maand een volledige scan plannen. U kunt dit doen in "Instellingen -> Scan -> Scanplanning".
 • Kaspersky Free Antivirus kan worden ingesteld om niet alleen virussen, wormen, Trojaanse paarden en adware te detecteren, maar ook andere soorten software die door hackers kunnen worden gebruikt om "uw computer of persoonlijke gegevens te beschadigen". Dit is een instelling die standaard is uitgeschakeld - u kunt deze vinden in "Instellingen -> Extra -> Bedreigingen en uitsluitingen-instellingen -> Detecteren van andere software die door criminelen kan worden gebruikt om uw computer of persoonlijke gegevens te beschadigen."
 • Het is goed om meldingen over beveiligingsgerelateerde gebeurtenissen op uw computer te ontvangen, maar als u geen geluiden wilt horen wanneer u ze ontvangt, of als u geen advertenties en promotiemeldingen van Kaspersky wilt ontvangen. U kunt dit gedrag wijzigen in 'Instellingen -> Extra -> Meldingen'.
 • Als Kaspersky Free Antivirus het moeilijk heeft om scans uit te voeren wanneer uw processor en schijven zwaar worden belast omdat u op uw computer werkt, kunt u de scans van Kasperky uitstellen tot uw computerhulpbronnen worden vrijgegeven. Deze instelling vindt u in "Instellingen -> Prestaties -> Computeraftasttaken uitstellen wanneer de CPU en het schijfsysteem zwaar belast zijn."

We vonden dat Kaspersky Free Antivirus standaard goed is geconfigureerd. Er zijn echter enkele instellingen die u kunt wijzigen om Kaspersky naar uw eigen wensen te laten functioneren.

Wat is jouw mening over Kaspersky Free Antivirus?

Als u deze recensie leest, weet u dat we Kaspersky Free Antivirus leuk vinden en dat wij geloven dat dit een van de beste gratis antivirusproducten ter wereld is. Ben je het met ons eens? Wat is jouw mening? Reageer hieronder en laten we bespreken.