Anders

Simpele vragen: Wat is exFAT en waarom is het nuttig?

Heb je gehoord over exFAT ? Het is het nieuwe kind in de stad als het gaat om bestandssystemen die worden gebruikt op flashstations en mobiele apparaten. Als je zowel een Windows- als een Mac OS-gebruiker bent, ben je waarschijnlijk bekend met exFAT, maar als dat niet het geval is, is de kans groot dat je dit bestandssysteem nooit hebt gebruikt. Hoe dan ook, lees verder als je wilt weten wat het is, wanneer en waarom het is uitgevonden. We zullen al deze vragen en meer in dit artikel beantwoorden:

Wat is exFAT?

exFAT is een bestandssysteem dat is gemaakt om te worden gebruikt op flashstations zoals USB-geheugensticks en SD-kaarten. De naam exFAT is een afkorting van de Extended File Allocation Table, die een hint geeft voor zijn voorlopers: FAT32 en FAT16 . exFAT is een nieuwere versie van het oude FAT32- bestandssysteem en het is een middenweg tussen FAT32 en het modernere en geavanceerdere NTFS- bestandssysteem (New Technology File System) .

Wanneer is exFAT uitgevonden en door wie?

exFAT is ontworpen door Microsoft in 2006 en maakte deel uit van het Windows CE 6.0-besturingssysteem van het bedrijf. Windows CE was het embedded besturingssysteem van Microsoft dat werd gebruikt voor allerlei soorten apparaten die we tegenwoordig Internet of Things noemen. Nog meer dan tien jaar geleden werden besturingssystemen gebruikt om apparaten aan te drijven zoals digitale camera's, handheld-computers (Pocket PC's), kabeltelevisie-boxen, flatpanel-tv's, mediacentra, draagbare mediaspelers, geavanceerde autoradio's, enzovoort.

Omdat Windows CE een besturingssysteem was dat moest draaien op mobiele apparaten met beperkte hardware en geheugen, moest het een bestandssysteem gebruiken dat minder veeleisend was dan NTFS, dat werd gebruikt op krachtigere apparaten zoals desktopcomputers en laptops.

De oplossing van Microsoft voor dit probleem was om een ​​nieuw bestandssysteem uit te vinden, dat lichter zou zijn dan NTFS, maar moderner dan de oude FAT16 en FAT32 . Dit nieuwe bestandssysteem werd exFAT genoemd . Wanneer u vandaag een USB-schijf of een MicroSD-kaart formatteert, kunt u in Windows exFAT als het bestandssysteem gebruiken, naast FAT32 en NTFS . Neem ons niet op ons woord en probeer het zelf.

De voordelen van het gebruik van exFAT

exFAT is een bestandssysteem dat is geoptimaliseerd voor flash-drives. Voor dat doel heeft exFAT een paar belangrijke kenmerken die het onderscheiden van andere bestandssystemen:

  • exFAT is een lichtgewicht bestandssysteem dat niet veel hardwarebronnen hoeft te onderhouden.
  • Het biedt ondersteuning voor grote partities, tot 128 pebibytes, wat 144115 terabytes is!
  • Het kan bestanden opslaan die erg groot zijn, veel hoger dan de limiet van 4 GB die wordt opgelegd door bijvoorbeeld FAT32 . Als je nieuwsgierig bent, is de bestandsgroottelimiet 16 exbibytes, maar dat is meer dan de maximale partitiedimensies, dus de limiet voor echte grootte voor een bestand dat is opgeslagen op exFAT is hetzelfde als de limietgrootte van de partitie: 128 pebibytes.
  • exFAT is compatibel met veel verschillende apparaten en besturingssystemen. Volgens Wikipedia wordt exFAT ondersteund in Windows XP en Windows Server 2003 met update KB955704, Windows Embedded CE 6.0, Windows Vista met Service Pack 1, Windows Server 2008, Windows 7, Windows 8, Windows Server 2008 R2 (behalve Windows Server 2008 Server Core), Windows 10 en Mac OS X vanaf 10.6.5. exFAT wordt ook ondersteund door de meeste camera's, smartphones en nieuwere spelconsoles zoals Playstation 4 en Xbox One. exFAT wordt ook ondersteund door de nieuwste versies van Android: Android 6 Marshmallow en Android 7 Nougat. Volgens deze website wordt exFAT door Android ondersteund sinds versie 4 ervan. En volgens deze discussie wordt exFAT ook ondersteund door iOS 7 en nieuwer.

De nadelen van het gebruik van exFAT

Naar onze mening is er slechts één echt "niet zo positief" ding over exFAT, en dat is het gebrek aan ondersteuning voor journaling. Journaling is een functie waarmee het bestandssysteem gegevens bijhoudt van wijzigingen die zijn aangebracht aan bestanden die erop zijn opgeslagen. Dat is handig als er gegevenscorruptie optreedt omdat journalen kunnen worden gebruikt om gebroken gegevens te herstellen. exFAT heeft deze functie niet en dat betekent dat gegevens gemakkelijker kunnen worden beschadigd wanneer onverwachte afsluitingen plaatsvinden of wanneer het verwijderbare station dat op deze manier is geformatteerd, niet veilig wordt uitgeworpen.

Hoe wordt exFAT gebruikt?

exFAT is een bestandssysteem dat voornamelijk wordt gebruikt voor het formatteren van flashstations zoals USB-geheugensticks en SD-kaarten. Het wordt echter ook veel gebruikt op allerlei andere consumentenelektronica, zoals digitale camera's, tv's, mediacentra, kabeltelevisie-settopboxen, enzovoort.

Is exFAT sneller of langzamer dan FAT32 en NTFS?

Hoewel technische specificaties ons doen geloven dat exFAT een lichter en sneller bestandssysteem is dan NTFS, wilden we het zelf controleren. De beste manier om te zien hoe exFAT zich verhoudt tot NTFS of FAT32 was om dezelfde verwisselbare USB-geheugensticks te formatteren die we in de buurt hadden, gebruikmakende van al deze bestandssystemen en ze vervolgens te benchmarken met CrystalDiskMark. De flash-drives die we hebben getest, zijn de volgende: Kingston DataTraveler microDuo 3C (weergegeven met de letter A), IronKey D300 (weergegeven met letter B) en SanDisk Ultra Fit (weergegeven met letter C). Hieronder ziet u de snelheden die we op alle drie apparaten hebben gemeten bij het gebruik van exFAT .

En hier zijn de snelheden die we op alle drie de geheugensticks hebben vastgelegd bij het gebruik van FAT32 .

Eindelijk, dit is wat hun snelheden waren toen we ze formatteerden met behulp van het NTFS- bestandssysteem.

Bij het bekijken van deze resultaten, kunt u zien dat de Kingston DataTraveler microDuo 3C (vertegenwoordigd door letter A) de snelste schrijfsnelheden had toen deze werd geformatteerd met exFAT, IronKey D300 (vertegenwoordigd door letter B) was de snelste bij het lezen van gegevens toen het was met behulp van het NTFS- bestandssysteem, en de SanDisk Ultra Fit (weergegeven door letter C) had de hoogste snelheden bij het lezen van gegevens bij het gebruik van NTFS, maar was de snelste bij het schrijven van gegevens bij het gebruik van exFAT .

De eindconclusie is dat, hoewel de snelheden niet veel verschillen, het veilig is om te zeggen dat NTFS de snelste keuze is als de leessnelheid van de gegevens is wat je wilt, en exFAT is de keuze als schrijfsnelheid je grootste zorg is.

Gebruik je exFAT?

Dus de vraag is: gebruik je exFAT ? Of geeft u de voorkeur aan NTFS, of misschien zelfs de oude FAT32 ? Om eerlijk te zijn gebruiken we alleen NTFS, maar dat komt omdat we veel Microsoft-apparaten met Windows gebruiken. Als we echter Macs zouden gebruiken, zouden we waarschijnlijk exFAT gebruiken op al onze verwisselbare schijven, omdat Macs geen goede ondersteuning bieden voor NTFS maar wel voor exFAT . We willen graag weten wat uw meningen zijn - gebruik de onderstaande opmerkingen om uw mening te delen.